Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powojnik przesadzać można teraz?

Recommended Posts

Skoro ktoś ma powojnik już 7 lat to trudno z nim polemizować i tłumaczyć ,że się nie zna na jego uprawie.Można natomiast dodać swoje spostrzeżenia z jego hodowli u siebie.Mój powojnik pośredni jest tym rodzajem ,którego można przesadzać w dowolnym czasie.Nie choruje i nie jest kłopotliwy w pielęgnacji po takim przesadzaniu.Wymaga żyznej,lekkiej i próchnicznej gleby.Kupując go wiedziałem ,że nie jest z grupy wielokwiatowej choć platynowy kolor gdy kwitnie wygląda przecudownie. Kwiat choć mniejszy wcale go tak za bardzo nie odstawia od Generała Sikorskiego.

Przede wszystkim clematisy lubią dobrą glebę wiec torfu nie żałujcie.

Torfu? :wink:

Może jeszcze kwaśnego?

..

W kwaśnym możesz posadzić hortensję pnącą a nie clematis( 6-7pH). Niektóre clematisy znoszą ziemię przeciętną ja polecam wykopać dołek minimum 30x30 ziemię wymieszać z torfem lub ziemią kompostową. W terenach gliniastych na dnie zrobić drenaż. Możemy dać również dobrze przerobionego obornika przysypujemy mieszanką torfowo- ziemną.

Przede wszystkim clematisy lubią dobrą glebę wiec torfu nie żałujcie.

Torfu? :wink:

Może jeszcze kwaśnego?

..

W kwaśnym możesz posadzić hortensję pnącą a nie clematis( 6-7pH). Niektóre clematisy znoszą ziemię przeciętną ja polecam wykopać dołek minimum 30x30 ziemię wymieszać z torfem lub ziemią kompostową. W terenach gliniastych na dnie zrobić drenaż. Możemy dać również dobrze przerobionego obornika przysypujemy mieszanką torfowo- ziemną.

Nie zamierzam już więcej sadzić hortensji pnącej :)

Nie prosiłem o poradę jak sadzić powojniki ani nie pytałem jakie ma wymagania ta grupa roślin. Od kilkudziesięciu lat zawodowo zajmuję się tymi zagadnieniami więc coś już na ten temat wiem. :)

Zdziwiło mnie Twoje zalecenie dla forumowiczów:

Przede wszystkim clematisy lubią dobrą glebę wiec torfu nie żałujcie

Co to miało znaczyć "torfu nie żałujcie" ?

Czyżby ten torf dawany w obfitej ilości pod sadzone powojniki (clematisy :wink: ) miał poprawić jakość gleby a zwłaszcza warunki wilgotnościowe? Proszę , uzasadnij potrzebę obfitej dawki torfu (..nie żałujcie) pod powojniki.

..

Pinus jeżeli znasz lepszy sposób sadzenia powojników niż w mieszance torfowo ziemnej lub wymieszanej z kompostem. Podziel się swoja wiedzą ja sadze i przesadzam (małe, duże rośliny)od kilku lat te które rosły w jałowej, słabej ziemi kiepsko wyglądały posadzone w torfie odpowiednio przycięte rosną.

Roślinie musimy zapewnić odpowiednią strukturze, nadającą podłożu pulchność i zwiększającą w nim ilość powietrza, co ma z kolei duże znaczenie w zwięzłych ziemiach gliniastych. Bogata w związki pokarmowe, łatwo nagrzewająca się próchnica tworzy sprzyjające środowisko dla mikroorganizmów glebowych, które rozkładają resztki organiczne i zamieniają je w potrzebne roślinom składniki mineralne

Co do torfu to oczywiście dodany do gleby gliniastej rozluźnia ją, dodany do ziemi piaszczystej - zwiększa ilość gromadzonej wody. Jest ubogi w składniki mineralne, jego stosowanie nie zwalnia, więc nas z obowiązku nawożenia mineralnego.

To napisz chociaż, że to powinien być torf odkwaszony.

A najlepiej nie pisać wogóle o torfie, bo dla laika istnieje tylko torf kwaśny, a powojniki raczej glebę lekko zasadową preferują.

I jeszcze Arturze, zmień swój podpis na bardziej czytelny tzn. bez błędów stylistycznych o ortograficznych.

Nie to, żebym się wtrącał ale tak krótka i treściwa odpowiedz jest wystarczająca gdybym potrzebował więcej informacji to bym zapytał o jaki torf chodzi z mojego małego doświadczenia wiem że każdy clematis ma plakietkę i tam pisze jak warunki i jak przygotować podłoże :D

Pinus jeżeli znasz lepszy sposób sadzenia powojników niż w mieszance torfowo ziemnej lub wymieszanej z kompostem. Podziel się swoja wiedzą ja sadze i przesadzam (małe, duże rośliny)od kilku lat te które rosły w jałowej, słabej ziemi kiepsko wyglądały posadzone w torfie odpowiednio przycięte rosną.

Widzę, że masz trudności nie tylko z pisaniem (j.w :( ) ale także z czytaniem tego co do Ciebie napisałem i cytuję poniżej:

Zdziwiło mnie Twoje zalecenie dla forumowiczów:

"Przede wszystkim clematisy lubią dobrą glebę wiec torfu nie żałujcie"

Co to miało znaczyć "torfu nie żałujcie" ?

Czyżby ten torf dawany w obfitej ilości pod sadzone powojniki (clematisy :wink: ) miał poprawić jakość gleby a zwłaszcza warunki wilgotnościowe? Proszę , uzasadnij potrzebę obfitej dawki torfu (..nie żałujcie) pod powojniki.

Uważam, że po prostu palnąłeś bombę z tym torfem i zamiast przyznać się do błędu wekslujesz sprawę, wklejając ogólniaki dotyczące korzystnych warunków glebowych dla roślin.

W odróżnieniu od Ciebie nie będę wymyślał w jakie podłoże i jak sadzić powojniki lecz odsyłam ewentualnych zainteresowanych do serwisu dr. Szczepana Marczyńskiego:

http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/517.html

Tam też jest wzmianka o torfie ale nie w takiej formie jak w Twojej poradzie na forum :wink: :)

..