Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak jest zrobione to oswietlenie?

anziel

Recommended Posts

wpisz w szukajke lub alledrogo led rgb :) Kieruj sie iloscia lumenow oraz katem rozproszenia swiatla.

Led-y sa rozne od tych mizernie swiecacych az po takie 3W - to juz naprawde mocne. Ceny wysokie ale zywotnosc ich duza :)

Swietlowki te zwykle mrugaja ( nie wiem jak z T5) i nie jest to dobre dla oczu...

Ale ekspertem nie jestem. U siebie zastosuje ledy ,takze ze wzgledu na niski pobor pradu

Też jestem zainteresowany takim oświetleniem. Jeśli ktoś mógłby doradzić to byłbym wdzięczny.

Zamierzam właśnie w taki sposób doświetlić wnękę gdzie będzie stałą kanapa i zastanawiam się które rozwiązanie będzie lepsze. Diody czy świetlówki? Oświetlenie ma to być nie tylko jako "bajer" ale ma np. świecić wystarczająco jasno żeby dało się czytać bez lampki książkę na kanapie. Czy listwa LED podoła? Ja trochę wątpię.. Na jednej z aukcji wyczytałem że taka listwa LED SMD daje ok 600lm 1,2m świetlówka daje rzekomo 1750lm. Czy nie lepiej dać na ścianę dwie takie świetlówki niż takową listwę LED?

wszystko zalezy od tego jaki chcesz uzyskac efekt

,jesli tylko dekoracja to ledy wystarcza na bank , jesli chcesz czytac to radze dac dodatkowo jeszcze na osobnym wlaczniku jarzeniowki lub jeszcze lepiej postaw lampke kierunkowa.

Takie oswietlenie to dekoracja , ktora ma sie swiecic non sto wiec patrz na zuzycie pradu :) dlatego ledy :)

I jeszcze jedna sprawa , nie wiem jak rozplanujesz ale zeby sie nie okazlao ,ze jarzeniowki beda swiecily miejscowo i wowczas efekt marny ,diody na listwie beda swiecily rownomiernie na calej dlugosci ...

Takie oświetlenie to dekoracja , która ma się świecić non sto
tak jak już pisałem..ma to być raczej rozwiązanie praktyczne, m.in do czytania, zamierzam też w miejscu jarzeniówek położyć na ścianie pasy tynku strukturalnego, żeby ładnie to wyglądało. Nie rozumiem też dlaczego ma się świecić non stop. U mnie rozwiązanie LED-y + jarzeniówki odpada, bo i tak już jest sporo włączników:] Chyba jednak zdecyduję się na jarzeniówki..

Od dluzszego czasu planuje zrobic oswietlenie ukryte ze gzymsem.

Ale absolutnie nie chce swietlowek - mozecie mnie nie wie ile mnie namawiac ale wiem ze nawet najlepsze i najnowsze daja trupie swiatlo.

W LEDy jakos nie wierze. Jako dekracyjne swiatelko byc moze sie nadaja.

Ale na pewno nie jako na tyle mocne oswietlenie ze zastepuje klasyczne.

Ogolnie jesli chodzi o swiatl to zdecydowanie wole klasyczne zarowki.

Dlatego bede montowala cos co znalazlam w firmie oferujacej listwy gzymsowe i inen takie.

Sa tak 2 metrowe linie zawierajace male klasyczne zaroweczki.

Sa to zarowczki 12 V , 10 Wat , takie jak sie chyba w oswietleniu wnetrza samochodow uzywa.

W odcinku 2 metry jest 14 takich lampek

I mozna je laczyc w dluzsze odcinki

W takim razie aby oświetlić swoją ścianę potrzebowałbym ok 300W..to ja chyba podziękuję :lol: w sumie to już się zdecydowałem na świetlówki :)

Co do trupiego światła to świetlówki Osram WarmLight dają w porządku światło. Wcale nie jest trupie, tak jak to określiłaś. Całkiem przyjemne ciepłe światło daje też..łuczywo..;););)

Ja na detalach naukowych sie nie znam ale nie spotkałam jeszcze swietlowki co od razu nie daloby sie poznac ze to swietlowka , wlasnie po zimnym swietle.

Fachowcy nieraz pisali ze mimo iz producenci deklaruja iz maja swietlowki o cieplej barwie to nie do konca prawda , bo one daja swiatlo tylko w pewnych pasmach , a nie cale spektrum jak zarowka itd.

Mi i tak barwa nie odpowiada i juz.

Dlatego w domu nie mam ani jednej sztuki swietlowek , tych wkrecanych jak zarowka tez nie.

I ostatnio wkurzyla mnie UE ze wprowadzila zakaz sprzedazy zarowek 100W.

Niby jakim prawem?

Chyba moja sprawa jaki chce placic rachunki

Coraz mniej mi sie ta unia podoba.

Zaczelo sie ze banany maja miec jednakowa krzywizne a za chwile wszystko bedzie musialo byc jednakowe i wszyskim sie ma podobac

Swietłówki wcale nie muszą "mrugać" - starczy elektroniczny statecznik.

Świetlówki mogą mieć barwy od żółtej, poprzez białą do niebieskiej.

Świetlówki mogą być: wielopasmowe, trójpasmowe, halofosforanowe. Dlatego wybierając świetlówkę trzeba kierować się jej temperaturą barwową.

Akwaryści potrafią dobierać świetlówki tak by uzyskać najrozmaitsze efekty świetlne (podbijanie koloru czerwonego, niebieskiego, światło dzienne, światło żarówki)