niktspecjalny 12.09.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Są tu dwie szkoły. Jedna twierdzi, że jest to niepoliczalne . . Niby skąd mam o tym wiedzieć jak chałupa już grzmi i dymi. Powtarzam nikt mi nie mówił,że: pamiętaj synu ,że są dwie szkoły ale lepsiejsza to ta w której jak masz dobrze ocieplony dom to wszędzie prund bo tańszy.Jak se źle ocieplisz to tylko gaz bo do domu pasywnego to ci jeszcze łoooo.... a może i dłużej. Jednak wg drugiej szkoły wielkość zużycia energii i związanych z tym kosztów eksploatacji można dosyć dokładnie oszacować. Służą do tego programy komputerowe np. OZC. Czy ty trochę nie przesadzasz?Nie mam domu i mam szacować???A właśnie jak mi spier...ą elewację i cały środek to misterny plan obliczeń poprzez prog. komp. idzie ... w pi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Czy ty trochę nie przesadzasz?Nie mam domu i mam szacować???A właśnie jak mi spier...ą elewację i cały środek to misterny plan obliczeń poprzez prog. komp. idzie ... w pi...Czy ja gdzieś pisałem, że jako wykonawców masz zatrudnić partaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.09.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Moje rachunki za prąd ( ogrzewanie i energia ) - 7530 PLN rocznie. A moje rachunki za gaz i prąd zamkną się za 2008/09 w kwocie 5500 zł rocznie, (zima na propanie) a teraz na GZ-50 rocznie powinny zamknąc się w kwocie 3800 zł/ rocznie i z tego się cieszę. Gdybyś samemu kupił zbiornik na gaz płynny, używał cały rok mieszanki nie propanu to taniej by wyszedł pewnie gaz z butli.Cena takiego gazu na wolnym rynku to w tej chwili 0.90gr netto plus 22 %vatu czyli 1.10brutto.Tankujesz teraz używasz przez cały okres grzewczy.Płaciłeś dużo za ten gaz bo pewnie byłeś związany umową z firmą od której miałeś zbiornik, dodatkowo kupowałeś propan - nie wiem jaką masz instalację i czy pozwala ona na używanie mieszanki propan butan (tańszej o 30-40gr na litrze.)Chodzi o to ,że musi być parownik bo zimą butan odparuje do temp 0stopni w niższej nie odparuje.Twoja instalacja spali wtedy propan ze zbiornika i w końcu stanie jak nie będzie ciśnienia.Mając parownik można grzać mieszanką propan-butan w każdy mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Czy ty trochę nie przesadzasz?Nie mam domu i mam szacować???A właśnie jak mi spier...ą elewację i cały środek to misterny plan obliczeń poprzez prog. komp. idzie ... w pi...Czy ja gdzieś pisałem, że jako wykonawców masz zatrudnić partaczy ? Życie to pisze życie drogi HenoK.Ty oczywiście zakładasz z góry ,że wszyscy u ciebie to wirtuozi-eksperci w branży?Nawet nie wiesz jak doświadczona ekipa w jednym domu zrobi super a w drugim spapra dokumentnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Moje rachunki za prąd ( ogrzewanie i energia ) - 7530 PLN rocznie. A moje rachunki za gaz i prąd zamkną się za 2008/09 w kwocie 5500 zł rocznie, (zima na propanie) a teraz na GZ-50 rocznie powinny zamknąc się w kwocie 3800 zł/ rocznie i z tego się cieszę. Gdybyś samemu kupił zbiornik na gaz płynny, używał cały rok mieszanki nie propanu to taniej by wyszedł pewnie gaz z butli.Cena takiego gazu na wolnym rynku to w tej chwili 0.90gr netto plus 22 %vatu czyli 1.10brutto.Tankujesz teraz używasz przez cały okres grzewczy.Płaciłeś dużo za ten gaz bo pewnie byłeś związany umową z firmą od której miałeś zbiornik, dodatkowo kupowałeś propan - nie wiem jaką masz instalację i czy pozwala ona na używanie mieszanki propan butan (tańszej o 30-40gr na litrze.)Chodzi o to ,że musi być parownik bo zimą butan odparuje do temp 0stopni w niższej nie odparuje.Twoja instalacja spali wtedy propan ze zbiornika i w końcu stanie jak nie będzie ciśnienia.Mając parownik można grzać mieszanką propan-butan w każdy mróz do tomek131 Jak chcesz zabierać głos na forum " wymiana doswiadczeń" a nie masz w tym temacie doświadczenia to się chociaż podszkól w teorii ( dużo czytaj ), żebyś takich " babolów " nie pisał. Gdybyś samemu kupił zbiornik na gaz płynny, używał cały rok mieszanki nie propanu to taniej by wyszedł pewnie gaz z butli. A skąd ty chopie wiesz , ze kupowałem zbiornik mając w przyszłości alternatywe przejścia na gaz ziemny Gaz miałem z 30 lub 33 kg butli ( po 140/154 zł z przywozem gratis na telefon) taniej by wyszedł pewnie gaz z butli.Cena takiego gazu na wolnym rynku to w tej chwili 0.90gr netto plus 22 %vatu czyli 1.10brutto za 1 kilogram czy za 1 litr tego gazu? To podaj namiary gdzie tak tanio sprzedaja , bo jeżdże na gaz to sie bedę tam tankować. Chopie i znów się mylisz ,jeden litr gazu nie równa sie jednemu kilogramowi tego gazu ( to nie woda ) masz instalację i czy pozwala ona na używanie mieszanki propan butan (tańszej o 30-40gr na litrze. Znowu " babol" : czystego butanu ( go ogrzewania ) nikt nie sprzedaje albo propan albo propan-butan . Kocioł gazowy musi byc mechanicznie albo elektronicznie przestawiony/przezbrojony z gazu ziemnego na płynny i odwrotnie. min. dlatego , że mają inna kaloryczność i dodatkowo gaz ziemny w sieci Gz 41/50 ma ciśnienie ok 20 mbar a z gaz z butli po reduktorze ma ok. 37 mbar. Chodzi o to ,że musi być parownik bo zimą butan odparuje do temp 0stopni w niższej nie odparuje.Twoja instalacja spali wtedy propan ze zbiornika i w końcu stanie jak nie będzie ciśnienia.Mając parownik można grzać mieszanką propan-butan w każdy mróz Butle cały czas miałem na zewnątrz ale ..... Wiesz że " dzwoni " tylko nie wiesz w którym kosciele to podszkol się : Gaz płynny zwany LPG (ang. Liquefied Petroleum Gas) jest to mieszanina węglowodorów głównie propanu i butanu. Propan-Butan C3H8+C4H10 Temperatura wrzenia (w zależności od proporcji mieszanki): - 20 st. C (dla mieszanki 30% propanu, 70% butanu) Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywania Przeznaczony do użytku w pomieszczeniach Cięższy od powietrza. Propan C3H8 Wysoka wartość kaloryczna Temperatura wrzenia: -42 st. C Temperatura zamarzania: -187 st. C Wartość opałowa górna: na kilogram - 13,8 kWh (49,8 MJ) Wartość opałowa dolna: na kilogram - 12,8 kWh (46,1 MJ) Wysokie ciśnienie - większa zdolność odparowywania Łatwy w magazynowaniu na zewnątrz Cięższy od powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 za 1 kilogram czy za 1 litr tego gazu? To podaj namiary gdzie tak tanio sprzedaja , bo jeżdże na gaz to sie bedę tam tankować. Chopie i znów się mylisz ,jeden litr gazu nie równa sie jednemu kilogramowi tego gazu ( to nie woda ) Propan butan ma gęstość ok 596 kg/m^3 Czyli na 1 litr to 0,596 kg czyli to jest ok 3.36 litra na 2 kg Na 1 kg przypada 1,68 litra Taki tam prosty przelicznik nie koniecznie doskonały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 mariankossy Tak swoją drogą taki długi wywód doświadczonego inaczej i tak mu nawsadzałeś a temat inakszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Tak, tylko najtaniej w detalu (na stacjach ) 1 litr LPG koszuje 1,86 zł a nie 1,1 zł Temat inakszy ale nie lubie jak ktoś " wciska mi kit " ( chyba, że KIT-a do przezbrojenia kotła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Tak, tylko najtaniej w detalu (na stacjach ) 1 litr LPG koszuje 1,86 zł a nie 1,1 zł Temat inakszy ale nie lubie jak ktoś " wciska mi kit " ( chyba, że KIT-a do przezbrojenia kotła ) Znowu te wyliczanki.Może koledze tak sprzedają ale to i tak temat inakszy. Nie wypowiadał się jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.09.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 mariankossy - chciałem ci doradzić a nie się wymądrzać,ale skoro tak mi nawrzucałeś to może sam się podszkol.1.Gaz na stacji kosztuje 1.86 a nie 1.1 bo po pierwsze jest w tej cenie zawarta marża właściciela stacji a po drugie akcyza! z której gaz do ogrzewania jest zwolniony!2.Gdybyś miał kiedyś coś wspólnego z gazem to byś wiedział , że na gazie z butli były zawsze najwyższe marże (był najdroższy) -to dlatego mimo zakazu właściciele stacji napełniali takie butle gazem z tych dużych zbiorników.(to ty grzałeś z małych butli??Na to nie wpadłem)3.Propan techniczny jest gazem który stosuję się zimą kiedy temperatury są poniżej zera ponieważ wtedy butan jeśli będzie w zbiorniku nie odparuje-nie da ciśnienia i ogrzewanie stanie.Ponieważ nie ma w sprzedaży samego butanu (tzn jest na rozlewniach ale to nie ważne)tylko albo propan albo tzw mix czyli mieszanka propan-butan o różnych proporcjach butanu do propanu.Gdy zimą zatankuje się mieszankę w temp poniżej zera po wypaleniu propanu z tej mieszanki zostanie butan który nie odparuje i instalacja stanie.4.Są instalacje tzw parowniki które pozwalają odparować butanowi zawartemu w mieszance propan-butan i tzw mix można stosować również zimą.Latem możesz odpalić na mixie ogrzewanie i normalnie pójdzie.5.Związanie z firmą i wzięcie od nich zbiornika powoduje zawyżanie cen sprzedaży.6.Wolnorynkowa cena mixa na wczoraj to 0.92gr netto za litr7.Aha oczywiście że litr gazu to nie kilogram gazu,mało tego te przeliczniki które podawaliście zależą jeszcze od temperatury.Lepiej tankować gaz (przy zakupie do dużego zbiornika z cysterny oczywiście)kiedy jest zimno-więcej wychodzi litrów po przeliczeniu z kilogramów nie dużo oczywiście ,ale zawsze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 mariankossy - chciałem ci doradzić a nie się wymądrzać,ale skoro tak mi nawrzucałeś to może sam się podszkol. 1.Gaz na stacji kosztuje 1.86 a nie 1.1 bo po pierwsze jest w tej cenie zawarta marża właściciela stacji a po drugie akcyza! z której gaz do ogrzewania jest zwolniony! 2.Gdybyś miał kiedyś coś wspólnego z gazem to byś wiedział , że na gazie z butli były zawsze najwyższe marże (był najdroższy) -to dlatego mimo zakazu właściciele stacji napełniali takie butle gazem z tych dużych zbiorników.(to ty grzałeś z małych butli??Na to nie wpadłem) 3.Propan techniczny jest gazem który stosuję się zimą kiedy temperatury są poniżej zera ponieważ wtedy butan jeśli będzie w zbiorniku nie odparuje-nie da ciśnienia i ogrzewanie stanie.Ponieważ nie ma w sprzedaży samego butanu (tzn jest na rozlewniach ale to nie ważne)tylko albo propan albo tzw mix czyli mieszanka propan-butan o różnych proporcjach butanu do propanu.Gdy zimą zatankuje się mieszankę w temp poniżej zera po wypaleniu propanu z tej mieszanki zostanie butan który nie odparuje i instalacja stanie. 4.Są instalacje tzw parowniki które pozwalają odparować butanowi zawartemu w mieszance propan-butan i tzw mix można stosować również zimą.Latem możesz odpalić na mixie ogrzewanie i normalnie pójdzie. 5.Związanie z firmą i wzięcie od nich zbiornika powoduje zawyżanie cen sprzedaży. 6.Wolnorynkowa cena mixa na wczoraj to 0.92gr netto za litr 7.Aha oczywiście że litr gazu to nie kilogram gazu,mało tego te przeliczniki które podawaliście zależą jeszcze od temperatury.Lepiej tankować gaz (przy zakupie do dużego zbiornika z cysterny oczywiście)kiedy jest zimno-więcej wychodzi litrów po przeliczeniu z kilogramów nie dużo oczywiście ,ale zawsze coś Ad.1 cena hurtowa z 7.09.2009 najniższa w Białymstoku netto min.1,25zł /litr - max. 1,48 zł/l Coś ci się pomyliło i jedziesz na starym paliwie, A tu masz z dnia dzisiejszego w Orlenie ( ceny netto) http://www.orlengaz.pl/notowania.php Ad.2 własnie było odwrotnie ( przed akcyzą na małe butle ) masz stare dane z 2005/06 roku wtedy przelewali z małych butli - bez akcyzy do duzych zbiorników LPG i sprzedawali kierowcom z zyskiem równym wartosci akcyzy, której nie musieli odprowadzać do US( czas pożarów "nielegalnych rozlewni ") Aby zlikwidować źródło patologii, czyli różnicę cen między olejem opałowym i napędowym oraz autogazem i gazem opałowym, resort finansów proponuje zrównanie stawek akcyzy................ Ad. 3 proporcje mają być take ( podałem post wyzej) zeby na warunki polskie zaden samochód na LPG w zimie nie stawał w trasie z powodu mrozu, to samo z moim kotłem. Ad. 4 parownik to prędzej w PC lub lodówce sie sprawdzi w samochodach i u mnie jest reduktor cisnienia Ad 5 dlatego nie brałem zbiornika tylko butle, czaisz Ad. 6 jak sie uparłes do tej ceny , to podaj zródło np. LOCO Katar ( na B.Wschód) Ad. 7 tak... tak .... masz racje ten gaz to jak ciasto u mamusi , potrzymasz w ciepełku to bedziesz miał 3 razy tyle , jaka oszczedność ps. "cieżki jesteś , ale podyskutować warto , bo człowiek sie uczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.09.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 1.Jeśli kupujesz gaz w Orlenie czy Gaspolu lub innego wielkiego dystrybutora gazu min do ogrzewania to gratulacje-ceny mogą być takie jak podałeś.Spróbuj kupić w lokalnych firmach importujących z granicy i rozwożących po Polsce-kilka cystern które kupują na granicy i rozwożą po kraju lub lepiej w firmach które mają własne rozlewnie i zsciągają na skład bezpośrednio cysternami.Gdybyś był bardziej grzeczny i nie wymądrzał się w temacie którego nie znasz podał bym ci taką z ceną o której pisałem.2.Ten gaz idzie głównie z terenu Rosji i byłych jej części nie np z Kataru3.Nie chodzi o to czy butle były z akcyzą czy bez (bo ty jako do ogrzewania i tak kupujesz bez akcyzy tylko o to ,że gaz z butli wychodzi b.drogo w porównaniu do gazu dostarczonego cysterną do zbiornika przydomowego)4.Kombinacja z butlami nie polegała na ominięciu akcyzy (choć to też)-nie chce mi się tłumaczyć szczegółów5.Proporcje które podałeś to sfera życzeń - latem jest więcej butanu niż propanu.6.Reduktor a parownik to dwie inne rzeczy.Parownik umożliwia odparowanie mieszanki w temp poniżej zera przez jej podgrzanie powyżej zera.Wpisz w Google i poszukaj-wszystko powinieneś znależść.W samochodzie też masz parownik pierszy cytat z brzegu:W urządzeniu tym następuje odparowanie propanu-butanu i obniżenie jego ciśnienia do wartości zbliżonej do ciśnienia atmosferycznego. Parownik ogrzewany jest płynem doprowadzonym przewodami elastycznymi z układu chłodzenia silnika. Odparowana mieszanina propanu i butanu jest zasysana przez mieszalnik do układu dolotowegoDlatego zimą jeżdzisz na mixie a nie na czystym propanie7.Masz np.kogoś znajomego kto ma stację?Może jakiegoś kierowcę który jezdzi cysterną? popytaj dlaczego najlepiej tankować kiedy zimno lub poszukaj w GoogleZnowu pierwszy z brzegu cytat":Z własności fizyko-chemicznych gazu płynnego warto wspomnieć, że w stanie skroplonym posiada on duży współczynnik rozszerzalności. Wzrost temperatury o 6°C powoduje zwiększenie objętości o około 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.09.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 "Nie chce mi się z tobą gadać" - B . Linda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.09.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 To najgłupsze co mogłeś napisać,ale dobrze się składa bo mnie również nie chce się z Tobą gadać.Na przyszłość nie bądz taki pewien tematów których nie znasz albo jak napisałeś -wiesz że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Panowie tomek131 i mariankossy jak wam złość minie wrzucicie tu kilka obliczeń co jest bardziej opłacalne gaz czy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.09.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Panowie tomek131 i mariankossy jak wam złość minie wrzucicie tu kilka obliczeń co jest bardziej opłacalne gaz czy prąd? prąd jest opłacalny w przypadku domów naprawdę energoszczędnych (tak pon 4 litrów) Tam wręcz nie opłaca sie nic innego. Kluczem do dokanania właściwej oceny jest policznie kosztów inwestycji i dodanie do tego opłat za ogrzewanie na przestrzeni np 10 lat. I tak (upraszczając) Załóżmy dom 3 litrowy o powierzchni 150 m2 który zużyje 4500 kWh/rok Koszt inwestycji w ogrzewanie gazowe: 30 000 (propan, ziemny ) Koszt inwestycji w ogrzewanie elektryczne - 5000 zł Koszty energi biorę z tabeli powyżej. Czas przyjety do obliczeń - 10 lat. 1. prąd (10 lat x 4500 kwh x 0,37zł/kwh) + 5000zł = 21650 zł 2. Gaz ziemny(10 lat x 4500 kwh x 0,142 zł/kwh) + 30 000 zł = 36390 zł 3. Propan - butan (10 lat x 4500 kwh x 0,288 zł/kwh) + 30 000 zł =42960 zł Co wyszło najtaniej? Prąd??? Niemozliwe!!! Przeca on drogi jest... Dla czepialskich - nie zawsze tak wyjdzie. Dla każdego domu wyjdzie inaczej. Więc wszystko trzeba policzyć przed ale nie można pomijać kosztów inwestycji bo te są kluczowe. Jeśli pomijasz ten koszt w kalkulacjach to zwyczajnie siebie oszukujesz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Przy ciepłym budynku najtańsza pod względem kosztów inwestycji, sterowalności a zatem komfortu cieplnego konfiguracjato kocioł KOSPEL - ich ostatnie produkty + grzejniki Regulus'a.Jeżeli ktoś chce zastosować wspomagająco drugą taryfę to dodatkowo bufor- zbiornik ciepła. Kocioł elektryczny nie wymaga kotłowni a utknąć go można gdziekolwiek, nawet w szafie czy też pod schodami... Instalacja co. wodna pozwala na pole manewru, jakby co... Zwracam uwagę również na brak kosztów serwisowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.09.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Przy ciepłym budynku najtańsza pod względem kosztów inwestycji, sterowalności a zatem komfortu cieplnego konfiguracja to kocioł KOSPEL - ich ostatnie produkty + grzejniki Regulus'a. Jeżeli ktoś chce zastosować wspomagająco drugą taryfę to dodatkowo bufor- zbiornik ciepła. Kocioł elektryczny nie wymaga kotłowni a utknąć go można gdziekolwiek, nawet w szafie czy też pod schodami... Instalacja co. wodna pozwala na pole manewru, jakby co... Zwracam uwagę również na brak kosztów serwisowania... A ja uważam że robienie centralengo ogrzewania na prąd to nieporozumienie. Pozbywasz się dwóch (i jedynych) zalet takiego ogrzewania: 1. niski koszt inwestycji 2. Precyzyjne i niecentralne sterowanie temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.09.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Sterowanie zależy od rozlokowania pomieszczeń oraz od ich funkcji. Najprostsza metoda sterowania instalacją wodną co. to dobry precyzyjny dobór mocy grzejników oraz pomocniczo regulacja hydrauliczna... sterowanie przepływami. Druga metoda droższa- to termostaty.Na ogół jednak wystarcza bezprzewodowy sterownik temperatury. Jego lokalizację wybierasz sobie sam - optymalną... np. obok pilota tv... Wysoką precyzję dawkowania ciepła gwarantują precyzyjnie i dynamicznie działające grzejniki. Instalacja co. ciepłym domku jest relatywnie tania - pobór mocy przez nowoczesny kocioł elektryczny jest płynny, elastyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 13.09.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Możecie rozpisać te koszty inwestycyjne w gaz ziemny i prąd czyli te 30tys dla gazu i 5 tys dla prądu (czyli co w nich wchodzi)?Jeżeli ogrzewanie na prąd to trzeba by również doliczyć c.w.u. na prąd - pewnie o tym zapomnieliście bo w inwestycji w gaz mamy to w cenie.Dodatkowo jeżeli prąd to faktycznie trzeba by mieć dom 3 litrowy a przecież on tani w budowie nie jest. Dodatkowe to jaką przyjęliście taryfę na ogrzewanie prądem. Jeżeli dwutaryfową to należy doliczyć większe koszty używania prądu w domu w dzień wtedy gdy mamy taryfę droższą. A może liczyliście w jednej taryfie bo cena inwestycji 5tys w prąd to nie grzejniki akumulacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts