Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SALON Z ANEKSEM - pomysły, aranżacje, rozwiązania, pomoc w projektowaniu

robekw

Recommended Posts

Witam.

W salonie połączonym z kuchnią o sumarycznej powierzchni ok.27m2 zamierzam postawić stół o wymiarach 140x80 cm z 4 krzesłami (w obszarze pomiędzy kuchnią a salonem) oraz narożnik firmy Wajnert model SLASH (nowość) o wymiarach 255x175 cm - wszystkie elementy zaznaczone są na rysunku (szare obszary to narożnik, stół z krzesłami oraz kuchnia w zabudowie, kreskowane obszary to okna i okno z drzwiami balkonowymi). I tutaj zaczyna się problem: stół z krzesłami musimy mieć ale wydaje mi się, że przy tym wymiarze narożnika będzie zbyt ciasno (długość ściany najdłuższej to 6.6m a przybalkonowej to 4.5 m). Ten narożnik SLASH bardzo nam się podoba i chcemy mieć narożnik ale wydaje się, że jest zbyt duży. Czy macie jakieś inne propozycje lub sugestie? Z góry dziękuję za POMOC... robekw

Rysunek PONIŻEJ:

http://mikrodelecja22q11.republika.pl/salon.jpg

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak narożnik wykonam w odbiciu lustrzanym to będzie jego koniec tuż przy drzwiach balkonowych. To nie pomieszczenie gospodarcze tylko mniejsza, dolna łazienka (tylko z natryskiem i umywalką; mieszkanie 2-poziomowe). Okna są w rzeczywistości tak jak na rysunku - to kuchenne jest niemalże przy blacie szafek zabudowy kuchni tylko wyżej. Stól nie może stać przy tej krótszej ścianie łazienki bo blokowałby otwarte wejście do salonu (to pod kątem 45' to wejście do sypialni) i nie wyglądałoby to ładnie... robekw

no właśnie ktrótszą część L wsadzić pod okno a "uwolnioną" ścianę zagospodarować stołem.... chociaż nie wiem....

najbardziej pasi mi pod stół ściana na przeciwko narożnika , wtedy jakieś tv na ścianie na przeciwko okna z wejściem balkonowym....

no ten narożnik to czyba jednak za duży

Chyba za duży a taki łądny :cry: ... Na ścianie naprzeciw drzwi balkonowych ma być mała i cienka komoda a na niej amplituner i dvd a na ścianie naprzeciw narożnika (na rysunku) LCD 42" i 2 kolumny... Ale ten narożnik :cry: robekw

=========================================

Niestety nie można mieć wszystkiego :cry:

Koniecznie pomniejsz kanapę.....obstawiałabym nawet trzosobową, a nie narożnik.....albo zrezygnuj (bez sensu) z wejścia na balkon :evil:

E tam, bo wy tak stereotypowo myślicie, że ta kuchnia to musi być L i nie inaczej w tym miejscu. Wystarczy jakiś dobry, niestereotypowo myślący projektant, a pewnie ułożyłby i połączył to tak, że wszystko by weszło bez bólu.

Jest to kwestia "mądrej głowy", która to wszystko odpowiednio skomponuje. Czasem jest tak, że sami nie widzimy innych rozwiązań, bo poruszamy się po jakichś zakodowanych schematach (że to musi być właśnie tak), a wystarczy świeże spojrzenie i schematy idą na bok.

Tak było u mnie.

U mnie to też miała być kuchnia U i nie inaczej, bo nie będzie optymalnego wykorzystania przestrzeni, miała być zamknięta na salon,

a projektant powywracał mi te moje wizje do góry nogami i początkowo było mi nieswojo, no bo tak jakoś inaczej niż chciałam,

ale dziś myślę, że dobrze zrobił i za nic bym tego nie chciała już zmieniać.

A skąd znalazłaś zdjęcia :D W necie nie widziałem ale ja miałem najnowszy katalog Wajnerta. W wykonaniu z beżowej ekoskóry - cena sugerowana ok.2570. Pewnie będzie można kupić w granicach 2000zł. Ma dużą powierzchnię do spania (rozkładana dłuższa część) i pojemnik na pościel (podnoszona krótsza). Tylko te wymiary... Może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie :cry: ... robkew