Edybre 13.10.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Bylam na weekendowym jesiennym wypadzie i co zobaczylam: Polska wies czy cmentarz amerykanskiej marynarki wojennej? ..................... Madwo długo się tylko "przysłuchwałam" twojemu ciągłemu czepialalstwu związanemu z brabantami, tujami i tego pochodnymi ale trochę tego już za dużo... może najpierw powiem, ze rozumiem zniesmaczenie formami: wkoło brabant na środku trawnik( chciałam studiować kształtowanie terenów zielni na AR Poznań więc troszkę wiem, reszta to hobby), ale powiem Ci że za każdym razem to powtarzasz i nie dajesz dojść do głosu nikomu kto nie podziela twojego poglądu.....a ja powiem tak: przeciętna rodzina( i naprawdę uważam że słowo przeciętna nikogo tu nie obrazi) pracuje od 9 rano do daj Boże któreś z nich do 15, drugie najczęściej do wieczora...lub jak u mnie po 12 godzin ale na zmianę...dla nich wszystkich ,w tym dla mnie ważne jest by uzyskać piękny ogród w szybkim czasie, albo jeszcze inaczej...szkielet ogrodu w krótkim czasie i żeby ten ogród nie pochłaniach całkowicie resztek czasu.. nie ma ogrodów bezobsługowych ,ale błagam nie wmawiaj że ogród oparty na nasadzeniach jednorocznych, tudzież rabatach bylinowych-pięknych przez cały rok, wymaga tyle samo pracy co ogród oparty na założeniach iglakowych z krzewami ozdobnymi...pokazujesz ogród wiejski jako wymierający gatunek...Madwo taki ogród mogą mieć ludzie nie pracujący ci którzy zalepiają dziury w nowym ogrodzie...ile czasu trzeba zeby zakupić, posiać, wcześniej w inpekcie, potem przerywać,a i tak potem wygląda to średnio...nie mówię jakiś fragment ogrodu ale nie cały.... a Ty się wiecznie czepiasz i naprawdę już na kilku wątkach, proponujesz za to w zamian zupełnie nie konkurencyjne rozwiązania, wymagające( czego jeszcze nie mówiłam, a ty ewidentnie czasem o tym zapominasz) minimalnej wiedzy na temat kolorów, pory kwitnienia, gleby, nasłonecznienia...wiadomo,że iglaka się posadzi i też trzeba dbać, ale tej pracy jest po prostu mniej, a nie każdy ma pasję grzebania w ziemi, woli posiedzieć osłonięty z 4 stron zielenią na tarasie... Madwo trochę więcej wyrozumiałośći, bo chyba twoje wypowiedzi stają się monotematyczne... nie obrażaj się i nie unoś tylko popatrz na ton twoich postów...wiecznie nie zadowolona z nas tworząch swoje ogory bo są tam brabanty.... już Ci Tola kiedyś napisałą bardzo ( np.dla mnie ) bolącą prawe, ze wszystkie te "fajne rozwiązania" kosztują a z regóły pieniędzy brakuje już na meble a co dopiero na ogród..... pozdrawiam... A ja zgadzam się z kordzina - odniosłam podobne wrażenie jeżeli chodzi o posty madwo. Czy naprawdę nie możemy mieć ogrodów takich, jakie nam się podobają? Nawet jeśli nie są trendy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 13.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 No poza tujami trochę jest innych iglaków http://images48.fotosik.pl/213/7132eb3ff50777fem.jpg dzięki Mirek..ratujesz sytuacje o to mi chodziło.. Mirek a u kogo tak pięknie..????? nie mów że to u ciebie bo cię znielubię bardzo!!!!!!!!!!! No litości ,co w tym pieknego? Wszystko sztuczne jak wystrzyzony pudel. Już wole kwitnący oset i wybujały perz. Co do madwo natomiast sie zgadzam i nie mogę się doczekac przykladow jej genialnych projektow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.10.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 A przepraszam, czy ja gdziekolwiek kazalem Ci iglaki sadzić?Czy gdziekolwiek do tego namawiałem?Lubisz, sadź oset i perz. To Twój ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 14.10.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A przepraszam, czy ja gdziekolwiek kazalem Ci iglaki sadzić? Czy gdziekolwiek do tego namawiałem? Lubisz, sadź oset i perz. To Twój ogród. Nie mam nic przeciwko iglaką ,moja wypowiedź dotyczyła raczej ślepego zachwytu nad sztucznymi tworami. Iglaki są fajne ale takie wygolone i wystrzyżone poprostu jakoś mi nie leżą ,podobne odczucia mam jak widzę wystawe psów lub dzieci na pokazie mody zrobione na barbi. Ale wszystko to kwestia gustu wiec nie ma co się spierać. To była tylko moja opinia z ktorą się całkowicie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 14.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam, De gustibus non est disputandum... Choć często te gusta nie są najwyższych lotów. PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 To raczej antyreklama. Zobaczysz tam, że to oczko nie ma co prawda fontanny, ale ma za to kaskadę. Kaskada... jak ja nie lubię tych budowli udających kaskady. Nie zawsze jest to wina projektanta i wykonawcy, czasem inwestora, który ma konkretne życzenie i chce by mu je zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A ja zgadzam się z kordzina - odniosłam podobne wrażenie jeżeli chodzi o posty madwo. Czy naprawdę nie możemy mieć ogrodów takich, jakie nam się podobają? Nawet jeśli nie są trendy? Można mieć taki ogród jak się podoba. Można w nim ustawiać krasnoludki i inne betonowe figurki. Można siać wyłacznie trawę i sadzić wyłacznie żwyopłot z zywotnika. Tak jak mozna miec w domu taki salon: http://cache.finn.no/mmo/9/191/670/79_1753670502.jpg i takie łóżko: http://foto2.m.onet.pl/_m/a0c685eea297d7a08efb9a236410c2ce,10,19,0.jpg Tylko... niech właściciel takich cudów nie spodziewa się ochów i achów, tylko raczej trafienia na watek "szczyty kiczu" na forum muratora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 14.10.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Się mi dostało.... O ile wiem mamy wolność słowa. Na forum o wnętrzach jesty wątek o kiczu we wnętrzach, jakoś spotkał się z większym zrozumieniem. Kicz w ogrodzie jest zjawiskiem równie popularnym, tylko świadomość jego istnienia jest mniejsza.Nikt nikogo nie zmusza do zgadzania się z moją opinią, ale ja mam prawo ją wyrażać. I będę sobie wyrażać niezależnie od ilości wielbicieli. Celem moim takich krytycznych wątków jest zwrócić uwagę na rzeczy, na które sie powszechnie nie zwraca uwagi, bo się o nich nie wie. Mirek napisał o słupie. Ja o folii. Ktoś inny o kompozycji. Moze ktoś, kto urządza sobie ogród, zwróci na te rzeczy uwagę i uniknie podobnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 14.10.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Tak jak mozna miec w domu i takie łóżko: http://foto2.m.onet.pl/_m/a0c685eea297d7a08efb9a236410c2ce,10,19,0.jpg ....... och ...., ach.... ale odjazd, no po prostu mnie zatkało .... Oczywiście ważne są dla użytkownika doznania i te w takim łóżku oraz we własnym ogrodzie. Co do kiczu, to temat morze......., moda zmienia się jak kalejdoskopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 14.10.2009 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 jedyny komentarz jaki mi w osłupieniu przyszedł do głowy to to ze to łóżko ...wielowątkowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.10.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Noooooo, oto nasze ulubione łóżeczko z wątku "Szczyty kiczu", hahahaha ! Wzbudziło lekkie poruszenie wśród Forumowiczów. Chyba przebiło wszystko. Ja tak samo - po obejrzeniu zdjęć i czytaniu opisu zakrztusiłam się kawą, hahahaha ! Cena to podobno... 19 tys. złotych. Jeszcze aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.10.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Się mi dostało.... O ile wiem mamy wolność słowa. Na forum o wnętrzach jesty wątek o kiczu we wnętrzach, jakoś spotkał się z większym zrozumieniem. Kicz w ogrodzie jest zjawiskiem równie popularnym, tylko świadomość jego istnienia jest mniejsza. Nikt nikogo nie zmusza do zgadzania się z moją opinią, ale ja mam prawo ją wyrażać. I będę sobie wyrażać niezależnie od ilości wielbicieli. Celem moim takich krytycznych wątków jest zwrócić uwagę na rzeczy, na które sie powszechnie nie zwraca uwagi, bo się o nich nie wie. Mirek napisał o słupie. Ja o folii. Ktoś inny o kompozycji. Moze ktoś, kto urządza sobie ogród, zwróci na te rzeczy uwagę i uniknie podobnych błędów. I jeszcze jedno : od jakiegoś czasu śledzę ten wątek. I Waszą zagorzałą dyskusję. I dzięki temu, że biednej Madwo tak się oberwało.... postanowiłam, że u mnie tuji nie będzie ! Więc plus jest taki, że jednego "błądzącego w ciemnościach" mniej. Za otworzenie oczu i uświadomienie, że "można inaczej" - dzięki. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Aga - nie tak drastycznie Nie chodzi o to by wykluczyć żywotniki z ogrodu, ale by nie były one jedyną lub dominująca rośliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.10.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Elfir, też tak myślę. Iglaki pewnie jakieś będą... ale nie tuje. Spróbuję wysilić się na oryginalność i wymyślę coś innego. Może mi się uda ? Generalnie dopiero zaczynam się przymierzać do tematu ogrodu i... pewnie niedługo pozwolę sobie zasypywać Was swoimi pytaniami, hahaha ! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.10.2009 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja mam tuje. Ze starych czasów. Sa przydatne jako tło. Na słowacji widziałam cięte żywopłoty ze świerków pospolitych, u nas nie ma. To dla mnie tez zadziwiające, czemu akurat tuje staja się roślina narodową. A w ogóle to...Trudno pisac jednoznacznie, kazdy interpretuje po swojemu. Obrazki z CIężkowic i okolic uświadomiły mi kolejny raz jak zmienia sie polski krajobraz wsi. Dla mnie staje się nieprzyjazny. Nie ma kolorów, jest monotonia. W kazdym prawie ogrodzie sa szpalery z tuj. Jest mało kwiatów. Dla mmnie to smutne. Nie cisnę żeby każdy miał jednoroczne kwiaty. Dla mnie one tez sa upierdliwe i ich unikam z lenistwa, chociaz rniektóre raz nasiane są wytrwałe jak chwasty i pojawiają się wbrez intencjom. Ale usiłuje pokazać możliwości. Ciesze się AGA że jest jakiś oddżwięk:) A co do mojego super ogrodu, o który co jakis czas ktos sie czepia - nie jest super, przynajmniej dla mnie. Ogród nigdy nie jest tworem skończonym. Są mody i fascynacje. Ja przechodzilam przez różne fazy, mialam rabaty bylinowe, potem je wywalalam i robiłam kompozycje iglaste, których teraz mi szkoda wywalić, teraz robie połoninę na życzenie męża, który chce mieć kawałek Bieszczad w ogrodzie. I wracam do bylin. To fajna zabawa, że ciągle można coś zmieniać. Kiedys patrzac na takie obrazki wiejskich dalii myslalam sobie - "pstrokacizna". Teraz mysle - "autentyczny wielski ogród". Co do plewienia: w lipcu nie bylo mnie miesiąc w domu. po powrocie moje mlode rabaty bylinowe zniknely w chwastach. Zajęło mi jedno popołudnie doprowadzenie ich do porządku. Mam ich 40m2. Nie chodzilam polamana. Koszenie trawy do kolan było bardziej wkurzajace, męczące i długotrwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 15.10.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Kiedys patrzac na takie obrazki wiejskich dalii myslalam sobie - "pstrokacizna". Teraz mysle - "autentyczny wielski ogród". Myślę, że w każdym przypadku można przesadzić. Pstrokaciznę osiąga się zawsze przez nadmierną różnorodność. Dobierając jakiś motyw dwóch, trzech odmian czy też kolorów osiągamy ciekawy efekt. Często widzę takie ogrody daliowe czy różane z nasadzonymi chaotycznie roślinami. Jeszcze jestem w stanie zaakceptować te kolorowe dalie, ale nasadzone pojedyncze odmiany róż przemieszane kolorystycznie dają bardzo nieciekawy efekt. Mam od razu skojarzenie z kapliczkami i krzyżami przydrożnymi obwieszonymi girlandami sztucznych kwiatów, ale to już osobny watek……. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordzina 15.10.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Ja mam tuje. Ze starych czasów. Sa przydatne jako tło. Na słowacji widziałam cięte żywopłoty ze świerków pospolitych, u nas nie ma. To dla mnie tez zadziwiające, czemu akurat tuje staja się roślina narodową. A w ogóle to... Trudno pisac jednoznacznie, kazdy interpretuje po swojemu. Obrazki z CIężkowic i okolic uświadomiły mi kolejny raz jak zmienia sie polski krajobraz wsi. Dla mnie staje się nieprzyjazny. Nie ma kolorów, jest monotonia. W kazdym prawie ogrodzie sa szpalery z tuj. Jest mało kwiatów. Dla mmnie to smutne. Nie cisnę żeby każdy miał jednoroczne kwiaty. Dla mnie one tez sa upierdliwe i ich unikam z lenistwa, chociaz rniektóre raz nasiane są wytrwałe jak chwasty i pojawiają się wbrez intencjom. Ale usiłuje pokazać możliwości. Ciesze się AGA że jest jakiś oddżwięk:) A co do mojego super ogrodu, o który co jakis czas ktos sie czepia - nie jest super, przynajmniej dla mnie. Ogród nigdy nie jest tworem skończonym. Są mody i fascynacje. Ja przechodzilam przez różne fazy, mialam rabaty bylinowe, potem je wywalalam i robiłam kompozycje iglaste, których teraz mi szkoda wywalić, teraz robie połoninę na życzenie męża, który chce mieć kawałek Bieszczad w ogrodzie. I wracam do bylin. To fajna zabawa, że ciągle można coś zmieniać. Kiedys patrzac na takie obrazki wiejskich dalii myslalam sobie - "pstrokacizna". Teraz mysle - "autentyczny wielski ogród". Co do plewienia: w lipcu nie bylo mnie miesiąc w domu. po powrocie moje mlode rabaty bylinowe zniknely w chwastach. Zajęło mi jedno popołudnie doprowadzenie ich do porządku. Mam ich 40m2. Nie chodzilam polamana. Koszenie trawy do kolan było bardziej wkurzajace, męczące i długotrwałe. dzięki Madwo za tą wypowiedź...szczególnie za pierwsze akapity bo co do trawy i rabat bylinowych , choć piękne( bo bardzo je lubię) jednak jak dlamnie pracochłoone... ale dlaczego dzięki...myślę ze może ty masz taki styl pisania ,który mnie akurat drażni, bo wydaje mi sie czepialski...natomiast tak jak napisałaś te"tuje" to może byc dobre tło- mi o to włąsnie chodzi...tak jak napisała Elfir byleby na tych tujach sie nie skończyło... a jeśli chodzi o gusta to faktycznie szcyt kiczu-łóżko, szkoda porównywać ze zdjęciem Mirkiem-to lekka przesada... jeśli chodzi o tuje( bo już tak nazywajmy te szpalerowe, igłowe nasadzenia na płocie) na wsi to już zupełnie inny temat..tu na opolskim śląsku ( na którym mieszkam od 4 lat), to wynik fascynacji Niemcami, ich czystością...ogród z tujami i wysypaną korą jest zadbany i czysty w ich mniemaniu...powiem Wam więcej ogród z malwami i dziką różą kojarzy om się ze wschodem...gdzie niektórzy mieszkali, teraz są bliżej Europy tej lepszej...i z dzikimi gąszczami przy płocie nic już nie chcą mieć wspólnego.... więc niech się nikt nie zarzeka ze nie będzie mieć tui-bo to głupie....zreszctą nie widzę,żeby Madwo kogoś tu nawracała..wyraża opinię....można i tyle... miłego tworzenia-czego się chce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts