Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może by tak ... jeszcze raz? - DWOREK ... POTWOREK???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co to za piec, Wioluś?

no właśnie?? Też się zastanawiam nad piecem..

Dom w którym obecnie mieszkamy ma ponad 350 m2, więc powierzchni go ogrzania jest trochę :wink:

W nowym donku też chciałam na ekogroszek, ale troszkę mnie podłamała ilość jaką ten nasz piec przepala - ok 5 kg na godzinę.. :-?

Nie wiem czy jest funkcja ekonomicznego spalania, pewnie to super sprawa :)

No właśnie i jeszcze nie zapytałam Wioli "co to za piec?".... skleroza :oops:

Ganniu... 25kW wystarcza na 350 m2 powierzchni? zawsze myślałam, że to trzeba pow/10 i tyle kW :-? . Może dlatego tyle tego idzie, że cały czas na maxa musi palić, żeby zadaną temperaturę utrzymać? No dobra nie wymądrzam się bo się nie znam :-? .

Też będziemy ogrzewać mw. 350 m2 i myśleliśmy o 33 kW :roll: , na dole podłogówka, a góra - kaloryfery, ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie :-?

a co to za piec, Wioluś?

Już odpowiadam: piec firmy Zębiec, Spala ok. 10-12 kg ekogroszku na dobę. Ogrzewamy 140 m2 domku z poddaszem, ale przy temp. plusowej na dworze albo mamy włączone ekonom. albo czasem jest wyłączony całkowicie a wieczorem rozpalamy w kominku (zwykłym bez żadnego podłączania do pokoi i bez płaszcza). Nie mamy też podłogówki a znajomi jak przyjeżdżają i tak mówią, ze u nas jest gorąco. Na poddaszu mamy też powyłączane niektóre grzejniki bo byłoby naprawdę gorąco.

WIem, ze moc naszego pieca mniejsza bo powierzchnia do grzania też mniejsza ale życie w goracym pomieszczeniu dla mnie jest niekomfortowe. Wolę nałożyć sweter dodatkowy dziecku i sobie niż dyszeć jak pies. :wink:

a co to za piec, Wioluś?

Już odpowiadam: piec firmy Zębiec, Spala ok. 10-12 kg ekogroszku na dobę. Ogrzewamy 140 m2 domku z poddaszem, ale przy temp. plusowej na dworze albo mamy włączone ekonom. albo czasem jest wyłączony całkowicie a wieczorem rozpalamy w kominku (zwykłym bez żadnego podłączania do pokoi i bez płaszcza). Nie mamy też podłogówki a znajomi jak przyjeżdżają i tak mówią, ze u nas jest gorąco. Na poddaszu mamy też powyłączane niektóre grzejniki bo byłoby naprawdę gorąco.

WIem, ze moc naszego pieca mniejsza bo powierzchnia do grzania też mniejsza ale życie w goracym pomieszczeniu dla mnie jest niekomfortowe. Wolę nałożyć sweter dodatkowy dziecku i sobie niż dyszeć jak pies. :wink:

Wiolusia, kradnę Twój pościk do dziennika :oops:

Napisz jeszcze, jaki był koszt tego pieca?

Piec jest ze sterownikiem, z podajnikiem i kosztował na allegro 6200 zł.

Mąż podpowiada mi że można kupic piec z podajnikiem i sterownikiem za 4000 ale wtedy raczej nie oszczędzimy. Pamietam, ze przed zakupem mąż dłuuugo czytał opinie na jakimś forum o piecach i to była jedna z najbardziej przemyślanych decyzji jeśli chodzi o dom.

Mąż podpowiada mi że można kupic piec z podajnikiem i sterownikiem za 4000 ale wtedy raczej nie oszczędzimy. Pamietam, ze przed zakupem mąż dłuuugo czytał opinie na jakimś forum o piecach i to była jedna z najbardziej przemyślanych decyzji jeśli chodzi o dom.

czy to taki?

http://allegro.pl/item869393418_kociol_zebiec_kp_15_z_podajnikiem_okazja.html

czy to taki?

http://allegro.pl/item869393418_kociol_zebiec_kp_15_z_podajnikiem_okazja.html

Monia, dokładnie taki sam.

Mąż mi podpowiada ze jak ktoś chce piec na jakiekolwiek paliwo stałe, to powinien założyć sobie zawór czterodrożny. I oby broń bozie nie skusić sie na piec 19 kW, jaki Zębiec robi dla Castoramy specjalnie (Casto daje wtedy dosyć dobrą cenę na niego) bo jest kiepskiej jakości, jest dużo gorszy sterownik i układ podajnika.

Mąż siedział na tym forum http://forum.info-ogrzewanie.pl/ i szukał informacji o piecach.

A teraz życzę miłej zabawy i do pieców wrócimy w 2010 roku :lol: :lol:

No to mamy ROK 2010

Pewnie Wam jeszcze nie pisałam... niespecjalnie lubię sylwester. I wcale nie chodzi tu o starzenie... o rok starsza... nie, nie, nie!!! Mierzi mnie sztuczna zabawa, sztuczne uśmiechy, bo tak wypada :roll: . Jak mam ochotę się zabawić to "pierwszy wtorek w tym tygodniu" jest równie dobrą okazją jak sylwester. Chyba oportunistka jakaś ze mnie :-?

No i szkoda mi zwierzaków, które nie wiedząc co i dlaczego, doprowadzane są co roku do stanu przedzawałowego.

A skoro już mamy Nowy Rok to mam nadzieję, że uda się zrealizować chociaż połowę planów, i chociaż połowa z tych zrealizowanych okaże się strzałem w 10!

Czego i WAM życzę z całego serca :D

Mąż mi podpowiada ze jak ktoś chce piec na jakiekolwiek paliwo stałe, to powinien założyć sobie zawór czterodrożny. I oby broń bozie nie skusić sie na piec 19 kW, jaki Zębiec robi dla Castoramy specjalnie (Casto daje wtedy dosyć dobrą cenę na niego) bo jest kiepskiej jakości, jest dużo gorszy sterownik i układ podajnika.

Mąż siedział na tym forum http://forum.info-ogrzewanie.pl/ i szukał informacji o piecach.

A teraz życzę miłej zabawy i do pieców wrócimy w 2010 roku :lol: :lol:

Wioluś dzięki za szczegółowe info, i za lekturę dla mojej większej połowy :D .

Ja jakoś niespecjalnie lubię wgłębiać się w te sprawy :-? . W podziale obowiązków to chłopu przypadło utrzymywanie przyjemnych temperatur w chałupce :roll: . A ja niestety z piecuchów... jak latam na szmacie to może być i 16 stopni, ale częściej lenię się i wtedy nie ma takiej temperatury, żeby mi było za ciepło :roll: . Jak siedzę to marznę... :-?