19501719500414 11.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 to może po kolei Trudno Twoją wypowiedź skomentować 1950. sam w niej piszesz kilkakroć o swojej niewiedzy lub niepełnej wiedzy co do meritum... Te tak zwane "specjalne stopy" zastosowane przy produkcji żeberek aluminiowych to nic innego jak aluminium z recyclingu, w którym po przetopieniu jako przypadkowe domieszki występuje pół tablicy Mendelejewa. Producenci tych żeberek zrobili z tej wady atut, gdy tymczasem ilość ogniw elektrochemicznych w tym "specjalnym" stopie jest odpowiednia do ilości jego składników...\ zawsze wiedziałem że jesteś człowiekiem Renesansu, do zakresu Twojej wiedzy, można teraz jeszcze dodać, znajomość metalurgii w części dotyczącej odlewnictwa, przyjmuję z pokorą to co napisałeś i bo wierzę, że wiesz co piszesz, przecież nie wstyd się uczyć od mądrzejszych, 1:0 dla Ciebie, przyjmuję że producenci grzejników aluminiowych nie wiedzą z czego je odlewają, Inhibitory, szczególnie w układzie otwartym ulegają zużyciu. Nikt nie jest w stanie dopilnować ich odpowiedniego poziomu i zagwarantować pełną ich skuteczność a czy ja nie napisałem, zgodnie z zaleceniami producenta z tego co wiem, to oni przewidzieli tego typu sytuację Taktowanie kotła występuje zawsze wówczas, gdy moc grzejników jest mniejsza od mocy kotła. (Analogia ze zbyt silnym wzmacniaczem, przy zbyt słabych kolumnach). 1 kW mocy regulusów niczym się nie różni od 1 kW mocy w grzejniku żeliwnym, przy gigantycznie różnej dynamice grzania. Opinia o taktowaniu kotłów przy grzejnikach niskopojemnościowych wzięła się z początkowego okresu wejścia kotłów gazowych, pozbawionych elektroniki, o sztywnej, wysokiej mocy minimalnej. Obecnie, przy kotłach o zmiennej modulacji i o niskim minimum mocy, takie zagrożenie jest całkowicie nieobecne, niezgłaszane przez żadnego użytkownika od lat. taktowanie kotła, dla, nie wiedzących co to jest, taktowanie to włączanie się palnika w bardzo krótkich okresach czasu, rzędu 3 min i mniej, żeby zapobiec temu zjawisku, producenci kotłów ustawiają automatyką kotła w taki sposób, żeby zapłon palnika nie nastąpił w czasie krótszym niż zakłada producent, taktowanie kotła wywoływane jest przede wszystkim za małym zładem instalacji, przedstawię to na przykładzie, zakładamy że instalacja zalecana przez bogusława , to instalacja grzejnikowa w typowym budynku jednorodzinnym o powierzchni 120-140 m2 zapotrzebowanie na ciepło takiego budynku to moc około 6-8 kW przy temperaturze -20 C na zewnątrz, w przypadku gdy na zewnątrz panują temperatury wyższe, (a chciałem powiedzieć, że dla Bierunia gdzie mieszkam, najniższe śreenie temperatury występują: w grudniu -0,1 C, styczniu -2,8 C, lutym -1,5 C, poza tymi miesiącami średnie temperatury są plusowe, tak na marginesie, dla Bielska Białej gdzie mieszka producent grzejników Regulus, bogusław, wynoszą odpowienio: grudzień 0,1 C styczeń -2,4 C luty -1,3 C bogusław, to u Ciebie jest dużo cieplej i tutaj jestem zaskoczony, ale wróćmy do meritum sprawy, przy zapotrzebowaniu na ciepło, jak wspomniałem, rzędu 6-8 kW przy -20 C, zapotrzebowanie na ciepło przy 0 C, wynosi około 2 kW w tej chwili strzelam ale niewiele się mylę, przeciętny kocioł gazowy ma dolną granicę modulacji w okolicach 6 do nawet 10 kW, jak sądzisz w jakim czasie kocioł o mocy 6 kW ogrzeje 35 litrów wody (dane z Twojego postu) w instalacji z Regulusami?, a w jakim czasie, kocioł pracujący z taką samą mocą, ogrzeje 345 l. wody w instalacji grzejników panelowych lub 1000 l. wody w instalacji z grzejnikami żeliwnym?i, wziąwszy pod uwagę że Twoje grzejniki to Porsche, a pozostałe to ciężarówki, bo przecież to Twoje ulubione porównanie, jak mnie pamięć nie myli, a chyba mnie nie myli odpowiedz mi proszę, ale bez manipulacji w której jesteś mistrzem, w jakim czasie automatyka wyłączy palni8k i w jakim czasie będzie ta sama automatyka chciała włączyć ten sam palnik?, czy będzie to czas, w którym to automatyka nie pozwoli na powtórne włączenie palnika zapobiegając taktowaniu?, dla którego rodzaju grzejników praca kotła będzie najekonomiczniejsza? wiem znowu Ci się naraziłem, ale nie cierpię jak ktoś naciąga ludzi którzy nie wiedzą dużo na ten temat, manipulując nimi, nie raz Ci pisałem, że Regulusy nie są złe, ale pisz całą prawdę, że potrzebny jest do domu jednorodzinnego bufor, że sprawdzają się w naprawdę dużych instalacjach o gustach nie dyskutuję, ale mnie osobiście Regulusy się nie podobają rozumiem Ciebie, masz swój kawałek tortu na rynku grzejników i chciałbyś mieć większy, to normalne, ale, nie manipulując ludźmi Zatem Twój zarzut 1950 jest anachroniczny, nieaktualny. Grzejnik ma grzać, ma grzać optymalnie ekonomicznie i precyzyjnie a nie ma buforować nadmierną moc kotła.. mam pytanie do Krisa, w jakim czasie (minuty, sekundy) czujesz, że jest ciepło w domu? o ile się różni czas, w którym użytkownik Ragulusów a pozostałych rodzajów grzejników zaczyna odczuwać, że grzejniki grzeją? na to pytanie odpowiedziała Ci Smoczyca, na drugie pytanie odpowiem Ci od razu, różnica może sięgać na plus Regulusa, minutę, może dwie, i może jeszcze trzecie pytanie, jaka jest różnica w cenie? w sumie to też retoryczne pytanie, wiem o ile są droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.10.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 To jest ta słynna dynamika regulusów. Jedna z największych ich zalet Zostawcie wszystko i kupujcie dynamiczne regulusy. Będziecie szybciej ogrzani od sąsiada z innymi grzejnikami o pół minuty, naprawdę warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.10.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 1 kW mocy regulusów niczym się nie różni od 1 kW mocy w grzejniku żeliwnym, przy gigantycznie różnej dynamice grzania. 1950 pisze: jak sądzisz w jakim czasie kocioł o mocy 6 kW ogrzeje 35 litrów wody (dane z Twojego postu) w instalacji z Regulusami?, a w jakim czasie, kocioł pracujący z taką samą mocą, ogrzeje 345 l. wody w instalacji grzejników panelowych lub 1000 l. wody w instalacji z grzejnikami żeliwnym?i, Odpowiedziałem. Nie uważasz... Powtórzę: Układ grzewczy o małej masie całkowitej z nieporównanie mniejszym początkowym wydatkiem energii oraz znacznie, znacznie szybciej można podgrzać do temperatury pracy efektywnej Temp. robocza przeciętnie stosowany przy regulusach wynosi 45-55 oC. Policz sobie sam przywołane zadanie. Ale dokładnie.... To jest wiele minut przy każdym włączeniu cyklu grzewczego i wiele minut zbędnego grzania przy każdym wyłączeniu kotła. Ogrzewanie to nie tylko początek lecz także koniec grzania w każdym cyklu.. W przywołanej instalacji zawierającej 345 l dla paneli lub 1000 l. dla żeber już po osiągnięciu pożądanej temperatury w pomieszczeniach nadal jest mnóstwo gorącej wody i gorącego metalu, który nadal grzeje... PO co? W jakim wypadku komfort cieplny będzie największy? Byłeś kiedyś w domu ogrzewanym regulusami? Mówiłeś kiedyś 1950, że nie, ani że ich nigdy nawet nie montowałeś.... Jeśli użytkownik kupi do ciepłego domu mały kocioł o bardzo niskiej mocy minimalnej - to czy nie jest na samym starcie nagrodzony mniejszym wydatkiem na kocioł? Czy taki układ nie będzie pracował taniej? Kriss2222 pisze, że ma super i uzasadnia dlaczego. Jego zdaniem rewelka. A Wy mu mówicie jak ma... Chcecie obniżyć jego poziom zadowolenia z wybranej przez siebie konfiguracji. Dlaczego? A nie wydaje się Wam, że może naprawdę ma wyjątkowo dobrze? Przecież widzi jak mają inni..... Widzi różnicę na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 śmiem twierdzić, że komfort cieplny domu ogrzewanego innymi grzejnikami niż tymi które produkujesz, nie różni się niczym od domu ogrzewanymi Twoimi grzejnikami, różnice w histerezie pracy obydwu rodzajów grzejników, są dla użytkownika nieodczuwalne, sprawa następna Układ grzewczy o małej masie całkowitej z nieporównanie mniejszym początkowym wydatkiem energii oraz znacznie, znacznie szybciej można podgrzać do temperatury pracy efektywnej jak to się ma do taktowania kotła? przypominam, chodzi o podgrzanie 35 l. wody mocą 6 kW, a nawet mniejszej ilości wody, te 35 l. było dla 50 grzejników, w przeciętnym domu z reguły jest około 10 grzejników, czyli ilość wody do ogrzania jest 5 razy mniejsza czyli około 7 l. Ogrzewanie to nie tylko początek lecz także koniec grzania w każdym cyklu.. przypominam CI, że ogrzewanie to przede wszystkim uzupełnianie strat ciepła w budynku, co ma piernik do wiatraka? jak Ci napisałem histereza pracy obydwu rodzajów grzejników jest nieodczuwalna dla użytkownika, co zyskuje użytkownik, poza: zaszczytem posiadania Twoich grzejników, możliwością niedogrzania pomieszczeń ze względu na zadziałanie automatyki blokującej palnik, straty ciepła w budynku są dokładnie takie same, niezależnie od zastosowanych grzejników, albo ja się na tym już zupełniie nie znam Jeśli użytkownik kupi do ciepłego domu mały kocioł o bardzo niskiej mocy minimalnej - to czy nie jest na samym starcie nagrodzony mniejszym wydatkiem na kocioł? Czy taki układ nie będzie pracował taniej? co znaczy wg Ciebie mały kocioł? kocioł o wymiarach 60x40x25 cm, czy kocioł o mocy od 6-24 kW, w jaki sposób Twoje grzejniki mają się do nagrody za mniejszy koszt zakupu kotła? Kriss2222 pisze, że ma super i uzasadnia dlaczego. Jego zdaniem rewelka. A Wy mu mówicie jak ma... Chcecie obniżyć jego poziom zadowolenia z wybranej przez siebie konfiguracji. Dlaczego? A nie wydaje się Wam, że może naprawdę ma wyjątkowo dobrze? Przecież widzi jak mają inni..... Widzi różnicę na swoją korzyść. albo ja nie umiem czytać, albo zaczynasz znowu manipulować, zapominasz, że tutaj można sprawdzić co kto mówi, użyj funkcji cytuj i pokaż że kłamię, Smoczyca powiedziała że ona też ma momentalnie gorąca grzejniki, i to jest normalne, w tak małych układach, moment kiedy zaczynają grzać grzejniki, to kwestia minut, i jeżeli użytkownik grzejników innych niż Twoje, ma dobrze zrobioną instalację to w równym stopniu będzie z niej zadowolony, ponad to rozumiem, że Kris porównywał już swoją instalację z Twoimi grzejnikami z inną instalacją i dlatego ma powody do zadowolenia, jeżeli tak to jest powód do chwały, i Ty wiesz o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 widze ze sie dogadać nie możecie , może warto także wsiąść pod uwagę gwarancje na regulusy 25lat przemawia za nimi niewiem jak inni ale dla mnie im mniej wody w instalaci tym szybciej można zacząć grzać pomieszczenia oraz szybko można przestać , taka instalacja jest bardziej sterowalna niż o większej pojemności , dla mnie jasne jest że podłogówką nie posterujesz jak sie podoba, niby już nie potrzebujesz już ciepła, pompy stają a ona dalej i dalej grzeje tak z pare godzin , a nam z j... kapie wedd=łóg mnie to samo ma sie do grzejników, logiczne jest że grzejniki żeliwne długo sie nagrzewają ale za to długo jeszcze grzeją po zatrzymaniu instalacji aluminiwe grzejniki są troche podobne w działaniu , jak już nagrzejesz żeberka to hulają jak lala ale na szlag ich nie zatrzymasz . U rodziców sa stare grzejniki i regulusy (stopniowa wymiana instalacji) gdy rozpalą w kotle to pierwsze grzeją regulusy , gdy wygaszą to też pierwsze są zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.10.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 hm ... wiesz co? tak se myślę .... że chyba za bardzo dałeś se nakłaść , Krzyś do głowy jakie to wspaniale se kupiłeś cudeńko te Regulusy grzejniki aluminiowe mają to do siebie , że szybko się nagrzewają, ale także szybko się wychładzają ... dla mnie to na przykład wada i wkurza mnie to .... bo: kiedy piec grzeje na na CWU (a ma co grzać, bo mam 300l wymiennik) to stygną w tym momencie grzejniki ... i stygną szybko .... jak dla mnie za szybko , bo ta huśtawka temperatur mnie osobiście dobija ... ale rozumiem, że dla kogoś to może być zaleta (choć nie wiem do czego potrzebna , no ale niech bedzie ) według mnie i dla mnie najlepsze byłyby grzejniki które właśnie powoli się wychładzają .... są takie? bo jak mi się już skończy gwarancja producenta KFA 15 lat (jak dożyję i w międzyczasie czegoś jeszcze nie wybuduję ) to se takie kupię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ależ Smoczyco, to co piszesz, to nie po linii bogusława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.10.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ależ Smoczyco, to co piszesz, to nie po linii bogusława ależ 1950 ... znasz mnie tu na forum i wiesz, ze szczerze mnie wali co po czyjej lini jest ... pisze co wiem z doświadczenia i to co myślę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ale, on będzie zawiedziony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 eee tam .... najwyżej mnie zbluzga .... przyzwyczajona jezdem a co do grzejników .... szczerze .... grzejnik jak grzejnik ...strzelać z tego nikt nie bedzie ...teraz jest to, za 5 lat będzie coś nowszego .... a tak naprawdę najwazniejsza jest z głową wykonana instalacja , oraz dobrze dobrane grzejniki w kontekście zapotrzebowania domu na ciepło ... czy stalowe, czy aluminiowe, czy miedziano-aluminiowe ..... w domu standardowym różnice w szybkości nagrzewania i ogólnie w użytkowaniu są tak mało zauważalne, ze moim zdaniem nie warto se tym d..... za przeproszeniem zawracać .... ważne , żeby były jedynie dobrej marki , wypróbowanej firmy i dobrze do instalacji dobrane w sensie łączenia materiałów ... chińszczyzny bym nie kupiła osobiście ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.10.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 i za to Cię lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.10.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 posłuchaj badziewia byś nie kupiła a jakoś ci sie udało , to nie mi sie gazy w instalacji zbierają . a o tym nakładaniu do głowy to sie nie martw dagmara , bo te forum jeszcze nie istniało a te grzejniki sie już dobrze sprawowały u klientów , poszanuj czyjaś decyzje i nie wciskaj komuś na silę że źle wybrał , albo ja mam dobrze a ty zle , wybrałem takie a nie inne grzejniki nie z powodu dynamiki grzania a z powodu materiału z którego jest wykonany , bo jeśli mówi sie głośno że instalacji miedzianej nie powinno łączyć sie z aluminim to tego nie robie na siłe jak niektórzy a potem se nie mogą poradzić z gazami. To tyle z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 słuchaj ....nie neguję Regulusów .... może pokaż mi gdzie napisałam, ze Regulusy są do d....... bo se nie przypominam takiego wpisu .... co więcej: kilka wpisów wyżej napisałam, ze do instalacji miedzianej najlepsze są grzejniki miedziane .... ale nie tylko wokół Regulusów się świat kręci bo grzejniki miedziane produkują także inne firmy ( i tańsze są) .... na co boguslaw mi napisał , ze jego świat się kręci wokół Regulusów bo on zajmuje się Regulusami "służbowo" i to o to tu chodzi .... wszystkie inne są be ....tylko Regulusy super .... a tak nie jest.... moja instalacja jest ...hm... nie wiem , czy skopana czy mam wyjątkowego pecha ... ponieważ taka sytuacja jak u mnie zdarza się nieczęsto - ale uczciwie napisałam o tym na początku wewontku .... i dlatego nie polecałam aluminiowych do miedzianej instalacji ... natomiast nie odbiera mi to możliwości wyrażenia swojego zdania co właśnie uczyniłam .... i nie unoś się tak .... bo nie ma czym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 12.10.2009 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 spoko , może zle odebrałem twoje słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 12.10.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 witam ja mam grzejniki fondital serir 500/100 i jestem z nich zadowolony nic sie z nimi nie dzieje 3 sezony już śmigają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 12.10.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 1950. Manipulujesz. Dlaczego? Jaki masz w tym interes? Obecne minimum mocy kotłów to nie 6 a 2 kW.... Pojawiła się takich cała masa... Jest jeszcze kwestia temperatury grzania... daggulko piszesz: .... wszystkie inne są be ....tylko Regulusy super .... Nic na to nie poradzę... Ale to zupełnie nie tak. Mam pewne przemyślenia i kilkunastoletnie doświadczenie z obserwacji ewolucji techniki grzewczej właśnie w aspekcie grzejników oraz różnych konfiguracji instalacji c.o. Jeszcze 10- 15 lat temu uzasadnienie dla montażu tego typu grzejników było marginalne. Między innymi dlatego padł Convector + wady produktu +błędy w strategii marketingowej. Obecnie im cieplejszy obiekt, tym bardziej bardziej uzasadnione jest montowanie dynamicznych grzejników o małej masie całkowitej. Tylko takie bowiem są w stanie w pełni wykorzystać liczne, obecnie wystepujące uzyski ciepła, w tym ciepło bytowe... Tylko grzejniki o dużej powierzchni wymiany, (a największą ze wszystkich mają bezapelacyjnie regulusy) gwarantują możliwość pracy w niskiej temperaturze czynnika grzejnego a przez mieszany sposób oddawania ciepła i szybką reakcję na impuls cieplny wytwarzają niespotykanie wysoki komfort cieplny.... Kieruję się w swoich rozważaniach moją "Zasadą jednego bufora". Nieekonomicznym i mało sterowalnym jest przesuwanie wytworzonego ciepła z jednego magazynu do drugiego. Pomyślcie jak producenci.... Dlaczego stworzono opciję zerowych stanów magazynowych? Jeśli u Ciebie daggulko, wychłodzenie grzejników daje odczuwalny spadek odczucia temperatury a zatem ma wpływ na komfort cieplny, oznacza to ni mniej ni więcej, tylko to, że masz niezbyt ciepły budynek... Zatem w Twoim przypadku, być może właśnie grzejniki żeliwne byłyby najwłaściwszymi..... Porsche tak, jest szybkie i łatwo nim manewrować, lecz nie dla każdego i nie na każdą drogę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 60-70 % kotłów na rynku to kotły popularne,reszta to wyższa półka,modulacja w kotłach popularnych zaczyna się z reguły od 25-30%,policz sobie ile to wynosi z 24 kW to najpopularniejszy zakres mocy,kotły modulujące od 2 kW, to jednostki w kosmicznych cenach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 02.11.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 to ja może odświeżę , poszukuję wymiennika ciepła kominek-CO, instalację CO mam zrobioną w miedzi, więc po tym jak naczytałem się o korozji i wodorze zacząłem szukać miedziany wymiennik - coś w stylu 30 kW, 30 płytek. no i tutaj zaczynają się schodki, bo wszystkie jakie znalazłem są stalowe , jak wygląda sprawa korozji w tym przypadku? czy jeden mały, stalowy wymiennik (+wymiennik na piecu gazowym + wymiennik na zasobniku) nie będą sprawiały kłopotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.11.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 to ja może odświeżę , poszukuję wymiennika ciepła kominek-CO, instalację CO mam zrobioną w miedzi, więc po tym jak naczytałem się o korozji i wodorze zacząłem szukać miedziany wymiennik - coś w stylu 30 kW, 30 płytek. no i tutaj zaczynają się schodki, bo wszystkie jakie znalazłem są stalowe , jak wygląda sprawa korozji w tym przypadku? czy jeden mały, stalowy wymiennik (+wymiennik na piecu gazowym + wymiennik na zasobniku) nie będą sprawiały kłopotów? Stal + miedź to znikomy problem, żeby nie powiedzieć, że jego brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 13.06.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Odświeżając wątek - mam w domu instalację miedzianą i fachowcy rekomendują, żebym właśnie zamontował miedziane grzejniki. Podpowiecie jakie są plusy tego i czy z perspektywy tych lat istnienia wątku to się sprawdziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts