Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekty mniej doskonałe

madwo

Recommended Posts

Nie ma gdzie sie popastwić nad projektami, więc założyłam nowy wątek do pastwienia. Ku przestrodze.

Nad swoim tez się popastwię, zeby mi Idol Mój nie zarzucił że sie wywyższam, ale to nastąpi w następnej kolejności. Dzisiaj znalazłam to:

http://www.zachari-ogrody.com/robocze/zdjecia/realizaje_pozostale/4.jpg

Kłóci się z krajobrazem, nawet mój mąż, któremu z reguły wszystko jedno, byle zielone było, wyraził opinię: "Rzecz jakby nie stąd".

Dla mnie przykład ogrodnictwa dla ogrodnictwa, bez myśli "projektowej". A taki potencjał ma działka....[/img]

I te tuje....

Brr.....

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z drugiej strony ja widze posadzone obok wierzby. Cięzko jest w nowym oczku z wykładziny zamaskowac brzegi by wygladał naturalnie a nie skalisto. Byc moze jak dosadzone zostanie wiecej roslin a wierzby sie rozrosna bedzie wygladac to lepiej. To młody ogród. Z czasem jak widze bedzie miał tło.

te biale okrągle sterczące główki tez nie:)?

ja bym zrobila tam ogród w skosną kratke nawiązujacą do rysynku pól w oddali. Na pewno nikomu by sie nie podobał:)

no są brzydkie...

ja bym takich lampek nie kupiła na bank i takiego ogrodu też bym nie chciała

ale do d...py...? schludny jest i taki zagospodarowany...ja mam kompleksy, bo u mnie wszystko w proszku, więc moze dlatego...

Moim zdaniem zdjęcie jest źle wykonane lub projekt z kopsany na pierwszym planie dominuje wielkie oczko a na drugim planie roztacza się ogromny krajobraz rośliny w tym wypadku są mało znaczące a powinny być plastyczną masą całej kompozycji, powinny przykuwać uwagę prowadzić wzrok he-he wiem to bo miałem do czynienia z projektantką :lol:

Nie jestem architektem krajobrazu, ale moim zdaniem to, co najbardziej zgrzyta w tym zdjęciu, to nie sposób wykonania tego oczka, a jego umiejscowienie.

Teren jest mocno zróżnicowany, na pierwszym planie górka ze stawem, potem duży spadek terenu.

Woda w przyrodzie, czyli staw naturalny nigdy nie będzie na górce, tylko w dolinie.

Gdyby to samo oczko wodne było wykonane w zagłębieniu terenu, czyli tam, gdzie widzimy wyraźny spadek działki wyglądałoby jako tako, choć wymaga jeszcze obsadzenia roślinami strefy i suchej i bagiennej i ogólnego dopieszczenia no i zabrać te płaskie kamienie wygladające jak brudny styropian.

Błąd w umiejscowieniu trudny do naprawienia :roll:

Elfir dobrze powiedziała jak wierzby się rozrosną kompozycja nabierze znaczenia i perspektywa zostanie złamana wyobraźcie sobie dużą wierzbę odbijająca się w lustrze wody jeszcze bym dosadził trochę wysokich traw które by powiewały na wietrze i z punktu obserwatora przesłoniły część widoku :D Przy oczku powinien być taras lekko przysłonięty od wiatru i rzeźba po przeciwnej stronie widoku na świat.

http://www.zachari-ogrody.com/robocze/zdjecia/realizaje_pozostale/4.jpg

Piękny widok, krajobraz rozciągająca się perspektywa. Przy urządzaniu takiego ogrodu pojawiają się różne problemy. Przede wszystkim gdyby autor projektu przesłonił część prawej strony, obserwator miałby wrażenie jakby część pejzażu po prostu weszła do ogrodu (na zdjęciu może za parę lat te młode nasadzenia przesłonią część widoku). Całkowicie zlikwidował bym czerwone i żółte nasadzenia są zbyt wyszukane. Linia brzegową oczka powinna stanowić niewidzialną granice brakuje łagodnego przejścia między ogrodem a rozciągającą się przestrzenią. Zamaskował bym linie brzegową widocznymi kamieniami (prawdopodobnie naturalnie występującymi w danym regionie) o różnej wielkości, żwir będzie się obsuwał i odsłaniał folię. Hmm wstawił bym jeszcze jakąś zwykłą fontannę

:)

egry, no wlasnie:)

fajna stronka btw

sa u nas klienci na takie rzeczy? bo ja nie spotkałam...

ale wszystko przede mna:)

ja jestem takim klientem...mnie się w tych zdjęciach podobała bardzo nieobecność trawnika i krzewów pod płotem...No i te betony...cudne...Ale teraz to już po ptokach[/img]