MARTINA1 11.09.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 [[[[[[[[[[[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.09.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Przeczytajcie sobie TO wyzej polecany wątek . Nóż się w kieszeni otwiera! To , było bardzo dobre , ale dlaczego czerwone kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 11.09.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 ============= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.09.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Dofinansowanie do 50% kosztów inwestycji dotyczyło całości kosztów instalacji z wykonawstwem . Mimium było 10 wniosków na województwo . Gminy i powiaty olały ((odmówiły współpracy). Inicjatywa miała na celu pomoc inwestorom prywatnym. Przekaz jest jasny STAWIAMY NA GAZ! a propos jakie kwiatki? Kosztem gmin ( a to przecież nasze pieniądze ) firma chce zrobić dla siebie bardzo dobry biznes sprzedając pompy warte 10- 15 tys zł( obecne ceny rynkowe podobnych pomp ) za 25 tys zł Przy wartości pompy 25.000,- PLN, 50% to 12.500,-PLN, koszt całej inwestycji bez ogrzewania podłogowego to około 55.000,- PLN co daje 22% a nie 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 11.09.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 11.09.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 ;;;;;;;;;;;;; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.09.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Mafia ruskich w/g mnie jest przereklamowana jak efekt cieplarniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 12.09.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 '''''''''''''''''''''''''''''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Całościowo rachunki za prąd wyniosły 8800 zł od lipca 2008 do lipca 2009, z tym, że za prąd w miesiącach kiedy nie korzystamy z ogrzewania wydajemy 500 zł miesięcznie. Ja za prąd płace 307 zł co 2 m-ce, to wychodzi 5zł / dzien, ty masz 16 zł/dzień ( srednio ok. 40 kWh / dzień ) to naprawde masz "tanio" latem za samo ogrzewanie, które włączam 1 pażdziernika i wyłączam 1 maja zapłaciłem w skali roku 2800 zł To za te 2800zł licząc 0,35 zł / kWh kupujesz aż 8000 kWh i srednio w okresie grzewczym zużywasz 44,5 kWh ( jakby nie liczyć dom masz " 4 litrowy" - brawo ) Te same 8000 kWh otrzymujesz spalajac 800 m3 gazu po 2 zł/m3 (płacąc aż 1 600 zł ) ......... To jednoznacznie nieprawda, że gaz jest wyraźnie tańszy i prawdopodobnie nieprawda, że jest wogóle tańszy. Swoja drogą ciekaw jestem na co idzie te 500zł latem, maryche chodujesz w piwnicy czy co ? Bardzo celne podsumowanie . U mnie latem koszty energii elektrycznej wychodziły 6-8zł/dzień przy grzaniu ciepłej wody energią elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 wykonałem studium ( mojego ) przypadku. Mieszkam w starym domu, mam wszystkie media i ich używam. Przygotowując się do budowy nowego domu na tej samej działce, zapadła decyzja, że będzie ogrzewanie prądem ( może PCi ), a gaz GZ-50 będzie odcięty. ( Pisałem już o tym parokrotnie przy okazji innych tematów ). ... i co z tego, że na papierze prąd jest 3x bardziej BEEE od gazu (ŚE ), skoro w realu będzie mnie to mniej kosztowało!Tylko Twój dom jest bardzo zbliżony do pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Całościowo rachunki za prąd wyniosły 8800 zł od lipca 2008 do lipca 2009, z tym, że za prąd w miesiącach kiedy nie korzystamy z ogrzewania wydajemy 500 zł miesięcznie. Ja za prąd płace 307 zł co 2 m-ce, to wychodzi 5zł / dzien, ty masz 16 zł/dzień ( srednio ok. 40 kWh / dzień ) to naprawde masz "tanio" latem za samo ogrzewanie, które włączam 1 pażdziernika i wyłączam 1 maja zapłaciłem w skali roku 2800 zł To za te 2800zł licząc 0,35 zł / kWh kupujesz aż 8000 kWh i srednio w okresie grzewczym zużywasz 44,5 kWh ( jakby nie liczyć dom masz " 4 litrowy" - brawo ) Te same 8000 kWh otrzymujesz spalajac 800 m3 gazu po 2 zł/m3 (płacąc aż 1 600 zł ) ......... To jednoznacznie nieprawda, że gaz jest wyraźnie tańszy i prawdopodobnie nieprawda, że jest wogóle tańszy. Swoja drogą ciekaw jestem na co idzie te 500zł latem, maryche chodujesz w piwnicy czy co ? Bardzo celne podsumowanie . Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności.Jak zaczynałem zabawę w budowanie domku (a jestem takim Kowalskim),nikt mi nie mówił ,żeby priorytetem w moim domu był gaz lub prąd bo jest tańszy.Robiłem to zgodnie z przepisami ale i z postawionymi przez rodzinę wymaganiami.W kuchni prąd bez gazu.(kuch. indukcyjna).W kotłowni piec gazowy a nie sama elektryka grzałki srałki itp.Teraz nagle dowiaduję się ,że gaz droższy bo coś tam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Bardzo celne podsumowanie . Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności.Jak zaczynałem zabawę w budowanie domku (a jestem takim Kowalskim),nikt mi nie mówił ,żeby priorytetem w moim domu był gaz lub prąd bo jest tańszy.Robiłem to zgodnie z przepisami ale i z postawionymi przez rodzinę wymaganiami.W kuchni prąd bez gazu.(kuch. indukcyjna).W kotłowni piec gazowy a nie sama elektryka grzałki srałki itp.Teraz nagle dowiaduję się ,że gaz droższy bo coś tam....Nie chciałem się rozpisywać, bo w dwóch postach, które skomentowałem jest sedno całego problemu. Ogrzewanie domu i przygotowanie ciepłej wody za pomocą wyłącznie energii elektrycznej opłaca się w sytuacji, gdy dom ma bardzo małe zużycie energii na ten cel. Wtedy nie opłaca się budować drogiej instalacji grzewczej z wykorzystaniem innych tańszych nośników energii. Oczywiście istnieją też inne sytuacje, np. brak dostępu do gazu ziemnego. W przypadku domu wybudowanego zgodnie z "Warunkami technicznymi" taniej wyjdzie ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej gazem. W przypadku znacznie lepiej zaizolowanego domu tańsze może być ogrzewanie przy pomocy energii elektrycznej. Warto też rozważyć zastosowanie co prawda droższej na etapie inwestycji, ale za to znacznie tańszej w eksploatacji (także od gazu), instalację grzewczą z pompą ciepła. Jeżeli już masz instalację grzewczą z kotłem gazowym, to trudno będzie znaleźć lepszą alternatywę do ogrzewania, jednak na etapie planowania inwestycji warto rozważyć różne warianty i wybrać optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 http://www.ecomotyl.pl/energia-odnawialna/pompy-ciepla http://obrazki.elektroda.net/92_1240766741.jpg Powiadasz ,że celne podsumowanie.Dlaczego?Przykładów w topiku dużo tylko jakoś mało przekonywujących.Przeciętny Kowalski nie ma tak na prawdę wiedzy na temat opłacalności w użytkowaniu gazu czy prądu i wynikających z tego tytułu oszczędności. http://obrazki.elektroda.net/62_1209064488.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Do HenoK Czyli topik dotyczy tych ,którzy są : .....na etapie planowania inwestycji warto rozważyć różne warianty i wybrać optymalny..... ...dom ma bardzo małe zużycie energii na ten cel.. a jak to sprawdzić jak go dopiero planuje wybudować.ehhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.09.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Myślę że do tego co napisał HenoK nie trzeba nic dodawać. Przewrotnie trochę, wątek ten nie jest o tym co tańsze tylko o tym czy warto inwestować w stosunkowo drogie urządzenia typu piec i instalacja CO czy lepiej te pieniądze przeznaczyć na bardzo dobre ocieplenie domu i cieszyć się bezproblemową eksploatacją ogrzewania elektrycznego. Tabelka powyżej pokazuje wyraźnie że w domu dobrze izolowanym inwestycja w wodne CO niezależnie od rodzaju pieca zwróci się najwcześniej po 10 latach (bardzo optymistycznie) a tak realnie po 20 czy 30. Nie można też pominąć praktycznej bezobsługowości, komfortu i bezpieczeństwa korzystania z prądu w stosunku do innych rodzajów ogrzewania. Wniosek taki: dobrze izolujemy dom i ogrzewamy prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Myślę że do tego co napisał HenoK nie trzeba nic dodawać. Przewrotnie trochę, wątek ten nie jest o tym co tańsze tylko o tym czy warto inwestować w stosunkowo drogie urządzenia typu piec i instalacja CO czy lepiej te pieniądze przeznaczyć na bardzo dobre ocieplenie domu i cieszyć się bezproblemową eksploatacją ogrzewania elektrycznego. Tabelka powyżej pokazuje wyraźnie że w domu dobrze izolowanym inwestycja w wodne CO niezależnie od rodzaju pieca zwróci się najwcześniej po 10 latach (bardzo optymistycznie) a tak realnie po 20 czy 30. Nie można też pominąć praktycznej bezobsługowości, komfortu i bezpieczeństwa korzystania z prądu w stosunku do innych rodzajów ogrzewania. Wniosek taki: dobrze izolujemy dom i ogrzewamy prądem Nie galopuj tak nie galopuj prryy szalona ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego.To temat wątku.Autor oznajmia-udowadnia ,że wbrew pozorom ogrzewanie el.jest tańsze od gaz. Wniosek taki: dobrze izolujemy dom i ogrzewamy prądem Wniosek 2 ...a jak źle to gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 a jak to sprawdzić jak go dopiero planuje wybudować.ehhhh.Są tu dwie szkoły. Jedna twierdzi, że jest to niepoliczalne . Jednak wg drugiej szkoły wielkość zużycia energii i związanych z tym kosztów eksploatacji można dosyć dokładnie oszacować. Służą do tego programy komputerowe np. OZC lub któryś z programów do wykonywania świadectw charakterystyki energetycznej budynków. Pozwalają one, oczywiście w rękach fachowca, na wykonanie obliczeń sezonowego zużycia ciepła. Co więcej pozwalają na przeanalizowanie wielu różnych wariantów i wybranie optymalnego. Właściwie dla każdego, kto wykonuje świadectwa charakterystyki energetycznej takie obliczenia to "bułka z masłem". Tylko trzeba takie obliczenia zrobić przed budową, a nie po niej, jak żąda tego ustawa Prawo budowlane (dla domów jednorodzinnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Moje rachunki za prąd ( ogrzewanie i energia ) - 7530 PLN rocznie. A moje rachunki za gaz i prąd zamkną się za 2008/09 w kwocie 5500 zł rocznie, (zima na propanie) a teraz na GZ-50 rocznie powinny zamknąc się w kwocie 3800 zł/ rocznie i z tego się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego.To temat wątku.Autor oznajmia-udowadnia ,że wbrew pozorom ogrzewanie el.jest tańsze od gaz.Masz rację pisząc, że autor wątku udawadnia, ja bym nawet napisał "próbuje udowodnić", że ogrzewanie gazowe jest droższe w eksploatacji od elektrycznego. Moim zdaniem kiepsko mu ten dowód wypadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 12.09.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Może się czepiam ,ale . ..tabelka wykazuje 93% sprawności kotła dla gazu .Zgadza się? I jeszcze gaz GZ 35 a ty piszesz że masz GZ 50 . Czyli co do obliczeń przyjęto najlepszy tzn. nie standardowy ? Pytam bo nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts