Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 grzechów głównych projektowania wnętrz

2112wojtek

Recommended Posts

no niby nic się nie stanie, nikt się nie potknie o kant :)

tylko, ze nie tylko funkcja się liczy

Czy gdybyś była amatorem żeglarstwa uważałabyś, ze dobrze jest od rana do wieczora brykać w bluzce w paski, białych spodniach i czapce z daszkiem?

Możesz, no bo kto Ci zabroni, ale czy naprawdę uważasz, ze nie ma w tym dość dużo kiczowatej ostetntacji?

To jest kwestia, gdzie właściiwe nie da się zaproponować jednoznacznej odpowiedzi. Zawsze wszystko można zamknąć w tym magicznym de gustibus non est dispudantum...

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no niby nic się nie stanie, nikt się nie potknie o kant :)

tylko, ze nie tylko funkcja się liczy

Czy gdybyś była amatorem żeglarstwa uważałabyś, ze dobrze jest od rana do wieczora brykać w bluzce w paski, białych spodniach i czapce z daszkiem?

Możesz, no bo kto Ci zabroni, ale czy naprawdę uważasz, ze nie ma w tym dość dużo kiczowatej ostetntacji?

To jest kwestia, gdzie właściiwe nie da się zaproponować jednoznacznej odpowiedzi. Zawsze wszystko można zamknąć w tym magicznym de gustibus non est dispudantum...

Kiedy ja jestem żeglarką. :lol:

I na każde spotkanie, wydarzenie itp., które ma miejsce w sezonie, ubieram się w żeglarskie ciuchy (gwoli ciekawości, to nie tak, jak powszechnie się sądzi; galowy strój żeglarski w PL to popielate spodnie, biała koszula z ciemnym krawatem, granatowa marynarka :lol: ). :lol:

Mój pokój nie jest tematyczny, ale już u moich chłopaków, którzy przejęli tę pasję, jest wiele akcentów.

Zdjęć nie będę wklejała, napiszę tylko, że temat nie dominuje. :wink:

Ale jest wyrażnie widoczny i wygląda to naprawdę dobrze.

Mogę najwyżej jeszcze dodać, że to własnie chyba kwestia gustu.

W końcu nie to ładne, co ładne, tylko to, co mnie się podoba, prawda? :D

We wszystkim trzeba znaleźć złoty środek. Wnętrza powinny odzwierciedlać zainteresowania właścicieli (szczególnie gabinety), ale jak pisze Irma - bez przesady. Ja od 10 lat interesuję się historią Holokaustu, ale nie wyobrażam sobie tworzenia pod tym kątem "pokoju tematycznego", bo jak niby miałby wyglądać... :o

Mój mąż jest natomiast audiofilem, dlatego jego gabinet urządzam, uwzględniając to hobby. Na ścianach zdjęcia z nowojorskich klubów jazzowych, regały na kilka tysięcy płyt, kąt z wygodnym szezlongiem i zestawem słuchawkowym obok, etc. Ale na pewno nie wykleję pokoju tapetą w nutki i nie postawię dla dekoracji fortepianu. ;-)

Fajny pomysł i rozsądny umiar to chyba kluczowe hasła w kontekście urządzania "pokoju tematycznego".

a może wejdźmy jeszcze na wyższy poziom uogólnienia - dla kogo powinno być wnętrze - dla owego pasjonata czy dla gości potykających się o te wszystkie knagi i kabestany wystające z podłogi

pasja z reguły to taki jeden wycinek życia, który wygląda zupełnie inaczej niż średnia społeczna, taka inna bajka, która jest głębią dla innych a pasjonat czuje się w niej jak ryba

dla mnie naturalnym jest, że gabinet pasjonata, o ile służy do uprawiania tejże pasji nie będzie zwykłym pokojem i również może być z innej bajki

Pełna zgoda z enickmanem.

Dodać należy też , że dom i jego wnętrze traktowane jest przez każdego z nas indywidualnie , w sposób zależny od potrzeb jego użytkowników.

Jedni traktują wnętrze jako "moje i wara innym od niego" inni bardziej ogólnie:

"wszyscy domownicy mają się czuć dobrze i nie może budzić zgrzytów u osób postronnych". Jest jeszcze grupa traktująca pomieszczenia jako " dobrze mi z tym i na pokaz też musi być"

To jedno z podstawowych założeń architektury - dom i wnętrze budowane jest na miarę potrzeb i aspiracji właściciela.

Owszem może budzić u kogoś sprzeciw taki dom, w którym wszystko jest podporządkowane bardzo konkretnemu tematowi w sposób całkowicie bezkrytyczny i dla obcych nawet męczący.

Nie może jednak budzić wątpliwości pomieszczenie takie jak gabinet, czy pokój hobby nawet gdyby gabinet melomana wyglądał jak sklep muzyczny.

Pamiętać jednak trzeba , ze wnętrze jest najczęściej ( powinno ) wynikiem kompromisu, chyba , że wszyscy podzielają tę samą pasję.

Zasada umiaru i krytycznego spojrzenia obowiązuje i tutaj - właściciel i tak wybiera rozwiązanie, często nawet bez względu na kanony czy zasady estetyki i ogólne konsekwencje.

Dobrze też powiedzieć sobie, że wnętrza w stylu śródziemnomorskim, rustykalnym, dworkowym itd to też zazwyczaj wnętrza tematyczne. Jeśli nie , to poprawne jego wykonane będzie jedynie scenografią, natomiast niezgodne z kierunkiem - wadliwe.

Z pewnością dla każdego "obcego" , który ma o tym pojęcie.Jak się będzie czuł właściciel, to już inna bajka.

Jesteśmy różni. Dla jednego "samochód jest samochód", dla innego już nie każdy. Dlaczego? Bo dla jednego ma on swoje niezbędne, określone funkcje, bez względu na to czy jest ładny, wygodny i niezawodny.

I taka jest różnica pomiędzy wnętrzami zaprojektowanymi zgodnie z pewnymi zasadami oraz szeroko i ogólnie pojęta ergonomią a wnętrzami osób, które bezkrytycznie skupiają się na sobie wychodząc , że "jest ładnie, dobrze i tak musi być, bo ja tak mówię", choćby w tym nawet nie było logiki.

Łamanie wszelkich zasad może być rozwojowe, jednak najczęściej cechuje dyletantów, nieuków i kompletnych ignorantów, którym nie ma sensu udowadniać, że kowadło zawieszone nad drzwiami to nie to samo co podkowa - oni i tak wiedzą zawsze wszystko lepiej.

Pytanie, czy negują oni z zasady i wiary w swoją nieomylność czy przeanalizowali problem i maja dowody, jest całkowicie bezcelowe.

a może wejdźmy jeszcze na wyższy poziom uogólnienia - dla kogo powinno być wnętrze - dla owego pasjonata czy dla gości potykających się o te wszystkie knagi i kabestany wystające z podłogi

pasja z reguły to taki jeden wycinek życia, który wygląda zupełnie inaczej niż średnia społeczna, taka inna bajka, która jest głębią dla innych a pasjonat czuje się w niej jak ryba

dla mnie naturalnym jest, że gabinet pasjonata, o ile służy do uprawiania tejże pasji nie będzie zwykłym pokojem i również może być z innej bajki

No kabestany i knagi z podłogi zazwyczaj w takich pokojach nie wystają. :lol:

Poza tym, najczęściej jest tak, że gośćmi pasjonata są inni, podobni mu pasjonaci - bo się dobrze rozumieją w danych obszarach tematycznych. :wink:

Ale nie ma we mnie zgody wewnętrznej na tematyczny np. salon. :roll:

Pomijam tutaj przypadki szczególne, np. trudno byłoby oczekiwać, że nie będzie silnych akcentów muzycznych w salonie Krzysztofa i Elżbiety Pendereckich (choć kto wie, nie należy nikogo szufladkować).

Niemniej, w zwyczajnym świecie pokój tematyczny to powinna być chyba oaza właściciela tejże przestrzeni. :wink:

I ten dwór polski i inne "stylizacje" w pokojach agroturystycznych na pewno będa jakimś grzechem. :roll:

Niemniej świadomie godzę się na to, bowiem znakomita większośc gości tego nie zobaczy, a nieco inaczej urządzony pokój zapewne im się spodoba. :roll:

Staram się tylko, by te błędy były jak najmniej rażące. :wink:

1. Niekonsekwencja stylistyczna

Zachowanie konsekwencji jest bardzo trudne, często patrzy się na każde pomieszczenie oddzielnie, oddzielnie na zewnętrzną i wewnętrzną część domu, oddzielnie na barwy, meble, ornamentykę i wychodzi kakofoniczny koszmarek.

2. Nowobogackość

Stosowanie nadmiernej ilości ozdób, ozdobników, kontrastów, połysków. Zamiast jako dodatek, żeby nie było nudno - same wykrzykniki.

3. Żeby sąsiadom gały z orbit wyszły

Jak brakuje środków na 2 tysiące metrów rezydencji pod dachem, to walnijmy sobie przynajmniej wycieraczkę za 2 tysia...

Elementy wnętrza powinny zachować podobną klasę i jakość wykończenia. Przy nierównych ścianach ekskluzywne drzwi tylko podkreślą wszelkie niedomogi.

4. Niewolnicze trzymanie się: - przepisu z gazetki, - wskazówek projektanta, - modelu u sąsiadów

W końcu to domownik jest właścicielem i użytkownikiem domu, on jest najlepszym ekspertem w dziedzinie własnych potrzeb.

5. Nachalne stylizacje

Np. w Warszawie na Sycylię, nie uwzględnianie lokalnego kolorytu, swiatła, pór roku, dominującej wokół architektury

6. Zagracanie przestrzeni

Luksusowa jest tylko przestrzeń.

7. Sztancowość

Sięganie po najbardziej typowe/modne elementy wyposażenia. W efekcie wszystkie wnętrza wyglądają sztampowo, nudno i bez wyrazu.

8. Skąpstwo

Oszczędzanie na detalach, które psują ostateczny efekt. Lepiej wszystkie elementy wyposażenia dobrać podobnej klasy i jakości.

9. Durnostojki i korzozbierki

10. Choinki na suficie zamiast oświetlenia