szdar77 24.09.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 głowy bym sobie nie dał uciąc ca do symboliki kabla YKY 5x10 ale wydaje mi sie że taki kabel w castoramie widziałem po niecałe 17zlociszy ale moge sie mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 24.09.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Znaki to ja znam, pokaż je na kablu. Ja ich tam nie spotkałem. A prosie bardzo: Pierwszy lepszy przewodzik jaki był pod ręką. http://szakal.olsz.pl/img/znakb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.09.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Zwracam Ci honor w kwestii oznakowań.Jednak jeśli jesteś elektrykiem to wiesz że ten znak ma się nijak do upływności przewodów... hasło przewodnie => (obowiązkowy) pomiar rezystancji izolacji. Niemniej jednak, nadal polecam autorowi wątku zdrowe podejście do zakupu przewodu(ów). To ma służyć kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 24.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Nie uwazam zeby kable sprzedawane na Allegro byly gorsze od tych w tradycyjnych sklepach czy hurtowniach. Takie rzeczy na Allegro sprzedaja czesto sami producenci, albo hurtownicy wiec miejsce gdzie sie go kupi nie ma raczej znaczenia. A fakt ze jest spro tanszy od tego jaki mozemy kupic w tradycyjnym miejscu to jest innna sprawa. Dotyczy to zreszta nie tylko kabli i nie tylko Allegro. Co wcale nie znaczy ze mozna przestrac byc czujnym, oczywiscie trzeba zachowac zdrowe podejscie jak to zauwazyl robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 24.09.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 właśnie elektryk robi instalacjękable kupiłem na Allegroelektryk mówi że są OK, znanego polskiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 27.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ja też kupiłem kable 3x1,5 oraz 3 2,5 przez internet. Taniej o 50 zł na krążku.W hurtowni właścicielka powiedziała że marża na kable dochodziła do 60% /w hurtowni a co dopiero w zwykłych sklepach/. Obecnie sklepy w tym polecane Grodno oferują kabel 5x10 za ok 20-21 zł/mb, w necie od 15 do 17 zł/mb Na allegro są dostępne kable ziemne 5x10 o różnej wadze od 0.75 kg/mb do 1,26 kg/mb - skąd taka różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.03.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Z ciekawości przejrzałem sobie katalogi polskich producentów przewodów i różnie w nich podają. Miedź ma raczej stałą gęstość, przekrój i co za tym idzie ciężar.Może to wynikać z innego tworzywa stosowanego na izolację przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.03.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Witam Jak wiele osob zamierzam kupic troche kabla YKY 5x10 do przylacza. No i w marketach budowlanych, koszt takiego kabla to jakies 25 zl. W hurtowni mozna kupic za okolo 20 zl. Najtaniej przez internet za jakies 15 zl. A na Allegro nawet za 12 zl ! Czy te kable z Allegro sa naprawde takie jak powinny ? Czy nie sa to jakies kable drugiego gatunku czy cos w tym stylu ? Czasami tez jest napisane, ze to kabel gatunku 0332 czy jakos tak - co to znaczy ? Fantom Zależy jakiej firmy kupisz. Jeżeli to będzie kabel polskiego producenta czy sprawdzona marka to będzie OK. Jak kupowałem i jeśli nie widzę różnicy to po co przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 31.03.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 z tym znakowaniem CE to dobry numer jest... wreszcie jakis pozyteczny artykul znalazlem w muratorze... w szoku lekko jestem, ale pomyslowe te chlopaki z dalekiej Azji..http://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/uwaga-na-buble-kiedy-znak-ce-oznacza-china-export_68654.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 03.04.2013 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dostałem kabel z alledrogo. Wyjaśniła się rozbieżność ich masy. Różni sprzedawcy podają masę od 0,77 do 1,2 kg/mbKupiłem od tego co miał najcięższy kabel. Skoro miedź taka sama to pewnie izolacja porządniejsza - myślałem.Zdziwienie było po zważeniu kabla.Równe 10 kg / 12 mb czyli wychodzi 0,83 kg/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts