Startos 03.10.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Mam prośbę do osób już budujących majacych rozeznanie w temacie. Czy otwór na bramę garażową o szerokości 240 cm jest wymiarem standardowym i jednocześnie wystarczającym na swobodny wjazd samochodem? (wiem, że po montażu bramy segmentowj może uciec jeszcze ileś centymetrów). Na stronach tzw. wiodących producentów nei mozna znaleźć prakrtycznych wskazówek co do przygotowania otworu "standardowego" Mój zaprojektowany otwór w garażu to szerokość 240 / wysokość 245 (decyzję o możliwym poszerzeniu o 10cm musze podjąć do poniedziałku rano) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.10.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Szerokość masz typową ale mało wygodną. Polecam poszerzyć do 2500. Natomiast niepokoi mnie wysokość... Masz zamiar tam autobusem wjeżdżać czy co? Zazwyczaj stosuje się wysokości 2125, 2250 lub 2375 (albo zbliżone - zależnie od producenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.10.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 ja też zrobiłem z 240 -250 . Co do wysokości to czasem lepiej mieć za wysoko nadproże może Żuka kiedyś kupi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 03.10.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 tak jak mówi bwojtek, dobrze sprawdzić, jaki jest "typowy" wymiar bramy, firmy którą wybieracie. Zrobią ocvzywiście każdy, ale za dopłatą Pamiętaj, że w zależności od typu bramy, śwatło wjazdu będzie odpowiednio węższe niż sam otwór. Tracisz cm na prowadnice Nam z 250 zostało 235 i przy szerokim samochodzie, trzeba się skupić przy wjeżdżaniu Generalnie, im szerzej, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.10.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 ja w projekcie typowym miałem 2400, powiększyłem na bodajże 2500 pod wymiar dla normstahla, takiego bardziej typowego, i teraz wygodnie mi się np. przyczepkę parkuje polecam przejrzenie promocji w firmach/producentach bram, przeważnie na dobrej promocji są zawsze te same najpopularniejsze wymiary, jest znacznie taniej niż reszta z cennika no i weź pod uwagę że segmentówkę montuje sie od wewnątrz, za otworem czyli jak brama będzie o 2 cm szersza czy wyższa to nie stanowi żadnego problemu (oczywiście o ile zachowane są wymiary wolnego miejsca po bokach i na nadprożu, tu już po www producentów trzeba się przelecieć, bo każdy ma inaczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.10.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Nam z 250 zostało 235 i przy szerokim samochodzie, trzeba się skupić przy wjeżdżaniu Generalnie, im szerzej, tym lepiej Nie wiem co i jak masz zamontowane (pewnie bramę uchylną?) ale przy "jedynie słusznej" w budynku mieszkalnym bramie sekcyjnej wymiar zamówieniowy=światło wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 05.10.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie do użytkowników bram segmentowych. Ile z otowru bramy garażowej zabieraja prowadnice tj. ile zostaje prześwitu na gotowo. Jestem zdumiony faktem, że na żadnej stronie producenta o tym się nie pisze. PS. Co do wysokości - wynika to z koncepcji architektonicznej, a nie z jakiegoś konkretnego użytkowego powodu - niemniej wygląda b.ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 05.10.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie do użytkowników bram segmentowych. Ile z otowru bramy garażowej zabieraja prowadnice tj. ile zostaje prześwitu na gotowo. Jestem zdumiony faktem, że na żadnej stronie producenta o tym się nie pisze. PS. Co do wysokości - wynika to z koncepcji architektonicznej, a nie z jakiegoś konkretnego użytkowego powodu - niemniej wygląda b.ładnie U mnie prowadnice zabierają jakieś 3cm. Więc chyban ie dziwne że producent o ytm nie pisze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 05.10.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 U mnie prowadnice zabierają jakieś 3cm. Więc chyban ie dziwne że producent o ytm nie pisze.. Z każdej ze stron po 3 cm? Czy łącznie? Jak ktoś ma światło 240 cm i brak wiedzy (brak info producenta) to mu każdego centymetra żal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.10.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 U mnie brama Wiśniowskiego jest zamontowana we wnętrzu garażu, więc nic nie zabiera ze światła wjazdu.Aż sprawdzę po powrocie do domu czy wymiar otworu nie jest mniejszy od wymiaru bramy-zamawiałem bramę 5000 na 2250 ale już nie pamiętam jaki był otwór...Prowadnice są na ścianach bocznych (wewnątrz) a góra schodzi równo ze ścianą, inaczej mówiąc licuje się z wewnętrzną częścią pustaka i wylewką na dole. Więc otwór jest w zasadzie mniejszy niż brama.Ważne jest żeby nadproże było odpowiednio wysokie od wewnętrznej strony aby było miejsce na wózek i stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.10.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Już przecież napisałem: wymiar zamówieniowy=światło wjazdu. Otwór może być szerszy o klika cm by można było docieplić ściany od czoła. Czyli zamawiając bramę 5000x2250 masz właśnie takie światło przejazdu (co do wysokości to może w zależności od rozwiązania trochę być mniejszy prześwit z uwagi na to, że płat bramy pozostaje w świetle po otwarciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 06.10.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 U mnie brama Wiśniowskiego jest zamontowana we wnętrzu garażu, więc nic nie zabiera ze światła wjazdu. Aż sprawdzę po powrocie do domu czy wymiar otworu nie jest mniejszy od wymiaru bramy-zamawiałem bramę 5000 na 2250 ale już nie pamiętam jaki był otwór... Prowadnice są na ścianach bocznych (wewnątrz) a góra schodzi równo ze ścianą, inaczej mówiąc licuje się z wewnętrzną częścią pustaka i wylewką na dole. Więc otwór jest w zasadzie mniejszy niż brama. Ważne jest żeby nadproże było odpowiednio wysokie od wewnętrznej strony aby było miejsce na wózek i stelaż. Mam dokładnie taką samą bramę jak ty Te 3cm z każdej strony to nie prowadnice tylko gumowe uszczelki które troche wystają na zewn. Więc jeżeli z 240cm zrobi ci się 232 to duzo na tym nie ucierpisz. Zwłaszcza że nawet jesli o którąs zawadzisz to tylko guma więc żadnych rys nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cris3City 06.10.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 porównaj bramy między sobą. Niektóre posiadają uszczelki które wystają jedynie po 1,5cm tylko po to, by zewnętrzna strona płaszcza bramy nie ocierała o prowadnice. Suma sumarum, warto jednak mieć otwór szerszy niż węższy A koszta naprawdę są od siebie różne o max.200zł-300zł Szkoda dla takiej kwoty całe życie pluć sobie w brodę i denerwować przy każdym wjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 07.10.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 My też mieliśmy w projekcie bramę 2400,ale jakaś mała mi się wydawała i poszerzyliśmy do 2750,żeby był typowy wymiar z Hormanna akurat.Prowadnice idą wewnątrz garażu i mają po 10cm z każdej strony. Warto też zwrócić uwagę żeby był standardowy wymiar bramy,za niestandardowy zawsze jest duża dopłata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 07.10.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 my w projekcie mieliśmy dwie bramy obok siebie po 2400mm ale przeprojektowaliśmy na jeden otwór 5000mm z tego względu ze otwory 2400 wydawały nam się za małe, wysokość 2100mm - myślę ze standardowa. Jak tylko jest miejsce to lepiej dać większą, ale standardową szerokość ( najpierw trzeba sprawdzić jakie są standardowe szerokosci), przeciez niektóre samochody mają 2m szerokości bez lusterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Już przecież napisałem: Otwór może być szerszy o klika cm by można było docieplić ściany od czoła. Czyli zamawiając bramę 5000x2250 masz właśnie takie światło przejazdu (co do wysokości to może w zależności od rozwiązania trochę być mniejszy prześwit z uwagi na to, że płat bramy pozostaje w świetle po otwarciu). jaki ma byc otwor dla bramy 5000x2250?, kiedy zamawia sie pomiar? obecnie mam 4940x2380 przed wylewkami i ociepleniem, zastanawiam sie ile musze skuc sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jak określisz poziom wylewek to spokojnie możesz poprosić o pomiar wybranego wykonawcę. Czy jest sens skuwać ścianę by wstawić bramę o 6 cm szerszą niż wypada teraz? To zapewne wyjdzie Ci z relacji ceny do "jakości". Nie ma przeszkód by zamontować bramę 5 m w ten otwór. Tylko czy na pozwolą węgarki boczne? Tak czy inaczej - bez wizyty na budowie nie ogarniemy stąd sytuacji. Ps. Całkiem niedawno (miesiąc?) była tu gdzieś dyskusja nt. dobrania rozmiaru bram, ale nie potrafię jej odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.03.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 hmmm sens chyba jest bo różnica w cenie bramy to 900zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.08.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Podepnę się pod temat. tak jak mówi bwojtek, dobrze sprawdzić, jaki jest "typowy" wymiar bramy, firmy którą wybieracie. Zrobią ocvzywiście każdy, ale za dopłatą Pamiętaj, że w zależności od typu bramy, śwatło wjazdu będzie odpowiednio węższe niż sam otwór. Tracisz cm na prowadnice Nam z 250 zostało 235 i przy szerokim samochodzie, trzeba się skupić przy wjeżdżaniu Generalnie, im szerzej, tym lepiej Mam w projekcie 2 otwory po 250cm i wydaje mi się, że może to być nieco za mało (będą bramy segmentowe lub roletowe) i chciałbym je nieco poszerzyć (o ok. 10-15cm). Jaka powinna być zatem szerokość otworu, żeby móc zamontować standardową bramę uznanych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 29.08.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Ja znam wytyczne tylko dla bram Novoferm: możesz otwór poszerzyć do 2590mm dla bramy 2500mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts