arturromarr 22.09.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 takie powietrzne systemy widziałem , że mają zastosowanie w przygotowaniu ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.09.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Taka mała uwaga. Waszym zdaniem jaka jest różnica w wykonaniu kompletnej kotłowni na paliwo stałe, w porównaniu do kompletnej kotłowni opartej na pompie ciepła np. z poziomym wymiennikiem glikolowym, lub bezpośredniego parowania, bo nie zawsze musi być odwiert.Można również porównać do pomp ciepła powietrze/powietrze (np. LG), która znakomicie sprawdzi się na Pomorzu. Dlaczego dla kotłowni na paliwo stałe? Bo koszty eksploatacyjne sa bardzo zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Taka mała uwaga. Waszym zdaniem jaka jest różnica w wykonaniu kompletnej kotłowni na paliwo stałe, w porównaniu do kompletnej kotłowni opartej na pompie ciepła np. z poziomym wymiennikiem glikolowym, lub bezpośredniego parowania, bo nie zawsze musi być odwiert. Można również porównać do pomp ciepła powietrze/powietrze (np. LG), która znakomicie sprawdzi się na Pomorzu. Dlaczego dla kotłowni na paliwo stałe? Bo koszty eksploatacyjne sa bardzo zbliżone.Takie porównanie to trochę za mało. Pompa ciepła efektywnie będzie pracowała w niskotemperaturowej instalacji, czyli praktycznie z ogrzewaniem podłogowym. Przy kotle na paliwo stałe wystarczy prosta i tania instalacja grzejnikowa. Koszt kotłowni na paliwo stałe tylko w niewielkim stopniu zależy od mocy kotła. Przy pompie ciepła ta zależność jest bardzo widoczna, zwłaszcza w kosztach wykonania dolnego źródła (wymiennika gruntowego). W domu o powierzchni do 150m2, dla którego wystarczy pompa ciepła o mocy grzewczej 8kW kompletną instalację obejmującą : - budowa dolnego źródła ( kolektor poziomy), - ogrzewanie podłogowe w całym domu, - armaturę hydrauliczną, - pompę ciepła sprężarkową glikol-woda o mocy 8kW, - zasobnik na ciepłą wodę 300l, - robociznę. można wykonać za kwotę 45-50tys. zł. Koszty eksploatacji zależą oczywiście od sezonowego zapotrzebowania na ciepła oraz od zużycia ciepłej wody, jednak dla domu który zmieści się ze zużyciem ciepła w 120kWh/m2 i przy przygotowaniu ciepłej wody dla 4 osób (35l cwu dziennie na osobę) oraz przy wykorzystaniu w 80% II taryfy wyniosą ok. 2200zł rocznie (ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody), czyli średnio miesięcznie ok. 180zł. (w sezonie grzewczym ok. 300zł miesięcznie, poza sezonem ok. 40zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.09.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 takie powietrzne systemy widziałem , że mają zastosowanie w przygotowaniu ciepłej wody użytkowej. Z opisu i doświadczenia wynika cos innego. W tej firmie kupowal kolega swoją PC i juz 5 lat ogrzewa dom i cuw jest barzdo zadowolony. Byłem po prosty ciekawy czy może ktoś jeszcze się zetknal z tym rozwiazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.09.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Celowo pisałem samej kotłowni i kompletnej, bo w zasadzie zdecydowana większość i tak instaluje przy kotłach na paliwo stałe podłogówkę.Chodziło mi tylko i wyłącznie, aby uświadomić sobie te „ogromne” różnice i te „podstawy” ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.09.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Celowo pisałem samej kotłowni i kompletnej, bo w zasadzie zdecydowana większość i tak instaluje przy kotłach na paliwo stałe podłogówkę. Chodziło mi tylko i wyłącznie, aby uświadomić sobie te „ogromne” różnice i te „podstawy” ekonomiczne.Podłogówka dla pompy ciepła i kotła na paliwo stałe też może się znacznie różnić. Kto poda koszt kompletnej instalacji co i cwu dla kotłowni na paliwo stałe (proszę nie zapomnieć o kominie dymowym, który przy pompie ciepła jest zbędny)? Parametry domu takie jak dla instalacji z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.09.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Nie czułem żadnego podstępu tylko asekuracyjnie jej nie podaje(choć jest mi znana doskonale) by jakiś mądry inaczej nie zarzucił mnie.... teraz to już chyba sloganem typu....a nie mówiłem.Powiem tak by wybrnąć z impasu w jakim mnie trochę postawiłeś.Nakłady finansowe na mój układ urządzeń były nie małe.Z części tych ustrojstw mógłbym się wycofać i zastosować te lepsze(niekoniecznie) sprawdzone.Ale po co?Gdy zaczynałem zabawę w budowanie byłem głupi a teraz jestem jeszcze bardziej głupi.Jeżeli wiesz dlaczego, to postawione przez ciebie pytanie nie ma sensu i postawione jest niewczasie. Rozumiem. Podejrzewam, że na początku nie planowałeś instalacji w jej obecnym kształcie. Dokładanie kolejnych elementów wynikało z już nabytej wiedzy na temat kosztów eksploatacji, uciążliwości obsługi, czy może możliwości uzyskania dotacji na instalację kolektorów słonecznych. W efekcie takich działań masz instalację, która kosztowała sporo, ale spełnia Twoje potrzeby. Podejrzewam, że mając tą wiedzę w nowym domu zdecydowałbyś się na bardziej wyważone rozwiązanie, np. pompę ciepła + kominek (bez płaszcza wodnego). Z kominka byś nie zrezygnował, bo najważniejsze jest dla ciebie bezpieczeństwo i niezależność . Jak to dobrze ,że to FM ma takich ludzików jak Ty.W nowym domu rozwiązania z ogrzewaniem byłyby bardziej rozliczone.Mam przyjaciół w fundacji która to za ich pośrednictwem coś by pomogła.Czas jednak nie ubłagalnie doprowadził mnie do takiego stanu rzeczy.Miłość Bezpieczeństwo i niezależność są u mnie w domku priorytetowe a przynajmniej staram się by w takich warunkach to stworzyć.Tak prowadzony dialog z tobą to przyjemność....to dobry dialog. serdecznie pozdrawiam NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.09.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 To nie do końca tak. Ja opisuję z życia wzięte (z pieca gazowego - ale w tym przypadku nie ma to znaczenia). Jeśli w salonie jest za ciepło (np. słońce nieźle operuje) to sterownik (!!! ten o którym piszesz) wyłącza piec. Jeśli w tym czasie ktoś w innym pomieszczeniu potrzebuje ciepła to go nie dostanie - piec jest wyłaczony. Jak to rozwiązać ? Pytam poważnie, może masz pomysł.To zależy jak masz rozwiązane sterowanie. Sterownik pogodowy z odpowiednio dobraną krzywą grzewczą + grzejniki z zaworami termostatycznymi we wszystkich pomieszczeniach powinny załatwić problem. Masz rację. Ja odnosilem się do rozwiązania Bogusława który pisał o centralnym sterowaniu temperuturą. Mowa o jednym sterowniku wewnętrznym bez sterowników/tesrmostatów w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.09.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 No nie do końca... Pisałrm tak: Najprostsza metoda sterowania instalacją wodną co. to dobry precyzyjny dobór mocy grzejników oraz pomocniczo regulacja hydrauliczna... sterowanie przepływami. Druga metoda droższa- to termostaty. Na ogół jednak wystarcza bezprzewodowy sterownik temperatury. Jego lokalizację wybierasz sobie sam - optymalną... np. obok pilota tv... I dalej: Instalacja jest precyzyjnie wyregulowana hydraulicznie, na odcięciach oraz na nastawach wstępnych zaworów termostatycznych. To zawsze jest podstawa! Sterownik temperatury bezprzewodowy reaguje z dokładnością do 0.1 oC.... Do dyspozycji ustawienia tygodniowe, dobowe. Różnica temp. pomiędzy podłogą a sufitem wynosi u mnie mniej niż 1 oC. Temp. pracy ukladu podczas przeciętnej temp. otoczenia nie wyższa niż 45oC. Głowice termostatyczne całkowicie niepotrzebne, choć jest jedna "dyżurna" Wszystko zależy od rozkładu i funkcji pomieszczeń. Głowice termostatyczne nie przy wszystkich grzejnikach, natomiast nastawy wstępne zaworów termostatycznych są jak najbardziej przydatne... NOTO. Nie kładzie się sterownika w miejscu "narażonym" na możliwy uzysk ciepła- w słońcu, obok mikrofalówki czy też płyty grzewczej.. To chyba oczywiste.. HenoK pisze: Sterownik pogodowy z odpowiednio dobraną krzywą grzewczą + grzejniki z zaworami termostatycznymi we wszystkich pomieszczeniach powinny załatwić problem. Przy dynamicznie grzejących regulusach sterownik pogodowy jest rzadko potrzebny a często wręcz szkodliwy. Jest on potrzebny w ukladach o dużej bezwładności. Regulusy są precyzyjne same z siebie. Niewielka, potrzebna do regulacji temperatury ilość elektroniki, czyni układ bezpieczniejszym pod względem możliwej awaryjności i znacznie prostszym w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.09.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 takie powietrzne systemy widziałem , że mają zastosowanie w przygotowaniu ciepłej wody użytkowej. Z opisu i doświadczenia wynika cos innego. W tej firmie kupowal kolega swoją PC i juz 5 lat ogrzewa dom i cuw jest barzdo zadowolony. Byłem po prosty ciekawy czy może ktoś jeszcze się zetknal z tym rozwiazaniem Może i ostatnio zimy trochę łagodne są, może i idzie ocieplenie klimatu, ale u mas ciągle bywają mrozy po -15 i nie chciałbym mieć wtedy takiej powietrznej instalacji, bo grzanie jest wtedy droższe niż samym prądem i traci się zysk z cieplejszych dni. Jak PC to raczej gruntowa, no chyba , że ktoś ma jakiś prywatny stawik w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.09.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 takie powietrzne systemy widziałem , że mają zastosowanie w przygotowaniu ciepłej wody użytkowej. Z opisu i doświadczenia wynika cos innego. W tej firmie kupowal kolega swoją PC i juz 5 lat ogrzewa dom i cuw jest barzdo zadowolony. Byłem po prosty ciekawy czy może ktoś jeszcze się zetknal z tym rozwiazaniem Może i ostatnio zimy trochę łagodne są, może i idzie ocieplenie klimatu, ale u mas ciągle bywają mrozy po -15 i nie chciałbym mieć wtedy takiej powietrznej instalacji, bo grzanie jest wtedy droższe niż samym prądem i traci się zysk z cieplejszych dni. Jak PC to raczej gruntowa, no chyba , że ktoś ma jakiś prywatny stawik w okolicy. A czytałeś opis parametrów pracy tych PC??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.09.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 NOTO. Nie kładzie się sterownika w miejscu "narażonym" na możliwy uzysk ciepła- w słońcu, obok mikrofalówki czy też płyty grzewczej.. To chyba oczywiste.. Tak to oczywiste. Ale dalej brak odpowiedzi na moje pytanie. W pomieszczeniu w którym jest sterownik osiągamy temp komfortu. Sterownik wyłacza piec. Inne pomieszenia mimo, że potrzebują ciepła to go nie dostają. Dlatego uważam że takie centralne sterowanie to niepotrzebny wydatek. Ty zaś twierdzisz że to fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 NOTO. Nie kładzie się sterownika w miejscu "narażonym" na możliwy uzysk ciepła- w słońcu, obok mikrofalówki czy też płyty grzewczej.. To chyba oczywiste.. Tak to oczywiste. Ale dalej brak odpowiedzi na moje pytanie. W pomieszczeniu w którym jest sterownik osiągamy temp komfortu. Sterownik wyłacza piec. Inne pomieszenia mimo, że potrzebują ciepła to go nie dostają. Dlatego uważam że takie centralne sterowanie to niepotrzebny wydatek. Ty zaś twierdzisz że to fajna sprawa. Wtrącę swoje trzy grosze.Jakie inne pomieszczenia uważasz za ...nazwę je niedogrzanymi?To po pierwsze.Po drugie ten sterownik który (chyba też i u ciebie) zawiaduje włączeniem lub wyłączeniem pieca gazowego musi mieć odpowiednie miejsce w domu bez ingerencji nań promieni słonecznych.Na tą chwilę nie mam pogodówki bo na razie jest mi ona niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 NOTO. Nie kładzie się sterownika w miejscu "narażonym" na możliwy uzysk ciepła- w słońcu, obok mikrofalówki czy też płyty grzewczej.. To chyba oczywiste.. Tak to oczywiste. Ale dalej brak odpowiedzi na moje pytanie. W pomieszczeniu w którym jest sterownik osiągamy temp komfortu. Sterownik wyłacza piec. Inne pomieszenia mimo, że potrzebują ciepła to go nie dostają. Dlatego uważam że takie centralne sterowanie to niepotrzebny wydatek. Ty zaś twierdzisz że to fajna sprawa. Wtrącę swoje trzy grosze.Jakie inne pomieszczenia uważasz za ...nazwę je niedogrzanymi?To po pierwsze.Po drugie ten sterownik który (chyba też i u ciebie) zawiaduje włączeniem lub wyłączeniem pieca gazowego musi mieć odpowiednie miejsce w domu bez ingerencji nań promieni słonecznych.Na tą chwilę nie mam pogodówki bo na razie jest mi ona niepotrzebna. Te inne pomieszczenia to ... inne pokoje, korytarze itp. Co się dzieje gdy sterwnik w pokoju nr 1 stwierdzi że jest za ciepło. Otóż nie dostarcza ciepła (piec) do innych pomieszczeń - mimo że osoby w tym pomieszczeniu (innym) tego by chciały .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.10.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Te inne pomieszczenia to ... inne pokoje, korytarze itp. Co się dzieje gdy sterwnik w pokoju nr 1 stwierdzi że jest za ciepło. Otóż nie dostarcza ciepła (piec) do innych pomieszczeń - mimo że osoby w tym pomieszczeniu (innym) tego by chciały .... Jeżeli używasz jednego sterownika centralnego to temperaturę w innych pomieszczeniach (ilość dostarczonego do tych pomieszczeń ciepła) regulujesz poprzez zmianę przepływu medium przez te pomieszczenia. Jeżeli nagrzewają się wolniej to zwiększasz przepływ, jeżeli nagrzewają się zbyt szybko to zmniejszasz. W ten sposób można "metodą prób i błędów" dość precyzyjnie ustawić odpowiadające Ci temperatury różne w różnych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.10.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Te inne pomieszczenia to ... inne pokoje, korytarze itp. Co się dzieje gdy sterwnik w pokoju nr 1 stwierdzi że jest za ciepło. Otóż nie dostarcza ciepła (piec) do innych pomieszczeń - mimo że osoby w tym pomieszczeniu (innym) tego by chciały .... Jeżeli używasz jednego sterownika centralnego to temperaturę w innych pomieszczeniach (ilość dostarczonego do tych pomieszczeń ciepła) regulujesz poprzez zmianę przepływu medium przez te pomieszczenia. Jeżeli nagrzewają się wolniej to zwiększasz przepływ, jeżeli nagrzewają się zbyt szybko to zmniejszasz. W ten sposób można "metodą prób i błędów" dość precyzyjnie ustawić odpowiadające Ci temperatury różne w różnych pomieszczeniach. Ile osób wie jak zmieniać przepływ wody ? Co z pomieszczeniami, które wychaładzają się szybciej. Albo wchodzisz do pokoju i chcesz cieplej - odkręcasz kaloryfer - a ten nie grzeje bo "salon" odciął ogrzewanie. Tak więc nawet sterowanie przepływem (w tym znaczeniu) nie daje komfortu użytkowania całego domu - nie tylko "salonu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.10.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 ... Co z pomieszczeniami, które wychaładzają się szybciej. Albo wchodzisz do pokoju i chcesz cieplej - odkręcasz kaloryfer - a ten nie grzeje bo "salon" odciął ogrzewanie. Tak więc nawet sterowanie przepływem (w tym znaczeniu) nie daje komfortu użytkowania całego domu - nie tylko "salonu" Takie sterowanie stosujesz w układach o dużej pojemności cieplnej. W takim przypadku zmiany temperatury w pomieszczeniach nie następują zbyt szybko. Obojętnie czy zasterujesz podłogówkę centralnie czy w każdym pomieszczeniu oddzielnie na zmianę temperatury musisz trochę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 28.10.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam.Czy moglibyście opisać po krótce ile kosztowała was instalacja c.o na wodę wraz z piecem elektrycznym + ew. podłogówka (czy macie w całym domu czy tylko w wybranych pomieszczeniach?)Co dzieje się w wypadku zaniku prądu , jak szybko spada w domu temperatura i czy wraz z pojawieniem sie prądu piec automatycznie sie załącza? Rozumiem, że taki piec nie chodzi na okrągło tylko ma cykle włącza się podgrzewa wodę do danej temperatury i wyłącza sie i znów załącza jeśli temp. spadnie poniżej jakiejś wartości. Jak uWas to wygląda jak czesto występują cykle włącz wyłącz i na jak długo? I ewnetualne drugie rozwiązanie, kilka osób też takie posiada z wypowaiadających sie na forum, to brak centralnego pieca a tylko "kaloryfery" w każdym pomieszczeniu zasilane osobo z gniazdka jak rozumiem. Jak się te kaloryfery nazywają, ile kosztują i jak się je podłącza i ile czasu zajmuje od włączenia do zagrzania ustalonej temperatury w pokoju. Jak szybko sie ochładzają w przypadku braku prądu? To tyle pytań na początek jak ktoś byłby tak miły i odpowiedział to będę wdzieczny, planuje ogrzewanie w domu którego jeszcze nie mam i dlatego zastanawiam sie nad sposobem ogrzewania, gaz odpada bo go nie ma w pobliżu a węgiel zajmuje za dużo miejsca mimo, że tańszy. I jeszcze jedno którędy ucieka najwięcej ciepłą, mury, okna czy podłoga ew. dach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.10.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Oż ty w życiu. Dużeńko tego.Odniosę się wyrywkowo. Co dzieje się w wypadku zaniku prądu Mam UPS-a ale do grzejników i pieca elektrycznego trza agregata chyba i to nie małego.Trudne pytanka.To ja na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.10.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam. Czy moglibyście opisać po krótce ile kosztowała was instalacja c.o na wodę wraz z piecem elektrycznym + ew. podłogówka (czy macie w całym domu czy tylko w wybranych pomieszczeniach?) Co dzieje się w wypadku zaniku prądu , jak szybko spada w domu temperatura i czy wraz z pojawieniem sie prądu piec automatycznie sie załącza? Rozumiem, że taki piec nie chodzi na okrągło tylko ma cykle włącza się podgrzewa wodę do danej temperatury i wyłącza sie i znów załącza jeśli temp. spadnie poniżej jakiejś wartości. Jak uWas to wygląda jak czesto występują cykle włącz wyłącz i na jak długo? I ewnetualne drugie rozwiązanie, kilka osób też takie posiada z wypowaiadających sie na forum, to brak centralnego pieca a tylko "kaloryfery" w każdym pomieszczeniu zasilane osobo z gniazdka jak rozumiem. Jak się te kaloryfery nazywają, ile kosztują i jak się je podłącza i ile czasu zajmuje od włączenia do zagrzania ustalonej temperatury w pokoju. Jak szybko sie ochładzają w przypadku braku prądu? To tyle pytań na początek jak ktoś byłby tak miły i odpowiedział to będę wdzieczny, planuje ogrzewanie w domu którego jeszcze nie mam i dlatego zastanawiam sie nad sposobem ogrzewania, gaz odpada bo go nie ma w pobliżu a węgiel zajmuje za dużo miejsca mimo, że tańszy. I jeszcze jedno którędy ucieka najwięcej ciepłą, mury, okna czy podłoga ew. dach? Pozdrawiam kris1234 nie bądż czereśniak , zacznij czytać i przestań być leniwcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts