Darcy 14.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 No to ja z konkretnym pytaniem. Ma dylemat: czy w pokojach przeznaczonych dla gości można byłoby zrezygnować zupełnie z górnego oświetlenia? Nie jestem Wojtkiem, ale pozawalam sobie nieśmiało na zabranie głosu wewątku. Z oświetlenia górnego nie powinno się rezygnować, nawet jeśli ma być ono czysto techniczne i używane od wielkiego dzwonu. Oświetlenie boczne jest dekoracyjne i pięknie buduje nastrój, ale wyobraź sobie świąteczne porządki przed wigilią. Nie będziesz przecież biegał w kasku górniczym na głowie, aby posprzątać w niedoświetlonych kątach. I plan pokoju nie ma tu chyba znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 14.12.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 tak się składa że ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 14.12.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 tak się składa że ma Mój genialny mąż-audiofil postanowił sobie obłożyć sufit w pokoju odsłuchowym styropianowymi panelami. Nie mieszkaliśmy jeszcze wtedy razem, więc samodzielnie dokonał tej estetycznej zbrodni, a przy okazji zakleił płytami kabel od górnego oświetlenia. W kątach pokoju i przy kanapie ustawił sobie kilka stojących lamp. Teraz, kiedy tam wchodzę, pięć razy potykam się w ciemnościach, zanim dotrę do którejkolwiek lampy, aby ją włączyć. Współczuję też naszej gosposi, która musi tam sprzątać. Jeśli przychodzi w zimie popołudniu, odkurza właściwie na pamięć, bo podłogi za dobrze nie widać. Dlatego górne oświetlenie - tak. Boczne - też, ale jako światło dekoracyjne. Ale, DPS, zrobisz, jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 14.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 ja nie twierdzę, że można po prostu zrezygnować z górnego oświetlenia, ale czasem da się to zrobić z dobrym efektem. Do dyspozycji mamy : kinkiety, oświetlenie w zabudowie g-k, oświetlenie przypodłogowe, lampy stojące np http://www.exclusivelamps.pl/images/Vibia/5190_01.jpg itp. oczywiście trzeba przerobić instalację elektryczną tak, aby światło można było włączać zaraz po wejściu do pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.12.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ojej, przepraszam, jakoś się nie doprecyzowałam. Rzecz w tym, iż rzeczone pokoje przeznaczone są dla gości w naszej agroturystyce. Zastanawiałam się nad daniem im tylko dobrego oświetlenia bocznego, przy czym tak zrobionego, aby włącznik najbliższej lampy znajdował się w miejscu, gdzie zazwyczaj znajduje się włącznik światła górnego przy drzwiach. Tylko nie wiem, co na to goście i czy jednak nie byłaby to przesada, w końcu niektórzy nawet przy 10 lampach mogą mieć wrażenie, że jest zbyt ciemno. Rozmieszczenie lamp bocznych to w tym momencie sprawa wtórna, ale sama kwestia - z górnym czy bez - zastanawia mnie od jakiegoś czasu... Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 14.12.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ojej, przepraszam, jakoś się nie doprecyzowałam. Rzecz w tym, iż rzeczone pokoje przeznaczone są dla gości w naszej agroturystyce. Zastanawiałam się nad daniem im tylko dobrego oświetlenia bocznego, przy czym tak zrobionego, aby włącznik najbliższej lampy znajdował się w miejscu, gdzie zazwyczaj znajduje się włącznik światła górnego przy drzwiach. Tylko nie wiem, co na to goście i czy jednak nie byłaby to przesada, w końcu niektórzy nawet przy 10 lampach mogą mieć wrażenie, że jest zbyt ciemno. Rozmieszczenie lamp bocznych to w tym momencie sprawa wtórna, ale sama kwestia - z górnym czy bez - zastanawia mnie od jakiegoś czasu... Jak uważacie? Ja tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 14.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 widzę, że mój zawód jest przez wiele osób odbierany jako dobro luksusowe może to kwestia ceny? a może efekt dobrego samopoczucia projektantów?: oczywiście nikt nie twierdzi, że buty z ccc są gorsze niż Sergio rossi... może są mniej wygodne, gorzej się w nich chodzi, ale są tańsze i jeśli ktoś nie czuje potrzeby używania produktu luksusowego, który doskonale odpowie na jego potrzeby cóż - ja chyba poproszę o ten przepis na pomidorową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 15.12.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Szanowne Panie Podziwiam Wasz upór w udowadnianiu kto lepszy - my czy projektant. Gratuluję także roztropności i czujności ortograficzno-gramatycznej. Przypomnę też, że to temat o grzechach popełnianych podczas projektowania wnętrz i nikt nie określił z góry , kto je gorsze popełnia. .... A no bo widzisz Wojtus - to wszystko z nudow Wziales byles zniknales i sie zaczelo rozlazic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.12.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 ja nie twierdzę, że można po prostu zrezygnować z górnego oświetlenia, ale czasem da się to zrobić z dobrym efektem. Do dyspozycji mamy : kinkiety, oświetlenie w zabudowie g-k, oświetlenie przypodłogowe, lampy stojące. oczywiście trzeba przerobić instalację elektryczną tak, aby światło można było włączać zaraz po wejściu do pokoju. Naturalnie, że można zrobić tak jak mówisz. W przypadku DPS jest jednak pewien problem. Wnętrze, które urządza ma być stylizowane na ortodoksyjny rustyk i spełniać wymogi niezbędne dla pokoju hotelowego. Trudno więc moim zdaniem zastosować przy belkowanym suficie oprawy zabudowane bez stylistycznego zgrzytu dla całości. W pomieszczeniu gdzie będzie dosyć ciemny drewniany sufit i dużo wyraźnych faktur pochłaniających światło, światło boczne może być jednak niewystarczające, albo musiałoby być go bardzo dużo. Nie uzyskamy zapewne tego bez dziwnego ingerowania w charakter wnętrza a już przy użyciu stylizowanych kinkiecików w szczególności. Owszem można byłoby zaryzykować zastosowanie opraw architektonicznych, ale to wymagałoby odpowiedniej wielkości pomieszczenia i całkowitej zmiany podejścia do tego co zostało już zrobione. Nie wiem czy nie całkowitego zdemolowania koncepcji jaką przyjęła sobie przy projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.12.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jak zrobić takie kinkiety? http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/lampy-sloneczka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_4321 15.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Dekoratornia nie służy osobom których mieszkania są zmieniane, ale telewidzom, którym producent programu chce pokazać raz na czas coś nowego, więc jeśli właściciele chcieliby kremowo-brązowe wnętrze, to pewnie troszkę im tą kolorystykę "podrasują" i dodadzą jakiś modny, ostry i dominujący kolor. Oczywiście architekci wnętrz są różni, są tacy, z którymi się nie dyskutuje:" Klient widział portfolio i styl w jakim pracuję, to teraz niech nie wymaga żebym robił to czy tamto", ale ja jestem zdania, że należy słuchać i potem wykonywać projekt zgodnie z tym jakie wyobrażenie o domu mają nasi klienci (oczywiście czasem pomysły stoją w sprzeczności z budowaniem spójnego czy też atrakcyjnego wnętrza, ale wtedy rozmawia się dalej ... i zazwyczaj wszyscy są zadowoleni) Nie raz wychodziłam niezadowolona od fryzjera, któremu powiedziałam co i jak, a potem on zrobił co chciał. A jeśli chodzi o architektów i wnętrzarzy w jednym, to i ja i większość moich kolegów i koleżanek po fachu bardzo chętnie zajmie się projektem kompleksowo - od a do zet, tylko zazwyczaj nikt ego nie proponuje. Często klienci nawet nie wiedzą, że będą w przyszłości chcieli skorzystać z takiej usługi. Nie rozumiem jakie miał Pan zmiany techniczne? Może ta Pani architekt wnętrz mogłaby pomóc jeszcze lepiej wykorzystać te powstające możliwości. Jasne, ze Dekoratornia to taki "szoł dla mas (i nas ) Ale dzięki temu, ze wnętrza są tak radykalnie odmienne, można poeksperymentować z własną wyobraźnia A który to architekt zaproponuje panu tyle wariantów wnetrz w tej samej cenie ? Zwykle to robi co sie nauczyl na studiach, klepie te same schematy co mu najbardziej wychodza. Ale kazdy ma inny gust, jak Pani może robić sztukę (tak, uwazam urządzanie wnętrz za sztukę), w stylu któtrym Pani dobrze się nie czuje. Nikt nie jest omnibusem i dlatego czesto sami architekci gubią się w tym co chcą osiągnąć. W jednym się zgadzam, architekci mają duże zniżki na materiały i dlatego jak ktoś ma pieniadze, a brak czasu warto z takiej oferty skorzystac. Ale to pójście na łatwiznę, szpan dla otoczenia, dla nuworyszy ze słomą wystająca z butów ... W moim przypadku, architektka chciała zaprojektować np. łazienkę na podstawie istniejących instalacji wodnych. W czasie remontu pion musiał zostać przeniesiony ze względu na grubość rur konieczych pod miskę WC ... I kasa by poszła w błoto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_4321 15.12.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Proste zasady trójkąta ergonomicznego w kuchni czy ciągu roboczego powinny być jak abecadło dla każdego, kto ma ochotę samodzielnie projektować. Tak Panie Wojtku, to jest tak jak sie Pan uczy z pożółkłych ksiązek i próbuje udowadniać jakie to profesjonalne wykształcenie Pan ma Kiedys w kuchni to sie siedziało w garach cały dzień i rzeczywiście te odległości miały większy sens. Dziś się wyjmuje potrawy z lodówki i podgrzewa w mikrofali. Niech sie Pan czegoś też ode mnie nauczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 15.12.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Proste zasady trójkąta ergonomicznego w kuchni czy ciągu roboczego powinny być jak abecadło dla każdego, kto ma ochotę samodzielnie projektować. Tak Panie Wojtku, to jest tak jak sie Pan uczy z pożółkłych ksiązek i próbuje udowadniać jakie to profesjonalne wykształcenie Pan ma Kiedys w kuchni to sie siedziało w garach cały dzień i rzeczywiście te odległości miały większy sens. Dziś się wyjmuje potrawy z lodówki i podgrzewa w mikrofali. Niech sie Pan czegoś też ode mnie nauczy Piotr, nie każdy jest "jednoosobową rodziną". Wiem, że dla Ciebie to może trudne, ale wyobraź sobie, że niektórzy spędzają w kuchni nawet 20 minut dziennie. Szok poznawczy, prawda? I nie drwij z pożółkłych książek. Przeczytaj za to choć jedną. W moim przypadku, architektka chciała zaprojektować np. łazienkę na podstawie istniejących instalacji wodnych. W czasie remontu pion musiał zostać przeniesiony ze względu na grubość rur konieczych pod miskę WC ... I kasa by poszła w błoto ... I to była wina architektki? O co masz do niej pretensje? P.S. Jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 15.12.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 to chyba logiczne o coLeonardo zanim namalował Mona Lisę też musiał się nauczyć jakie płótno jest najlepsze i jak je zagruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.12.2009 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Tak Panie Wojtku, to jest tak jak sie Pan uczy z pożółkłych ksiązek i próbuje udowadniać jakie to profesjonalne wykształcenie Pan ma Kiedys w kuchni to sie siedziało w garach cały dzień i rzeczywiście te odległości miały większy sens. Dziś się wyjmuje potrawy z lodówki i podgrzewa w mikrofali. Niech sie Pan czegoś też ode mnie nauczy Na razie, oprócz marnej jakości złośliwości, niczego nie można się od Pana ciekawego nauczyć. Nie wiem też , co akurat Pan próbuje udowodnić,bo ja z pewnością nie to, co Pan insynuuje. W taki sposób, bez żadnej argumentacji, można każdy zawód wyśmiać, nawet Pański - gwarantuję . Jeśli wizyty tutaj , to sposób na załagodzenie jakiś Pana kompleksów, a wszystko na to wskazuje - rozumiem. Proszę sobie ulżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 wracając do braku oświetlenia na suficie. ja tak mam i jest dobrze a bardziej na poważnie faktycznie spokojnie można doświetlić pomieszczenie bez oswietlenia sufitowego - niestety przegięliśmy w drugą stronę i zapalenie wszystkich opraw to aż szok dla oczu. wszystko zależy od wielkości i układu pomieszczenia, ilości i 'jakości' opraw oświetleniowych u Ciebie depsiu kiepsko to widzę - mogłoby sie skończyć na ponurym wnętrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 15.12.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jeśli wizyty tutaj , to sposób na załagodzenie jakiś Pana kompleksów, a wszystko na to wskazuje - rozumiem. Proszę sobie ulżyć. Widzę, że dekoratorzy również uważają, że architekt wnętrz jest dla zakompleksionych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.12.2009 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Nie bardzo Cię zrozumiałem , czy ta uwaga jest skierowana do mnie ? ( mój cytat podałeś -stąd też wątpliwości) W każdym razie ja nie jestem akurat dekoratorem i nie uważam, żeby to osoby zakompleksione szukały architektów czy dekoratorów.Wręcz przeciwnie. Panie/Pani piotr 4321Tworzenie okazjonalnych nicków na potrzeby wyładowania swoich frustracji jest śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.12.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 wojtekbądź ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 15.12.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 gratuluje tej pewności co jest ponad a co poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts