Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 grzechów głównych projektowania wnętrz

2112wojtek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znalazłam - ale kanał!

Nawet rysunek na pierwszej stronie jest nieestetyczny, bo nie schodzą się fugi płytek w narożniku!

Sadząc z płytkowania łazienek po sufit - czy to ktoś kto uczył się obsługiwać program w sklepie z płytkami?

projekt kuchni - serwantka przy zlewie, lodówka przy płycie a piekarnik przy stole. A ergonomia w kącie chlipie.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
Jatamen nawet jeśli kiczowaty :) Chciałby Pan mieszkać we wnętrzach które będą się względnie podobały znajomym a tylko Panu nie? Albo żyjemy dla siebie albo dla innych:)

A dlaczego architekt miałby stworzyć wnętrza, które się nie podobają właścicielowi?

Elfir oczywiście, że architekt jest w stanie stworzyć ( nie wnikam czy dla pieniędzy, czy wyzwania, czy pasji lub w ramach zwykłego kolejnego zlecenia ) idealne kiczowate wnętrze skrojone na miarę i kiczowaty gust inwestora. Ja tego nie zanegowałam. Nie ma tylko sensu zatrudniać architekta, który będzie na siłę forsował swoje gustowne projekty bo w jaki sposób taki inwestor ma je docenić skoro on najlepiej czuje się w tym swoim kiczu. Zaakceptuje na chwilę projekt a potem i tak dorzuci w miarę upływu czasu swoje trzy grosze i przemaluje ściany na pomarańczowo, zielono i żółto. Swoją drogą to ciekawa jestem jak do takich ewentualnych zleceń podchodzą prawdziwi profesjonaliści, kompromis z wymagającym klientem?!

Prawdziwy profesjonalista ma takie ceny, że Bożenka padnie trupem jak zobaczy cennik i stwierdzi , że robi sama albo skorzysta z usługi jakiegoś projektanta na dorobku, który bierze wszystko jak leci, za to jest wielokrotnie tanszy.

z własnego doświadczenia

Bardzo zamożny inwestor wybudował dom - elegancka współczesna klasyka, elewacja w okładzinie z piaskowca, coś jak tu:

http://www.zielonewzgorze.mojabudowa.pl/pliki/zielonewzgorze/image/elewacja.jpg

i poprosił mnie o projekt ogrodu który będzie w dużej mierze zimozielony.

Zaproponowałam coś w ten deseń:

19d0bb48a9228276f160fedcd2ef676e.jpg

cisy, bukszpany, różaneczniki

Okazało się, ze jednak nie trafiłam, bo równoczesne inny projektant zaproponował coś takiego:

http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/krzewy_iglaste_do_ogrodu22.jpg

Inwestor wybrał drugą propozycję.

Wiec jak ktoś ma odmienny gust od projektanta, to zawsze znajdzie kogoś, kto zaprojektuje tak jak on chce, bo profesjonalna pracownia przedstawi mu niesatysfakcjonujące koncepcje.

hahaha dokładnie, zgadzam sie. Niby klient mówi: "rób jak chcesz., ja się nie znam"., a potem okazuje się, że "on myslał, ze projektant zrobi to jakoś inaczej". Jestem z innej branży, ale znam ten ból. najgorzej, że pytam klienta, ile pieniędzy chce przeznaczyć na zrobienie takiego zadania, on mówi mi x, a potem się wycofuje, bo jednak znalazł kogoś, kto mu zobi 3 razy taniej. A na końcu płacze, bo dostaje szambo...

Niby klient mówi: "rób jak chcesz., ja się nie znam"., a potem okazuje się, że "on myslał, ze projektant zrobi to jakoś inaczej". .

Też mam takie przeboje - niby dostaje wolną rękę, ale potem wszystko zmieniamy na etapie projektu, albo co gorsza - realizacji.

z własnego doświadczenia

Bardzo zamożny inwestor wybudował dom - elegancka współczesna klasyka, elewacja w okładzinie z piaskowca, coś jak tu:

http://www.zielonewzgorze.mojabudowa.pl/pliki/zielonewzgorze/image/elewacja.jpg

i poprosił mnie o projekt ogrodu który będzie w dużej mierze zimozielony.

Zaproponowałam coś w ten deseń:

19d0bb48a9228276f160fedcd2ef676e.jpg

cisy, bukszpany, różaneczniki

Okazało się, ze jednak nie trafiłam, bo równoczesne inny projektant zaproponował coś takiego:

http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/krzewy_iglaste_do_ogrodu22.jpg

Inwestor wybrał drugą propozycję.

Wiec jak ktoś ma odmienny gust od projektanta, to zawsze znajdzie kogoś, kto zaprojektuje tak jak on chce, bo profesjonalna pracownia przedstawi mu niesatysfakcjonujące koncepcje.

Elfir

pomijając sprawę, co się komu podoba, czy propozycja druga nie spełnia kryterium "zimozielone"?

dlaczego jest zła?

dlatego, że moim zdaniem nie pasuje do bryły budynku, kontekstu okolicy i jest pospolita jak błoto - nie ma charakteru rezydencjonalnego, reprezentacyjnego (ogród miał być także "inny niż wszystkie wokoło").

Takie nasadzenia w otwartym krajobrazie wiejskim - ok, ale nie w willi miejskiej.

To tak jakby urządzić wnętrza tego domu w stylu wiejsko-rustykalnym.