Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekty mniej doskonałe

madwo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bylam na weekendowym jesiennym wypadzie i co zobaczylam:

Polska wies czy cmentarz amerykanskiej marynarki wojennej?

http://www.ogrody.neostrada.pl/forum/ciezkowice.jpg

Ciężkowickie zderzenie kultur

http://www.ogrody.neostrada.pl/forum/chinski.jpg

a takich ogrodów juz prawie nie ma:

http://www.ogrody.neostrada.pl/forum/wiejski.jpg

Co za roznica: kosic czy plewic. plewienie przynajmiej nie ryczy na pol wsi kosiarką. Kolo tego ogrodu czasami przejezdzam, ci ludzie maja pole, kury i jakis tam inny inwentarz, nie widzialam zeby tam ciagle ktos plewil i podlewal. To nie jest ogrod stylizowany na wiejski, tylko autentyczny ogrod na wsi na pogórzu.

Co za roznica: kosic czy plewic.

No raczej ja tu widzę różnicę, chociaż dla niektórych to rzeczywiści żadna różnica. Znam takich co raczej nie powinni być angażowani do niektórych prac grodowych, bo nic nie rozróżniają i traktują wszystko jako chwasty. :p

Może wtrącę własne doświadczenie w temacie plewienia, raczej małżonki, bo kwiaty to jej konik. Na ostatnim zdjęciu widzę chyba sporo kwitnących dali. Z naszych doświadczeń powiem, że są to bardzo ciekawe byliny. Ich zaletą jest właśnie to, że przy nich nie ma aż tak dużo plewienia za wyjątkiem początkowego okresu kiedy czekamy na wschody. W późniejszym okresie świetnie zacieniają i tłumią chwasty. W ogrodzie spełniają role okopowych, czyli roślin odchwaszczających. Jedyny problem to wykopywanie i przechowywanie (trzeba mieć piwniczkę lub zaprzyjaźnionego sąsiada z piwniczką).

te regularnie posadzone tuje klujace niebo raczej sie nie zamsakują, a co do folii, psim obowiazkiem wykonawcy jest zamaskowac folię, zeby jej widac nie bylo. Wykonanie oczke w ten sposób jest nieprofesjonalne.

A z czego wynika,że jest to oczko wykonane przez profesjonalistę?Trochę się chłopa(bo baba to tego nie wykopała)czepiacie.Ja też widzę ten stawik w przyszłości i zakładam,że ludziska będą tam sukcesynie coś dosadzać,przerabiać itp.I jeśli nie będą słuchać Wujków-Dobrych Rad i nie dostawią tam fontanny czy innej sztuczyzny-może to to się w penym momencie obroni samo.Czego im z serca życzę :wink:

A z czego wynika,że jest to oczko wykonane przez profesjonalistę?

Czy profesjonalistę to nie wiem, ale na pewno przez firmę która zakłada ogrody.

Patrz:

http://www.zachari-ogrody.com/realizacje_pozostale1.htm

To raczej antyreklama. Zobaczysz tam, że to oczko nie ma co prawda fontanny, ale ma za to kaskadę. Kaskada... jak ja nie lubię tych budowli udających kaskady.

.....................

Madwo długo się tylko "przysłuchwałam" twojemu ciągłemu czepialalstwu związanemu z brabantami, tujami i tego pochodnymi ale trochę tego już za dużo...

może najpierw powiem, ze rozumiem zniesmaczenie formami: wkoło brabant na środku trawnik( chciałam studiować kształtowanie terenów zielni na AR Poznań więc troszkę wiem, reszta to hobby), ale powiem Ci że za każdym razem to powtarzasz i nie dajesz dojść do głosu nikomu kto nie podziela twojego poglądu.....a ja powiem tak:

przeciętna rodzina( i naprawdę uważam że słowo przeciętna nikogo tu nie obrazi) pracuje od 9 rano do daj Boże któreś z nich do 15, drugie najczęściej do wieczora...lub jak u mnie po 12 godzin ale na zmianę...dla nich wszystkich ,w tym dla mnie ważne jest by uzyskać piękny ogród w szybkim czasie, albo jeszcze inaczej...szkielet ogrodu w krótkim czasie i żeby ten ogród nie pochłaniach całkowicie resztek czasu.. nie ma ogrodów bezobsługowych ,ale błagam nie wmawiaj że ogród oparty na nasadzeniach jednorocznych, tudzież rabatach bylinowych-pięknych przez cały rok, wymaga tyle samo pracy co ogród oparty na założeniach iglakowych z krzewami ozdobnymi...pokazujesz ogród wiejski jako wymierający gatunek...Madwo taki ogród mogą mieć ludzie nie pracujący ci którzy zalepiają dziury w nowym ogrodzie...ile czasu trzeba zeby zakupić, posiać, wcześniej w inpekcie, potem przerywać,a i tak potem wygląda to średnio...nie mówię jakiś fragment ogrodu ale nie cały....

a Ty się wiecznie czepiasz i naprawdę już na kilku wątkach, proponujesz za to w zamian zupełnie nie konkurencyjne rozwiązania, wymagające( czego jeszcze nie mówiłam, a ty ewidentnie czasem o tym zapominasz) minimalnej wiedzy na temat kolorów, pory kwitnienia, gleby, nasłonecznienia...wiadomo,że iglaka się posadzi i też trzeba dbać, ale tej pracy jest po prostu mniej, a nie każdy ma pasję grzebania w ziemi, woli posiedzieć osłonięty z 4 stron zielenią na tarasie...

Madwo trochę więcej wyrozumiałośći, bo chyba twoje wypowiedzi stają się monotematyczne...

nie obrażaj się i nie unoś tylko popatrz na ton twoich postów...wiecznie nie zadowolona z nas tworząch swoje ogory bo są tam brabanty....

już Ci Tola kiedyś napisałą bardzo ( np.dla mnie ) bolącą prawe, ze wszystkie te "fajne rozwiązania" kosztują a z regóły pieniędzy brakuje już na meble a co dopiero na ogród.....

pozdrawiam...

A z czego wynika,że jest to oczko wykonane przez profesjonalistę?

Czy profesjonalistę to nie wiem, ale na pewno przez firmę która zakłada ogrody.

Patrz:

http://www.zachari-ogrody.com/realizacje_pozostale1.htm

To raczej antyreklama. Zobaczysz tam, że to oczko nie ma co prawda fontanny, ale ma za to kaskadę. Kaskada... jak ja nie lubię tych budowli udających kaskady.

Faktycznie,to oczko wykonywała firma :cry: W takim razie moje wyobrażenie o właścicielach szlag trafił :wink: Mam nadzieję,że tę folię zarosną kiedyś chwasty chociaż 8)

.....................

Madwo długo się tylko "przysłuchwałam" twojemu ciągłemu czepialalstwu związanemu z brabantami, tujami i tego pochodnymi ale trochę tego już za dużo...

.[....]błagam nie wmawiaj że ogród oparty na nasadzeniach jednorocznych, tudzież rabatach bylinowych-pięknych przez cały rok, wymaga tyle samo pracy co ogród oparty na założeniach iglakowych z krzewami ozdobnymi...Madwo trochę więcej wyrozumiałośći, bo chyba twoje wypowiedzi stają się monotematyczne...

...

jeśłi o mnie chodzi to ja akurat popieram Madwo,

wiadomo, ze użytkownicy ogrodów z tujami się oburzą a ich jest zdecydowana większość i że to Madwo nie przyniesie popularności...Ma dziewczyna odwagę.

To moim zdaniem naprawdę nie jest kwestia kasy, ani czasu, bo i iglaków jest więcej niż tylko tuje. I jest też całe mnóstwo roślin liściastych, które prawie nie wymagają pielęgnacji...

no i wogóle...

tak, ze jak dla mnei to argumenty o barku kasy i czasu są naciągane

mi nie chodzi o to czy ma odwagę..tylko o to ze nieustannie o tym powtarza jak i tak wszystcy znaja jej preferencję, od których ma prawo...zreszta ja napisałam na początku ze rozumiem irytacje brabanty+ trawnik, a kasa to tylko jeden z aspektów o których wspomnałam....

skutek jest taki ze kto nie zapyta tylko o oglaki już jest madwo która mówi ze jest blleee bo lepiej byliny, kwiaty itp....

cenię porady projektantów, ale drażni mnie ta zawziętość..i tyle...