Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie starego domu

poselrulez

Recommended Posts

Witam mam zamoar ocieplac stary dom styropianem mam kilka pytan mianowicie czy odkopac sciany az do fundamentu i ocieplac od samego dołu , fundament jest na głebokosci 40cm , czy ocieplac sciane tak jak ja widac bez kopania . Mam jeszcze zamiar wylac do okoła domu pas betonu 20-30 cm czy warto to robic ?

Witam mam zamoar ocieplac stary dom styropianem mam kilka pytan mianowicie czy odkopac sciany az do fundamentu i ocieplac od samego dołu , fundament jest na głebokosci 40cm , czy ocieplac sciane tak jak ja widac bez kopania . Mam jeszcze zamiar wylac do okoła domu pas betonu 20-30 cm czy warto to robic ?

Dom bez piwnicy jak rozumiem ? Ocieplenie trzeba 10-15 cm wpuścić w ziemię. Po co chcesz ten pas betonu ? Nie lepiej położyć kostkę?

dom bez piwnicy /dac 15cm w ziemi czy lepiej dac tak jak jest fundament. beton poto zeby woda nie wsiakala tak mi sie wydaje

Jeśli masz jakieś problemy z wilgocią (nawet niewielkie) to przede wszystkim nie ocieplaj styropianem tylko wełną. Zwłaszcza jak to stary dom. Zakładam, że ścianę masz jednowarstwową.

Jeśli podłoga jest na poziomie gruntu to lepiej przynajmniej trochę podkopać do cieplenia.

Ten pasek z betonu dookoła może pomóc jak i zaszkodzić.

zbigmor czemu ten pasek moze zaszkodzic? mam stary dom wlasnie z takim pasem do okola zrobione to bylo bardzo bardzo dawno temu pewnie jeszcze przez niemcow moze nie jest to najestetyczniejsze ale zawsze jest kostka i nie zaobserwowale szkodliwych rzeczy a wrecz przeciwnie ulatwia mi to zycie moge spokojnie obejsc dom np z taczka czy kosiarka.

zbigmor czemu ten pasek moze zaszkodzic? mam stary dom wlasnie z takim pasem do okola zrobione to bylo bardzo bardzo dawno temu pewnie jeszcze przez niemcow moze nie jest to najestetyczniejsze ale zawsze jest kostka i nie zaobserwowale szkodliwych rzeczy a wrecz przeciwnie ulatwia mi to zycie moge spokojnie obejsc dom np z taczka czy kosiarka.

Bo słyszałem o przypadkach, że po wykonaniu takiego paska do muru zaczęła dostawać się wilgoć. Wg mnie zależy to od poziomu wód gruntowych, izolacji przeciwwodnej muru, wielkości okapu, sposobu wykonania opaski.

Łatwo sobie wyobrazić sytuację, gdy do tej pory deszcz skapujący z dachu natrafiał na glebę, trawę itp. i wsiąkał w podłoże. Przy opasce potrafi zachlapać ścianę co może powodować niekorzystne efekty.

U nas znajomy zajmujący się pracami na budowie powiedział, żebyśmy skuli beton, który jest przy domu i położyli kostkę. Uzasadnił to tym, że woda, która dostaje się pod beton, nie ma ujścia, nie może parować i że może to prowadzić zawilgocenia ścian (pod ziemią) domu. Ale skoro u was nie ma problemów z wilgocią a beton jest od wielu lat, to nie widzę problemu..

Ocieplaj aż do ławy. 40 cm to bardzo mało. Jeśli dom ma np. 40 metrów obwodu, to koszt styropianu przy założeniu, że ocieplasz grubością 12-15 cm zwiększy się tylko o 190-240 zł. A jest to mostek termiczny.

Tylko trzeba styropian cały pociągnąć klejem z siatką i obłożyć folią kubełkową (wystające kubełki do ściany!).

jest tak dom nie ma wilgoci ale nie ma tez izolacji zadnych poziomych fundamenty sa w czesci podpiwniczonej gleboko jakies 30% domu , reszta domu fundament ma jakies 40cm w głab i jest z cegiel z kamieniami wielkimi na przemian układany .czy takie ocieplenie całości do tego z folia kubełkowa nie zaszkodzi ?

na dzin dzisiajszy wykleilem styropianem 15-20 cm w głąb ale jak trzeba dodam glębiej

jest tak dom nie ma wilgoci ale nie ma tez izolacji zadnych poziomych fundamenty sa w czesci podpiwniczonej gleboko jakies 30% domu , reszta domu fundament ma jakies 40cm w głab i jest z cegiel z kamieniami wielkimi na przemian układany .czy takie ocieplenie całości do tego z folia kubełkowa nie zaszkodzi ?

na dzin dzisiajszy wykleilem styropianem 15-20 cm w głąb ale jak trzeba dodam glębiej

Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale plusów też nie doświadczysz. Ważne, aby to był styropian nienasiąkliwy (a nie zwykły) i folią kubełkową się nie przejmuj bo ona w niczym nie pomoże.

A co zrobić z domem zawilgoconym?

Na parterze wilgoć siega sufitu.Dom przez wiele długich lat był pozbawiony rynien,w dachu były dziury i tynk ze ścian odpadł.

Chcę go ocieplić,ale też chcę zrobić izolacje tzw.podcinkę.Dom ma piwnice jakieś 3 metry wysokie.Jak się do tego zabrać?

Jeśli chcesz zrobić podcinkę to nie rób teraz docieplenia, tynków albo okien.