Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osiemnaste urodziny - ile pieniedzy dac?

mayadaski

Recommended Posts

Mój syn kończy za dwa tygodnie własnie osiemnaście lat.

Nie spodziewam sie żadnych pieniędzy. Od nas młody dostanie prezent (pewnie kupimy mu laptopa, bo potrzebuje do swoich zainteresowań i do szkoły).Mam nadzieję, że może młody dostanie jakiś fajny prezent, ktory będzie dla niego również pamiątką

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym roku miałam 18 swojego chrześniaka który mieszka w USA , od jego rodziców wiedziałam że zbiera na jakaś wymarzoną gitarę elektryczną , wysłałam mu śmieszną kartkę urodzinowa i 100$.............wiem że długo oszczędzał na ten sprzęt , dołożyli się jego rodzice troszkę ja i miał to o czym marzył..................pogadaj z rodzicami dziewczyny może jest rzecz którą chce miec i warto było by sie do tego dołożyć..............1000 zł to przesada tyle daje na wesele najbliższa rodzina..............

Izo, ten przelot to nie wypali...meza bratanica byla juz u nas pare razy... i ze tak powiem, to nie jest juz atrakcja :roll: :roll:

Jakbyście sią nią nie interesowali, to moznaby potraktowac taką kasę jako rekompensatę i uciszenie własnego sumienia (choć z drugiej strony ja przez wiele lat nawet nie wiedzialam jak wygląda mój chrzestny i nie widze w tym problemu). Ale jeśli jestescie w kontakcie, bywa u Was (na pewno finansowaliście jej pobyty), wie że w razie prawdziwej potrzeby może na Was liczyć to nie ma co szalec z tą kasa na osiemnastkę, zwłaszcza jak ma ją wydac na pierdoły.

Owszem, może są jakies lokalne zwyczaje, ale nie musicie się do nich stosować i słuchać tesciowej.

A może dziewczyna ma jakąś uzasadniona potrezbe, jak juz ktos pisał - kurs prawa jazdy, lekcje angielskiego, kurs jakiś, jesli tak to z nią warto porozmawiać.

Wlasnie tu mam problem.....mieszkamy za granica od 11 lat i rodzina mysli, ze nam €€€ na drzewie rosnie... :roll: :roll: :roll: i my powinnismy byc w stanie dawac kase na prawo i lewo...

I właśnie dlatego dałbym nie więcej niż 500 pln. Uwielbiam ludzi, którzy inym zaglądają do portfela i decydują na co mam wydać moje pieniądze.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
To pierwsza osiemnastka w rodzinie od dluzszego czasu (nowe pokolenie sie starzeje :wink: ) i mam pytanie:

Meza bratanica (jedyny brat) i to na dodatek chrzesniaczka, czyli Pan Maz podwojnie zobowiazany :lol:

Tesciowie mowia, ze minimum powinnismy dac 1tys PLN.

Duzo mi sie wydaje.....ale ja jestem jeszcze z pokolenia, ktore dostawalo na osiemnastki sweter i zloty lancuszek, badz pierscionek z cyrkonia, wiec moze mam troche wypaczone zdanie na ten temat...

Ile teraz jest w zwyczaju wkladac w koperte w takich okolocznosciach, by nie przesadzac, ale tez nie urazic?

Az sie boje, co boje co bedzie z prezentem na slub... :roll: :roll:

Pozdrowienia,

Maja

I jak było???

Jak dla mnie 1000zł na 18-stkę to zbyt dużo :o Taka kasa to teraz na wesela czy komunię.Myślę,że prezent praktyczniejszy.Może dobry aparat cyfrowy byłby ok. albo łańcuszek czy branzoletka z białego złota jak dla dziewczyny?A jeśli kasa to 500 max.

Mayadasky jeśli jest już po to pochwal się co i jak :wink:

Jak to jednak człowiek całe życie w nieświadomości żyje.

Powaliy mnie taryfikatory finansowe zalezne od okazji.

Moim problemem (ładnych parę latek temu) było zorganizowanie imprezy, tzn żeby rodzice pozwolili :)

W podzięce sprezentowałam im wnuka poczętego w dzień osiemnastki własnie :oops: :D :oops:

Jestem teraz młodą mamą nastolatka a oni młodymi dziadkami 8)

Kurde to może rzeczywiście lepiej ta kasa zamiast imprez :lol:

Jak to jednak człowiek całe życie w nieświadomości żyje.

Powaliy mnie taryfikatory finansowe zalezne od okazji.

Moim problemem (ładnych parę latek temu) było zorganizowanie imprezy, tzn żeby rodzice pozwolili :)

W podzięce sprezentowałam im wnuka poczętego w dzień osiemnastki własnie :oops: :D :oops:

Jestem teraz młodą mamą nastolatka a oni młodymi dziadkami 8)

Kurde to może rzeczywiście lepiej ta kasa zamiast imprez :lol:

:lol: :lol: :lol:

mój młody właśnie dzisiaj kończy osiemnaście lat :oops: - ale stara już jestem

od nas dostał jeansy(150zł) + 150zeta w kartce urodzinowej - na tyle nas było stać (wie, że zaczynamy budowę)

za to od jednych dziadków 1000zł

:o

o drugich jeszcze się nie pochwalił :roll:

od siostrzyczek piłkę do siatkówki i zestaw kosmetyków STR.8 (razem 100zł)- bardzo się ucieszył :lol:

• 6 years później...