Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszanie mieszkania, dajmy odpoczac sasiadom

Gość foka_pl

Recommended Posts

Gość foka_pl

Witam

Mam takie pytanie. Jak najskuteczniej wyciszyc pomieszczenie w bloku, tak aby halasy nie przenikaly na zewnatrz (tzn w jak najmniejszym stopniu) chodzi konkretnie o muzyke, poprostu chcialbym miec pewien konfort sluchania, jednoczesnie nie zaklucajac ciszy i spokoju sasiadow. Jak wiadomo wielka plyta jest doskonalym nosnikiem wszelkiego rodzaju dzwiekow:)

Chodzi w zasadzie o 2 sciany, jedna nosna pomiedzy pomieszczeniem, a sasiadami, oraz druga od strony klatki. Dodatkowo podloga, zwlaszcza interesuja mnie informacje czy istnieje jakas technologia, izolacji podlogi, na ktorej bylyby panele.

Z gory dziekuje za wszelkie informacje

Sek w tym, ze na forum spotkalem sie do tej pory z odwrotna sytuacja, ze to ktos chcial zaizolowac sciane zeby wyciszyc halasujacych sasiadow, a ja potrzebuje rozwiazan "w druga strone":)

A to chyba bez roznicy.

Jak zwykle, halas najlatwiej stlumic u zrodla. Pelen komfort sluchania przy zachowaniu spokoju sasiadow zapewnia Ci dobre sluchawki.

• 2 weeks później...

Drogi foku_pl!

Głośna muzyka w blokach rozchodzi się do sąsiadów trzema drogami:

- po pionach c.o.

- po szachtach elektrycznych

- kanałami wentylacyjnymi.

Przenikanie głośnej muzyki przez ściany i stropy ma tutaj niewielki udział procentowy i izolowanie tych elementów nic nie da.

Jeśli mogę ci coś poradzić to:

1. Nie ustawiaj głośników - szczególnie tych z bass-reflexem - w bezpośrednim sąsiedztwie grzejników lub pionów c.o.

2. Możesz wykonać ekran na pion np. ze sklejki i wełny mineralnej

3. Najbardziej dokuczliwe są niskie częstotliwości - wieczorami słuchając głośno po prostu skręcaj basy - ucho ludzkie ma umiejętność "dopowiadania" brakującej informacji w tej części pasma akustycznego.

4. Dobrze jest ustawić głośniki na takich nóżkach w kształcie odwróconych stożków. Gra wtedy tylko głośnik a nie stojący pod nim mebel.

5. Jeżeli skarży się sąsiad zza ściany, prócz powyższych "sposobów" popracuj jeszcze nad ustawieniem głośników w pokoju.

Napisz coś więcej o sprzęcie, jaki posiadasz i o pomieszczeniu w jakim ma grać to coś poradzimy.

P.S. Bardzo to ładnie z twojej strony że myślisz o innych. Ja - Miś Uszatek - przesyłam Ci tą drogą wyrazy szczególnego uszanowania!

• 2 weeks później...
Gość foka_pl

Do misia z oklapnietym

Mam wzmacniacz technicsa SA-EX140 100W znamionowa. Kolumny to SB-T200 wlasnie z dosyc mocnym bass reflexem. Poniewaz sa to dosyc spore podlogowki, to ich bas jest gleboki jak dziura budzetowa:)

Generalnie chodzi mi o salon o powierzchni cos kolo 20-25m2 wylozony panelami. Na scianie od sasiada tez sa panele, pod ktore mam zamiar wmontowac welne rokwoola albo isover. Generalnie tu jest ok, bo sasiad tez ma 20 albo 25 rokwoola od mojej strony, (tez lubi sluchac muzyki) Potrzebny mi jakis dobry system na podloge, bo sufit zostawiam, sasiad z gory to straszna menda i nie bede mu ulatwial zycia:)

Drzwi do pokoju to solidna konstrukcja wylozona korkiem obustronnie, idealnie przylegajaca do futryn, wiec poziom przenikania ta droga jest dosyc niski.

Generalnie nie chce sluchac muzyki w nocy na pelnej mocy, ale wiem, ze w budynkach z W plyty nawet najdrobniejszy szmer slychac jak wystrzal.

Jesli masz jakies pomysly to z gory dzieki, jak rowniez dziekuje za juz podane wskazowki.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Czesc foka!

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale grypa wysiekła mnie okrutnie...

Zacząłem się w odpowiedzi wymądrzać nt. formantów, charakterystyk itp. ale dochodzę do wniosku, że nie tędy droga i kasuję to ( ). Do tego co już zostało powiedziane dodam nast. kwestie, które mogą ci pomóc praktycznie:

1. Jeżeli możesz to metodą prób i błędów ustal najwyższy możliwy poziom głosnosci, który sąsiad oceni jako niedokuczliwy. Doswiadczenie przeprowadź w dzien powszedni około godz 21.00. Zaznacz sobie ten poziom na wzmacniaczu. Będzie to Twój punkt odniesienia, Twoja srednia. Kiedy poziom tła akustycznego maleje (weekendy, noce, swieta, snieg) bedziesz słuchal ciszej. Kiedy poziom tła akustycznego w miescie i w bloku rosnie (godziny szczytu, pora wiadomosci+"film po dzienniku" itp.) - Ty możesz ze spokojnym sumieniem rozkrecic ponad "srednią" wiedząc, że i tak jestes "maskowany"

2. Koniecznie zaizoluj pion C.O.

3. Dobry system na podłoge to podłoga pływająca Fermacell. Są to płyty jastrychowe podklejone wełną mineralną. Mają grubosc 3 cm, są bardzo latwe w układaniu, ich izolacyjnosc wynosi ponad 20 dB a cena - niestety - około 70 zł za metr kw. Decydując się na ich ułożenie pamiętaj o bardzo dokładnym wypełnieniu np. pianką szczelin na styku podłogi ze scianą. W wielkiej płycie bowiem mostki akustyczne znajdują się własnie tam - na łączeniach płyt. I pamiętaj: jeden błąd niweczy całą pracę - jak dziurawa prezerwatywa :wink: Podkreslam jednak, że izolowanie podłogi nie da w twoim przypadku tyle, co zaizolowanie pionu c.o.

4. Jesli masz wprawę w analitycznym słuchaniu - spróbuj ocenić, czy przypadkiem twój pokój nie wzbudza jakis częstotliwosci - szczególnie niskich. Możesz to zrobić porównując dźwięk na słuchawkach do tego co jest na głosnikach. Słuchaj tego samego fragmentu wiele razy i spróbuj ustalić, czy jakis instrument w jakims miejscu nie "wyskakuje", tj, nie robi sie głosniejszy w stosunku do tego co słyszałes na słuchawkach. To taki domowy sposób mierzenia charakterystyki czestotl. wnętrz. Jeżeli stwierdzisz ze tak jest to najprawdopodobniej będziesz musiał powalczyć z tzw formantem.

5. Dalsze sposoby są już bardzo wyrafinowane (pomiary, budowa ustrojów dźwiękochłonnych, itp) ale gdyby cię to interesowało zawsze służe radą...

Mis Uszatek do usług