Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basi i Tomka krakowska przebudowa - komentarze do dziennika

Basia_KRK

Recommended Posts

Mnie interesuje inny aspekt projektu a mianowicie ogród a konkretnie ogrodzenie. Muszę (chcę) odgrodzić się od sąsiada, odpowiada mi coś takiego, jak u Was. Czy mogłabym prosić o jakieś dane wykonawcy?

Czy całe ogrodzenie było jego odpowiedzialnością, czy sami musieliście coś załatwiać?

Dziękuję za miły wpis :D

Co do ogrodzenia - namiary prześlę na Priv. Wykonawca zajął się wszystkim, tzn. wyburzeniem starego, usunięciem całej starej podmurówki, zakupem nowego cementu, piasku, słupków i siatki :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam :)

ja jak zwykle podazam za innymi ;) tym razem rzucil mi sie w oczy projekt w podpisie

musze przyznac, ze bardzo ciekawy i oryginalny :) podobaja mi sie nowoczesne domy :) zapowiada sie pieknie i inspirujaco :)

przy okazji poczytalam uwagi innych forumowiczow - moze i mnie sie przydadza w przyszlosci ;)

cześć Basia :)

mam pytanie o Waszą ostatnią decyzję, czyli rezygnację z gazu na rzecz pompy ciepła. Ostatnio znowu zaczęłam zwracać uwagę na koszty utrzymania domu i ewidentnie pompa ciepła wychodzi najtaniej. Podaje się jednak, że przy porównaniu z gazem, inwestycja jest za droga. Jak to u Was wygląda? Skąd taka decyzja? Oczywiście jestem zainteresowana na ile Wam to wycenią.

Wpadłam się przywitać by podziwiać poczyania w realizacji pięknego projektu :wink:

Piękny domek się zapowiada.

Widzę, że też planujecie położenie płaskiej dachówki u nas wycena na domino najwyższa, nieco niższa na nibrę ale zaczynam rozważania nad tegalitem brassa to coprawda betonówka ale tańsza i wygląda równie atrakcyjne, a do pokrycia prawie 300 m2 dachu :evil:

http://img63.imageshack.us/img63/3314/dabperlowy7828228.jpg

ładna ta podłoga, nie obawiasz się,że w kuchni zbyt szybko będzie się niszczyła?

mam pytanie o Waszą ostatnią decyzję, czyli rezygnację z gazu na rzecz pompy ciepła. Ostatnio znowu zaczęłam zwracać uwagę na koszty utrzymania domu i ewidentnie pompa ciepła wychodzi najtaniej. Podaje się jednak, że przy porównaniu z gazem, inwestycja jest za droga. Jak to u Was wygląda? Skąd taka decyzja? Oczywiście jestem zainteresowana na ile Wam to wycenią.

Hmmmm dużo by tu pisać... Jesteśmy zdecydowani na 100%. Wiele aspektów braliśmy pod uwagę, a i podchodzimy do tego tak, że pompę ciepła nie kupujemy dlatego, aby się zwróciła. Chodzi o komfort cieplny w domu no i o ciepłą wodę.

Co do samej wyceny - już widzę, że to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od wielkości domu, od zapotrzebowania na ciepło (tzn. czy dom jest energooszczędny czy nie), od ilości osób w rodzinie i zapotrzebowania na ciepłą wodę, oraz od samego źródło ciepła jakie wybierzecie. My jednak zdecydowaliśmy się na odwierty pionowe. I tu znowu zależy jaka jest wielkość domu, bo te odwierty, ich ilość i głębokość, właśnie wg tego się dobiera..

No i jest jeszcze to dofinansowanie 40%, lub dofinansowywany kredyt na całą instalację z umorzeniem 30%...

Technologicznie to niewiele mogę się wypowiadać, bo ostatnimi czasy to mój mąż robi w tym "doktorat" :D Jak coś, to pytaj :wink:

Widzę, że też planujecie położenie płaskiej dachówki u nas wycena na domino najwyższa, nieco niższa na nibrę ale zaczynam rozważania nad tegalitem brassa to coprawda betonówka ale tańsza i wygląda równie atrakcyjne, a do pokrycia prawie 300 m2 dachu :evil:

Jaką macie wycenę na Domino i Nibrę? Bo u nas, to różnica była znacznie niższa niż "nieco" :wink: Betonówki nie bierzemy pod uwagę..

http://img63.imageshack.us/img63/3314/dabperlowy7828228.jpg

ładna ta podłoga, nie obawiasz się,że w kuchni zbyt szybko będzie się niszczyła?

A obawiam się, owszem :wink: Dlatego biorę też pod uwagę, że w kuchni położymy płytki drewnopodobne...

Faktycznie zajrzałam do wycen i różnica jest bardziej znaczna niż myślałam za dachówkę wraz z akcesoriami typu gąsiory, taśmy, kosz, itp różnica około 3tyś na korzyść nibry G10 angobowanej grafit, dach niestety narazie zostawiliśmy w spokoju, czekamy na wiosnę i przypływ gotówki bo po zakupie okien, drzwi i bramy garażowej fundusze mamy pod kreską :cry: mam tylko nadzieję, że materiały nie będą zbytnio drożały

Z dachówek płaskich jest jeszcze turmalin o ile się nie mylę ruppceramika, i prześliczne dachówki francuskie ale niestety ceny :o

Hmmmm dużo by tu pisać... Jesteśmy zdecydowani na 100%. Wiele aspektów braliśmy pod uwagę, a i podchodzimy do tego tak, że pompę ciepła nie kupujemy dlatego, aby się zwróciła. Chodzi o komfort cieplny w domu no i o ciepłą wodę.

Co do samej wyceny - już widzę, że to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od wielkości domu, od zapotrzebowania na ciepło (tzn. czy dom jest energooszczędny czy nie), od ilości osób w rodzinie i zapotrzebowania na ciepłą wodę, oraz od samego źródło ciepła jakie wybierzecie. My jednak zdecydowaliśmy się na odwierty pionowe. I tu znowu zależy jaka jest wielkość domu, bo te odwierty, ich ilość i głębokość, właśnie wg tego się dobiera..

No i jest jeszcze to dofinansowanie 40%, lub dofinansowywany kredyt na całą instalację z umorzeniem 30%...

Technologicznie to niewiele mogę się wypowiadać, bo ostatnimi czasy to mój mąż robi w tym "doktorat" :D Jak coś, to pytaj :wink:

dzięki za odpowiedź.

Nie do końca rozumiem ten komfort cieplny, bo przecież niezależnie od rodzaju ogrzewania chodzi o to, aby w domu było ciepło. Wydawało mi się, że dlatego warto zainwestować w pompę, aby potem mieć o wiele niższe koszty bieżące utrzymania mieszkania. Istotny jest jednak ten kredyt, o którym napisałaś. Czy to jest jakieś dofinansowanie w Gminie Kraków/województwie małopolskim czy chodzi o kredyt BOŚ?

weszłam na stronę BOŚ i od ostatniego pobytu jest tam sporo nowych ofert kredytowania proekologicznych rzeczy. Może rzeczywiście warto się nad tym zastanowić - wziąć tam kredyt na "ciepłe" okna, ocieplenie, kotły ew. pompy ciepła, może i podłogówka by się tu zmieściła, wentylacja? Muszę to sprawdzić.

Nie do końca rozumiem ten komfort cieplny, bo przecież niezależnie od rodzaju ogrzewania chodzi o to, aby w domu było ciepło. Wydawało mi się, że dlatego warto zainwestować w pompę, aby potem mieć o wiele niższe koszty bieżące utrzymania mieszkania. Istotny jest jednak ten kredyt, o którym napisałaś. Czy to jest jakieś dofinansowanie w Gminie Kraków/województwie małopolskim czy chodzi o kredyt BOŚ?

Spirea, dokładnie o to mi chodziło :D W domu musi być ciepło - mając pompę nie muszę się o to martwić, a przy gazie - kto wie, czy w srogą zimę nie ustawiłam temperatury tylko np. na 19,5 st C. (dogrzewając kominkiem) :wink: coby to rachunki za gaz za duże nie przyszły :wink:

Co do dofinansowania, to jest ono z Gminy Kraków (40%) - jednak chwilowo wstrzymane wypłaty. A ten kredyt (30%) to właśnie BOŚ. Są firmy z pompami, które zajmują się także wypełnianiem wniosków :wink:

Witaj Basiu. :D Widziałam Twoje rozterki co do łazienki... Ja bym zrobiła wersję 3... :oops: :wink: . to znaczy prysznic i wannę na jednej ścianie, a kącik umywalkowo-kibelkowy w prawo od wejścia i na pewno ze względu na wygodę, kibelek bezpośrednio pod oknem, bo nie wiem jak wysoką masz ściankę kolankową, ale pod skosem może być za nisko... :roll:

witam ponownie, zwróć tylko uwagę przy takim układzie, jaka będzie wysokość skosu przy przy natrysku. Znajomi musieli ścinać kabinę, bo nie mieściła się im pod skosem. Tutaj na rysunku są jakieś linie przerywane, które chyba wyznaczają wysokość i ta druga styka się własnie z prysznicem.