Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie garnki lepsze?


ewa1201

Recommended Posts

Ewuniu, nie masz racji!

Ja mam od lat garnki Fogacci, stalowe z podwojnymi sciankami (pomiedzy woda), w ktorych nic sie nie przypala, mozna robic w nich cuda. Gotowane potrawy zawsze maja 105 stopni (optimum podobno), kasza nigdy sie nie przypali, o duszonym miesie mozna zapomniec na 5 godzin, zostawiajac je na gazie, i nic sie nie stanie, jarzyny gotuje sie bez wody, dzieki czemu zachowuja mnostwo smaku... Uzywam tych garnkow na co dzien i zawsze wygladaja tak samo doskonale. Nigdy bym tych garnkow nie zamienila na inne, czasem marzy mi sie tylko jakis nowy z tej samej serii, wiekszy, mniejszy, plytszy, glebszy...

Mialam kiedys kilka stalowych "z innej parafii", zuzywaly sie, raczki odpadaly albo smierdzialy podgrzewane - rozstalam sie z nimi bez zalu, a jednak z rozterka, ze to wywalanie pieniedzy.

Zdecydowanie, garnki warto kupowac "na zycie" :) :lol: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość anonymus
OK, to powiedz coś bliżej o tych Fogacci. Gdzie to można nabyć i jak to wygląda cenowo. Ja także uważam, że wiele zależy od garnków, potrawy [po prostu inaczej smakują. Wiem już czym się zainteresować: maibach, Fogacci, Berghoff- ale czym się kierować przy wyborze? :o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem już czym się zainteresować: maibach, Fogacci, Berghoff- ale czym się kierować przy wyborze? :o

Moje garnki byly kupowane z 10 lat temu we Wloszech, nie pamietam cen, teraz zreszta bylyby to informacje nieaktualne. Kolejne dostaje w prezencie, wiec tez cen nie znam. Trzeba poszukac w internecie. Ta firma produkuje tylko garnki z podwojnymi sciankami, o ile wiem, wiec nie ma problemu z wyborem - trzeba kupowac takie, ktore pasuja rozmiarem: plaskie do podgrzewania i do sosow, glebokie do kasz i ryzu, srednie do jarzyn i miesa, najwieksze do chilli con carne czy risotta na wielkie przyjecia dla przyjaciol...

Co do innych garnkow stalowych (inne moim zdaniem nie wchodza w ogole w rachube), to wazny jest gatunek stali, grubosc i warstwowa struktura dna, uchwyty, ktore nie parza, szczelne i dosc ciezkie pokrywy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Ja mam naczynia firmy Zepter i jestem bardzo zadowolona.

Nigdy mi sie w nich nic nie przypalilo.Zupy wychodza

mi rewelacyjne, miesa duszone wysmienite, a warzywa

np. na salatke jarzynowa nie sa rozgotowane i

wodniste.Mam te garnki od czterech lat i po

umyciu wygladaja jak nowe.Mysle, ze warto

zainwestowac w tego typu naczynia, zwlaszcza

gdy ktos lubi gotowac.

bonnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 3 years później...

Jakie naloty można uznać za normalny efekt użytkowania garnka ze stali? Jaki kolor, wielkość.

To już drugi model na którym powstają dlatego pytam. Najpierw miałem chińskie w komplecie z łyżkami z czarnego winylu :) Tamten miał plamki małe liczne w kolorze czarnym i czerwonym.

Teraz mam Stainless Steel i po pierwszym użyciu wyszły nieliczne a większe białe z brązowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wiem, jakie plamy na co wskazują i jakie mają prawo się robić. Od wielu lat używam różnych stalowych garnków i żadnych plam na nic nie mam dopóki nie spalę :oops: CZy gotujesz coś szczególnego? założę się, że po jednej szczawiowej czy ogórkowej plamy znikną :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację po dłuższym myciu cytrynką cała część brązowa zniknęła. Zobaczę jak będzie sie zachowywała część biała. Zastanawiam sie czy to sól nie do końca rozpuszczona czy kamień? Np. gotowane były ziemniaki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślę, że po tym, jak nasze matki i babki gotowały wszystko, włącznie z tą ogórkową i pomidorową, w garnkach aluminiowych i nie zastanawiały się, że trują rodzinę, a my przeżyliśmy, nie masz sie co specjalnie martwić o te plamki - problem, jak dla mnie, wyłącznie estetyczny. Przykryj pokrywką ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My mamy garnki berhoff i nie narzekam nie licząc tych plastykowych uchwytów któr się rozlatują po 6 latach a tak super i używaj ich najlepiej na elektryczbej kuch bo na gazie trochę za gorąco

 

raz na 2-3 lata po 10zł/szt to nie tragedia. Można zamontować zwykłe po 3zł :)

a zestaw berghoffa polecam, praktycznie nie do zdarcia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 1 month później...
A ja polecam garnki Korkmaz jak wszystkie inne są wykonane ze stali INOX 18/10 z tym wyjątkiem, że są produkowane w turci a nie w chinach jak cała reszta (Berghoff,Bohman,Peterhof,Bergner itp.) mają metalowe uchwyty nie do zdarcia i nie są polerowane od wewnątrz (są satynowe) dzięki czemu środek jest trwalszy i mniej przywiera. Nie twierdze, że garnki Berghofa są złe bo za tę cenę są super patrząc z perspektywy czasu pare lat temu jedyne garnki ze stali 18/10 to był zepter. Korkmaz w przeciwieństwie do innych firm specjalizuje się przedewszystkim w produkcji garnków i ma w ofercie wiele kompletów. Najtaniej można je kupić w sklepach internetowych i na allegro, jak kupiłam tu http://kuchlandia.pl/Gotowanie/Zestawy-garnkow/ bo było najtaniej. I niepolecam philipiaka i zeptera bo na 90% ich ceny składają się prowizje sprzedających i reklama.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam naczynia firmy Zepter i jestem bardzo zadowolona.

Nigdy mi sie w nich nic nie przypalilo.Zupy wychodza

mi rewelacyjne, miesa duszone wysmienite, a warzywa

np. na salatke jarzynowa nie sa rozgotowane i

wodniste.Mam te garnki od czterech lat i po

umyciu wygladaja jak nowe.Mysle, ze warto

zainwestowac w tego typu naczynia, zwlaszcza

gdy ktos lubi gotowac.

bonnie

 

A może po prostu jesteś dobrą kucharką :D

Obawiam się, że mnie i Zepter by nie pomógł :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...