Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klejenie ocieplenia - kto ma racje murator czy ,, magicy,,

Gość

Recommended Posts

Na wiosne bede ocieplal sciany. Jak to jest z klejeniem styropianu.

W muratorze, u sasiadow klej na styr nanoszono punktowo ( 9 miejsc ).

Funfel doradzil mi jednak nanoszenie nie punktowe a linie ciagle na dole i gorze plyty styr. Argumentowal, ze przy punktowym w niektorych miejscach moze wytworzyc sie ciag powietrza pod ociepleniem i oziebiac sciane. Na gorze i na dole nalezy to uszczelnic (ale wiadomo jak to jest na budowach)

W muratorze widzialem zdjecie magikow wykonujacych ocieplenie met. lekko mokra i na styropian klej nanoszony byl punktowo.

JAK TO MA SIE DO RZECZYWISTOSCI ? :oops:

Z gory dziekuje.

PS. Uzytkownikow tego forum pogardzajacych GOSCIAMI NIE ZALOGOWANYMI informuje, iz zaloguje sie jak bede mial wiecej czasu i energii czyt. skoncze inwestycje.

POZDR. :oops:

Wbrew pozorom ani Murator ani fumfel nie mają racji. Sam dopiero co wykonywałem ocieplenie i poprosiłem o poradę doradcę technicznego jednej z dużych firm produlkujących styropian na naszym rynku. Wg. niej każdą płytę należy kleić na ok. 5 packów (4 w rogach i jeden na środku) ale również na cienką warstwę kleju a formie "ramki" dookoła płyty (czyli w uproszczeniu czterech linii połączonych na rogach). Możemy argumentować że wyziębia ścianę czy nie wyziębia, lepiej czy gorzej ale do mnie trafił argument że w przypadku pożaru i braku owych "ramek" pod płytą wytwarza się najzwyczajniej w świecie komin, który bardzo ładnie przyspiesza palenia się budynku. Tak czy inaczej wybór należy do Ciebie - ja zrobiłem "ramki" ;)

Pozdrawiam

RR

Jak raz cytowałem Wielkiego Prezydenta

a skoro frezowany to

generalnie klei się na placki bez obwódki z klejem bo po co?

frezy zachodzą na siebie i nic nie pęka

jeżeli pęka tynk na rogach to znaczy, że "fachowcy" położyli styropian niefrezowany jednowarstwowo (a nie dwie w mijankę) i źle kotwili :evil:

co do pożaru to styropian samogasnący po prostu topi się niespalając pełnym ogniem, a efekt komina to będzie (może) jeżeli placki będą miały kilka centów grubości co też jest partaniną

Gość sim1

klejenie z ramką na krawędziach związane jest również

z przenikaniem ciepła.........nie tworzy się wówczas pustka

powietrzna, która jest wentylowana i obniża wsp. U.

Tak samo z frezem, który niweluje mostek termiczny........

Wszystko ma jakiś cel...............

pozdr.

• 16 years później...

Siema, odgrzeję ten kotlet po 2latach :)

Ciekawi mnie jedna kwestia, mianowicie:

Kiedy kleimy styro obwodowo plus placki pozostaje nam jakaś szpara (w moim przypadku ok 1,5cm) pomiędzy styropianem a murem. W przypadku klejenia tą metodą mamy komorę z zamkniętym powietrzem. Jak dobrze myślę to dzięki temu efektowi dostajemy trochę dodatkowej izolacji? z tego co znalazłem w necie powietrze w bezruchu ma lambdę 0,025.

Dobrze ja to kminie? :)

9a07cab0a84c5.jpg

3b71ad2f5033f.jpg

Pozdrawiam!

Kiedy kleimy styro obwodowo plus placki pozostaje nam jakaś szpara (w moim przypadku ok 1,5cm) pomiędzy styropianem a murem.

Jakbyś nie kleił, to ta szpara będzie. Klejąc obwodowo zamykasz jednak drogę na większe przewiewy - w tym z gniazdek (choć jak są pod parapetem przy dziurawej w pionie ceramice na cienką spoinę, to i tak spore szanse na wianie będą). Ten dodatkowy opór można sobie pominąć, bo to powietrze nieruchome nie będzie.

A tak przy okazji - masz podłogówkę? Jeżeli tak, to czemu tam, gdzie będzie najcieplej (na wysokości rur ogrzewania) dałeś cieńszą termoizolację?

• 2 weeks później...

A tak przy okazji - masz podłogówkę? Jeżeli tak, to czemu tam, gdzie będzie najcieplej (na wysokości rur ogrzewania) dałeś cieńszą termoizolację?

Na to jest prosta rada - dylatujemy płytę podłogową od środka np. 5 cm styropianu od ścian zewnętrznych, zamiast tej taśmy dylatacyjnej.