Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okrywanie na zimę

moonia

Recommended Posts

na TVN zapowiadają, że nawet początek listopada ma być ciepły, po 12-14 stopni, ale nawet wczoraj wieczorem miałam zamrożone szyby na aucie. Hibiskus i hortensja mają już brązowe liście, pąki kwiatowe na hibiskusie tez zbrązowiały i boję się, że zanim liście i kwiaty opadną z tego co jeszcze żyje (np. róża) to moje rośliny wykończą tego typu przymrozki co teraz i na większy mróz już nie będę miała co okrywać :(

dziękuję za odpowiedź chester633 :lol:

magnolia rośnie od strony zachodniej jakieś 3 m od budynku, wyściółkowana jest obecnie ok 10 cm kory (moge dosypać - to nie problem).

owiń kilka razy krzew to powinno wystarczyć-ale dopiero gdy zaczną się mrozy - mrozy były (ok -3 w nocy przez 3 dni) ale czy można nazwać to mrozami ?? czy czekać aż temperatura poniżej 0 będzie się utrzymywała prze dłuższy czas??

Myślę, że kupię to włókninę i poczekam.

Jeszcze nie zgubiła liści ale zrobiły się już brązowawe - mam nadzieję, że ten mrozik to nie wpłynie na wiosenne kwitnienie.

:p

we wcześniejszym poście napisałem -gdy zacznie się zima-a narazie jest jesień :-? myślę że zapowiedź mrozów w dzień - będzie pierwszym sygnałem do zabezpieczenia roślin na zimę.Twoja magnolia ma świetne miejsce-mogą jej tylko zaszkodzić północne mroźne wiatry,ale jeżeli ją należycie zabezpieczysz odwdzięczy się pięknym kwitnieniem na wiosnę.

A czy w zime trzeba okrywac clematisy i wiciokrzewy - wszystko posadzone w to lato, mam na mysli wysokie sciolkowanie, ochrone korzeni.

A funkie?

Pisza ze przed mrozami trzeba okryc mlode zywotniki wschodnie - czy wystarczy jak okryje stroiszem swierkowym i obwiaze to wszystko sznurkiem? A jest sens okrywac cyprysiki lawsona kolumnowy lub Yvonne?czy tylko zwiazac sznurkiem przed opadami sniegu? U mnie sa dosc zimne polnocne wiatry, ale to chyba na wiosne. W kazdym razie mam odsloniety ogrod i powiewa ostro.

W Polsce mrozy zagrażające roślinom (-10,-15) pojawiają sie zwykle dopiero W okolicach stycznia. Małe przymrozki i lekkie mroziki jedynie zważą liście, ale nie zaszkodzą uspionym pąkom.

IMHO okrywać większość roślin pod koniec listopada a jak ciepło to w grudniu.

Ta rada nie dotyczy rzecz jasna wyjątkowych egzotów w stylu bananowca, opuncji czy szorstkowca. Ale te rośliny uprawiają przeważnie doświadczeni ogrodnicy a oni tutaj raczej nie proszą o rady :)

Elfir

a ja już zakryłam, to co odkryć czy już zostawić?

przyznam, że zrobiłam to z wygody, strasznie nie lubię walczyć z tymi matami, włókninami itd jak zimno i palce skostniałe.. A tak już spokój. To może zostać, czy przedobrzę? Też nie chcę ugotować tych roślinek :roll:

Elfir

Wietrz je jak bedzie ciepło zimą, żeby nie zgniły pod okryciem (ciepło i wilgotno, w sam raz dla pleśni).

U nas w Poznaniu dzisiaj snieg pada, masakra!

Ale to mi przypomniało - najlepszym okryciem dla naszych roślin jest snieg.

Okrywamy wyłacznie dlatego, ze w Polsce śnieg występuje sporadycznie (pomijam Sanok i okolice, gdzie pomimo strefy 5B rosną pieknie ogromne hibiskusy)

Elfir

Wietrz je jak bedzie ciepło zimą ......

przyznam, że zrobiłam to z wygody, strasznie nie lubię walczyć z tymi matami, włókninami itd jak zimno i palce skostniałe.. A tak już spokój.

:roll: :-? :wink:

no dobrze, będę wietrzyć. To nie to samo co okrywać i zakrywać.

Te co są pod słomą to chyba same się wietrzą

te co pod włókniną to pewnie od czasu do czasu też bo wiatr rozrywa okrycie :D

o rany, wy myślicie że to tak łatwo coś wyhodować? Szczególnie jak człowiek całe dnie w pracy :-?