Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kran ogrodowy- gdzie go umieścić ?

gabba

Recommended Posts

kaba,

Właśnie piszę o tym, że dotykają i mogą dotykać. Dlatego brudzą elewację, co nie znaczy, że mam ją brudną. Zmywam ją.

Chciałam po prostu poradzić innym by zamontowali sobie dodatkowy kran w ogrodzie. Dla mnie i moich dzieci też byłoby to duże ułatwienie.

Oj, czy nikt nie ma kranu w ogrodzie? Czy to dziwne?

kaba,

Właśnie piszę o tym, że dotykają i mogą dotykać. Dlatego brudzą elewację, co nie znaczy, że mam ją brudną. Zmywam ją.

Chciałam po prostu poradzić innym by zamontowali sobie dodatkowy kran w ogrodzie. Dla mnie i moich dzieci też byłoby to duże ułatwienie.

Oj, czy nikt nie ma kranu w ogrodzie? Czy to dziwne?

Ja mam nie ze ściany, tylko obok studzienki rurka wyłazi pionowo. W studzience zaraz za licznikiem jest odgałęzienie z zaworem, rurka przebita przez ściankę studzienki wychodzi z ziemi jakies pół metra dalej.Niestety, zawór w studzience mimo wszystko jest bardziej narażony na wilgoć, uszkodzenia, u mnie przestal trzymac. Skończyło się to niestety pęknieciem kranu i fontanną podczas pierwszej odwilży.

U mamy zrobilismy kran sterczący z elewacji i się trochę chlapie.

Na poczatku planowalismy zrobic kran tak jak pokazal na fotkach pablitoo. Jednak takie rozwiazanie nie do konca mnie zadawalalo i myslalem dalej. W koncu w ostatniej chwili tuz przed elewacja zamienilem takie rozwiazanie na cos takiego,

http://img15.imageshack.us/img15/1831/kranogrodowyizasilanien.th.jpg

a jednoczesnie w studni obok oprocz zaworu do spuszczania wody na zime jest wyprowadzona koncowka do zasilania systemu nawadniajacego.

Rzecz jasna, ze pozniej studnia bedzie przycieta na odpowiednia wysokosc juz po wyrownaniu terenu.

Takie krany mamy dwa jeden od strony ogrodu i drugi na bocznej scianie garazu np. do mycia samochodu.

• 10 years później...
Prawdę powiedziawszy ja mam coś takiego: kran-ciemne-drewno_211.jpg] niby wolnostojący, ale nie miałem nigdy problemu żeby mi w nim woda zamarzała zimą.

Jeśli wcześniej masz zawór odcinający i spuścisz wodę to problemów nie będzie.

Lub jeśli odkręcisz lekko zawór podczas mrozu ale za to masz lodowisko wokół.

Jeśli wody nie spuszczasz to opowiadasz bajki.

Jeśli wcześniej masz zawór odcinający i spuścisz wodę to problemów nie będzie.

Lub jeśli odkręcisz lekko zawór podczas mrozu ale za to masz lodowisko wokół.

Jeśli wody nie spuszczasz to opowiadasz bajki.

Zależy gdzie mieszka, u mnie zimy 3 rok już nie ma. W tym roku ANI RAZU nie było temperatury ujemnej.