Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie ciągły dylemat... kuchnia cała biała, półmat, w mieszkaniu parkiet dębowy, w kuchni płytka jasnoszara i teraz wybór pomiędzy blatem szarym, a brązowym, a dokładniej:

http://www.pfleiderer.pl/upload/downloads/katalog-nowosci-2014.-blaty-kuchenne-1412583368.pdf

Calcite grey i dąb lancelot. Co myślicie?

I przy okazji - będę miał 3 rzędy szafek nad blatem i myślałem, żeby pierwszy rząd miał uchwyty frezowane, a górne dwa rzędy system tip-on od Bluma. Czy jest to jakaś fanaberia z mojej strony, czy praktykowane rozwiązanie?

U mnie ciągły dylemat... kuchnia cała biała, półmat, w mieszkaniu parkiet dębowy, w kuchni płytka jasnoszara i teraz wybór pomiędzy blatem szarym, a brązowym, a dokładniej:

http://www.pfleiderer.pl/upload/downloads/katalog-nowosci-2014.-blaty-kuchenne-1412583368.pdf

Calcite grey i dąb lancelot. Co myślicie?

I przy okazji - będę miał 3 rzędy szafek nad blatem i myślałem, żeby pierwszy rząd miał uchwyty frezowane, a górne dwa rzędy system tip-on od Bluma. Czy jest to jakaś fanaberia z mojej strony, czy praktykowane rozwiązanie?

Wybrałbym szary... Zabudowa górna jest aż tak wysoka by dzielić ją na 3 rzędy? Większe formaty frontów lepiej się prezentują i wg mnie są też wygodniejsze, cena niższa bo mniej okuć.

Szafki wiszące będą mogły być tylko na jednej ścianie, stąd ten pomysł na 3 rzędy szafek - wysokość mieszkania to 250cm... Dzięki za opinię i pomoc :).

Czyli niezbyt wysoko. Jakie ma znaczenie, że szafki wiszą na jednej ścianie? Półek będzie tyle samo przecież, tylko drzwiczki byłyby większe;)

Blat na wysokości około 85cm, potem 60cm przerwa i szafki od 145cm w górę. Czyli 110cm. Mówisz, że 2x55cm lepiej? Szerokości różne, inaczej nie idzie tego zrobić... Po środku będze okap, 60cm szerokości, od niego w prawo szafka na 72cm szerokości i zostaje mi, 101 cm szerokości na lewo od okapu do zagospodarowania. Czyli albo 1x101cm szerokości, albo 2x50cm. Wtedy byłoby 50+50+60+72 i ewentualne wysokości przy 2 rzędach: 55cm, a przy 3 - 36cm.

leewey 100cm to zdecydowanie za dużo, ale do 50cm można spokojnie zrobić drzwi. Przy 60cm już przeszkadzają podczas otwierania, ale te zasłaniające okap i tak rzadko się otwiera. 72 na pewno trzeba byłoby podzielić (najlepiej 50+22), może jakaś wąska półka na wino, jeśli miały by to być drzwi. Można zrobić fronty podnoszone na 72cm szerokie np aventos hl aby otwierał się równolegle do zabudowy i nie uderzał w czoło.

Dzięki za rady, z pewnością z żoną weźmiemy je pod uwagę. Jeszcze jedna kwestia, na załączonym przeze mnie obrazku widać umiejscowienie lodówki i piekarnika. Myślę jednak, czy nie zamienić ich miejscami, z uwagi na to, że jakoś rzadko spotykałem się ze stykającym się ze ścianą piekarnikiem... czy może jednak jest to rozwiązanie normalne i nic już nie kombinować? Lodówka jest w tej chwili w starej wnęce po drzwiach (w projekcie).pytanie.jpg

Bardzo często lodówka albo piekarnik kończy zabudowę przy ścianie, szczególnie w mniejszych kuchniach, za słupkiem zazwyczaj jest jeszcze listwa aby drzwi spokojnie mogły się otworzyć. Lodówki częściej używasz, więc wygodniej byłoby ją mieć bliżej centrum kuchni, z drugiej strony, jeśli ma być wolnostojąca estetyczniej będzie zostawić ją we wnęce.

• 1 month później...
Muszę przyznać ze białe kuchnie wyglądają świetnie, ale strasznie my mnie pewnie denerwowało przy takiej kuchni, że na meblach widać każdy ślad. Mam strasznego bzika na tym punkcie. Na ciemnych meblach jednak tak wszystkiego nie widać. Ale co kto lubi :yes:

chyba raczej jest odwrotnie ;) na ciemnych meblach widac kazdy pyłek, paluch czy kropelke wody. biale meble sa o niebo latwiejsze w utrzymaniu czystosci. akurat mialam i jedne i drugie i nigdy wiecej ciemnych mebli ani podłóg - totalna porazka:cool::p

TAR ma rację, niestety ciemny kolor nie ma magicznych właściwości pochłaniania brudu i samoczyszczenia :) Brudzi się o wiele bardziej ponieważ bardziej na nim widać każdy pyłek i kurz. Również miałam kiedyś ciemną kuchnię i podłogi i też już nigdy więcej takiej nie chciałabym mieć.

Biała kuchni daje efekt sterylności, przestronności i od razu widać jeśli coś się zabrudzi więc i na bieżąco można wyczyścić. Posiadam również wszystkie listwy przypodłogowe, drzwi i okna białe i jakoś nie zauważyłam przez te kilka lat żeby były bardziej wymagające niż ciemne. Raczej na odwrót - pracy jest mniej.

P.Beata i P.Paweł 1.1-poprawiiony-druga strona 1.jpgP.Beata i P.Paweł 1.1-poprawiiony..jpg

Witam

dostałam wstępny projekt kuchni. Na pewno do zmiany jest podłoga będzie w kolorze drewna. Zastanawiam się nad zmianą okapu na szafkę z okapem pod szafkowym. Zdecydowaliśmy się też na białą płytę indukcyjną. Szafki drewniane chciałam żeby wyglądały mniej więcej tak jak na zdjęciu

indeks.jpg indeks 1.jpg

Czy drzwiczki z fezem do otwierania wychodzą dużo drożej niż z uchwytami? Macie jeszcze jakieś cenne uwagi?

[ATTACH=CONFIG]343467[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343468[/ATTACH]

Witam

dostałam wstępny projekt kuchni. Na pewno do zmiany jest podłoga będzie w kolorze drewna. Zastanawiam się nad zmianą okapu na szafkę z okapem pod szafkowym. Zdecydowaliśmy się też na białą płytę indukcyjną. Szafki drewniane chciałam żeby wyglądały mniej więcej tak jak na zdjęciu

Pozbyłabym się tych narożnych otwartych półeczek - ani to praktyczne, ani ładnie wygląda.