Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co potrafia piloty do bram ?

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko - co ciekawego mozna jeszcze zrobic przy pomocy pilota do bramy segmentowej ?

Wstepnie bede mial cos takiego : http://www.marantec.com/pl/produkte/index.html?cid=2502&t=1

Czy oprocz sterowania brama segmentowa i przesuwna mozna cos jeszcze zaprogramowac ? Moze jakies wylaczanie alarmu czy cos podobnego ?

Po prostu zastanwaim sie czy 2 kanaly w zupelnosci wystarcza czy lepiej miec 4

Fantom

Wg mnie warto mieć pilota 4-ro kanałowego.

1. Brama wjazdowa

2. Brama garażowa

3. Furtka

4. Oświetlenie podjazdu/wejścia

Z uwagi na możliwość przypadkowego naciśnięcia przycisku jestem wrogiem podpinania pilota jak "rozbrajacza" alarmu.

Furtka - znaczy sie elektrozamek ? Ale w sumie kiedy sie to moze przydac ?

Fantom

ps. Tak swoja droga jak rozwiazuje sie furtke wejsciowa ? Gdzie klamka, gdzie galka, elektrozamek itp. Bo na logike z zewnatrz galka, w srodku klamka. ale jak zabezpieczyc aby ktos nie siegnal po prostu do wewnetrznej klamki z zewnatrz (zwykle niskie furtki)

Jak "radlisz w ogródku", zobaczysz kogoś przy furtce a masz pilota w kieszeni to nie musisz iść do domu by otworzyć.

Pilot jest do bramy, a brama do wjezdzania samochodem wiec pilot jest albo w samochodzie, albo z kluczykami. Wydaje mi sie wiec, ze np.pracujac w ogrodze nie masz w kieszeni kluczykow od samochodu.

Jak "radlisz w ogródku", zobaczysz kogoś przy furtce a masz pilota w kieszeni to nie musisz iść do domu by otworzyć.

Pilot jest do bramy, a brama do wjezdzania samochodem wiec pilot jest albo w samochodzie, albo z kluczykami. Wydaje mi sie wiec, ze np.pracujac w ogrodze nie masz w kieszeni kluczykow od samochodu.

Kwestia nawyków i przyzwyczajeń... Zresztą z tą pracą w ogródku to był przykład.

• 2 weeks później...
Reasumujac : chyba dwu kanalowe piloty w realu wystarczaja w 100%.

Ciezko znalezc sensowne jeszcze trzecie (nie wspominajac o czwartym) przeznaczeniu.

Pierwszy - otwiera bramę wjazdową

Drugi - otwiera jeden garaż

Trzeci - otwiera drugi garaż

Czwarty - pomocniczy dla poniższych:

Czwarty i Pierwszy - robi cośtam cośtam

Czwarty i Drugi - robi inne cośtam cośtam

Czwarty i Trzeci - do czegoś się wykorzysta :)