Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego

doswiadczony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bogusław, nie zaczynaj od początku :).

Bufor ciepła jest potrzebny tylko i wyłącznie wówczas, jeżeli moment dystrybucji ciepła jest inny niż moment jego wyprodukowania.....

No a jaki inny może być w ogrzewaniu elektrycznym? Tylko takie rozwiązanie jest sensowne finansowo. Przepraszam ale to już są brednie. Sugerujesz wyjątkowość takiego rozwiązania. Ono jest normą wymuszoną ceną prądu!

1000L to aż! sześcian o boku 1 m. Sześcian dodatkowo dobrze zazolowany. Trudno wyobrazić sobie by ktoś to robił tylko po to by skorzystać z regulusów. Kupienie podobnego rozwiązania też jest kosztowne i zajmuje miejsce.

Dalej uparcie pomijasz wady tego systemu.

To przestaje być śmieszne.

Bogusław, nie zaczynaj od początku :).

Bufor ciepła jest potrzebny tylko i wyłącznie wówczas, jeżeli moment dystrybucji ciepła jest inny niż moment jego wyprodukowania.....

No a jaki inny może być w ogrzewaniu elektrycznym? Tylko takie rozwiązanie jest sensowne finansowo. Przepraszam ale to już są brednie. Sugerujesz wyjątkowość takiego rozwiązania. Ono jest normą wymuszoną ceną prądu!

1000L to aż! sześcian o boku 1 m. Sześcian dodatkowo dobrze zazolowany. Trudno wyobrazić sobie by ktoś to robił tylko po to by skorzystać z regulusów. Kupienie podobnego rozwiązania też jest kosztowne i zajmuje miejsce.

Takie dyskusje bardzo to ułatwiają, wiele uczą, czasem demaskują popularne mity. Jak na razie takim mitem jest dla mnie przewaga regulusów nad innymi systemami wykorzystującymi prąd. Jak mnie przekonasz to może je zainstaluję i pewnie nie tylko ja.

Zgłupieć idzie. :o 8) .Dyńki was nie bolą?Tak w koło Macieju.Pierdusy ,regulusy.Ktoś jak zbierze do kupy :oops: :lol: te wiadomości to zrobi olejaki ,a gaz i prund do grzania se oleje.

To tak jakby z Brzęczkowskim dyskutować... Nieporozumienie.

Zgłupieć idzie. :o 8) .Dyńki was nie bolą?Tak w koło Macieju.Pierdusy ,regulusy.Ktoś jak zbierze do kupy :oops: :lol: te wiadomości to zrobi olejaki ,a gaz i prund do grzania se oleje.

Coulignon , NS -> przecież to troll - nie widzicie tego ? - sztucznie podtrzymuje dyskusję żeby tylko trwała i przez to liczy na zainteresowanie jego regulusami - a nóż jakiś jelonek się złowi ...

Mowa trawa - jak zawsze w jego przypadku - byle mleć te same absurdy w kółko ...

To tak jakby z Brzęczkowskim dyskutować... Nieporozumienie.

Coulignon , NS -> przecież to troll - nie widzicie tego ? - sztucznie podtrzymuje dyskusję żeby tylko trwała i przez to liczy na zainteresowanie jego regulusami - a nóż jakiś jelonek się złowi ...

Mowa trawa - jak zawsze w jego przypadku - byle mleć te same absurdy w kółko ...

http://www.nfow.pl/images/smiles/TrollAlert.gif

No dobra skoro już wiadomo kto jest kto i co to te regulusy-fallusy możemy sobie darować i powrócić do normalnej dyskusji bo temat fajny i użyteczny dla tych którzy wybierają źródło ciepła lub chcą coś zmodernizować :roll: . No poza tym będzie robiło się coraz chłodniej a rozmawianiu o ogrzewaniu robi się cieplej :wink: :lol: i to zupełnie za darmo

Super tak pojeździć zwartą grupą ?

Chcecie się wyładować?

Jakieś frustracje?

Problemy w pracy?

Towarzystwo wzajemnej adoracji..

Co wnieśliście ciekawego do tematu wątka poza pluciem i inwektywami?

To co piszę nie musi się wszystkim podobać, lecz przynajmniej nikogo nie obrażam.

Nie pasuje do Waszej układanki?

Jak można nazwać takich jak Wy z ostatnich postów "dyskutantów"?

Nie jest Wam chociaż trochę wstyd?

Konkrety proszę.

Będę w tym wątku z całą pewnością... Macie to jak w banku...

perm napisał:

Nie, no wiadomo! Elektryczne wodne wymaga potęznego buforu. Henok wyliczył na jakies 1000 L dla domu ok 150 m2.

HenoK napisał:

Musi być oczywiście bufor. Zakładamy np. bufor 1000l, może być np. o wymiarach 0,80m x 0,80m x 1,6m (da się go wnieść przez typowe drzwi), który ogrzewamy do temperatury 90 st. C i możemy wystudzić do 35 st. C. Taki bufor zgromadzi ponad 60kWh energii, czyli nawet więcej niż potrzeba (przy II taryfie trwającej 10h). Taki bufor może pełnić też drugą rolę - podgrzewać ciepłą wodę. Wystarczy w jego górnej części umieścić wężownicę miedzianą lub ze stali nierdzewnej i można przepływowo podgrzewać ciepła wodę.

Myślałem perm, ze rozmawiamy ze sobą spokojnie na pewnym poziomie, a to właśnie Ty dałeś hasło do plucia....

Szkoda.

a moze przez kolegow przemawia genetyczna chlopska nieufnosc do "nowego"?

osobiscie nie zajmuje (jeszcze) stanowiska, ale pomijajac "strach przed wojna", czyli brak pradu, totalne zniszczenie, katastrofe to jest przyszlosc i zaklinane tego nie zmieni.

za 10 lat prad bedzie najtanszym zrodlem energii, w tej chwili czytam, ze w 2010 roku jego ceny maja spasc ok. 15-20%, a jak bedzie z gazem?

perm napisał:

Nie przyszło Ci do głowy, że są ludzie, których na takie superkomfortowe i niekoniecznie droższe rozwiązanie stać?

Jest ciche, precyzyjne, bezobsługowe - komfortowe o każdej porze roku....

Super tak pojeździć zwartą grupą ?

Chcecie się wyładować?

Jakieś frustracje?

Problemy w pracy?

Towarzystwo wzajemnej adoracji..

Co wnieśliście ciekawego do tematu wątka poza pluciem i inwektywami?

To co piszę nie musi się wszystkim podobać, lecz przynajmniej nikogo nie obrażam.

Nie pasuje do Waszej układanki?

Jak można nazwać takich jak Wy z ostatnich postów "dyskutantów"?

Konkrety proszę.

Mów za siebie.Jak znowu układanka. :evil: .Mnie obrażasz i to jest ok ale jak ciebie to podnosisz wielkie larum.Jak dla mnie powinieneś prowadzić dyskusję typu" mono".Wypowiedzieć się i odejść skoro tak to widzisz.A co ty wniosłeś do tego topiku?Przecież to zamieszanie jest przez ciebie.Chcesz narzucić swój styl w dyskusji a ,że jest nie akceptowalny przez ogół(co już podkreślałem)to tak masz.Mnie na ta chwilę nie odpowiedziałeś na postawione pytania.

niktspecjalny pisze:

Jakieś androny pierniczysz.System ,srystem,sprzedaż domu ,rozwojowy system,potrzeby,możliwości.......napiłeś się berbeluchy.

i dalej:

Zgłupieć idzie. .Dyńki was nie bolą?Tak w koło Macieju.Pierdusy ,regulusy.Ktoś jak zbierze do kupy te wiadomości to zrobi olejaki ,a gaz i prund do grzania se oleje.

------------------------------------

Chcesz narzucić swój styl w dyskusji a ,że jest nie akceptowalny przez ogół(co już podkreślałem)to tak masz.Mnie na ta chwilę nie odpowiedziałeś na postawione pytania.

Jaki ogół ? :o Tylko niektórzy....

Myślisz, ze wszyscy czytający ten wątek wypowiadają się w nim?

Większość czyta... i milczy..

Wiesz niktspecjalny.

Widocznie trudno mi sformułować coś co Cię zadowoli i co akurat chcesz usłyszeć.... :roll:

Wiesz dlaczego?

Przerabialismy na forum parę osób z którymi dyskusja była bezcelowa. Dołączyłeś do tego zacnego grona.

Tak więc Szanowny Panie Trolu!

Pozdrawiam i życzę miłego samopoczucia z okazji obcowania z własnymi, jedynie słusznymi poglądami.

Proponuję postarać się o świadectwa energetyczne dla obydwu budynków. :)

gosc robil mi konieczne SE dla mojego budynku i wyszlo dobrze

brat niedawno bronil sie na polibudzie zrobiac uprawnienia z wystawiania SE. wyszlo mu dobrze tylko ze inaczej niz temu pierwszemu a na podstawie mojego projektu i domu robil inny jego kolega i tez mu dobrze wyszlo z tym ze jeszcze inaczej niz obu pozostalym

To moze nie do konca w temacie ale daje do myslenia :wink:

Wiesz dlaczego?

Przerabialismy na forum parę osób z którymi dyskusja była bezcelowa. Dołączyłeś do tego zacnego grona.

Tak więc Szanowny Panie Trolu!

Pozdrawiam i życzę miłego samopoczucia z okazji obcowania z własnymi, jedynie słusznymi poglądami.

Podpisuję się pod tym.

Nie jestem zwolennikiem kłótni "tak sobie" ale Ty bogusław wysuwasz coraz bardziej naciągane argumenty. Tytuł wątku jest "co jest tańsze" a nie "na co stać bogatego"

Niczym jest dla Ciebie 1000L zbiornik w domu (przecież to chore jakieś), nie zauważasz skomplikowania instalacji i wogóle bezsensu zamiany energi prądu na ciepło przy pomocy wody skoro skuteczniej, taniej i bezproblemowo mozna zrobić to przy pomocy urządzeń zasilanych prądem. Dynamika regulusów usprawiedliwia wszystkie niedogodności z nimi związane. Próbujesz bronić tej tezy ale coraz mniej wygląda to na obronę a coraz bardziej na podtrzymywanie za wszelką cenę istnienia tematu z regulusami. Stąd moje słowa o trollu.

a moze przez kolegow przemawia genetyczna chlopska nieufnosc do "nowego"?

za 10 lat prad bedzie najtanszym zrodlem energii, w tej chwili czytam, ze w 2010 roku jego ceny maja spasc ok. 15-20%, a jak bedzie z gazem?

Tak napewno spadnie 8) 8)

tylko nasza energetyka stoi na wunglu a z tm sie wiąze :

karne opłaty za CO2,

finansowanie/ zakup przez energetyke "zielonej energii",

koszty modernizacji przestarzałych elektrowni,

a może nawet wprowadzą " podatek" na budowe elektrowni atomowej (narodowy plan energetyki jądrowej 2020 , podobnie jak w opłatach za paliwo na budowe dróg).

a za 10 lat dodatkowo planuje sie znaczący wzrost zużycia en. elektr do zasilania samochodów na prund to bedzie taniej 8) 8)

Taaak na pewno energia elektr. stanieje jak olej opałowy ( ta bajke juz kiedyś słyszałem o oleju jakoś tak w 1993 -95 roku ) :D :D :D