Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak jest faktycznie różnica kocioł kondensat a zwykły???

Gość

Recommended Posts

kotłow kondensacyjnych...

wasza powyższa rozmowa jest tak jałowa że strach się bać...

rozmawiacie włąściwiw o niczym prawie zupełnie odchodząc od tematu postu numer 1...

nie szkoda wam czasu...

------------------------------------------------------

nie wiem busstop jaki ty kończyłeś kierunek na Wydziale (przejściówka na kotlach niewiele mi mówi----(a propos u kogo ta przjeściówka była???)...

ja skończylem specjalność Czyste Technologie energetyczne i nauczono mnie przede wszystkim jednego - nie wdawać się w dyskusję wtedy gdy nie prowadzi ona do żadnych konstruktywnych wniosków...

------------------------------------------------------------------------------

pozdrawiam

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

może tylko to że najczęściej posiada się zbyt skąpe informacje o sprawie na wyciąganie jakichkolwiek sensownnych wniosków...

polecam pare ksiązek - ze szczegolnym naciskiem na termodynamikę Pana Szarguta...

i kilka książek o kotłach i o stratach w kotle (i to bez znaczenia czy gazowym czy na paliwo stałe)

----------------------------------

dla zainteresowanych polecam także literaturę o wykorzystaniu silników spalinowych w kogeneracji i ciepłownictwie

Dziwne. Nasze posty były dla rozładowania atmosfery, która stawała się napięta jak w remizie strażackiej. A twoje posty to są niby o czym? O kotłach, o braku rozsądku, czy o nadmiarze wolnego czasu u innych? A może o magii książek z termodynamiki Harrego Pottera? A u nas słoneczko świeci i Święta już tuż tuż. I optymizm na nowy rok jest.

Życzę Ci wesołych Świąt i pomyślnego Nowego Roku, i poczucia humoru przez cały rok.

Bogdan.

pięknie się wyraz asz - szkoda że nie na temat --- chcę ci tylko uswiadomić że zamiast rzeczowo rozmawiać na zadany temat (patrz temat pierwszego postu) ---klepiecie formułki z reklam kotłów i zasłyszane gdzieś opinie...

zamiast spędzić 20 minut nad kilkoma wzorami i z zastanowić się kolejne 20 minut nad całą sprawą i dojść do oczywistych wniosków...

---------------------------

a termodynamika jest dla was TYLKO magią - ni grzyba jej nie rozumiecie...i tyle.

----------------------

poczucie humoru mam (nawet caly rok) - jednak gdy widzę grupkę osób starających się rozwiązać techniczny problem tylko za pomocą sloganów a nie matematyki lub fizyki - po prostu zastanawiam się po co ta całą dyskusja...

-------------

pewnie i tak kupicie kocioł kondensacyjny bo ma go wasz sąsiad czy znajomy i powie wam że się to opłaca...

--------------------

tracicie tylko czas...

Powiem tak.

Po pierwsze: Przeginasz. Nie wypowiedziałeś się sam w temacie ani słowem.

Po drugie: skoro jesteś expertem z termodynamiki to powinieneś wiedzieć że o ilości spalanego paliwa na ogrzanie budynku tylko w minimalnym stopniu decyduje rodzaj kotła gazowego.

Po trzecie: Nad wzorami spędziłem 5 lat już jakiś czas temu co prawda bardziej skomplikowanymi niż z dziedziny termodynamiki, ale wracać do rozważań teoretycznych nie mam zamiaru, ponieważ nikomu nie wyliczysz niczego bo nikt nie jest ci w stanie podać właściwych i potrzebnych danych.

Po czwarte: chyba jesteś za bardzo techniczny i twoje poczucie humoru kończy się razem z gwintem od śruby.

Po piąte: nie kupiłem kotła kondensacyjnego i nigdy nie kupię ponieważ uważam że nakłady przewyższają zyski.

Pozdrx

B.P

Powiem tak.

Po pierwsze: Przeginasz. Nie wypowiedziałeś się sam w temacie ani słowem.

----nie wypowiadam się na dany temat gdy widzę że nie ma sensu...

Po drugie: skoro jesteś expertem z termodynamiki to powinieneś wiedzieć że o ilości spalanego paliwa na ogrzanie budynku tylko w minimalnym stopniu decyduje rodzaj kotła gazowego.

----a kto powiedział że nie jest??? ale niestety nie wynikalo to z wcześniejszych postów...

Po trzecie: Nad wzorami spędziłem 5 lat już jakiś czas temu co prawda bardziej skomplikowanymi niż z dziedziny termodynamiki, ale wracać do rozważań teoretycznych nie mam zamiaru, ponieważ nikomu nie wyliczysz niczego bo nikt nie jest ci w stanie podać właściwych i potrzebnych danych.

----bzdura, do obliczeń wskażnikowych lub porównawczych wystarczą

jedynie zmienne i dane podstawowe - wystarczy tablica która jest w każdej ksiażce...a twoje doświadczenia 5 letnie nad 'skomplikowanymi wzorami' wogóle mnie nie kręcą

Po czwarte: chyba jesteś za bardzo techniczny i twoje poczucie humoru kończy się razem z gwintem od śruby.

----moje poczucie humoru umiera gdy spotyka ignorancję innych

Po piąte: nie kupiłem kotła kondensacyjnego i nigdy nie kupię ponieważ uważam że nakłady przewyższają zyski.

cieszę się że przyjanmniej w jednym punkcie się zgadzamy - nie należy kupować produktu tylko dlatego że inni go czasami kupują...

i tyle w temacie...

snow, a jaką książkę prof. Szargut napisał o kotłach kondensacyjnych? busstop

chodzi mi tylko o podstawy termodynamiki - problemem nie jest tutaj typ kotła tylko podstawy termodynamiki...

bilans kotła robi się zawsze tak samo...niezależnie czzy kocioł jest na paliwo stałe, czy gazowe, czy duzy czy mały, czy Viessmana czy inny...czy kondensacyjny czy tradycyjny...

---------------------------------

a wracając do tematu,

wrzuciłem w google mogle hasło "piec kondensacyjny", coby poczytać w niezależnych opracowaniach i znalazłem, że średnioroczna wyższość kondensacyjnego nad atmosferycznym to 12% !

a było mówione, że 15-20% ?!

Dlaczego więc miałoby opłacać się przepłacić 25% za kocioł k. w stosunku do tradycyjnego tej samej marki ( firmy ) ?

....

Cz.

Gościu może byś podal kilka adresów pod którymi podawane są takie informacje techniczne.

Pozdrawiam

no snow, przyszedłeś, "poszczekałeś" na nas, pochwaliłeś sie, że skończyłeś ochronę środowiska, a do literatury prof. Jana Szarguta nas odesłać nie bardzo potrafisz

chwała wszytkim internautom którzy nie przybyli tu 'namieszać"

a YOYO, nie jestem przekonany, że inwestycja w kocioł kondensacyjny się nie zwróci. nie generalizuj!

no snow, przyszedłeś, "poszczekałeś" na nas, pochwaliłeś sie, że skończyłeś ochronę środowiska, a do literatury prof. Jana Szarguta nas odesłać nie bardzo potrafisz

chwała wszytkim internautom którzy nie przybyli tu 'namieszać"

a YOYO, nie jestem przekonany, że inwestycja w kocioł kondensacyjny się nie zwróci. nie generalizuj!

:D

czy ja się chwalę? wprost przeciwnie - pokazuję tylko że czasami warto w jakiejś dziedzinie pod\szperać samemu niż zadawać na forum kretyńskie pytania...

chcecie konkretów: proszę bardzo:

Szargut Jan Termodynamika wyd.6 rozsz. Warszawa 2001

do wyjaśnienia tego wątku wystarczy ta pozycja książkowa i kilka stron obliczeń...i trochę chęci...

-------

busstop - jeśli robileś przejściówkę na kotlach to jeśli moge się spytać u kogo???

-------

Szargut J. ‚Analiza termodynamiczna i ekonomiczna w energetyce przemysłowej“WNT, Warszawa 1983 ----- a tutaj znajdziecie kilka uwag dotyczacych analizy ekonomicznej w zagadnieniach energetycznych

---------------

pozdrawiam

Ja nie napisałem że się nie zwróci tylko że nakłady "przewyższają zyski", a to zupełnie inna kwestia, czysto ekonomiczna. Taki mały bilans na 5 lat.

Busstop który jestem na liście mieszaczy? Jak nie łapię się na pudle to obiecuję, że dam z siebie wszystko aby tylko wiatr wiał od komina a nie w komin.

Jeeezuuuuu !!!

Czy tu kogos powalilo ??? Ja tez sie uczylem t-dynamiki z p. Szarguta jakies 20 lat

temu, ale nie przychodzi mi do glowy zeby sie tym chwalic (sorki - niestety sie

pochwalilem :-)). Snowdwarf - jak potrafisz cos policzyc, to policz:

problem jest taki: ile zje gazu kociol tradycyjny, a ile kondensacyjny przy takim

domu:

pow. wymiany ciepla - 332 m2

sredni U: 0.37 W/m2K

Temp. w srodku 20 stC, stala

temp. zewn. min. - 20 stC

temp. zewn. srednia 0 stC w okresie grzewczym

GZ 50, 32610 kJ/m3 (5% slabszy od znamionowego)

krotonosc wymiany powietrza 0.5 calosci/godzine

kubatura ogrzewana 273 m3

210 dni grzewczych/rok

Jak trzeba jeszcze jakichs danych to sluze (jak potrafie)

hej - Krzysiek

PS1 Aha - kondensata kupilem, a jak bedzie dzialal - napisze za rok :)

PS2 Wg mnie zwroci sie za 10 lat, choc moze byc dluzej. Z drugiej strony jak wejdziemy

do UE - kto wie ile gaz bedzie kosztowal ?

PS3 U nas gmina (Brzeszcze/Malopolska) doplaca do ekologicznych zrodel ciepla,

tzn. m. in. w zasadzie wszystkich kotlow gazowych, max. 1500 zl. Tej kwoty

nie uwzglednialem w obliczeniach "co sie i kiedy oplaca/zwraca"

na wczoraj czy na dziś...>;)

porównanie takie można zrobić w oparciu o bilanse dla obu wariantów kotłów i przy tych samych danych większość danych nie powinna być konieczna...

-----

...nie choruję na nadmiar czasu i na głowę nie upadłem żeby się popisywać znajomością termodynamiki - a tym bardziej robienia obliczeń...

-----

ale dane spisałem i przy pierwszej nadarzającej się wolnej chwili (oby w czasie świąt było ich jak najwięcej) - postaram się to zrobić,,,

pozdrawiam

Panowie,

spokojnie. Rozumiem: kondensat się skończył i rece się trzęsa. Ale to naprawdę nie jest powód żeby obniżać poziom forum nerwowymi postami. W końcu zbiżają się święta więc bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiali.

Tak wogóle to: wszystkiego najlepszego zarówno tym którym kondensuje się w piecu, jaki i tym którym kondensuje się w kominie.