gawel 18.09.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 No liczyłem liczyłem i się doliczyłem więc tak jak nie palę w kominku to mam do 6 litrowy, a jak dogrzewam kominkiem i nie liczę kosztów drewna to 4 litrowy . No nie wiem jak kupuje drewno po 90 zł/m3 to opłaca mi się wersja 4 litrowa, a jak drewno miałbym kupić po 180-200 to taniej wyjdzie 6 litrowa i co wy na to??? To nie tak działa! Dom 6 litrowy potrzebuje 6 KW. Część z tego możesz dostarczyć wykorzystując kominek, pozostałą przez jakieś inne ogrzewanie. Dom dalej pozostanie 6 litrowy. No wiem tyle że to najłatwiej policzyć /oszacować przy ogrzewaniu elektrycznym bo masz ilość KWH i m2. Tak faktycznie to nieraz sie zastanawiałem ile bym płacił za gaz ale jeszcze długo nie zwróciłaby mi się inwestycja w co i przyłącze wiec jest jak jest OK. A tak na marginesie gdybym teraz budował to zainwestowałbym w PC - kolega zainstalował sobie pompę ciepła ale jakąś bardziej cywilizowaną nie z jakimiś rurami w ziemi tylko taka http://www.euronom.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzewoda/exoair-polaris.html nie zasila podłogówki tylko normalne grzejniki i ma tez z tego cuw. Ogrzewa 170m2 domu i duży garaż rachunek miał za prąd w zimie całkowity 700 zł /msc w tym normalne zużycie, nie ma taryfy nocnej bo nie ma czasu zmienić licznika czy to dużo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.09.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 No liczyłem liczyłem i się doliczyłem więc tak jak nie palę w kominku to mam do 6 litrowy, a jak dogrzewam kominkiem i nie liczę kosztów drewna to 4 litrowy . No nie wiem jak kupuje drewno po 90 zł/m3 to opłaca mi się wersja 4 litrowa, a jak drewno miałbym kupić po 180-200 to taniej wyjdzie 6 litrowa i co wy na to??? To nie tak działa! Dom 6 litrowy potrzebuje 6 KW. Część z tego możesz dostarczyć wykorzystując kominek, pozostałą przez jakieś inne ogrzewanie. Dom dalej pozostanie 6 litrowy.[list=] Ty wiesz , że to by się zgadzało mam 6 konwektorów elektrycznych po 2 kw każdy, ale w praktyce włączona jest w nich tylko 1 grzałka tj. 1 kw. A jednak te wyliczenia mogą być realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.09.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ze wam sie tak chce " mielić "po robocie , nie lepiej zajrzeć chlopaki na Hyde Cegła Park. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.09.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 NOTO pisze:cyt." Własnie tak mają znajomi i zastanawiam się co im doradzić. Bufor wydaje mi się najlepszy - ale jak go poprawnie wpiąć do grzejnimków, które wymagają co najmniej 60C." koniec cyt... Skąd wziąłeś te 60 oC? Dla jakich to grzejników? Może to coś rozjaśni w temacie buforów... http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Bogusław Wójcik - Właściciel firmy Bogusław to Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Bogusław Wójcik - Właściciel firmy Bogusław to Ty? no baa hehe, walczy o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Bogusław Wójcik - Właściciel firmy Bogusław to Ty? no baa hehe, walczy o swoje Zastanawiam sie dlaczego ktos z takim przekonaniem broni kiepskiego rozwiązania... No i mamy wyjasnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 21.09.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Bogusław Wójcik - Właściciel firmy Bogusław to Ty? no baa hehe, walczy o swoje Zastanawiam sie dlaczego ktos z takim przekonaniem broni kiepskiego rozwiązania... No i mamy wyjasnienie... Przecież pisałem że ten osobnik jest swoją kieszenią utaplany w jeden jemu słuszny system. Trzeba było czytać ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.09.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 O !!! Wy też postanowiliście na stałe zagościć w tym wątku... No to jedziemy..... Ale jesteście spryciarze! Pochlebiacie mi swoim zainteresowaniem. Różnica pomiędzy nami jest taka, że ja piszę na temat, co potwierdziło sporo osób w tym wątku a Wy szukacie zaczepki i pretekstu do plucia. Jaki macie w tym interes? W co jesteś "utaplany" lazik? Masz jakiś kompleks Bogusława? To kolejny po Edypie i innych... Tylko nazwisko Was zainteresowało w przytoczonym tekście? A ja naiwny myślałem, że będą to schematy konfiguracji instalacji c.o..... Hehe!! NOTO pisze: A co gdy w sypialni chcę 22C a w salonie 18C i tak jest ten magiczny elektroniczny gadzet koło telewizora ? W większości przypadków użytkownik chce mieć izotermię - jednakową temperaturę w całym domu za wyjątkiem łazienki ( temp. wyższa) sypialni (temp. niższa). Systemy o niskiej bezwładności cieplnej i precyzyjnym dawkowaniu energii cieplnej takie jak konwektory elektryczne a w drugiej kolejności regulusy, są łatwo sterowalne z powodu braku lub bardzo małej bezwładności startowej i końcowej. Głowica termostayczna załatwia Twój problem NOTO. Jeżeli pomieszczenia nie komunikują się ze sobą, wówczas wstępne zróżnicowanie grzania mozna uzyskać regulacją przepływów. Dobrze o tym wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.09.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Tylko nazwisko Was zainteresowało w przytoczonym tekście? No to jak -- to o Tobie, czy nie o Tobie mowa? Krótka piłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.09.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Zastanawiam sie dlaczego ktos z takim przekonaniem broni kiepskiego rozwiązania... To jest super rozwiązanie coulignon, chodź nie dla wszystkich. Tylko dla tych, którzy potrafią patrzeć nieco dalej i szerzej... Pisałem, że będę w tym wątku. Będę. Dla równowagi jaką jest stworzenie alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.09.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-elektryczne-jest-tansze-od-gazowego,t168975-180.htm KrzysztofLis2 piszesz: No to jak -- to o Tobie, czy nie o Tobie mowa? Krótka piłka. boguslaw to ja..... A co to zmienia? Nie widzisz nastawienia niektórych? Szukają pretekstu do rozmywania wątka. Przecież powiedzieli swoje i powinni dać myśleć forumowiczom. Każdy potrafi porównać oferowane rozwiązania pod kątem przydatności dla siebie... A exemplum lazik nie powiedział kompletnie nic w temacie wątka, poza nieustannymi atakami pod moim adresem. Argumentum ad personam to nie jest argument merytoryczny !!! Zauważ, ze tylko niektórzy sięgają po niego.... Baaaardzo chętnie. Na temat!! ogrzewanie-elektryczne-jest-tansze-od-gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.09.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 zaświtało Ci w głowie że jesteś nieobiektywny w tym temacie? Przejżałem Twoje posty. Nie znalazłem innych niż te mówiące o regulusach.Mogłeś uprzedzić że Twoje wypowiedzi należy traktować jako reklamę a nie do końca merytoryczną dyskusję. Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.09.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Proponuję administracji zamknąć ten temat i oznaczyć każdą z wypowiedzi Bogusława jako pochodzącą od osoby, która na Regulusach zarabia. Warto, by czytelnicy forum mieli szansę sobie wyrobić własną opinię, biorąc również ten fakt pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.09.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Powtarzam : amen , bo wtym temacie wszystko zostało już powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Zagorzałość dyskusji zaczyna przypominać tą o przewadze ogrzewania podłogowego nad tradycyjnym. Po przeczytaniu postanowiłem jednak zabrać głos, mimo, że mogę znaleźć się w wymienionej tu grupie z którą podobno nie da się gadać. Moja instalacja ogrzewania jest w tej chwili oparta na kotle na paliwa stałe, ale w przyszłości prawdopodobnie zamontuję kociołek elektryczny ze zwyczajnego lenistwa i wygody. Do obecnej instalacji chcę dodać bufor ciepła ze względu na uzyskanie dużej stało palności. Element ten idealnie będzie się sprawdzał z dwutaryfowym grzaniem elektrycznym. Z jednej strony grzanie prądem i robienie instalacji wodnej mija się z celem, ale ja dążę do dużej elastyczności energetycznej tzn. gdy mam chęci palę tanim węglem, jeśli nie lub mnie nie ma to działa elektryczne. Jednemu i drugiemu sprzyja bufor a do tego łatwo w to będzie w przyszłości wpiąć kolektory słoneczne. Ceny źródeł energii są nieprzewidywalne dlatego ważna jest możliwość łatwego przerobienia instalacji na inne. Wracając do gazu, który jest również bohaterem tego wątku, to chyba tylko pozornie wydaje się taki tani. Znam ludzi którzy za powszechnie panującą opinią przeszli na gaz i szybko pożałowali. Podawana sprawność kotłów to tylko laboratoryjna teoria, a gaz jest u nas bardzo niskiej jakość (dodawany jest azot i nie bada się kaloryczności u odbiorców) Prąd jest oczywiście droższy, ale koszt amortyzacji przyłącza gazowego i wszystkie stałe i przesyłowe opłaty powodują, że nie jest on jakąś super alternatywą w stosunku do prądu który ma każdy, zwłaszcza w sytuacji kiedy jego ceny i dostawy są na pewno bardziej zagrożone. Jeśli ktoś ma już instalację gazową to oczywiście wstawia kocioł gazowy i nie czyta takich wątków, ale ja nie planuję jej montować więc wolę dołożyć niewielkim kosztem alternatywę grzania elektrycznego do istniejącego węglowego by zapewnić sobie wygodę, lub oszczędność w zależności od sytuacji życiowej.Uważam Twoją wypowiedź za bardzo wyważoną. Można tu niestety odróżnić wypowiedzi osób, które już wybudowały dom i w nim mieszkają, od tych, które znają sprawę ogrzewania tylko z teorii. Jestem za systemem ogrzewania, który można nazwać uniwersalnym . Takim, że by w razie problemów z jednym paliwem, można było szybko przestawić się na inne paliwo. Jakie cech powinien mieć taki system ? Powinien być niskotemperaturowy - oprócz względów zdrowotnych, zapewnia mu to w/w uniwersalność : może pracować z kotłem elektrycznym, gazowym kondensacyjnym, z kotłem na paliwo stałe, pompą ciepła, kolektorami słonecznymi. Powinien zapewniać możliwość akumulacji ciepła - ta cecha nie jest potrzebna co prawda przy ogrzewaniu gazowym, czy olejowym, ale zapewnia w/w uniwersalność : w przypadku ogrzewania energią elektryczną pozwala na korzystanie z II taryfy, w przypadku ogrzewania kotłami na paliwo stałe umożliwia znaczne przerwy w obsłudze kotła, można wykorzystać do ogrzewania kolektory słoneczne. Właściwie te dwie cechy eliminują "wyspecjalizowane" systemy grzewcze : - elektryczne grzejniki konwektorowe (tu zaletą może być tylko najniższa cena całej instalacji grzewczej), - grzejnikową instalację z kotłem gazowym, czy olejowym (nikt nie da nam gwarancji, że przez najbliższe kilkanaście lat nie zmienią się relacje cenowe pomiędzy poszczególnymi paliwami). Rozwiązania instalacji posiadającej te dwie cech mogą być oczywiście różne. Może to być instalacja grzejnikowa (niskotemperaturowa), może to być ogrzewanie podłogowe lub ścienne. Akumulację ciepła można zapewnić w ogrzewaniu podłogowym z odpowiednio grubą warstwą akumulacyjną lub w buforze ciepła. Niestety ta "uniwersalność" nie jest za darmo . Aby czuć się bezpiecznym trzeba zainwestować większe pieniądze niż w przypadku monowaletnych instalacji. Jednak dobrze przemyślana instalacja będzie nas dużo mniej kosztowała w przypadku konieczności przestawienia się na inne paliwo. Jestem także za zamknięciem tego wątku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.09.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Bo chyba jest tak że każdy trochę na temat wie , a przydałoby się jakieś modelowe opracowanie . Nie o to chodzi - sprawa jest prosta jak świński ogon i w skrócie zawiera się w stwierdzeniu : "Każda sroczka swój ogon chwali" ... Nie do końca. Ja mam gaz ziemny a uważam że prąd ma sens. Szczególnie w ciepłych domach. A w pasywnych to chyba konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.09.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Dzięki HenoK za potraktowanie tematu w sposób, pod którym podpisuję się dwoma rękami. Także arturromarr swój punkt widzenia problemu przedstawia racjonalnie.Jest też kilka innych wyważonych wypowiedzi. Cieszę się bardzo, że w swoich poglądach nie jestem tutaj pozostawiony sam sobie z prześmiewcami.... Optymalna produkcja ciepłaOptymalne magazynowanie ciepłaOptymalna dystrybucja ciepła.Instalacja rozwojowa - dająca wiele alternatyw. Wałkuję to od początku tego wątku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.09.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 NOTO. Czy w zaprezentowanych w linku schematach z buforami znalazłeś coś dla siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.09.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Odpowiedź: gdyż można nim sterować centralnie jednym sterownikiem. . Dlaczego przedstawiasz główna wade tego ogrzewania jako zaletę? Bedę miał u siebie ogrzewanie elektryczne ale nie wpadłbym na taki opętańczy pomysła jak centralne wodne pędzone kotłem elektrycznym. Bezens totalny. w 100% zgadzam sie z przedmówcą A ja nie do końca. Nie jest to dobre rozwiązanie. Ale ma trochę zalet ... szczególnie jako ozwiązanie tymczasowe. Natomiast nie obrażałbym Bpogusława. Ma pewną wiedzę - wykorzystajmy to. I obalmy jego argumenty merytorycznie - po to jest to forum. Znajoma ma takie ogrzewanie. Rachunki są kosmiczne (jak dla mnie). Ale jej podejście do życia też jest specyficzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts