poselrulez 04.10.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam mam zamoar ocieplac stary dom styropianem mam kilka pytan mianowicie czy odkopac sciany az do fundamentu i ocieplac od samego dołu , fundament jest na głebokosci 40cm , czy ocieplac sciane tak jak ja widac bez kopania . Mam jeszcze zamiar wylac do okoła domu pas betonu 20-30 cm czy warto to robic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.10.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam mam zamoar ocieplac stary dom styropianem mam kilka pytan mianowicie czy odkopac sciany az do fundamentu i ocieplac od samego dołu , fundament jest na głebokosci 40cm , czy ocieplac sciane tak jak ja widac bez kopania . Mam jeszcze zamiar wylac do okoła domu pas betonu 20-30 cm czy warto to robic ? Dom bez piwnicy jak rozumiem ? Ocieplenie trzeba 10-15 cm wpuścić w ziemię. Po co chcesz ten pas betonu ? Nie lepiej położyć kostkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 04.10.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 i chyba troche wiecej niz 30cm tak zeby spokojnie mozna tam bylo przejsc tam mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 04.10.2009 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 dom bez piwnicy /dac 15cm w ziemi czy lepiej dac tak jak jest fundament. beton poto zeby woda nie wsiakala tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.10.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 dom bez piwnicy /dac 15cm w ziemi czy lepiej dac tak jak jest fundament. beton poto zeby woda nie wsiakala tak mi sie wydaje Jeśli masz jakieś problemy z wilgocią (nawet niewielkie) to przede wszystkim nie ocieplaj styropianem tylko wełną. Zwłaszcza jak to stary dom. Zakładam, że ścianę masz jednowarstwową. Jeśli podłoga jest na poziomie gruntu to lepiej przynajmniej trochę podkopać do cieplenia. Ten pasek z betonu dookoła może pomóc jak i zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 05.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 zbigmor czemu ten pasek moze zaszkodzic? mam stary dom wlasnie z takim pasem do okola zrobione to bylo bardzo bardzo dawno temu pewnie jeszcze przez niemcow moze nie jest to najestetyczniejsze ale zawsze jest kostka i nie zaobserwowale szkodliwych rzeczy a wrecz przeciwnie ulatwia mi to zycie moge spokojnie obejsc dom np z taczka czy kosiarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 05.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 zbigmor czemu ten pasek moze zaszkodzic? mam stary dom wlasnie z takim pasem do okola zrobione to bylo bardzo bardzo dawno temu pewnie jeszcze przez niemcow moze nie jest to najestetyczniejsze ale zawsze jest kostka i nie zaobserwowale szkodliwych rzeczy a wrecz przeciwnie ulatwia mi to zycie moge spokojnie obejsc dom np z taczka czy kosiarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.10.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 zbigmor czemu ten pasek moze zaszkodzic? mam stary dom wlasnie z takim pasem do okola zrobione to bylo bardzo bardzo dawno temu pewnie jeszcze przez niemcow moze nie jest to najestetyczniejsze ale zawsze jest kostka i nie zaobserwowale szkodliwych rzeczy a wrecz przeciwnie ulatwia mi to zycie moge spokojnie obejsc dom np z taczka czy kosiarka. Bo słyszałem o przypadkach, że po wykonaniu takiego paska do muru zaczęła dostawać się wilgoć. Wg mnie zależy to od poziomu wód gruntowych, izolacji przeciwwodnej muru, wielkości okapu, sposobu wykonania opaski. Łatwo sobie wyobrazić sytuację, gdy do tej pory deszcz skapujący z dachu natrafiał na glebę, trawę itp. i wsiąkał w podłoże. Przy opasce potrafi zachlapać ścianę co może powodować niekorzystne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 05.10.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 dom jest bardzo stary problemow z wilgocia nie bylo nigdy podłoga jest na gruncie . dzisiaj podkopalem 15-20 cm w glab i tak tez dam styropian , o betonie mysle z tego wzgledu ze latwiej utrzymac czystosc i mniej wody wsiaka w glebe przy domu i dam go z lekkim spadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzanka 09.10.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 U nas znajomy zajmujący się pracami na budowie powiedział, żebyśmy skuli beton, który jest przy domu i położyli kostkę. Uzasadnił to tym, że woda, która dostaje się pod beton, nie ma ujścia, nie może parować i że może to prowadzić zawilgocenia ścian (pod ziemią) domu. Ale skoro u was nie ma problemów z wilgocią a beton jest od wielu lat, to nie widzę problemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 10.10.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Ocieplaj aż do ławy. 40 cm to bardzo mało. Jeśli dom ma np. 40 metrów obwodu, to koszt styropianu przy założeniu, że ocieplasz grubością 12-15 cm zwiększy się tylko o 190-240 zł. A jest to mostek termiczny.Tylko trzeba styropian cały pociągnąć klejem z siatką i obłożyć folią kubełkową (wystające kubełki do ściany!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 10.10.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 jest tak dom nie ma wilgoci ale nie ma tez izolacji zadnych poziomych fundamenty sa w czesci podpiwniczonej gleboko jakies 30% domu , reszta domu fundament ma jakies 40cm w głab i jest z cegiel z kamieniami wielkimi na przemian układany .czy takie ocieplenie całości do tego z folia kubełkowa nie zaszkodzi ? na dzin dzisiajszy wykleilem styropianem 15-20 cm w głąb ale jak trzeba dodam glębiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.10.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 jest tak dom nie ma wilgoci ale nie ma tez izolacji zadnych poziomych fundamenty sa w czesci podpiwniczonej gleboko jakies 30% domu , reszta domu fundament ma jakies 40cm w głab i jest z cegiel z kamieniami wielkimi na przemian układany .czy takie ocieplenie całości do tego z folia kubełkowa nie zaszkodzi ? na dzin dzisiajszy wykleilem styropianem 15-20 cm w głąb ale jak trzeba dodam glębiej Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale plusów też nie doświadczysz. Ważne, aby to był styropian nienasiąkliwy (a nie zwykły) i folią kubełkową się nie przejmuj bo ona w niczym nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 14.10.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A co zrobić z domem zawilgoconym?Na parterze wilgoć siega sufitu.Dom przez wiele długich lat był pozbawiony rynien,w dachu były dziury i tynk ze ścian odpadł.Chcę go ocieplić,ale też chcę zrobić izolacje tzw.podcinkę.Dom ma piwnice jakieś 3 metry wysokie.Jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 14.10.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 I jeszcze jedno pytanie.Czy 60 zł za metr ocieplenia to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 I jeszcze jedno pytanie.Czy 60 zł za metr ocieplenia to dużo? Jak za robociznę to dużo. Jak za całość z tynkiem silikatowym to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A co zrobić z domem zawilgoconym? Na parterze wilgoć siega sufitu.Dom przez wiele długich lat był pozbawiony rynien,w dachu były dziury i tynk ze ścian odpadł. Chcę go ocieplić,ale też chcę zrobić izolacje tzw.podcinkę.Dom ma piwnice jakieś 3 metry wysokie.Jak się do tego zabrać? Jeśli chcesz zrobić podcinkę to nie rób teraz docieplenia, tynków albo okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga112 15.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A czy mogę zrobić podcinkę teraz na zimę i jak długo muszą fundamenty wysychać?Jedni fachowcy mówią że dwa trzy tygodnie,inni że kilka miesięcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A czy mogę zrobić podcinkę teraz na zimę i jak długo muszą fundamenty wysychać?Jedni fachowcy mówią że dwa trzy tygodnie,inni że kilka miesięcy? Nie znam się, a mimo to zdecydowanie odpowiem, że 2,3 tygodnie to będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.10.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A czy mogę zrobić podcinkę teraz na zimę i jak długo muszą fundamenty wysychać?Jedni fachowcy mówią że dwa trzy tygodnie,inni że kilka miesięcy? U mnie było to około 6 miesięcy letnich z intensywnym wietrzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts