Gość 17.12.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Na wiosne bede ocieplal sciany. Jak to jest z klejeniem styropianu. W muratorze, u sasiadow klej na styr nanoszono punktowo ( 9 miejsc ). Funfel doradzil mi jednak nanoszenie nie punktowe a linie ciagle na dole i gorze plyty styr. Argumentowal, ze przy punktowym w niektorych miejscach moze wytworzyc sie ciag powietrza pod ociepleniem i oziebiac sciane. Na gorze i na dole nalezy to uszczelnic (ale wiadomo jak to jest na budowach) W muratorze widzialem zdjecie magikow wykonujacych ocieplenie met. lekko mokra i na styropian klej nanoszony byl punktowo. JAK TO MA SIE DO RZECZYWISTOSCI ? Z gory dziekuje. PS. Uzytkownikow tego forum pogardzajacych GOSCIAMI NIE ZALOGOWANYMI informuje, iz zaloguje sie jak bede mial wiecej czasu i energii czyt. skoncze inwestycje. POZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 moja rada - nanoś klej linią ciagłą ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoadRunner 17.12.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Wbrew pozorom ani Murator ani fumfel nie mają racji. Sam dopiero co wykonywałem ocieplenie i poprosiłem o poradę doradcę technicznego jednej z dużych firm produlkujących styropian na naszym rynku. Wg. niej każdą płytę należy kleić na ok. 5 packów (4 w rogach i jeden na środku) ale również na cienką warstwę kleju a formie "ramki" dookoła płyty (czyli w uproszczeniu czterech linii połączonych na rogach). Możemy argumentować że wyziębia ścianę czy nie wyziębia, lepiej czy gorzej ale do mnie trafił argument że w przypadku pożaru i braku owych "ramek" pod płytą wytwarza się najzwyczajniej w świecie komin, który bardzo ładnie przyspiesza palenia się budynku. Tak czy inaczej wybór należy do Ciebie - ja zrobiłem "ramki" Pozdrawiam RR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 17.12.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 U mnie nanosili klej punktowo (6 punktów) + linia ciągła na obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 zdecydowanie ramka wokół płyty i kilka(5 packów ) w srodku ramkiw przypadku ramki styropian jest sztywniej przymocowany do podłoża w przypadku tylko packów rogi płyt mogą się odkształcać i może pękać tynk na połączeniu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Po pierwsze primo : jedna warstwa styropianu czy dwie? po drugie primo : styropian frezowany czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 pierwsze primo: sciana bk 24 # 600 12 cm styro drugie secundo:frezowany. Mysle, ze forumowicze maja racje. Linie ciagle a nie tylko punktowo. Wielkie dzieki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Jak raz cytowałem Wielkiego Prezydenta a skoro frezowany to generalnie klei się na placki bez obwódki z klejem bo po co? frezy zachodzą na siebie i nic nie pęka jeżeli pęka tynk na rogach to znaczy, że "fachowcy" położyli styropian niefrezowany jednowarstwowo (a nie dwie w mijankę) i źle kotwili co do pożaru to styropian samogasnący po prostu topi się niespalając pełnym ogniem, a efekt komina to będzie (może) jeżeli placki będą miały kilka centów grubości co też jest partaniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sim1 18.12.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 klejenie z ramką na krawędziach związane jest równieżz przenikaniem ciepła.........nie tworzy się wówczas pustkapowietrzna, która jest wentylowana i obniża wsp. U.Tak samo z frezem, który niweluje mostek termiczny........Wszystko ma jakiś cel...............pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 19.12.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 W jaki sposób ta pustka jest wentylowana?Jeżeli tak to są sp... obróbkiPo drugie (primo) to zatrzymanie powietrza pomiędzy ścianą i styropianem daje wiekszą izolacjęKażda izolacja termiczna polega na zatrzymaniu powietrza w swej strukturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 19.12.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Ja ocieplając fundamenty i cokół robiłem ramki wokół obwodu, plus kilka punktów wewnątrz (tak radzli fachowcy i tak ocieplali mój blok).Ale byc może rację ma aru PRIMO powołujący sie na placki WIELKIEGO PREZYDENTA.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 19.12.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 u mnie bylo nanoszenie punktowe oraz ramka wzdluz bokow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 20.12.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Jak raz cytowałem Wielkiego Prezydenta No raczej Adolfa Dymszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 05.11.2020 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Siema, odgrzeję ten kotlet po 2latach Ciekawi mnie jedna kwestia, mianowicie: Kiedy kleimy styro obwodowo plus placki pozostaje nam jakaś szpara (w moim przypadku ok 1,5cm) pomiędzy styropianem a murem. W przypadku klejenia tą metodą mamy komorę z zamkniętym powietrzem. Jak dobrze myślę to dzięki temu efektowi dostajemy trochę dodatkowej izolacji? z tego co znalazłem w necie powietrze w bezruchu ma lambdę 0,025. Dobrze ja to kminie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DerekKM 05.11.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 ja bym nie kleił punktowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Kiedy kleimy styro obwodowo plus placki pozostaje nam jakaś szpara (w moim przypadku ok 1,5cm) pomiędzy styropianem a murem. Jakbyś nie kleił, to ta szpara będzie. Klejąc obwodowo zamykasz jednak drogę na większe przewiewy - w tym z gniazdek (choć jak są pod parapetem przy dziurawej w pionie ceramice na cienką spoinę, to i tak spore szanse na wianie będą). Ten dodatkowy opór można sobie pominąć, bo to powietrze nieruchome nie będzie. A tak przy okazji - masz podłogówkę? Jeżeli tak, to czemu tam, gdzie będzie najcieplej (na wysokości rur ogrzewania) dałeś cieńszą termoizolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 05.11.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam podłogówkę po całości, tam jest styropian 13cm lambda 31. Bo musiałem zrobić cokół? Na reszcie jest 15cm lambdy 33. A to u mnie z wianiem nie ma problemu bo nie uznaje porothermu Lepiej dać solbet i dzięki temu zyskujemy dodatkowe 2cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 05.11.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Z tym cokołem też się gryzłem, no ale niet pasuje żeby był i poszedłem na kompromis czyli zamiast 12cm dałem 13cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.11.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 A tak przy okazji - masz podłogówkę? Jeżeli tak, to czemu tam, gdzie będzie najcieplej (na wysokości rur ogrzewania) dałeś cieńszą termoizolację? Na to jest prosta rada - dylatujemy płytę podłogową od środka np. 5 cm styropianu od ścian zewnętrznych, zamiast tej taśmy dylatacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts