Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paprotkę przyjmę :)

Recommended Posts

wątek sie rozrasta...

byl kiedys taki o wymianie roślin czy kwiatów,...ale nie moge go teraz znalesc, a w takim razie może ten wątek powinien zmienic nazwe na wymiana/zamiana kwiatowa???? -

OK, ładny ten rozchodnik, nie wiem kiedy go przesadzac, narazie kwitnie to chyba nalezy pare dni poczekac, ale nie za dlugo bo potem zimno...,

ale czy moglabyś ze 3zaszczepki- boczne ew. małe odnóżki też i do tych konwali wsadzic??

z bylin to bede miała pare georgini.... do oddania/ ew. zamiana na tulipany lub coś innego........(ale dopiero po przymrozkach narazie kwitna, biało/ bordowo/= mieszanka w różnych proporcjach....

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie śmiej się OK :D , Alfred jest synem Remigiusza uratowanego zeszłej jesieni :D

cieszę się że dotarł :D

większość roślinek u mnie ma imiona :roll: jest Arnold , Stefan, Halina, dzordż i Dżordż junior .....

czasem znam ich drzewa genealogiczne ze 4 pokolenia do tyłu a czasem nawet ojciec jest nieznany :lol: :wink:

:oops: :oops: :oops:

Straszna sprawa się stała :oops:

Chciałam wywalić ze skrzynki 3 stare posty, a usunęło się wszystko :( :x

Nawet nie wiem, czy to ja coś źle zaznaczyłam (bo chyba dobrze), czy system zadziałał na wyrost :roll:

W każdym razie, bardzo proszę o przesłanie mi jeszcze raz adresów, na który mam wysłać konwalie i resztę. Do poniedziałku chwila została, mam nadzieję, że zdążycie przeczytać :roll:

Kochane (bo tylko chyba dziewczyny ten wątek zajął). Wczoraj odebrałam piekne konwalie od OK - jeszcze raz wielkie dzieki!

I dzięki Matko-Dyrektorko za wątek. Chyba pierwsza mam z niego namacalne korzyści. Jak rozwinę się w sztuce ogrodów i kwiatów będę służyć kolejnym pokoleniom. Na razie mam nadzieję, że to co posadziłam wyrośnie.

:D

:) I ja się uśmiechnę - przyjmę konwalie - jak ktoś ma za dużo:), inne roślinki na ogród też bardzo chętnie:)

Pozdrawiam

Adres na priva poproszę, po niedzieli wyślę.

Jeszcze jedna osoba (gorgio ??) się do mnie na priva odezwała z prośbą o konwalie, a adres mi niestety wcięło. Ponieważ nie jestem pewna dokładnego brzmienia nicka, nie chcę pisać na priva :roll: Jeśli w dalszym ciągu jest chęć na konwalie, oproszę ponownie o adres :roll: Bo jak nie w ten weekend, to potem dopiero wczesną wiosną chyba? :roll:

matko_dyrektorko - ja tu w wątku o kiczu przekonana byłam, że się ze mnie nabijasz, a tu rzeczywiście taki fantastyczny wątek stworzyłaś :D

Ja niestety chwilowo nie dysponuję niczym do oddania a nawet wziąć nic innego niż domowe nie mogę bo mój "ogród" jest na etapie zaorania i czekania na wiosnę.

Ale już się piszę na wszystko co będzie rosło w podbeskidzkim klimacie i straszliwie kamienistej ziemi.

Ale, mam coś 8) Moja kliwia puszcza boczną odnogę. Jak ta odnoga będzie miała 5 listków (bo podobno wcześniej nie można) to będę miała coś do oddania w dobre ręce :D

Aha - moje dziecko posadziło dwa dni temu kasztany :o Jak wyrosną, to mogę obdzielać :wink:

no właśnie - kliwia, jak to oddzielić? oderwałem jeden odrost i wstawiłem do wody i nic, poszedł do kosza. co z tym zrobić (jest drugi odrost) żeby powstała nowa roślinka?

Ja gdzieś doczytałam, że trzeba poczekać aż taki odrost będzie miał 5 listków. Kiedyś odcięłam nożem (razem z fragmentem korzeni) mniejszy i wsadziłam do ziemi. Przez dwa lata nic - ani więcej liści ani nie zdechł. A potem jak ruszył, to kwitnie dwa razy do roku (mimo, że matka nie kwitnie wcale).