Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 grzechów głównych projektowania wnętrz

2112wojtek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdarza się... Ale nie rozumiem Twojej obecności w sądzie skoro nie przyjąłeś zlecenia.

:DDługa i surrealistyczna historia. Byłem powołany przez jedną ze stron na świadka.

PS.

Dopiero teraz zauważyłem

Stopka Ci się zmieniła - gratuluję. Oj dostanie się teraz biednemu projektantowi po głowie.:lol2:

oj tam - proszę jak ładnie zaprojektowane:

http://4.bp.blogspot.com/-0MwVZI_9LLI/TpKDwl0FHkI/AAAAAAAAAu4/Niy_trgQSAE/s1600/5a.jpg

Zgłoś się do Pani projektant to ci też takie zaprojektuje:

http://www.kuchnie-vena.pl/projekty/projekty.html

:D

witam

Czy dopuszczalne jest żeby okna w nowym domu od wewnątrz były raczej ciemne - Sienna Rosso a podłogi , drzwi wewnętrzne oraz schody w jasnym kolorze - naturalny dąb olejowany ? Ma ktoś tak ? Może macie jakieś zdjęcia takich połączeń . Z różnych powodów chcemy jasne podłogi i schody ale okien już nie zmienimy i się boje czy to nie będzie jakieś nieciekawe połączenie.

help

Jesteś bardzo surowa w swoich ocenach Irmo :yes:

Być może w manifeście artystycznym twórcy jest napisane "fascynacja rigipsem jako tworzywem przewodnim i jego nieograniczonymi wręcz możliwościami" ? Kto to wie?

I tu dochodzimy do częstego syndromu jaki towarzyszy projektującym.

Dostają do ręki materiały i technologie, pozwalające na szerokie ich stosowanie i nagle okazuje się, że zamiast projektować wnętrze wyżywają się twórczo, myśląc natrętnie "co by tu jeszcze można z tego zrobić".

W zasadzie powinienem napisać " co by tu jeszcze spieprzyć".

A wystarczyłoby przecież tylko pomyśleć.

Mam do dyspozycji : materiały, faktury, kolory, światło i formy( plus ekstra technologie i techniki).

Ilość możliwych kombinacji jest imponująca już dla zbiorów dwuelementowych a tu przed nami jeszcze takie bogactwo :D.

Najlepiej jak ze wzoru wychodzi tego mało i od tego jest projektujący, żeby tak było.

Zasada oszczędności środków i powściągliwości formy obowiązywała nawet wtedy, gdy motywem nadrzędnym była kiść winogron czy esowata forma powykręcanych linii, biegnących gdzieś w nieskończoność.

No właśnie! :yes:

W naszej kulturze całkowicie obce podejście. Ale jeśli ścianę i przestrzeń traktuje się jak blejtram, dla którego imperatywem kategorycznym jest brak jakiejkolwiek pustki, to takie są później tego efekty.

To samo dotyczy zresztą zaawansowanych systemów dystrybucji mediów, światła i zarządzania.

Oczywiście, kto bogatemu zabroni, ale po co to w małych pokoikach w domach o układach funkcjonalnych jak w bloku, tylko skalę odrobinę większą?

Czy też sprawa wielu nowinek technologicznych ,modnych trendów, które za kilka lat będą bardziej obciachem niż synonimem nowoczesności.

Płynne tapety, pseudo glamoury, stiuki i węże ledowe zakładane gdzie się da, czy to potrzebne czy nie.

Chęć posiadania na siłę czegoś innego niż ma reszta.

Pewien znajomy majster ma takie powiedzenie na tego typu udziwnienia : "Nie wiem czy to ładne, ale na samym "wejściu" jest niezłe pierd....nięcie"

chyba nie da się nauczyć zdrowego rozsądku...

no i jest jeszcze jedna rzecz - jeden dobry pomysł wystarcza czasem, zeby projekt był dobry, ale co jeśli tego pomysłu nie ma?

dotyczy to i amatorów i profesjonalistów.

Jak dla mnie wypelnienie przestrzeni po brzegi jest własnie próbą zamaskowania braku pomysłu.

Całkowicie się zgadzam. Punkt zaczepienia i chłodny dystans do "dzieła".

Pasja tworzenia nie powinna być nigdy szewską pasją.

Osobiście lubię jak we wnętrzu jest jakieś "zajajenie". Tylko ,że z tym "zajajeniem" jest trochę jak z dobrym dowcipem - musi być na miejscu, niezbyt dosłowny , inteligentnie opowiedziany i rzeczywiście śmieszny.

Witajcie,

Poczytałam kilka stron wstecz, nie wszystkie bo leń ze mnie. Jestem po budowie i częściowym wykańczaniu domu.

I na tym etapie powiem tak: wydawało mi sie, że przeciez gust mam (każdemu sie tak wydaje:lol2:) i wiem co mi sie podoba.

Niestety (dla inwestora-ze wzgl. na koszty:D) jeżeli cenimy szczegół i estetykę całości ARCHITEKT MUSI BYĆ.

Wy architekci macie to coś (w końcu uczyliście się też wiele lat) czego przeciętny inwestor-laik w projektowaniu nigdy mieć nie będzie. Potraficie wyjść poza schemat, spojrzeć na cztery ściany i zaprojektować je tak, że są niebanalne. Ale najważniejsze, że potraficie - chyba, że wyjątkowo niepodatny inwestor - wyhamować galopujące zapędy klienta do wykorzystania we wnętrzu wszystkiego co mu sie podoba. Sama tak miałam i widziałam jak mina mojego architekta tężeje gdy wymieniam tysiąc moich pomysłów :D

I teraz bezbłędnie potrafię ocenic domy moich znajomych gdzie architekt maczał ręce, a gdzie nie, a zdecydowanie powinien.

SZACUN ARCHITEKCI

P.S. A ten od powyższej cudnej fali - to chyba jakis domorosły architekt :lol2:

Spieszę poinformować , że jednak znalazło się biuro projektowe które się podjęło zrobić dla mnie projekt :lol2:

www.frs-architekci.pl

Autorus, proszę - napisz, że to Ty sam wybrałeś projektanta a nie on Ciebie. Mam podejrzenia, bo ta Pani jest też na naszym forum i nawet chyba w tym wątku się już udzielała...

Tak to ja sam znalazłem tą panią, następnie napisałem mail na priv a ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi napisałem jeszcze raz. :)

I jesteśmy "po słowie" ze tak powiem :)

Do tej pory nie miałem jeszcze doczynienia z projektantem wnętrz. Ale po projekcie domu i potem projekcie ogrodu myslę ze projekt wnętrza będzie co najmniej tak udany jak dwa poprzednie.