Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego

doswiadczony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dofinansowanie do 50% kosztów inwestycji dotyczyło całości kosztów instalacji z wykonawstwem . Mimium było 10 wniosków na województwo . Gminy i powiaty olały ((odmówiły współpracy). Inicjatywa miała na celu pomoc inwestorom prywatnym. Przekaz jest jasny STAWIAMY NA GAZ!

a propos jakie kwiatki?

Kosztem gmin ( a to przecież nasze pieniądze ) firma chce zrobić dla siebie bardzo dobry biznes sprzedając pompy warte 10- 15 tys zł( obecne ceny rynkowe podobnych pomp ) za 25 tys zł 8)

Przy wartości pompy 25.000,- PLN, 50% to 12.500,-PLN, koszt całej inwestycji bez ogrzewania podłogowego to około 55.000,- PLN co daje 22% a nie 50%.

Całościowo rachunki za prąd wyniosły 8800 zł od lipca 2008 do lipca 2009, z tym, że za prąd w miesiącach kiedy nie korzystamy z ogrzewania wydajemy 500 zł miesięcznie.

Ja za prąd płace 307 zł co 2 m-ce, to wychodzi 5zł / dzien,

ty masz 16 zł/dzień ( srednio ok. 40 kWh / dzień )

:o :o to naprawde masz "tanio" latem :wink: :wink:

za samo ogrzewanie, które włączam 1 pażdziernika i wyłączam 1 maja zapłaciłem w skali roku 2800 zł

To za te 2800zł licząc 0,35 zł / kWh kupujesz aż 8000 kWh i srednio w okresie grzewczym zużywasz 44,5 kWh ( jakby nie liczyć dom masz " 4 litrowy" - brawo ) 8) 8)

Te same 8000 kWh otrzymujesz spalajac 800 m3 gazu po 2 zł/m3

(płacąc aż 1 600 zł )

......... To jednoznacznie nieprawda, że gaz jest wyraźnie tańszy i prawdopodobnie nieprawda, że jest wogóle tańszy.

Swoja drogą ciekaw jestem na co idzie te 500zł latem, maryche chodujesz w piwnicy czy co ? 8) 8) 8)

Bardzo celne podsumowanie :).

U mnie latem koszty energii elektrycznej wychodziły 6-8zł/dzień przy grzaniu ciepłej wody energią elektryczną.

wykonałem studium ( mojego ) przypadku.

Mieszkam w starym domu, mam wszystkie media i ich używam.

Przygotowując się do budowy nowego domu na tej samej działce, zapadła decyzja, że będzie ogrzewanie prądem ( może PCi ), a gaz GZ-50 będzie odcięty.

( Pisałem już o tym parokrotnie przy okazji innych tematów ).

... i co z tego, że na papierze prąd jest 3x bardziej BEEE od gazu (ŚE ), skoro w realu będzie mnie to mniej kosztowało!

Tylko Twój dom jest bardzo zbliżony do pasywnego.

Całościowo rachunki za prąd wyniosły 8800 zł od lipca 2008 do lipca 2009, z tym, że za prąd w miesiącach kiedy nie korzystamy z ogrzewania wydajemy 500 zł miesięcznie.

Ja za prąd płace 307 zł co 2 m-ce, to wychodzi 5zł / dzien,

ty masz 16 zł/dzień ( srednio ok. 40 kWh / dzień )

:o :o to naprawde masz "tanio" latem :wink: :wink:

za samo ogrzewanie, które włączam 1 pażdziernika i wyłączam 1 maja zapłaciłem w skali roku 2800 zł

To za te 2800zł licząc 0,35 zł / kWh kupujesz aż 8000 kWh i srednio w okresie grzewczym zużywasz 44,5 kWh ( jakby nie liczyć dom masz " 4 litrowy" - brawo ) 8) 8)

Te same 8000 kWh otrzymujesz spalajac 800 m3 gazu po 2 zł/m3

(płacąc aż 1 600 zł )

......... To jednoznacznie nieprawda, że gaz jest wyraźnie tańszy i prawdopodobnie nieprawda, że jest wogóle tańszy.

Swoja drogą ciekaw jestem na co idzie te 500zł latem, maryche chodujesz w piwnicy czy co ? 8) 8) 8)

Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności.Jak zaczynałem zabawę w budowanie domku (a jestem takim Kowalskim),nikt mi nie mówił ,żeby priorytetem w moim domu był gaz lub prąd bo jest tańszy.Robiłem to zgodnie z przepisami ale i z postawionymi przez rodzinę wymaganiami.W kuchni prąd bez gazu.(kuch. indukcyjna).W kotłowni piec gazowy a nie sama elektryka grzałki srałki itp.Teraz nagle dowiaduję się ,że gaz droższy bo coś tam....

Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności.Jak zaczynałem zabawę w budowanie domku (a jestem takim Kowalskim),nikt mi nie mówił ,żeby priorytetem w moim domu był gaz lub prąd bo jest tańszy.Robiłem to zgodnie z przepisami ale i z postawionymi przez rodzinę wymaganiami.W kuchni prąd bez gazu.(kuch. indukcyjna).W kotłowni piec gazowy a nie sama elektryka grzałki srałki itp.Teraz nagle dowiaduję się ,że gaz droższy bo coś tam....

Nie chciałem się rozpisywać, bo w dwóch postach, które skomentowałem jest sedno całego problemu. Ogrzewanie domu i przygotowanie ciepłej wody za pomocą wyłącznie energii elektrycznej opłaca się w sytuacji, gdy dom ma bardzo małe zużycie energii na ten cel. Wtedy nie opłaca się budować drogiej instalacji grzewczej z wykorzystaniem innych tańszych nośników energii.

Oczywiście istnieją też inne sytuacje, np. brak dostępu do gazu ziemnego.

W przypadku domu wybudowanego zgodnie z "Warunkami technicznymi" taniej wyjdzie ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej gazem. W przypadku znacznie lepiej zaizolowanego domu tańsze może być ogrzewanie przy pomocy energii elektrycznej. Warto też rozważyć zastosowanie co prawda droższej na etapie inwestycji, ale za to znacznie tańszej w eksploatacji (także od gazu), instalację grzewczą z pompą ciepła.

Jeżeli już masz instalację grzewczą z kotłem gazowym, to trudno będzie znaleźć lepszą alternatywę do ogrzewania, jednak na etapie planowania inwestycji warto rozważyć różne warianty i wybrać optymalny.

http://www.ecomotyl.pl/energia-odnawialna/pompy-ciepla

http://obrazki.elektroda.net/92_1240766741.jpg

Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności.

http://obrazki.elektroda.net/62_1209064488.jpg

Myślę że do tego co napisał HenoK nie trzeba nic dodawać.

Przewrotnie trochę, wątek ten nie jest o tym co tańsze tylko o tym czy warto inwestować w stosunkowo drogie urządzenia typu piec i instalacja CO czy lepiej te pieniądze przeznaczyć na bardzo dobre ocieplenie domu i cieszyć się bezproblemową eksploatacją ogrzewania elektrycznego.

Tabelka powyżej pokazuje wyraźnie że w domu dobrze izolowanym inwestycja w wodne CO niezależnie od rodzaju pieca zwróci się najwcześniej po 10 latach (bardzo optymistycznie) a tak realnie po 20 czy 30.

Nie można też pominąć praktycznej bezobsługowości, komfortu i bezpieczeństwa korzystania z prądu w stosunku do innych rodzajów ogrzewania.

Wniosek taki: dobrze izolujemy dom i ogrzewamy prądem

Myślę że do tego co napisał HenoK nie trzeba nic dodawać.

Przewrotnie trochę, wątek ten nie jest o tym co tańsze tylko o tym czy warto inwestować w stosunkowo drogie urządzenia typu piec i instalacja CO czy lepiej te pieniądze przeznaczyć na bardzo dobre ocieplenie domu i cieszyć się bezproblemową eksploatacją ogrzewania elektrycznego.

Tabelka powyżej pokazuje wyraźnie że w domu dobrze izolowanym inwestycja w wodne CO niezależnie od rodzaju pieca zwróci się najwcześniej po 10 latach (bardzo optymistycznie) a tak realnie po 20 czy 30.

Nie można też pominąć praktycznej bezobsługowości, komfortu i bezpieczeństwa korzystania z prądu w stosunku do innych rodzajów ogrzewania.

Nie galopuj tak nie galopuj

prryy szalona
:D :D :wink:

.To temat wątku.Autor oznajmia-udowadnia ,że wbrew pozorom ogrzewanie el.jest tańsze od gaz.

Wniosek 2 ...a jak źle to gazem. :D :wink:

a jak to sprawdzić jak go dopiero planuje wybudować.ehhhh.
Są tu dwie szkoły. Jedna twierdzi, że jest to niepoliczalne :(.

Jednak wg drugiej szkoły wielkość zużycia energii i związanych z tym kosztów eksploatacji można dosyć dokładnie oszacować. Służą do tego programy komputerowe np. OZC lub któryś z programów do wykonywania świadectw charakterystyki energetycznej budynków. Pozwalają one, oczywiście w rękach fachowca, na wykonanie obliczeń sezonowego zużycia ciepła. Co więcej pozwalają na przeanalizowanie wielu różnych wariantów i wybranie optymalnego.

Właściwie dla każdego, kto wykonuje świadectwa charakterystyki energetycznej takie obliczenia to "bułka z masłem".

Tylko trzeba takie obliczenia zrobić przed budową, a nie po niej, jak żąda tego ustawa Prawo budowlane (dla domów jednorodzinnych).

.To temat wątku.Autor oznajmia-udowadnia ,że wbrew pozorom ogrzewanie el.jest tańsze od gaz.
Masz rację pisząc, że autor wątku udawadnia, ja bym nawet napisał "próbuje udowodnić", że ogrzewanie gazowe jest droższe w eksploatacji od elektrycznego. Moim zdaniem kiepsko mu ten dowód wypadł.