boguslaw 15.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Żałosny jesteś laziku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.09.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Jaką zaletę ma centralne wodne elektryczne poza już przeze mnie wymienionymi? Można stosować programowanie dobowe, tygodniowe, odpalać instalację na odległość impulsem poprzez komórkę..... A to już gruba przesada. Tego typu dodatki można zrealizować przy innego typu ogrzewaniu równie skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Problem postawiony był następująco: dlaczego elektryczne wodne?Odpowiedź: gdyż można nim sterować centralnie jednym sterownikiem.Między innymi... Zerknij na wcześniejsze posty, jeśli masz ochotę...Jeśli orko nie uznajesz tego argumentu to nie. Twoja wola... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 15.09.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Żałosny jesteś laziku... Przynajmniej nie utaplany w danym rozwiązaniu, które byłoby moim sposobem na zarabianie pieniędzy. Jesteś dla mnie pierwszej wody naganiaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Problem postawiony był następująco: dlaczego elektryczne wodne? Odpowiedź: gdyż można nim sterować centralnie jednym sterownikiem. Między innymi... Zerknij na wcześniejsze posty, jeśli masz ochotę... Jeśli orko nie uznajesz tego argumentu to nie. Twoja wola... Boguś , a jaki to sterownik ma być do ogrzewania " elektryczne wodne": elektronicznie (moze na tyrystorach, tranzystorach czy autotrafem) lub mechanicznie czy może jeszcze inaczej ?? ( zdradż nam ten sekret , chyba że to tajemnica i nie mozesz wymienic się doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.09.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Odpowiedź: gdyż można nim sterować centralnie jednym sterownikiem. . Dlaczego przedstawiasz główna wade tego ogrzewania jako zaletę? Bedę miał u siebie ogrzewanie elektryczne ale nie wpadłbym na taki opętańczy pomysła jak centralne wodne pędzone kotłem elektrycznym. Bezens totalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.09.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Odpowiedź: gdyż można nim sterować centralnie jednym sterownikiem. . Dlaczego przedstawiasz główna wade tego ogrzewania jako zaletę? Bedę miał u siebie ogrzewanie elektryczne ale nie wpadłbym na taki opętańczy pomysła jak centralne wodne pędzone kotłem elektrycznym. Bezens totalny. w 100% zgadzam sie z przedmówcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 A ja uważam inaczej. I mam inaczej. I chwalę sobie niezmiernie.... I drugi raz zrobiłbym tak samo... Kospel + regulusy! Zresztą dynamicznie pracujące grzejniki są najlepsze do każdego kotła... W górach właśnie buduję domek letniskowy . I też robię wodne elektryczne centralne. Zalewane Ergolidem Eko. A inne moje argumenty za centralnym wodnym? Z postów z początku wątka? Zadzwoń do Kospela i innych producentow i spytaj dlaczego produkują elektryczne kotły centralnego ogrzewania i jak to się dzieje, że w Anglii, Niemczech i wielu innych krajach idą jak ciepłe bułeczki a i w Polsce bardzo dobrze się sprzedają? Niemcy jakieś debilowate są? Za dużo kasy mają? We łbach im się z dobrobytu pomieszało? Opisz zatem coulignon jak Ty to zrobisz u siebie? Sam tekst o "bezsensie" to trochę mało... Każdy robi tak jak mu indywidualnie pasuje.. powtórzę: "biorąc pod uwagę możliwości finansowe, temperament, przyzwyczajenia, sposób organizacji dnia itp." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 O co ta wojna?Nie czepiajcie się głupot.Niech se facet reklamuje co chce(zgodnie z regul FM) a wy zasypcie go argumentami by wasze było na wierzchu .Widzący inaczej kolo lazik jak na razie nie zasypuje go a tylko jedzie mu po rajtuzach a tak naprawdę sam nic nie wnosi do topiku.Dla mnie osobiście to co tłumaczy boguslaw owszem jest niejasne więc odpuszczam sobie bo i tak tego nie wykorzystam w domciu bo mam zupełnie inną koncepcję. ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego tytuł tego wątku jest zdaniem oznajmującym a nie pytającym.Jak na razie nikt tutaj mi nie udowodnił,że jak ogrzewam się gazem to zapłacę drożej niż prundem i boguslaw tyż. Samodzielne wodne ogrzewanie elektryczne w stosunkowo małych obiektach jest wg mnie bezapelacyjnie najlepsze. Mam duży obiekt więc mnie to lotto. Jego niekontrolowana zwyżka uderzy we wszystkich - bogatych i biednych, pracujących i emerytów, Kowalskiego i urzędy... jasne jak słońce na solarach. Odpadają: przyłącze gazu, licznik gazu na elewacji kotłownia, komin wentylacyjny i spalinowy, coroczne serwisowanie, wymiana kotła wskutek zużycia. Jak przeczyta to kilka razy to zrozumie ,że kieruje to zestawienie do dużej ilości odbiorców,którzy się z nim nie zgodzą wywołując lawinę niepotrzebnych reakcji.Przecież ci którzy już mają chałupy to im te argumenty tikają....Wynika z tego ,że kol.bogusław zadufał się w ogrzewaniu elepstrycznym i nikt i nic go nie przekona ,że może być inaczej.Niech tak mu będzie.Przecież on niema: 1.żadnych przyłączy 2.liczników 3.kominów 4.swojej elektryki nie serwisuje 5.swojego kotła nigdy nie wymieni jak mu się zużyje 6.grzejniki zawiesi na wieczne czasy Każdy robi tak jak mu indywidualnie pasuje.. powtórzę: "biorąc pod uwagę możliwości finansowe, temperament, przyzwyczajenia, sposób organizacji dnia itp." To jak mam przewagę gazu nad prundem te se dnia zorganizować nie mogę? Gu..wno prawda.W tym jednym zdaniu zawiera się prawie wszystko i dokładnie tłumaczy,że kolo boguslaw nie do końca w tym swoim wywodzie ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasi 16.09.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Żałosny jesteś laziku... Bogusław. Jeśli faktycznie sprzedajesz/produkujesz/montujesz grzejniki elektrzyczne wodne a równocześnie robisz tu ludziom wodę z mózgu to: Wszystkie twoje wypowiedzi w tym wątku łamią punkt 2.4.b podpunkt 2 regulaminu. (zakaz umieszczana na forum reklam i promocji własnej działaności gospodarczej) Co więcej - robisz to w brzydki sposób jako kryptoreklamę. Nie miałbym pretensji do kogoś kto ma w stopce albo w awatarze wyraźną informację: działam w branży takiej i takiej. Wtedy wiem że rozmawiam z handlowcem a nie z innym inwestorem króty przede mną miał te same problemy i wyciągnął jakieś tam wnioski, którymi się teraz dzieli. tylko jedzie mu po rajtuzach a tak naprawdę sam nic nie wnosi do topiku Wnosi! Wnosi informacje o tym że bogusław może być/jest finansowo zainteresowany w promowaniu swoich idei i nie do końca muszą być one obiektywne i bezstronne. A to właściwie dyskwalifikuje jedną stronę konfliktu. I przestańcie tak krytykować łazika - może przesadza z nazewnictwem ale IMHO to on jest po "jasnej stronie mocy" a bogusław "po ciemnej". (No chyba że wszyscy w tym wątku to handlowcy tylko że jedni od gazu, drudzy od prądu ) 1.Masa ludzi przegląda forum w poszukiwaniu niezależnych opinii 2.Nie każdy jest tak wyrobiony w temacie żeby na kilometr wyczuć ściemę, kryptoreklamę albo że ktoś wtopił i teraz nigdy się nie przyzna do błędu tylko będzie udowadniał całemu światu (i sobie) że jednak miał rację przy okazji wciągając innych w bagno. 3.Czysto teoretyczne spieranie się z bogusławem przez doświadczonych w tym sporcie zawodników może i jest dla nich zabawne ale skutek jest taki, że dwie albo trzy prawdziwe, wartościowe i merytoryczne wypowiedzi w tym wątku podsumowujące temat - ugrzęzły w 100 inwektywach, offtopikach i kryptoreklamach. Ktoś kto szuka prawdziwej informacji musi się teraz przekopać przez tony śmieci żeby dojść do prawdziwych i sensownych wniosków. A jes też spora szansa że dojdzie do błędnych wniosków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 No to przypomnę jeszcze wypowiedź toma17: W porównywaniu obydwu opcji często zapominamy o kosztach kredytu. nawet jeśli różnica na etapie inwestycji to tylko 10 tys zł to przy kredycie złotówkowym na 30 lat różnica ta wyniesie blisko 20 tys zł. Osoby nie budujace na kredyt mogą policzyć ile zaoszczędzone pieniądze dadzą odsetek na koncie w banku. 10 tys zł to minimum 600 zł odsetek rocznie. Dochodzi jeszcze "aspekt psychologiczny", że jak coś jest drogie to chętniej to oszczędzamy. Na pewno prąd jest dla bardziej świadomych inwestorów, którzy podejmują takie decyzje na etapie wyboru projektu. ------------------------------------------------ Pomyślcie o c.o. poprzez jego trzy elementy i potraktujcie je całkowicie oddzielnie. To znacznie ułatwi dostrzeżenie najkorzystniejszych konfiguracji dla każdego z Was z osobna biorąc pod uwagę możliwości finansowe, temperament, przyzwyczajenia, sposób organizacji dnia itp. 1/.produkcja ciepła 2/.magazynowanie ciepła 3/.dystrybucja ciepła. Mam jeden dom trzykondygnacyjny ogrzewany gazem i drugi - jednopoziomowy ciepły z Ytongu ogrzewany prądem. Komfort cieplny w obu bardzo wysoki i porównywalny - w obu są regulusy a to one decydują o komforcie cieplnym a nie rodzaj kotła i paliwa.... W tym z elektryką nie ma kotłowni, kocioł pracuje bezgłośnie... gawel - jak sterujesz swoimi konwektorami? mają wentylatory czy też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 16.09.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Widzący inaczej kolo lazik jak na razie nie zasypuje go a tylko jedzie mu po rajtuzach a tak naprawdę sam nic nie wnosi do topiku. Przecież dałem zestawienie ile tak naprawdę wymyślone rzeczy jako INWESTYCYJNE przy gazowym mnie wyniosły. Tutaj próbuje się uparcie wmówić mityczne 30 tyś, a tak nie jest. Przynajmniej nie jest dla osób kupujących działkę świadomie! A reszta dywagacji? Przecież to w większości absurdalne plusy. Pisanie jak ważna jest dynamika, gdy nowoczesne ogrzewanie gazowe bez problemu radzi sobie z utrzymaniem zadanej temperatury w danym pomieszczeniu z dokładnością +/- 1 stopień C. I nie trzeba przy tym jakichś wydumanych ekstra rozdzielaczy, czujników temp. wylewki, zaworów zwrotnych itd. Każdy ci powie, że najprostsza instalacja regulowana jedynie przepływami w połączeniu z pogodówką i temperaturą pobieraną z pomieszczenia reprezentacyjnego pozwalają na bardzo dokładne nastawy temperatur. Pisanie o dynamizmie w odniesieniu do nowych energooszczędnych domów jest też zwykłą głupotą. Zapytać się wystarczy ile sppada temperatuyra pomieszczeń w ciągu doby przy zewnętrznych temperaturach minusowych gdy grzanie jest wyłączone. W moim np. przypadku jaki jest sens dynamizowania grzejnikami Regulus (ROTFL) jak mi kocioł się załaczał w większości czasu działania raz o godzinie 6 pogrzał podłogówkę i przez 1-2h i do następnego dnia był spokój. Spadek temperatury przy tym 1-2 stopnia. Co ja mam dynamizować i w jaki sposób? Otwierać okna by było co dynamizować? I właśnie tak wygląda większośc argumentów. Są śmieszne i nikt ich nie chce komentować. Popatrz na wątek i burze jaka była w wątku o zaletach podłogówki i jak to ręce opadały po rzeczowej dyskusji z guru sprzedaży Regulusów. Tego nie da się poprostu ciągnąć dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 dasi. Mam ogromną nadzieję, że kiedyś potwierdzisz tezy moich wywodów.Jak napisał niktspecjalny, wypowiedzi lazika (a la Niesiołowski) nic nie wnoszą do treści wątka a moje, chociaż dla niektórych kontrowersyjne, przynajmniej stawiają jasno alternatywę.Zauważ dasi, że żaden z adwersarzy nie opisał dokładnie konfiguracji swojego c.o., byśmy ją mogli ocenić.... Podawane przeze mnie zalety systemu są autentyczne i bardzo łatwo sprawdzalne...... Można je odrzucić a priori, jeżeli nie pasują do czyjejś układanki, lecz nie można o nich zapomnieć później podczas "rachunku sumienia".Z drugiej strony masz warkot i plucie... I kto tu jest po "jasnej" stronie..? Formuła telewizyjnej SONDY - typu "za i przeciw", lecz konkretnie na temat jak kiedyś Kurek - Kamiński- jest doskonała, lecz psują ją wypowiedzi nie na temat + inwektywy....Wystarczy przejrzeć kilka wątków z udziałem lazika, by stwierdzić, że język obelg przy braku treści to dla niego norma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.09.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Opisz zatem coulignon jak Ty to zrobisz u siebie? Sam tekst o "bezsensie" to trochę mało... Konwektory elektryczne Adaxa lub Atlantica. Każdy z precyzyjnym teromstatem regulującym temp tylko w tym pomieszczeniu. Bedzie też centralna obniżka temparatury dla wszytkich grzejników. Koszt inwestycyjny (wraz z matami grzewczymi w łazienkach) wyniesie 3000 zł Dom 134 m2 (6 pomieszczeń + 2 łazienki) Ile kosztowała Twoja instalacja? Czy masz mozliwość precyzyjnej regulacji temp w każdym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Twoje konwektory posiadają wentylator czy też nie? Z jaką dokładnością pracuje w nich termostat? Będzie też centralna obniżka temparatury dla wszytkich grzejników. Na jakiej zasadzie? Ciekawym.... Ile kosztowała Twoja instalacja? Czy masz mozliwość precyzyjnej regulacji temp w każdym pomieszczeniu? Około 8 tys. Oczywiście, że mam. Instalacja jest precyzyjnie wyregulowana hydraulicznie, na odcięciach oraz nastawach wstępnych zaworów termostatycznych. To jest zawsze podstawa! Sterownik temperatury bezprzewodowy reaguje z dokładnością do 0.1 oC.... Do dyspozycji ustawienia tygodniowe, dobowe. Różnica temp. pomiędzy podłogą a sufitem mniej niż 1 oC. Temp. pracy ukladu podczas przeciętnej temp. otoczenia nie wyższa niż 45oC. Głowice termostatyczne całkowicie niepotrzebne, choć jest jedna "dyżurna". Idę do pracy... Po południu, chętnie zapoznam sie z Twoimi coulignon odpowiedziami... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Do lazik Tak nie wiele trzeba nam śpiewał Rynkowski na co dowód dajesz mi teraz.Samego mnie czasami ponosi jak ktoś z uporem maniaka wciska mi kit. 1/.produkcja ciepła 2/.magazynowanie ciepła 3/.dystrybucja ciepła. jak to wyszczególnia boguslaw jest do czego mi potrzebne? Nie kumam tego.Znaczy się ,że co?U mnie jest mniejsza produkcja ciepła?źle się u mnie magazynuje to ciepło i wybrałem złego dystrybutora?Facet ma trzy domy,,, w jednym z nich grzeje gazem i jest ok to o co kaman?Jak robi krypto reklamę to go po pazurach ale czy robi???.Może niech się najpierw wypowie zanim dostanie w karino.Wracając do tego co piszesz. Przecież to w większości absurdalne plusy. Pisanie jak ważna jest dynamika, gdy nowoczesne ogrzewanie gazowe bez problemu radzi sobie z utrzymaniem zadanej temperatury w danym pomieszczeniu z dokładnością +/- 1 stopień C. Dla mnie to wystarczy bo jest zgodne z moją koncepcją jak pisałem wyżej. Każdy ci powie, że najprostsza instalacja regulowana jedynie przepływami w połączeniu z pogodówką i temperaturą pobieraną z pomieszczenia reprezentacyjnego pozwalają na bardzo dokładne nastawy temperatur. Pisanie o dynamizmie w odniesieniu do nowych energooszczędnych domów jest też zwykłą głupotą. Właśnie tak mam w domciu i to udoskonalam. .....jaki jest sens dynamizowania grzejnikami Regulus (ROTFL) jak mi kocioł się załaczał w większości czasu działania raz o godzinie 6 pogrzał podłogówkę i przez 1-2h i do następnego dnia był spokój..... Miałem podobnie aż się trochę zaniepokoiłem bo myślałem ,że to wada a nie zaleta.Serwisant rozwiał moje wątpliwości poregulował i czekam na lepsze efekty tej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.09.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Zauważ dasi, że żaden z adwersarzy nie opisał dokładnie konfiguracji swojego c.o., byśmy ją mogli ocenić.... No to porównaj Twoją instalację z instalacją opartą na grzejnikach elektrycznych konwektorowych wyposażonych w sterowniki elektroniczne z możliwością zaprogramowania stref czasowych indywidualnie i grupowo (centralny sterownik). Obie instalacje w domu, który przy ciągłym grzaniu i temperaturze zewnętrznej -20 st. C wymaga mocy rzędu 50W/m2. Grzejniki elektryczne wymiarowane na moc 100W/m2 (możliwość grzania wyłącznie w II taryfie). Dom o powierzchni użytkowej 100m2 z 7 pomieszczeniami. Akumulacyjność domu dobrana w ten sposób, że przy wyłączeniu ogrzewania przy temperaturze zewnętrznej -20 st. C temperatura w pomieszczeniach nie spada o więcej jak 2 st. C w ciągu doby. Taka instalacja grzewcza to koszt inwestycyjny 3000-4000 zł. Jak wyglądałoby to kosztowo w przypadku kotła elektrycznego i regulusów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ps. Dynamicznie działające grzejniki nie wymagają żadnej pogodówki ani żadnej dodatkowej tego typu automatyki. Są precyzyjne i szybkie w działaniu same z siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 A ja mam jeszcze lepszy patent niż regulusy. Elektryczno-wodne ogrzewanie nadmuchowe. Zainspirował mnie bogusław swoimi założeniami: Trzeba rozdzielić wg tego: 1/.produkcja ciepła 2/.magazynowanie ciepła 3/.dystrybucja ciepła. Produkujemy ciepło czym chcemy, kocioł, kominek z PW, nagrzewnica elektryczna. Bufor ciepła w postaci baniaka z wodą. Wodne nagrzewnice powietrza w kanałach nawiewowych od rekuperacji. System doskonały! Nie trzeba regulusowych skrzynek na ścianach wieszać i za nie płacić. Nie trzeba ciągnąc po pokojach rurek z wodą i oczywiście za to płacić. System jest zwarty i bardzo dynamiczny (na pewno bardziej niż regulusy ). Ciekaw jestem czy ktoś to produkuje ? Swoją drogą fajna jest ta reklama zwykłych w końcu grzejników w wątku o wyższości prundu nad resztą świata. Powinni się tu jeszcze wypowiedzieć producenci dachówek, pex-ów wszelkiej maści a może nawet producenci kosmetyków? Ogrzewanie ma jakis wpływ na cerę, prawda? Ruszcie głową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 HenoK Brzmi super! Masz tak u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts