future74 11.10.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witajcie Forumowicze,bardzo proszę Was o doświadczenia, te najmilsze , ale i te mniej miłe z firmą ABATEX z Łodzi. Czy ktoś z Was uzyskał wycenę poszczególnych okien, jakie proponują ceny, jakie doświadczenia w negocjacjach, jak z terminami i przede wszystkim z wykonawstwem, jakością usługi i materiału? Proszę o pomoc od, mam nadzieję, że wszystkich zadowolnych, choś bardzo chętnie przyjmę info od tych niezadowlonych; chcę wybrać okna do domu pasywnego; przeczytałem różne opinie o firmię ABATEX, więc chciałbym uzyskać od Was aktualne opinię. Te różne opinie popychają mnie w poszukiwaniach w różnych firmach. Na oku mam okna Rehau (Clima-Design), Abatex (Salamander 3D) i Oknoplus (Termoplus) i Budvar (Energy Line); zacznę od ABATEX-u, zobaczę jak oni dzisiaj postępują, może przy negocjacjach będę miał argument konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.10.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witajcie Forumowicze, bardzo proszę Was o doświadczenia, te najmilsze , ale i te mniej miłe z firmą ABATEX z Łodzi. Czy ktoś z Was uzyskał wycenę poszczególnych okien, jakie proponują ceny, jakie doświadczenia w negocjacjach, jak z terminami i przede wszystkim z wykonawstwem, jakością usługi i materiału? Proszę o pomoc od, mam nadzieję, że wszystkich zadowolnych, choś bardzo chętnie przyjmę info od tych niezadowlonych; chcę wybrać okna do domu pasywnego; przeczytałem różne opinie o firmię ABATEX, więc chciałbym uzyskać od Was aktualne opinię. Te różne opinie popychają mnie w poszukiwaniach w różnych firmach. Na oku mam okna Rehau (Clima-Design), Abatex (Salamander 3D) i Oknoplus (Termoplus) i Budvar (Energy Line); zacznę od ABATEX-u, zobaczę jak oni dzisiaj postępują, może przy negocjacjach będę miał argument konkurencji. Jak kupowałem swoje to rozmawialem z Rehau i proponowali mi ciepłe ich okna ale nie pasywne bo sam gość przyznał że są diabelnie drogie. Nie wiem jak teraz. Na stronie Abatex`u nie widzę okien pasywnych. Ale Budvar mają niezły współ. 0,78 W/m2*K ale ciekawe jaki koszt. O Termoplusach mało piszą na stronie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo2206 11.10.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Ja jestem bardzo zadowolony z obsługi jak rownież z ceny okien na profilu schuko ( ponoć najlepszy w europie ) od producenta z Czaplinka f-ma Tur-plast. Wejdż do nich na stronkę . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 11.10.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ja kupiłem u=0,6 w abatexie - moje wrażenia właśnie wpisałem tu:http://forum.muratordom.pl/post3698242.htm#3698242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
future74 11.10.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Wielkie dzięki,Wasze doświadczenia bardzo różne, ale dla mnie bardzo cenne; raczej żegnam Abatex i profile Salamander 3D; jeśli ktoś ma inne doświadczenia, albo jakieś nowe z oknami do domów pasywnych, proszę o info; mam czas do 1 grudnia 2009 r.; liczę tak ok. 12 tygodni na realizację indywidualnego zamówienia, a więc w marcu mogliby zamontować okna; może ktoś miał już wycenę, może już ktoś mieszka z dobrymi oknami (niski stopień przenikania ciepła Uf, dobre uszczelki pięć-siedem komór) i chciałby się podzielić doświadczeniami, dajcie znac. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.10.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ale Budvar mają niezły współ. 0,78 W/m2*K ale ciekawe jaki koszt. pzdr Te U to calego okna czy szyby ? Ja mam "normalne" okna. "U" szyby cos kolo 0,6 a calego okna z tego wyjdzie jakies 1,0 (5 komorowe pvc) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ale Budvar mają niezły współ. 0,78 W/m2*K ale ciekawe jaki koszt. pzdr Te U to calego okna czy szyby ? Ja mam "normalne" okna. "U" szyby cos kolo 0,6 a calego okna z tego wyjdzie jakies 1,0 (5 komorowe pvc) Fantom Myślę że całego okna. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.10.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Tylko jakiego okna? Każde okno ma inny współczynnik przenikania ciepła! Zależy on od rozmiaru, podziałów, szprosów itp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.10.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jest tak jak pisze Wojtek. U mnie dla okien Jezierski Exclusive z szybami 0,6 Uw całego okna waha się od 0,81 do 0,93.Ale żeby nie stracić tych parametrów to okno trzeba jeszcze odpowiednio zamontować w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.10.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dokladnie tak. Przy tych 7 komorach i szerszym profilu cale okno moze miec juz te U = 0,8. Ja mam normalne profile i "tylko" U = 1,0 (tak mysle, ze bedzie w tych granicach). A czesto ludzie nabieraja sie na chwyty sprzedawcow, ktorzy podaja tylko i wylacznie U szyby - np 1,0 (a cale okno ma wtedy najczesciej 1,5-1,6) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jezier - coś mi się wydaje że masz Uw jeszcze niższe - zmieniłeś ramkę dystansową z aluminiowej na TPS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Tylko jakiego okna? Każde okno ma inny współczynnik przenikania ciepła! Zależy on od rozmiaru, podziałów, szprosów itp! Na pewno zależy to od tych elementów ale myślę że podają uśrednione. Im większe okno (przeszklenie) tym niższy współ. i odwrotnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 j-j - góra jest marketing i podaje się Uw dla okna jednoskrzydłowego 1230/1480 (przeważnie) Inni robią jeszcze lepsze jaja podając dla takiego okna w wersji fix szklony w ościeżnicy. Przykład niejako z mojego podwórka Schuco CT-70: skrzydło RU - Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.96 W/m˛K fix w oscieznicy - Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.86 W/m˛K i dla porównania Schuco Si-82 Premium Ultra (nazwa Jezierskiego) skrzydło RU: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.86 W/m˛K fix szklony w ościeżnicy: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.81 W/m˛K ale weźmy dla przykładu Si-82 Premium Ultra w wymiarze 1500/1500 i w jednym skrzydle a otrzymamy: skrzydło RU: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.84 W/m˛K fix szklony w ościeżnicy: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.79 W/m˛K i można tak w kółko manipulować danymi by efekt na potencjalnym kliencie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 j-j - góra jest marketing i podaje się Uw dla okna jednoskrzydłowego 1230/1480 (przeważnie) Inni robią jeszcze lepsze jaja podając dla takiego okna w wersji fix szklony w ościeżnicy. Przykład niejako z mojego podwórka Schuco CT-70: skrzydło RU - Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.96 W/m˛K fix w oscieznicy - Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.86 W/m˛K i dla porównania Schuco Si-82 Premium Ultra (nazwa Jezierskiego) skrzydło RU: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.86 W/m˛K fix szklony w ościeżnicy: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.81 W/m˛K ale weźmy dla przykładu Si-82 Premium Ultra w wymiarze 1500/1500 i w jednym skrzydle a otrzymamy: skrzydło RU: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.84 W/m˛K fix szklony w ościeżnicy: Uw-Wert nach DIN EN 10077-1: 0.79 W/m˛K i można tak w kółko manipulować danymi by efekt na potencjalnym kliencie zrobić No no, faktycznie a ja wierzyłem że uśredniają hehe. Trzeba pytać dla jakiego okna mierzone "u" było . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Podanie jakiegokolwiek "uśrednionego" wyniku nie mówi nam nic. Ważne są konkretne wartości dla okien, które ktoś ma mieć zamontowane w swoim domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Podanie jakiegokolwiek "uśrednionego" wyniku nie mówi nam nic. Ważne są konkretne wartości dla okien, które ktoś ma mieć zamontowane w swoim domu! Nie do końca bo średnia np. dla domów pasywnych i dla zwykłych okien jest istotnie inna. Oczywiście jeśli będą to np. okna pasywne i ciepłe i dla pasywnych węźmiemy malutkie okno a dla tych cieplejszych duże to różnica może być mało widoczna ale właśnie uśrednienie dla każdych okien dałoby jakieś informacje. Poza tym strat przez okna nie liczysz dla każdego okna osobne "u" choć możesz i tak (ja tak liczyłem bo chciałem bardzo dokładnie wszystko policzyc) więc uśrednione "u" jest jak najbardziej do wykorzystania, chyba że masz okna wszystkie w jedynm wymiarze itd.... Ale nie ma co dyskutować, okna jak napoisał Jareko są "zmanipulowane" więc nie ma co, trezba po prostu wierzyć że mamy coś "ciepłego" w otworach ściennych. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.10.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Do obliczeń konkretnego domu wystarczy znać średnie U wszystkich okien w tym domu i ich powierzchnię. Natomiast nie wyobrażam sobie takiego ogólnego "średniego" U dla okien danego producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Do obliczeń konkretnego domu wystarczy znać średnie U wszystkich okien w tym domu i ich powierzchnię. Natomiast nie wyobrażam sobie takiego ogólnego "średniego" U dla okien danego producenta... Chyba mnie nie zroumiałeś- średnie "u" dla okien danego typu jak np. dla okien pasywnych itp. a nie dla całego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 12.10.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ..nie wiem jak w innych firmach ale w Oknoplus na wydruku oferty czy umowy jest odpwiednia rubryka i przy każdym oknie jest podawany współczynnik przenikalności cieplnej całego okna. Zmienia się w zależności jaką szybę zastosujemy , profil mają ten sam 73mmrama skrzydło 84mm ze styropianem w futrynie i skrzydle. Jest to wymóg chyba do certyfikatu CE który nakłada na produkującego obowiązek etykietowania okien etykietami z tego typu informacjami. Myślę, że chcący ominąć jakieś kombinacje tymi współczynnikami to właśnie na to trzeba patrzeć a nie na jakieś "U średnie" które każda firma manipuluje pod siebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 12.10.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 WItam Czy ktoś ma doświadczenia z oknami Internorm, z Austrii. Cena, jakość czas realizacji itp. Pozdrawiamtomclav[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts