Basia_KRK 26.02.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Mnie interesuje inny aspekt projektu a mianowicie ogród a konkretnie ogrodzenie. Muszę (chcę) odgrodzić się od sąsiada, odpowiada mi coś takiego, jak u Was. Czy mogłabym prosić o jakieś dane wykonawcy? Czy całe ogrodzenie było jego odpowiedzialnością, czy sami musieliście coś załatwiać? Dziękuję za miły wpis Co do ogrodzenia - namiary prześlę na Priv. Wykonawca zajął się wszystkim, tzn. wyburzeniem starego, usunięciem całej starej podmurówki, zakupem nowego cementu, piasku, słupków i siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 IMHO druga opcja wykończenia elewacji (z białym) jest lepsza wizualnie, bo ta częśc wydaje sie lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.02.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 IMHO druga opcja wykończenia elewacji (z białym) jest lepsza wizualnie, bo ta częśc wydaje sie lżejsza. Mam dokładnie takie samo zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 27.02.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 witam ja jak zwykle podazam za innymi tym razem rzucil mi sie w oczy projekt w podpisie musze przyznac, ze bardzo ciekawy i oryginalny podobaja mi sie nowoczesne domy zapowiada sie pieknie i inspirujaco przy okazji poczytalam uwagi innych forumowiczow - moze i mnie sie przydadza w przyszlosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 cześć Basia mam pytanie o Waszą ostatnią decyzję, czyli rezygnację z gazu na rzecz pompy ciepła. Ostatnio znowu zaczęłam zwracać uwagę na koszty utrzymania domu i ewidentnie pompa ciepła wychodzi najtaniej. Podaje się jednak, że przy porównaniu z gazem, inwestycja jest za droga. Jak to u Was wygląda? Skąd taka decyzja? Oczywiście jestem zainteresowana na ile Wam to wycenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 przepraszam za wpis w dziennik, byłam święcie przekonana, ze wpisałam się do komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 02.03.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Wpadłam się przywitać by podziwiać poczyania w realizacji pięknego projektu Piękny domek się zapowiada. Widzę, że też planujecie położenie płaskiej dachówki u nas wycena na domino najwyższa, nieco niższa na nibrę ale zaczynam rozważania nad tegalitem brassa to coprawda betonówka ale tańsza i wygląda równie atrakcyjne, a do pokrycia prawie 300 m2 dachu http://img63.imageshack.us/img63/3314/dabperlowy7828228.jpg ładna ta podłoga, nie obawiasz się,że w kuchni zbyt szybko będzie się niszczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.03.2010 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 mam pytanie o Waszą ostatnią decyzję, czyli rezygnację z gazu na rzecz pompy ciepła. Ostatnio znowu zaczęłam zwracać uwagę na koszty utrzymania domu i ewidentnie pompa ciepła wychodzi najtaniej. Podaje się jednak, że przy porównaniu z gazem, inwestycja jest za droga. Jak to u Was wygląda? Skąd taka decyzja? Oczywiście jestem zainteresowana na ile Wam to wycenią. Hmmmm dużo by tu pisać... Jesteśmy zdecydowani na 100%. Wiele aspektów braliśmy pod uwagę, a i podchodzimy do tego tak, że pompę ciepła nie kupujemy dlatego, aby się zwróciła. Chodzi o komfort cieplny w domu no i o ciepłą wodę. Co do samej wyceny - już widzę, że to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od wielkości domu, od zapotrzebowania na ciepło (tzn. czy dom jest energooszczędny czy nie), od ilości osób w rodzinie i zapotrzebowania na ciepłą wodę, oraz od samego źródło ciepła jakie wybierzecie. My jednak zdecydowaliśmy się na odwierty pionowe. I tu znowu zależy jaka jest wielkość domu, bo te odwierty, ich ilość i głębokość, właśnie wg tego się dobiera.. No i jest jeszcze to dofinansowanie 40%, lub dofinansowywany kredyt na całą instalację z umorzeniem 30%... Technologicznie to niewiele mogę się wypowiadać, bo ostatnimi czasy to mój mąż robi w tym "doktorat" Jak coś, to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.03.2010 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Widzę, że też planujecie położenie płaskiej dachówki u nas wycena na domino najwyższa, nieco niższa na nibrę ale zaczynam rozważania nad tegalitem brassa to coprawda betonówka ale tańsza i wygląda równie atrakcyjne, a do pokrycia prawie 300 m2 dachu Jaką macie wycenę na Domino i Nibrę? Bo u nas, to różnica była znacznie niższa niż "nieco" Betonówki nie bierzemy pod uwagę.. http://img63.imageshack.us/img63/3314/dabperlowy7828228.jpg ładna ta podłoga, nie obawiasz się,że w kuchni zbyt szybko będzie się niszczyła? A obawiam się, owszem Dlatego biorę też pod uwagę, że w kuchni położymy płytki drewnopodobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 04.03.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Faktycznie zajrzałam do wycen i różnica jest bardziej znaczna niż myślałam za dachówkę wraz z akcesoriami typu gąsiory, taśmy, kosz, itp różnica około 3tyś na korzyść nibry G10 angobowanej grafit, dach niestety narazie zostawiliśmy w spokoju, czekamy na wiosnę i przypływ gotówki bo po zakupie okien, drzwi i bramy garażowej fundusze mamy pod kreską mam tylko nadzieję, że materiały nie będą zbytnio drożały Z dachówek płaskich jest jeszcze turmalin o ile się nie mylę ruppceramika, i prześliczne dachówki francuskie ale niestety ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 mam pytanie o Waszą ostatnią decyzję, czyli rezygnację z gazu na rzecz pompy ciepła. Ostatnio znowu zaczęłam zwracać uwagę na koszty utrzymania domu i ewidentnie pompa ciepła wychodzi najtaniej. Podaje się jednak, że przy porównaniu z gazem, inwestycja jest za droga. Jak to u Was wygląda? Skąd taka decyzja? Oczywiście jestem zainteresowana na ile Wam to wycenią. Hmmmm dużo by tu pisać... Jesteśmy zdecydowani na 100%. Wiele aspektów braliśmy pod uwagę, a i podchodzimy do tego tak, że pompę ciepła nie kupujemy dlatego, aby się zwróciła. Chodzi o komfort cieplny w domu no i o ciepłą wodę. Co do samej wyceny - już widzę, że to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od wielkości domu, od zapotrzebowania na ciepło (tzn. czy dom jest energooszczędny czy nie), od ilości osób w rodzinie i zapotrzebowania na ciepłą wodę, oraz od samego źródło ciepła jakie wybierzecie. My jednak zdecydowaliśmy się na odwierty pionowe. I tu znowu zależy jaka jest wielkość domu, bo te odwierty, ich ilość i głębokość, właśnie wg tego się dobiera.. No i jest jeszcze to dofinansowanie 40%, lub dofinansowywany kredyt na całą instalację z umorzeniem 30%... Technologicznie to niewiele mogę się wypowiadać, bo ostatnimi czasy to mój mąż robi w tym "doktorat" Jak coś, to pytaj dzięki za odpowiedź. Nie do końca rozumiem ten komfort cieplny, bo przecież niezależnie od rodzaju ogrzewania chodzi o to, aby w domu było ciepło. Wydawało mi się, że dlatego warto zainwestować w pompę, aby potem mieć o wiele niższe koszty bieżące utrzymania mieszkania. Istotny jest jednak ten kredyt, o którym napisałaś. Czy to jest jakieś dofinansowanie w Gminie Kraków/województwie małopolskim czy chodzi o kredyt BOŚ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.03.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 weszłam na stronę BOŚ i od ostatniego pobytu jest tam sporo nowych ofert kredytowania proekologicznych rzeczy. Może rzeczywiście warto się nad tym zastanowić - wziąć tam kredyt na "ciepłe" okna, ocieplenie, kotły ew. pompy ciepła, może i podłogówka by się tu zmieściła, wentylacja? Muszę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.03.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Nie do końca rozumiem ten komfort cieplny, bo przecież niezależnie od rodzaju ogrzewania chodzi o to, aby w domu było ciepło. Wydawało mi się, że dlatego warto zainwestować w pompę, aby potem mieć o wiele niższe koszty bieżące utrzymania mieszkania. Istotny jest jednak ten kredyt, o którym napisałaś. Czy to jest jakieś dofinansowanie w Gminie Kraków/województwie małopolskim czy chodzi o kredyt BOŚ? Spirea, dokładnie o to mi chodziło W domu musi być ciepło - mając pompę nie muszę się o to martwić, a przy gazie - kto wie, czy w srogą zimę nie ustawiłam temperatury tylko np. na 19,5 st C. (dogrzewając kominkiem) coby to rachunki za gaz za duże nie przyszły Co do dofinansowania, to jest ono z Gminy Kraków (40%) - jednak chwilowo wstrzymane wypłaty. A ten kredyt (30%) to właśnie BOŚ. Są firmy z pompami, które zajmują się także wypełnianiem wniosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.03.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 to macie fajnie z tym dofinansowaniem. Oleśnica dokłada tylko do oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.03.2010 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Spirea, to pomyślcie może o tym kredycie? Myślę, że warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.03.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 muszę w takim razie wybrać się do BOŚ i to sprawdzić. Pytanie jak to zabezpieczą, skoro w innym banku i tak będę brać kredyt. Banki nie chcą wpisywać się na drugim miejscu z hipoteką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 05.03.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witaj Basiu. Widziałam Twoje rozterki co do łazienki... Ja bym zrobiła wersję 3... . to znaczy prysznic i wannę na jednej ścianie, a kącik umywalkowo-kibelkowy w prawo od wejścia i na pewno ze względu na wygodę, kibelek bezpośrednio pod oknem, bo nie wiem jak wysoką masz ściankę kolankową, ale pod skosem może być za nisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 06.03.2010 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Rasiu, coś takiego? Nie powiem, wygląda fajnie Instalatorzy się wkurzą na pewno Jeżeli to w ogóle będzie możliwe do wykonania http://img651.imageshack.us/img651/3489/azienka110031.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.03.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 witam ponownie, zwróć tylko uwagę przy takim układzie, jaka będzie wysokość skosu przy przy natrysku. Znajomi musieli ścinać kabinę, bo nie mieściła się im pod skosem. Tutaj na rysunku są jakieś linie przerywane, które chyba wyznaczają wysokość i ta druga styka się własnie z prysznicem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 06.03.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Basia, a Ty bys nie wpadla do mnie za tydzien? Daleko nie masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts