Gość Bryndal 18.12.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Jeden instalator liczy 60 W/m kw, drugi 45 W/ m 3 , trzeci - 28 W/ m3, czwarty... piąty... itd. Doprawdy pełen mętlik. A wszyscy każą mi wybierać, ile ja chcę.A ja chcę tyle , ile potrzeba. Nie znam się na tym. Oni są od tego, aby dobrze wyliczyć zapotrzebowanie domu na ciepło !!! Któremu wierzyć ?Jak to dobrze policzyć ? (ściana max 29 cm + 12cm styro.)Może ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 19.12.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 ja mam siporex 24 + 12 cm i przy tych założeniach z obliczeń wyszło mi :55 W/M2 20 W/M3/ na wentylację nie żałowałem /to dla powierzchni ogrzewanej 166m2 i kubatury 449 m3czyli możesz przyjąc tyle samo i to już będzie z zapasem na tego maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 19.12.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 heja może warto zlecić projektantowi, by wyliczył...wczoraj rozmawialiśmy własnie nad wynalazkami i sposobami różnych instalatorów - panów Kaziów, Heniów itp..., przypadkach przewymiarowania , niedowymiarowania ...ech... zaoszczędzisz kasę na projekcie, zapłacisz więcej za urządzenia i w eksploatacji... I uwierz mi, że duzo więcej...czasem włos na głowie mi się jeży, jak widzę te współczynniki kubaturowe i kwadratowe...no ale to Twój wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.12.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Projekt - tylko projekt. Jeżeli nie jesteś w stanie tego sam wyliczyć to należy zlecić. W praktyce każde pomieszczenie jest inne i inne jest zapotrzebowanie na ciepło. Ja projekt robiłem sam i pomyliłem się w jednym pomieszczeniu - musiałem zmienić grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 19.12.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Najlepiej jest miec szczegolowy projekt. Ale jak nie ma to w nowym domu spokojnie mozna przyjac 70W/m2 - to bedzie z zapasem i w zupelnosci wystarczy. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 19.12.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Wedłu specjalistów z Purmo do budynku ocieplonego zapotrzebowanie na moc to ok. 40 W/m3, teraz tylko zależy wszystko od tego jakie temperatury gdzie chcemy mieć. I tak salon 20, sypialnia też coś koło 20, łazienka 24 itp.,i czy będziemy mieli termostaty przy grzejnikach.No to chyba na tyle pozdromarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 19.12.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 i nadal masz dośc duży rozrzut wskaźników... Proponuję -znajdź chociażby studenta 3 roku IS i niech za 300-500 zł zrobi ci bilans. Naprawdę to nie są duże pieniądze, a przewymiarowany grzejnik jest jest większy, droższy, masz większe średnice rur... A i kocioł będzie Ci wariował jak dobierzesz za duży...( nie mówiąc o cenie) A jak niedowymiarujesz - będzie zimno. U nas w firmie zaczął się właśnie wesoły okres -pierwsze przymrozki nadeszły a wraz z nimi przychodzą inwestorzy, którzy nie zlecili projektu,( bo przecież pan Henio instaluje 20 lat c.o.) - i proszą, by coś zrobic, bo zimno, bo szumi woda, bo kocioł się włącza i wyłącza,bo zawór hałasuje, bo dużo gazu/oleju idzie, bo suche powietrze, bo grzejniki zimne... Ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że są fachowcy z prawdziwego zdarzenia. Oby tylko na takiego trafić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 19.12.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Ja mam z premedytacją przewymiarowane grzejniki, ponoć lepsza sprawność pieca(kondesacyjny) przy niższych temperaturach zasilania układu.O większej średnicy rur nie słyszłem???????Wszędzie mam jednakowo , i grzejnik 260 cm i 80 cm jest zasilany taką samą rurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bryndal 19.12.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Problem, że w projekcie budowlanym jest wyliczone zapotrzebowanie na ciepło na 11 kW ale dla parametrów wody 90/70 st.C. Instalator twierdzi, że projekty to są "gotowce", mają mnóstwo błędów i przeliczył wszystko jeszcze raz. Wyszło 23 kW. Ja myślę, że jak na domek o pow. 140m.kw pow. użytk. to sporo za dużo. Raczej wierzył bym projektowi na 11 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 19.12.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Bryndal - 11 kW wyglada prawdopodobnie dla Twojej powierzchni i technologii(przynajmniej scian). Jak juz wspomniano w projekcie domu ta wartosc powinna byc.Zapotrzebowanie na energie w zasadzie nie zalezy od parametrow wody grzejnej,ale grzejniki trzeba odpowiednio dobierac: tzn. suma mocy znamionowych grzejników powinna byc ok. 13 kW, przy ale parametrach wody grzejnej takich jakie zakladasz:tzn. ten sam grzejnik bedzie mial moc np. 3 kW przy parametrach wody 90/70 stC(w pomieszczeniu - 20 stC) i tylko jakis 1 kW przy 55/40 stC (temp. w domu 20 stC).W opisach grzejnikow sa podane moce i parametry pracy oraz sposob przeliczeniana inne parametry pracy (tzn. temp. wody doplywajacej i odplywajacej).A instalator z reguly sobie upraszcza zycie, przewymiarowujac wszystko i nawetnie pytajac jaki kociol bedzie (bo jak kondensat - to trzeba moc grzejnikow dobieracprzy niskich parametrach pracy, stad praktycznie wieksze grzejniki, niz przy instalacjiz kotlem tradycyjnym) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan 20.12.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 [....] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 20.12.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Bryndal,Twój instalator mówi o mocy zainstalowanych grzejników -23 kW.Twój projekt przewiduje 11 kW dla temperatury 90/70 (zasilanie 90 stopni, powrót 70). Współczesne instalacje są niskotemperaturowe. Mój kocioł pracuje teraz np. z temperaturą 45 stopni, parametry 90/70 obecnie nie wystepują. Twój instalator zastosował współczynniki korygujące (zobacz np. http://www.purmo.com/pl/productframe.asp?folderid=13&documentid=3541). Jeżeli przyjął 50/40 to współczynnik wynosi 2. Oznacza to, że moc Twoich grzejników musi być 2*11=22, czyli prawie dokładnie tyle ile wyliczył instalator. Instalator jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 20.12.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Współpracuję z projektantem który dla mnie wykonuje projekty i tak: Kompleksowy projekt z bilansem cieplnym całego budynku, szacunkowe zużycie gazu, wyliczone nastawy wstępne, dobrane grzejniki lub pętle na podłogówkę, średnice rur, projekt kotłowni i osprzętu wszystko razem ok 50 stron za cenę 500 zł z czego klient po wybraniu mojej oferty płaci tylko 250 zł. Muszę Wam powiedzieć że od czasu kiedy zacząłem współpracować z projektantem mam spokojną głowę i ne martwię się o doboru urządzeń, jakiej mocy grzejniki itp. Współpraca zaowocowała tym że zleceń na montaż instalacji mam odpukać puk, puk dość sporo właśnie z powodu oferowania projektu. Instalatorzy idźcie tą drogą to się naprawdę opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bryndal 21.12.2003 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Znalazłem w Muratorze 11/2002 sposób na obliczenie i dobór grzejników i policzyłem zgodnie z tymi zasadami.Wyszło mi lekko ponad 13 kW (po przewymiarowaniu ) grzejników dla temp. zasilania 70/50, czyli mniej więcej tyle, ile było w projekcie po przeliczeniu z temp. 90/70 na 70/50.Polecam wszystkim zainteresowanym ten numer Muratora, bo na temat grzejników jest tam sporo praktycznych informacji.Pozdr. Bryndal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 21.12.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Hello VPS ! - czekamy na Ciebie w watku n/t ogrzewania gazem ziemnym. Masz szanse odrobic mocno nadszarpnieta opinie n/t Vaillanta i jego produktów (nie wiem czy szczesliwy) posiadacz V. Ecotec'a 196 Krzysiek PS Czy to prawda ze Vaillant akceptuje wylacznie podlaczenie do komina przy uzyciu oryginalnej rury dwusciennej Vaillanta ? To czemu NIE MA JEJ W PAKIECIE z Ecotec'em ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 21.12.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Bryndal, dla parametrów 70/50 nie zainstalujesz w przyszłości pieca kondensacyjnego. Tak dla przypomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.12.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Do obliczeń zapotrzebowania na ciepło polecam oprogramowanie http://www.oventrop.pl/firma.htmWiększość projektantów posługuje się programem audytor OZC.Obliczenia nie są trudne wystarczy przeczytać dokładnie opis. Marek13Kocioł kondensacyjny jak najbardziej może być stosowany przy parametrach 70/50.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.12.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Zawsze można stosować tylko spada współczynnik sprawności. Paradigma podaje (http://www.paradigma.pl/tab7.html), że dla 40/30 współczynnik wynosi 110,3%, a dla 75/60 107%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 22.12.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Marek13Widzisz więc sam że występuje "gigantyczna" różnica sprawności ok. 3% więc chyba jednak się opłaca ?Wydaje mi się że przewymiarowywanie grzejników do poziomu 40/30 to chyba już ogromna przesada. Myślę że optymalne są właśnie 70/50. Dużo mniejsze (tańsze) i do tego mają wymiary w granicach rozsądku.Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.12.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2003 do marek13 Sparwność przy parametrach 75/60 na poziomie 106 % średniorocznie jest możliwa TYLKO z pogodówką. Pogodóka obniży temp. wody jak na dowrzu zrobi się cieplej. I tak do ok -1 C kocioł powinien pracować wpełnej kondensacji. Do -11C kondensacja będzie zachodziła częściowo a poniżej -11 C kocioł przestanie kondensować i wtedy jego sprawność spadnie do "marnych" 98 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts