Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne jest tańsze od gazowego

doswiadczony

Recommended Posts

(..)Wiązanie tego z ogrzewaniem za pomocą elektryczności jako idealny układ jest śmieszne. Równie dobrze jak nie lepiej sprawdzą się w tym przypadku elektryczne grzejniki akumulacyjne. Bez konieczności wykonywania całej dosyć skomplikowanej instalacji wodnej. Argument o mozliwości podłączenia do tego pompy ciepła lub solarów upada bo te grzejniki jak każde inne konwekcyjne wymagają wysokich temperatur inaczej ich wydajność spada i to mocno. Nie wiem co mozna by tu dodać. Może i bogusław nabierze kogoś na tę rewolucyjność. Jeżeli ktoś wogóle instaluje grzejniki to być może regulusy będą dobrym rozwiązaniem wśród wielu innych podobnych.

Mnie bogusław nie przekonałeś. Ogrzewanie prądem oznacza prostotę instalacji. Nic to wspólnego z instalacją z regulusami nie ma. Wykorzystywanie wody jako medium w przekazywaniu energii tylko po to by zamontować sobie regulusy mija się ze zdrowym rozsądkiem i kalkulacją ekonomiczną.

Dokładnie!!!

Amen

• Odpowiedzi 311
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może to już będzie przesada ale z nudów spróbowałem w swoim przyszłym domu zaplanować elektryczną instalację grzewcza z użyciem regulusów. Będę ją porównywał do planowanej rzeczywiście instalacji z kablami grzewczymi i płytą fundamentowa jako akumulatorem. Myślę że podobnie byłoby z elektrycznymi grzejnikami akumulacyjnymi.

Dom 160 m2. Zakładana moc ogrzewania 1 KW na każde 10 m2 powierzchni. Trzeba zainstalować system dostarczający 16 KW.

Dom docieplony na tyle że 6 godzin taryfy nocnej wystarczy do podtrzymania temperatury. Z kablami czy grzejnikami akumulacyjnymi sprawa jest prosta. Włączamy w nocy, grzeją przez 6 godzin energia się magazynuje albo w płycie podłogowej albo w grzejnikach akumulacyjnych. Dobowo zużywamy 96 KWh.

Instalacja to w przypadku płyty kable grzewcze zatopione w płycie plus sterownik cena przy tej mocy ok 10 tyś. Lub piece akumulacyjne plus doprowadzenie prądu przy tej mocy ok 15 tyś. (tu nie wiem czy grzejniki za taką cenę zakumulują wystarczającą ilość energii). Całość można bez problemu zainstalować między poranną kawą a obiadowym kotletem schabowym.

Obsługa ogranicza się do ustawienia temperatury. Grzejniki mają większe możliwości indywidualnego ustawiania temperatury, płyta z kablami mniejsze.

Teraz regulusy. Moc ta sama 16 KW. Trzeba jakiś akumulator ciepła bo zakładamy dogrzewanie tylko przez 6 godzin w nocy. Chyba najprościej terma elektryczna o odpowiedniej pojemności. Za firmą atlantic: bojler 3 KW podgrzewa 300 L do temp. około 75 st w około 6 godzin. Czas się zgadza. Teraz ilość. 3 x 6 to 18 KWh. My potrzebujemy 96 KWh. Czyli 5 takich term. 5 wielkich baniaków z wodą. Pompuje to wszystko pompa. Zasilana. Zużywająca. Temperatura wodu spada, grzejniki robią się coraz mniej wydajne.

Koszty: baniaki by nie przesadzić ok 5 tyś (gdyby wziąć po prostu atlantica 300L to 10 tyś.). Regulusy przy 16 KW zakładając 1 KW - 400 zł brutto czyli ok 6 i pół tyś. Rurki? 500 zet? Pompa 500 zet? Zawory? Sterowanie? Montaż? Płyta pod i całe pomieszczenie na baniaki (półtorej tony)? Obsługa? Szum wody? Prąd do pompy?

Można by założyć że jak dom będzie na płycie to i tak będzie ona działać jak akumulator. Niestety nie w przypadku grzejników. Ciepło idzie do góry. płyta będzie zimna. Regulusy podgrzeją sufit a ten to co wyżej.

Trzeba chyba być ślepym by te reklamowane grzejniki w takiej konfiguracji zamontować. Chyba że kogoś zauroczy ta psu na bude potrzebna dynamika regulusów.

Inna konfiguracja to jaka? No bogusław??? Gdzieś się pomyliłem?

Przeczytałem wszystkie wpisy na ten temat i wnioski są następujące.Najbardziej wiarygodne są wpisy potwierdzające opłacalność grzewczej instalacji elektrycznej gdyż są one poparte DOŚWIADCZENIEM WŁASNYM UZYTKOWNIKÓW. Dobrze ocieplony dom ( czyli zgodnie ze sztuką ale nie żaden termos) po policzeniu kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych) wystarczy.Wpisy przeciwne można podzielić na dwie grupy - 1) teoretyków nigdy nie używajacych ogrzewania elektrycznego ,mających doświadczenie tylko z gazem i negujących opłacalnośc ogrzewania elektrycznego opierajacych swe twierdzenia na papierowych wyliczeniach ( nie tak dawno Polska też była 7 potęgą ekonomiczną świata na papierze) oraz 2) zainteresowanych takimi opiniami z uwagi na ich własny interes ( dystrybutorzy kotłów gazowych, instalatorzy CO itd).

Każdy inwestor szukajacy dobrych i ekonomicznych rozwiązań powinien zasięgnąć rady już doświadczonych użytkowników i dokładnie policzyć wszystkie koszty a nie słuchać tylko teoretyków budownictwa.

Temu ma służyć ,jak sądzę forum muratora.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Oczywiście, że się pomyliłeś perm i to grubo....

Po pierwsze niemal wszystkie grzejniki na rynku to grzejniki radiacyjno- konwekcyjne - czy to płyta czy to segmenty czy to regulusy.

Również proporcje w oddawaniu ciepła w drodze konwekcji i promieniowania są podobne ze wskazaniem na regulusy jeżeli chodzi o promieniowanie w temperaturach niższych.....

A przecież wszystkie one pracują również w niskich temperaturach, przy czym wówczas dynamika grzejników ma znaczenie istotne, jak również w każdym z osobna cyklu grzania - nie tylko na jego początku lecz także na jego końcu......

Po drugie kwestia rozdzielenia czasu produkcji ciepła od czasu dystrybucji ciepła była przeze mnie sygnalizowana jako możliwa konfiguracja i nie była zupełnie omówiona....

Pomyśl całkowicie inaczej w tym względzie.

Pomyśl najpierw jako producent ciepła, następnie jako dealer ciepła.

Pomyśl o optymalnym magazynowaniu.

Po co trudna do skontrolowania przy bardzo zmiennym popycie podaż ciepła poprzez piece akumulacyjne czy tez posadzkę, skoro by zapewnić precyzyjną podaż, jesienią, zimą i wiosną, potrzebujesz zdecydowanie jednego "centrum logistycznego"?

Wysterujesz swoje maty i piece akumulacyjne by temperatura wnętrza była taka jak Twoje zmienne przecież potrzeby z dokładnością do 0,1 oC?

A ja wysteruję... Z buforem ciepła również...

Bufor powinien znajdować się w najmniej narażonym na straty ciepła miejscu a jeśli już jakieś straty nastąpią, to w 100% na rzecz domu..

Np. w skosie pod schodami .......

Może to już będzie przesada ale z nudów spróbowałem w swoim przyszłym domu zaplanować elektryczną instalację grzewcza z użyciem regulusów. Będę ją porównywał do planowanej rzeczywiście instalacji z kablami grzewczymi i płytą fundamentowa jako akumulatorem. Myślę że podobnie byłoby z elektrycznymi grzejnikami akumulacyjnymi.

Dom 160 m2. Zakładana moc ogrzewania 1 KW na każde 10 m2 powierzchni. Trzeba zainstalować system dostarczający 16 KW.

Dom docieplony na tyle że 6 godzin taryfy nocnej wystarczy do podtrzymania temperatury. Z kablami czy grzejnikami akumulacyjnymi sprawa jest prosta. Włączamy w nocy, grzeją przez 6 godzin energia się magazynuje albo w płycie podłogowej albo w grzejnikach akumulacyjnych. Dobowo zużywamy 96 KWh.

Instalacja to w przypadku płyty kable grzewcze zatopione w płycie plus sterownik cena przy tej mocy ok 10 tyś. Lub piece akumulacyjne plus doprowadzenie prądu przy tej mocy ok 15 tyś. (tu nie wiem czy grzejniki za taką cenę zakumulują wystarczającą ilość energii). Całość można bez problemu zainstalować między poranną kawą a obiadowym kotletem schabowym.

Jeżeli chcesz grzać tylko przez 6h (prawdę mówiąc nie wiem dlaczego, bo II taryfa to 10h), to musisz zgromadzić zapas energii na pozostałe 18h doby. Przy takim zużyciu dobowym jak podajesz, będzie to 72kWh energii. Jeżeli chcesz to zgromadzić w akumulacyjnej posadzce, przy założeniu, że wahania temperatury tej posadzki nie będą większe niż 2K (więcej mogłoby już być odczuwane jako dyskomfort) i posadzka ta będzie miała 160m2, to musiałbyś mieć posadzkę akumulacyjną o grubości 80cm. Przy 10h grzania wychodzi już trochę lepiej, bo potrzeba zgromadzić tylko 56kWh energii, ale i tak wychodzi grubość posadzki 70cm.

Jak to więc możliwe, że istnieją domy z takimi akumulacyjnymi posadzkami ?

Po prostu w czasie najniższych temperatur zewnętrznych (np. -20 st. C), które występują w ciągu roku zaledwie przez kilka dni, korzysta się również z I taryfy.

Teraz regulusy. Moc ta sama 16 KW. Trzeba jakiś akumulator ciepła bo zakładamy dogrzewanie tylko przez 6 godzin w nocy. Chyba najprościej terma elektryczna o odpowiedniej pojemności. Za firmą atlantic: bojler 3 KW podgrzewa 300 L do temp. około 75 st w około 6 godzin. Czas się zgadza. Teraz ilość. 3 x 6 to 18 KWh. My potrzebujemy 96 KWh. Czyli 5 takich term. 5 wielkich baniaków z wodą. Pompuje to wszystko pompa. Zasilana. Zużywająca. Temperatura wodu spada, grzejniki robią się coraz mniej wydajne.

Musi być oczywiście bufor. Zakładamy np. bufor 1000l, może być np. o wymiarach 0,80m x 0,80m x 1,6m (da się go wnieść przez typowe drzwi), który ogrzewamy do temperatury 90 st. C i możemy wystudzić do 35 st. C. Taki bufor zgromadzi ponad 60kWh energii, czyli nawet więcej niż potrzeba (przy II taryfie trwającej 10h). Taki bufor może pełnić też drugą rolę - podgrzewać ciepłą wodę. Wystarczy w jego górnej części umieścić wężownicę miedzianą lub ze stali nierdzewnej i można przepływowo podgrzewać ciepła wodę.

Trochę się chyba nie rozumiemy. Zakładam warunki takie same dla ogrzewania elektrycznego jak i wodnego z jakimś akumulatorem. Niezbędna energia to założone 96 KWh dziennie (tak mniej więcej) by temperatura nie spadała. Czy płyta 20 cm wystarczy czy nie, to kwestia odpowiedniej izolacji czyli szybkości spadku temperatury a nie tylko grubości płyty ale nie o to tutaj chodzi. Jakby nie było to potrzebujemy 96 kWh. Założony czas pozyskania takiej energii to 6 godzin,może być i 10 ale taki sam dla obu systemów. Grzejnik konwekcyjny jaki by nie był w temp 40 st jest mało wydajny. Bufor musi zmagazynować 95 KWh więc będzie to "zbiorniczek" o poj. ok 1500 litrów. Pozostaje cała reszta instalacji. Ma to sens?

No tak, szybko piszę i nie myślę. Gdzies te 96 KWh trzeba zmagazynować. Nie da się pominąć grubości płyty. Przy lepszym ociepleniu nie trzeba będzie 96 KWh więc i bufor dla ogrzewania wodnego będzie mniejszy. No ale to tylko jeden z problemów. :)

No jeszcze jedna rzecz, Jak Henok liczysz tę pojemność cieplną płyty? Przy 160 m2 i 20 cm to jest ok 32 m3. czyli dwadzieścia razy więcej niż ten bufor wodny. Ty piszesz że to tylko 30 % potrzebnej objętości. Beton podgrzany max do 30 st zgromadzi 60 razy mniej energi niż woda o tej samej objętości i temp. 70 st? Dla mnie to ważne bo od tego zalezy grubość izolacji na ścianach.

Grzejnik konwekcyjny jaki by nie był w temp 40 st jest mało wydajny.

Na większą część sezonu wystarczy.

Czy mając np. 150 koni pod maską wykorzystujesz je zawsze?

Nie! Ale masz taką możliwość. Masz pole manewru.

Manewrowość instalacji, to według mnie bardzo ważny, często zaniedbywany aspekt ogrzewania.

Często 21 oC wystarczy lecz czasem jest to za mało....

Np. gorsze samopoczucie, czy tez większa wilgotność powietrza...

Tak samo w drugą stronę.

Przy mojej dynamiczne instalacji mogę wpłynąć na temperaturę wnętrza w ciągu niewielu minut...

Dla kogoś posiadanie pola manewru nie ma większego znaczenia. Dla mnie ma.

Różnie bywa.

Instalacja wodna jest rozwojowa. Mogę ją modyfikować w dowolny sposób....

Grzejnik konwekcyjny jaki by nie był w temp 40 st jest mało wydajny.

Na większą część sezonu wystarczy.

Czy mając np. 150 koni pod maską wykorzystujesz je zawsze?

Nie! Ale masz taką możliwość. Masz pole manewru.

Manewrowość instalacji, to według mnie bardzo ważny, często zaniedbywany aspekt ogrzewania.

Często 21 oC wystarczy lecz czasem jest to za mało....

Np. gorsze samopoczucie, czy tez większa wilgotność powietrza...

Tak samo w drugą stronę.

Przy mojej dynamiczne instalacji mogę wpłynąć na temperaturę wnętrza w ciągu niewielu minut...

Dla kogoś posiadanie pola manewru nie ma większego znaczenia. Dla mnie ma.

Różnie bywa.

Instalacja wodna jest rozwojowa. Mogę ją modyfikować w dowolny sposób....

No niestety pozostają inne rzeczy czyli stopień skomplikowania całej instalacji, konieczność używania pompy, szum w rurach. Zbornik akumulacyjny (sporawy przyznasz). No jeszcze skrzynki na ścianach i nezbyt optymalny rozkład temperatury.

Może zastanawiasz się czemu tak uparcie z Tobą polemizuję. Dom będę budował za pół roku, może trochę później. To jest czas na podjęcie decyzji o tym co i jak. Również dotyczących ogrzewania. Jak każdy muszę dopasować to co jest do swoich oczekiwań. Takie dyskusje bardzo to ułatwiają, wiele uczą, czasem demaskują popularne mity. Jak na razie takim mitem jest dla mnie przewaga regulusów nad innymi systemami wykorzystującymi prąd. Jak mnie przekonasz to może je zainstaluję i pewnie nie tylko ja.

No jeszcze jedna rzecz, Jak Henok liczysz tę pojemność cieplną płyty? Przy 160 m2 i 20 cm to jest ok 32 m3. czyli dwadzieścia razy więcej niż ten bufor wodny. Ty piszesz że to tylko 30 % potrzebnej objętości. Beton podgrzany max do 30 st zgromadzi 60 razy mniej energi niż woda o tej samej objętości i temp. 70 st? Dla mnie to ważne bo od tego zalezy grubość izolacji na ścianach.

Chyba w poprzednich danych popełniłem jakiś błąd.

Ciepło właściwe betonu zależy od jego składu, zagęszczenia, wilgotności itp., jednak można przyjąć je w wysokości 0,54kWh/(m3*K). Jeżeli posadzka ma działać jako grzejnik, to przy określonej temperaturze, np. 26 st. C będzie oddawała określoną ilość ciepła. Podniesienie jej temperatury o np. 2K spowoduje, że tego ciepła będzie oddawała znacznie więcej. Można podnieść jej temperaturę nawet o 10K, tylko w takim pomieszczeniu nikt by nie wytrzymał. Dlatego założyłem "bezpieczną" wartość 2K.

32m3 x 0,54 x 2 = 34,6kWh

Woda gromadzi znacznie więcej energii, bo jej ciepło właściwe to 1,163kWh/(m3*K) - jedno z najwyższych w przyrodzie, i można ją podgrzać do dużo wyższych temperatur. Przy dT=55K w tej samej objętości wody zgromadzimy prawie 60 razy więcej ciepła niż w betonie przy dT=2K.

Nic się nie martw.. Szanuję Twoją dociekliwość. Masz do niej pełne prawo, po to by być w zgodzie z sobą.. Wszyscy się wzajemnie od siebie uczymy.

Z pewnością jednak nie wówczas, gdy ktoś ogranicza swoje wypowiedzi do niewybrednych epitetów. Choć one również uczą, że często dominuje nie chęć poznania czegoś innego, zweryfikowania własnych poglądów, lecz zła wola i niechęć do innych.

Od czasu do czasu każdy chętnie krzyknie EUREKA! Często trzeba się z "odkrycia" wycofać. Nic nie szkodzi..

System ma być indywidualnie dopasowany, indywidualnie skonfigurowany.

Jeśli ktoś planuje sprzedaż budowanego domu w bliższej przyszłości, system powinien być rozwojowy. Pod ewentualne inne potrzeby i możliwości....

----------------------------------------------------------------------------------

Zły rozkład temperatur przy regulusach? MIT!

U mnie różnica temperatury pomiędzy podłogą a sufitem jest mniejsza niż 1 oC..

I to właśnie w niskiej temperaturze grzania...

Szum w rurach?

Wystąpi w każdej źle wykonanej i wyregulowanej hydraulicznie instalacji !

Jeżeli instalacja jest zrobiona zgodnie z zasadami sztuki monterskiej, z prawidłowym stopniowaniem średnic, i występuje w niej wyliczony odpowiednio rozdział przepływów, nic nie szumi..

.......System ma być indywidualnie dopasowany, indywidualnie skonfigurowany.

Jeśli ktoś planuje sprzedaż budowanego domu w bliższej przyszłości, system powinien być rozwojowy. Pod ewentualne inne potrzeby i możliwości......

Jakieś androny pierniczysz.System ,srystem,sprzedaż domu ,rozwojowy system,potrzeby,możliwości.......napiłeś się berbeluchy.

Tak obserwuję tą dyskusję z twoim udziałem nie na temat topiku i dochodzę do jednego wniosku.Jak na początku wydawało ...wydawało mi się ,że coś mówisz do ogółu tak teraz zmienię zdanie i powiem ,że nawijasz(zresztą kulawo) tylko do ekspertów.Ty chyba naprawdę jesteś naganiaczem swojego interesu. :oops: :wink:

Jakieś androny pierniczysz.System, system, sprzedaż domu ,rozwojowy system, potrzeby, możliwości.......napiłeś się berbeluchy.

A nie pisałem właśnie.... :D a inni również...

Nie ma jak argumentum ad personam..

Widzisz, niktspecjalny...

Mam prawo wypowiadać się i jako użytkownik różnych systemów i jako praktyk stykający się na codzień z mitami, przekłamaniami, celowymi niedomówieniami czy wręcz kłamstwami.

Moja wiedza nie jest pozbawiona luk, lecz jest wystarczająco interdyscyplinarna, bym miał nieco inny sposób patrzenia na pozorne "oczywiste oczywistości".....

Mało kto ma czas i ochotę na głębsze analizy jak np. HenoK czy też perm, czy też wielu innych. Każdy chętnie odfajkuje problem, nikt nie zna się na wszystkim...

Przebieg wątku jest jak najbardziej na temat... Szkoda, ze tego nie zauważasz...

Jakieś androny pierniczysz.System, system, sprzedaż domu ,rozwojowy system, potrzeby, możliwości.......napiłeś się berbeluchy.

A nie pisałem właśnie.... :D a inni również...

Nie ma jak argumentum ad personam..

Widzisz, niktspecjalny...

Mam prawo wypowiadać się i jako użytkownik różnych systemów i jako praktyk stykający się na codzień z mitami, przekłamaniami, celowymi niedomówieniami czy wręcz kłamstwami.

Moja wiedza nie jest pozbawiona luk, lecz jest wystarczająco interdyscyplinarna, bym miał nieco inny sposób patrzenia na pozorne "oczywiste oczywistości".....

Mało kto ma czas i ochotę na głębsze analizy jak np. HenoK czy też perm, czy też wielu innych. Każdy chętnie odfajkuje problem, nikt nie zna się na wszystkim...

Przebieg wątku jest jak najbardziej na temat... Szkoda, ze tego nie zauważasz...

Nikt nikomu nie zabiera tu prawa do wypowiadania się na postawione tematy.Skoro jesteś praktyk stykający się na co dzień z i wyżej wymienionymi pierdołami,to tym bardziej inter dyscyplinarnie popatrz ,że czytają cie także osobowości mniej "oczywiste oczywistości". :x .Przebieg twojego wycinka z wątku jest daleki od tematu a to właśnie zauważam.

Stwierdzenie Bogusia, że system ogrzewania powinien być „skrojony na miarę” – nie jest pierdołą.

Odrzucając marketing (bo to silniejsze od Niego :lol: ), reszta jest w temacie.

Ps. Widzisz Boguś nie zawsze na Ciebie „napadam”. :roll:

Stwierdzenie Bogusia, że system ogrzewania powinien być „skrojony na miarę” – nie jest pierdołą.

Odrzucając marketing (bo to silniejsze od Niego :lol: ), reszta jest w temacie.

Ps. Widzisz Boguś nie zawsze na Ciebie „napadam”. :roll:

O te pierdoły mi chodziło.

mitami, przekłamaniami, celowymi niedomówieniami czy wręcz kłamstwami.

Następny.

System powinien być skrojony na miarę.

Jaki system? Ogrzewania gazowego czy elektrycznego?

lizusek 8) :lol: :wink:

Ja się zastanawiam po co bierzecie na poważnie posty boguslawa? Nikt się nie zastanowił jaka to niby róznica jest między proponowanym przez niego elektrycznym wodnym z regulusami a gazowym wodnym z regulusami?

Nie, no wiadomo! Elektryczne wodne wymaga potęznego buforu. Henok wyliczył na jakies 1000 L dla domu ok 150 m2. Nie bardzo sobie to wyobrażam. bogusław pewnie też nie no ale o regulusach głośno :).

To bardzo proste....

Ciepły dom, nieduży dom, najlepiej wszystko na jednym poziomie = małe zapotrzebowanie na ciepło...

Różnica pomiędzy grzaniem prądem a gazem jest w takim obiekcie relatywnie nieduża.

Aby ją jeszcze maksymalnie zmniejszyć, lepiej zastosować możliwie najprecyzyjniejszy system grzejnikowy, który dodatkowo zagwarantuje wysoki komfort cieplny od wczesnej jesieni do późnej wiosny.

Można powiedzieć tak: różnicy w koszcie ogrzewania pomiędzy grzaniem gazem oraz grzejnikami niedynamicznymi z jednej strony, a prądem i grzejnikami dynamicznymi z drugiej może nie być w ogóle, przy wymienionych wcześniej licznych korzyściach z tego drugiego sposobu skonfigurowania instalacji c.o.

I jeszcze dalej: firmy produkujące panele szczycą się nowymi rozwiązaniami, mającymi na celu zmniejszenie zużycia energii - X-jakieś tam z kermi czy też ostatnio firma promująca zasilanie dolne centralne jako bardziej ekonomiczne.

W tym niższym o 15-20% koszcie grzania podkreśla się wyższą dynamikę grzania wypływającą z nowych rozwiązań jako główne źródło oszczędności...

Regulus jest bez porównania bardziej dynamicznym grzejnikiem od wszystkich innych i to grzejącym również poprzez promieniowanie.

Ma wszystko to, do czego twórcy nowych rozwiązań cyrkulacji czynnika grzejnego poprzez panele próbuję się nieco zbliżyć....

Nie, no wiadomo! Elektryczne wodne wymaga potęznego buforu. Henok wyliczył na jakies 1000 L dla domu ok 150 m2. Nie bardzo sobie to wyobrażam. bogusław pewnie też nie no ale o regulusach głośno

Bufor ciepła jest potrzebny tylko i wyłącznie wówczas, jeżeli moment dystrybucji ciepła jest inny niż moment jego wyprodukowania.....

.... Poza tym 1000 l to tylko sześcian o boku 1m.