Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzeźba ogrodowa - współczesna

Elfir

Recommended Posts

Wszystkim, którzy urządzaja swój ogrod, polecam zindywidualizowanie jego wygladu. Piekne nasadzenie roslinne to nie wszystko, czasami potrzebna jest przysłowiowa kropka nad "I". Dlatego warto w ogrodzie ustawic rzeźbę, głaz o nietypowym kształcie czy ciekawą fontannę, ktore sprawią, że ogród bedzie jedyny w swoim rodzaju.

Dlatego, chcąc pokazać, że rzeźba ogrodowa to nie gipsowe krasnale i betonowe czy żeliwne biusciaste "nimfy", tylko nowoczesna sztuka wstawie kilka ciekawych zdjęc, które kogoś może zainspirują:

Mnie osobiście bardzo podobają się rzeźby Bronisława Chromego:

http://www.chromy.art.pl/kolarz1.jpg

rzeźbiarz ma takze cykl zwierząt zrobionych z żeliwa i otoczaków.

To jest słodziutkie - bobaski wśród zieleni Anety Mikołajczak:

http://4.bp.blogspot.com/_p9pL0M2Is6Q/SeT384VGEqI/AAAAAAAAA8U/QbGnNRTrWxA/s320/014.jpg

chciałabym aby mnie było kiedys stac na rzeźbę Anny Dębskiej:

http://images28.fotosik.pl/167/7b018fdc4de05738.jpg

Przy ul. Komandorskiej we Wrocławiu stały kiedyś betonowe rzeźby, obrazujące - jak dla mnie nagie ciała, czasem zniekształcone.

Bardzo mi się podobały, stały tak i zieleniały pod wpływem czasu - i były jeszcze piękniejsze.

Powiedziałam, że kiedyś coś takiego z betonu zamówię, albo ... "pożyczę" sobie ... ;) [/code]

Jabyśmy sie mieli czepiać otoczenia to: w oczku widac folie, bleee.... :)

Chciałam w tym watku pokazać ciekawe rzeźby a nie aranzacje. Jest co prawda watek rzeźbiarki juz, ale zdominowany przez rzeźbe roslinną (strzyzony bukszpan, formy obsadzane niskimi roslinami). Tu chciałam postawić na sztukę.

Sztuka nie jest tania. Niewielka rzeźba z brazu to koszt od 2 500 zł wzwyż, zależnie od rangi autora.

• 6 years później...
tak się zachłysnęłam ostatnio ozdabianiem swojego nowego ogrodu, że w zasadzie zapomniałam o samej jego istocie, czyli pielęgnacji roślin, a zajełam się stałym upiększaniem :) zamówilam nawet kilka ciekawych ozdóbek u państwa zajującego się rzeźbieniem z kamienia itp,MODEROWANO dodam kilka foteczek jak roślinki już odżyją po zimie ale figurki świetnie się prezentują, polecam ;) Edytowane przez finlandia
Regulamin pkt 5.2.5