lechoski 14.03.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 to nieco obrazoburcze w tym wątku, ale są też produkty gotowe.jest kilku zachodnich producentów z duza gamą gotowych kuchni na drewno, co oznacza, ze zywy ogień do gotowania wraca i wcale dzis nie oznacza babcinego skansenu.http://www.lanordica-extraflame.com/en/55/5/25/179/products/wood-burning-products/thermoproducts/termocucine/termo-rosa-dsa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anla 15.03.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Na głowie stanę, a będę miała w kuchni piec kaflowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika16 06.04.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Ma ktoś wbudowaną kuchenkę gazową w kuchnie kaflową? I jak to się sprawdza? Bardzo prosiłabym o rady i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akselek 30.04.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Lechosław, nie wiem czy obrazoburcze. Widziałam naprawde piękne westfalki czy jak się to tam zwie, jednak trudno naprawde dobrac taka co pasuje do wnetrza, ale oczywiscie jest to mozliwe. Budujac piec masz to co dokładnie chcesz w takim rozmiarze jaki chcesz, to tak jak z meblami. Przeciez wiekszosc ludzi kupuje gotowe, a nie robione na wymiar, i napewno u czesci osób jets to optymalne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 06.07.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Powitać. Po wielkich bólach powstało wreszcie i u nas ognisko domowego smaku http://picasaweb.google.com/112575571866001631384/AlbumBezTytuU#5490741729154497090 http://picasaweb.google.com/112575571866001631384/AlbumBezTytuU#5490741741221147442 nie umiem dodawać zdjęć?????? Edytowane 6 Lipca 2010 przez PawEla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.12.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Witam. Rozbudowana kuchnia kaflowa z dwoma piekarnikami i piecem chlebowym. Ta kuchnia to ziszczenie życiowego marzenia pewnego krakowskiego piekarza, którego wypieki jada niemal cała Polska (czasem nawet o tym nie wiedząc ). To co robi w pracy, będzie mógł teraz, zupełnie na luzie, dla najbliższej rodziny, przyjaciół i dla czystej przyjemności, robić od czasu do czasu we własnym, nowym domu. Na kaflach pięć roślin, bez których żaden prawdziwie staropolski chleb się nie obędzie: orkisz, czarnuszka, kmin, len i mak. Projekt wizualny i techniczny kuchni oraz wykonanie - Forest-Natura, Pracownia Zduńska. Kafle - kaflarnia Kafel-Art. Osprzęt do kuchni (płyta, okucia, piekarniki, drzwiczki, itp.) - niestety nie polskie. W naszym kraju nikt takich rzeczy na tym poziomie i o takim wyglądzie niestety nie produkuje. A szkoda. [ATTACH=CONFIG]33377[/ATTACH] Smacznego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 08.12.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Pomóżcie mi rozwiązać wieloletnie dylematy. Przerabiałem już tyle pomysłów, że mi normalnie witki opadają. Nie będę o tym opowiadał bo szkoda Waszego czasu i moich nerwów. Powiem krótko: muszę znaleźć pomysł na ogrzanie nowo wybudowanego domu - 6x17m. 3 prawie równej wielkości izby na dole i 3 izby na górze. Na dole w środkowej izbie kuchnia o wymiarach 6x7m. Cały układ grzania tego domu ma się znaleźć w tej kuchni. Nie mam innego miejsca. Właśnie w tej kuchni stanie duży tradycyjny komin z pełnej cegły. Przy kominie będzie doprowadzenie powietrza z zewnątrz dla pieca. 100metrów parteru i 100m poddasza ze skosami. Planowany bufor 1000l tuż za ścianą przy której ma stanąć ten "PIEC". Chciałbym, żeby miał żeliwną płytę na 2 garnki, bez fajerek, do gotowania wody i bigosu. Musi mieć duże palenisko na duże kawały drewna. Musi mieć szybę, żeby był widoczny ogień. Musi mieć piekarnik na robienie domowego ciasta. Musi mieć dużą masę i żeby był długo ciepły .....i tu najgorsze : musi ogrzać ciepłej wody dla 3 łazienek i podłogówkę plus ogrzewanie ścienne na poddaszu, żeby w całym domu było ciepło. Musi być pozbawiony elektroniki. Może być z cegieł, gliny i kamieni, może też być kaflowy. Musi być na LATA do palenie w zimie i w lecie. Mam na to 5000zł . Czy jest dla mnie nadzieja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.12.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam. "Musi" być jeszcze jedna cyfra przed piątką , jeżeli te wszystkie Twoje "musi" mają być spełnione, a całość ma jeszcze ładnie wyglądać. No chyba że nie będzie paru "musi" i sam wygląd takie kuchni będzie kwestią drugorzędną. Jak ma współpracować z buforem i ogrzewaniem płaszczyznowym to nie ma rady żeby to robiło bez prądu i elektroniki. Chyba że pod pojęciem "bufor" masz na myśli zwykły bojler do wody użytkowej. Kuchnią też można jak najbardziej ogrzewać c.o., ale zwykłe - grawitacyjne i kaloryferowe. Za 5 tys. możesz mierzyć się z: - kuchnią kaflową bardzo okrojoną z tego co "musi" być w niej i zrobioną na najtańszych kaflach kwadratelowych (czasami nie do przyjęcia dla wielu ludzi budujących współcześnie domy) i najtańszym, trochę "fajansiarskim" osprzęcie (drzwiczki, rama, itp.), wykonaną przez bardzo taniego, "wioskowego" zduna (słowo "wioskowy" nie używam tu w żadnym negatywnym czy obraźliwym kontekście) - westfalką (gotowym, małym piecykiem kaflowym, wykonanym z równie tanich materiałów), kupioną w GS - ie i kompletem materiałów do jej eksploatacji - stalowym piecykiem a'la "włoszczyzna - ładnie wyglądającym i równie nadającym się do kilkunastoletniej, ciężkiej, kuchennej harówki, jak Ferrari do wożenia żwiru i cegieł z pobliskiej hurtowni Natomiast za tą kwotę kupisz kocioł na węgiel i drewno z górną płytą z fajerką plus osprzęt do niego. Brzydki i nadający się do piwnicy bardziej czy do kuchni gospodarczej, ale spełniający dobrze swoją rolę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 14.12.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Dziękuję Forest ..... kolejny raz sprowadziłeś mnie na ziemię. Naturalnie wiem , że masz rację. W kwestii pracy bez prądu chodziło mi o samo połączenie kuchni z buforem grawitacyjnie....a naturalnie podłogówka to już z pompkami.Mam znajomego produkującego kafle ....więc jakby tutaj też można by było coś zaoszczędzić, ale podejrzewam , że taki wymiennik wodny o mocy 16-18kW , który da się wmontować w kuchnię stanowi już niemały problem. No i musi być widoczny ogień....i cena. Te kuchnie węglowe typu Sławex, Warmet Pieco Kuchnia ...to wyglądają koszmarnie, są stosunkowo słabe około 13kW na dom 200m to mało....no i nie ma widoku ognia. Mam dwie ewentualności: kominek z PW jakiś Edilkamin , czy coś innego stosunkowo mocnego , ale ze średnio niższej półki cenowej, albo to: Kuchnia na drewno i węgiel Termomont , z szybą, z piekarnikiem o mocy wodnej 17kW , mocy całkowitej 25kW i cenie 5500 na znanym portalu aukcyjnym :http://www.termomont.co.rs/site/view_product/id-29/change_language_to-2 No wyglądem to ona stanowi karykaturalną namiastkę prawdziwe pieca z duszą. Ponadto w sieci zero informacji od użytkowników. Może być kompletnym dziadostwem dymiącym na całą dolinę. Jednak gdyby działała to spełnia wszystkie moje oczekiwania. Producent serbski. Jest jeszcze chyba taka z Anglii : http://allegro.pl/kuchnia-weglowa-piecokuchnia-mbs-magnum-kalvis-i1347065325.html MBS Magnum, ładniejsza, ale niestety dużo słabsza cieplnie. Nie chcę już beszcześcić tego super wątku tymi blaszakami, więc dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Chwila, zamierzasz palić w kuchni w piecu latem, podczas upałów, by mieć na wieczór ciepłą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 15.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Chwila, zamierzasz palić w kuchni w piecu latem, podczas upałów, by mieć na wieczór ciepłą wodę? No tak ...ni mniej ni więcej ale zamierzam palić w niej cały rok i ładować bufor , a w buforze grzać przepływowo CWU tak jak NJerzy. Może z czasem na wyjściu ciepłej wody z bufora dołożę elektryczny ogrzewacz przepływowy o mocy 4kW... Masz dla mnie jakąś inną propozycję ? To będzie mały pensjonacik z 3 łazienkami, na końcu świata , wysoko w górach. Gazu nie ma i NIGDY nie będzie, olej opałowy odpada, na kotłownię węglową nie mam miejsca ani pieniędzy - buduję tanio. Paląc w kuchni gotuję obiad dla gości, grzeję wodę , a wszystkich cieszy widok ognia. Nie muszę budować dwóch kominów, tylko jeden porządny. Będę miał bufor własnej roboty z jedną wężownicą dla solarów ...więc jakby co będę się mógł nimi wspomagać w lecie. Myślałem o "solarze" w postaci 100m wężownicy pod czarną blachodachówką od strony południowej. Szkoda, że te kuchnia blaszane nie mają podejścia dla powietrza z zewnątrz bo będę to miał obligatoryjnie. Ta serbska ma nawet miarkownik ciągu wbudowany. Brzydkie, ale niegłupie rozwiązanie ...tylko właśnie pytanie ile to jest warte...szczególnie , że głównie będę palił drewnem (naturalnie sezonowanym). PS. Okazuje się , że obydwie kuchnie są SERBSKIE ! Edytowane 15 Grudnia 2010 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madenias 04.01.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Witam wszystkich Forumowiczów. Z żoną również palnujemy budowę kuchni kaflowej w naszym nowo budowanym domku. Na ten cel postawilismy dodatkowy komin. Mamy pytanie do użytkowników kuchni kaflowej, a zarazem ekspertów: - czy prawda jest jak niekktórzy twierdzą że bardzo dużo brudu zwiażanego z obsługa kuchni kaflowej gromadzi sie w pomieszczeniu ?- czy kuchnia służąca równiez do podgrzania wody i ogrzewanai domu musi być gabarytowo duża, czy moze byc coś w stylu kuchni przedsatwionej pzrez PawEla (bardzo nam sie ta kuchnia podoba)- jaki jest mniej wiecje koszt budowy takiej kuchni razem z robocizną.Z góry dziękujemy za odpowiedzi, kóre napewno będą dla nas bardzo cenne. Pozdrawaimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 04.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 ad1. Brudu jest tyle ile sam sobie narobisz przy wkładaniu paliwa, czyszczeniu popielnika. Do tej pory (2 miesiące gotowania na takiej kuchni) czyszczenie ograniczało się do ścierania kurzu (którego mamy jeszcze chyba tony w całej chałupie), starcia wykipków z garnków z płyty, zmiecenia popiołu po wyciąganiu go z popielnika, nasmarowaniu płyty słoniką (extra efekt wizualny, byleby nie za dużo bo potem skwarkami w całym domu pachnie....) ad.2. u nas nie ma "podkowy" ale chyba to przede wszystkim zależy od chęci uzyskania jak najwiekszych zysków ciepła więc zwiększania wielkości podkowy. Moja siostra ma podkowe i jej kuchnia jest podobnych gabarytów jak nasza (tyle że nie ma piekarnika). ad.3. U nas: materiał 1850, zdun: 1600 ( w tym cegła szamotowa i spinki), okap 200 (nie ma go jeszcze na zdjęciach), nie liczę gliny bo u nas zdun wyszedł przed dom, wykopał dołek na 50cm i miał gliny do woli, którą mieszał z piaskiem pozostałym z budowy..... Szukajcie dobrego zduna, najlepiej niech wam pokaże realizacje i da namiary do uzytkowników (jak może). Nie próbujcie go oszwabić na zapłacie bo wam zamuruje butelkę w kominie i będziecie mieli efekty dźwiękowo-duchowe ( o czym mi wspominał sam zdun, jak się rozprawiają z żyłami-kontrahentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.01.2011 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 K160, Sucha Dolina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madenias 05.01.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 do PawElaDzięki za odpowiedż. Proszę podaj mi wymiary Waszej kuchni tj. szerokosc, głębokośc, wysokosć. A tak na marginesie gdzie sie budujecie ? bo my w okolicach Jeleniej Góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.01.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) K160, Sucha Dolina? O kurcze , a gdzie ja się wygadałem ?? Taką z tego tajemnicę robię ...a tutaj proszę ...Słoneczko trafia mnie z dokładnością gromu niebieskiego. Edytowane 6 Stycznia 2011 przez K160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 08.01.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 do PawEla Dzięki za odpowiedż. Proszę podaj mi wymiary Waszej kuchni tj. szerokosc, głębokośc, wysokosć. A tak na marginesie gdzie sie budujecie ? bo my w okolicach Jeleniej Góry . szerokość 109, głębokość 93, wysokość 86cm. Budujemsię na drugim końcu Polski - okolice Lublina...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlutkaJurek 09.01.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam serdecznie.My rowniez jestesmy milosnikami kuchni kaflowej.Budowe zaczynamy wczesna wiosna w Jeleniej Gorze,a kuchnia ma byc narozna typu kombi.Kocham te klimaty,obiadki i ciepelko to luksus na dzisiejsze czasy.A tak nawiasem mowiac beda swoje warzywka i kurki i chociaz troche mniej chemi i innego swinstwa w porzywieniu.Domek bedzie stal na obrzezach J.Gory wiec jest to mozliwe i wszystko mam juz obcykane aleluja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlutkaJurek 17.01.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam goraco molosnikow i nie tylko kuchni kaflowych.Przeczytalam w jednym z powyzszych postow,ze na kuchnie kaflowa potrzeba 200 kafli.Mam pytanie,czy nie zaszla pomylka?,bo ja licze i jakos mi to nie pasuje.Podajcie prosze rowniez wymiary podstawowych kafli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raflik19 23.01.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 WitamAby obliczyć ilość kafli na kuchnię musimy znać dokładne wymiary kuchni kaflowej, jeżeli to ma być duży piec to potrzeba ich dużo w zależności od gabarytu.Podstawowe wymiary kafli to w mm :220x220200x200 Wymiarów może być więcej w zależności od producenta kafli, mogą się różnić wymiarami w stosunku 10mm do 25mmWyróżniamy również kafle tak zwane małe czyli 110x200 lub 110x190 wymiar zależny od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.