Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paprotkę przyjmę :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja paprotkę strasznie chętnie, tylko że ja nigdy wcześniej żadnych paprotkóff nie miałam , do storczyków też nie startowałam :-? jakoś odwagi nie mam,

w zasadzie ręce mam dobre i za wyjątkiem "przeopiekowanego " kaktusa :oops: w dziecięctwie nie zamęczam kwiatków .

w domku mam różne światło i wilgotność i temperaturę tylko pytanie: co ona lubi :roll: i czy mnie polubi :wink: i co ja Ci w zamian mogę :roll:

w dalszym ciągu mam do oddania papiruski (takie co wysokie rosną ,jakby kto miał takie co do 30 cm to ja chętnie ), cisusa, bluszczyk (zabijcie mnie nie wiem jaki :oops: )gruboszy każdą ilość :wink: ,zielistkę (czyli zła(ą)matkę , bo dzieci z doniczki wywala :wink: ) anginkę , jakąś begonię (nie przepadam za nią z wzajemnością :oops: ) a i fiołków afrykańskich? ponaszczepiałam ale do nich jeszcze chwilę

i gdyby ktoś umiał mi poradzić jak dogodzić mirtowi , bo dostałam i nie mogę go wyczuć ,to i mirt bo profilaktycznie rozmnożyłam

z zewnętrznych na razie mam winobluszcz pięciocośtam :wink:

z wysyłką myślę tak :roll:

jakby... korzonki zapakować do folii (w taki węzełek)albo w pudełeczko, zieloność do tuby jakiejś (coś jak po ręcznikach papierowych ) :roll: i całość do większej tuby czy czegoś, tak żeby ta mniejsza klinowała węzełek z ziemią i nie latało wszystko

albo węzełek z ziemią jakoś zamocować,przykleić , do dna pudełka żeby przy obrotach i wstrząsach (bo na poczcie to wiadomo :-? ) nie odczepiło się i nie pogniotło zieloności :roll:

albo z jak najmniejszą ilością ziemi w miarę ciasno w sztywnej tubie ...

oj mistrzem kombinacji jestem :oops: :lol: a tłumaczę tak że nie wiem czy ktokolwiek to pojmie :oops:

chciałam OK podziękować bardzo za paczkę!!....

ONA to umie pakować!!

a więc Elfir podpowiadam sposób pakowania OK,

jakieś sztywne pudło, do środka wkładasz rośline gdzie jej korzenie owinięte są w gazetę, ew. z bryłą ziemi, na to idzie foliowy worek lub reklamówka- owijasz tym plastikiem te korzenie, można je lekko zwilżyć,i na całość też reklamówa- lekko= swobodnie związana, potem jeśli masz przerwy w pudełku to albo dokładasz kolejne rośliny albo dajesz coś na przegródki, typu: gazety, styropian, folie bąbelkową- taka z której są koperty,

i całość pudła pakujesz w szary papier, porządnie kleisz taśmą szeroką i w świat....

ja się bardziej przymrozków boję. Ale, co mi tam! Daj namiar na prv.

AnSi - twój adres mam. Jak znajde odpowiednie pudełeczka, to wyślę.

Super, koszty przesyłki pokryję - moze mozna wyslać na koszt adresata. Ktos ma doswiadczenia i podpowie???

• 2 weeks później...
OK - przesyłka doszła - :):):), cała i zdrowa :)

Jeszcze raz dziękuję:):) (za przesyłkę, nie za kwiaty - bo za kwiaty się nie dziękje:):):) )

Pozdrawiam

Bardzo się cieszę, że dotarła bez przeszkód :lol:

AnSi, jeśli chodzi o rozchodnika, to wiosną dopiero (okolice marca). Po ostatnim ataku śniegu zrobiły się bardziej

rozchodniki niż okazałe i wyglądają mocno nieszczęśliwie :-? I ciągle usiłują kwitnąć... Jakoś nie mam serca wykopywać ich teraz :-?