kaszak 13.10.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Czy są takie których kolor światła jest taki jak w normalnych żarówkach? Albo przynajmniej mocno zbliżony? Nie cierpię tych sinawo-zielonkawo-świetlówkowych odcieni. Proszę o konkretne modele i firmy. Gwint normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 13.10.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Najładniejsze światło jak dla mnie to dają żarówki diodowe zimne. Są dużo przyjemniejsze dla oka od świetlówek czy zwykłych żarówek. Można już znaleźć modele do każdego gwintu i o wysokich jasnościach nadających się do normalnego oświetlenia pomieszczenia. Wadą jest oczywiście wysoka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Sprawdzaj temperaturę barwową (zwykle podawana jest w Kelwinach):1800 K - świeca2700 K - barwa bardzo ciepłobiała ( żarówka ) 3000 K - barwa ciepłobiała 4000 K - barwa biała 5000 K - barwa chłodnobiała 6500 K - barwa dzienna A tu porównanie światła różnych świetlówek (na przykładzie akwarium):http://saurama.aqua-web.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 14.10.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Najładniejsze światło jak dla mnie to dają żarówki diodowe zimne. Są dużo przyjemniejsze dla oka od świetlówek czy zwykłych żarówek. Hmmm, co do tego jaka temperatura swiatla jest przyjemna dla oka to bym powiedzial, ze zdecydowanie ta ciepla przy ktorej wzrok bardziej odpoczywa niz jest drazniony. 1800 K - świeca 2700 K - barwa bardzo ciepłobiała ( żarówka ) 3000 K - barwa ciepłobiała 4000 K - barwa biała 5000 K - barwa chłodnobiała 6500 K - barwa dzienna Dobrym odniesieniem jest barwa slonca do ktore ludzki wzrok jest najbardziej przyzwyczajony, jest ona zalezna od zachmurzenia i pory dnia, ale waha sie w okolicach 5000K. Nizsza temperatura -> cieplejsza barwa Wyzsza temperatura -> zimniejsza barwa mniej przyjemna dla wzroku, czasem wrecz niebieski kolor a w skrajnosci filoletowawa podchodzaca pod ultrafilolet (temperatury powyzej 10000K). Dla ciekawosci to xenony fabrycznie montowane w samochodach maja barwe swiatla zazwyczaj o temperaturze 4300K, sprzedawane podrobki oferuja tez o duzo wyzszych temperaturach (nawe 800-1200K) co mozna latwo zauwazyc bo daja niebieskawe swiatlo. Ogladalem pare zarowek LED, ktore zazwyczaj dzieli sie na te o cieplej barwie swiatla i zimnej, zimna ma temperature okolo 5000 i subiektywnie daje wiecej swiatla, cieplejsza subiektywnie mniej i daje swiatlo o kolorze zblizonym do klasycznej zarowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 14.10.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Dobrym odniesieniem jest barwa slonca do ktore ludzki wzrok jest najbardziej przyzwyczajony, jest ona zalezna od zachmurzenia i pory dnia, ale waha sie w okolicach 5000K. zimna ma temperature okolo 5000 i subiektywnie daje wiecej swiatla, Czyli z tego wynika, że moje odczucia są prawidłowe - zimny led jest najbardziej naturalny. Mam założone zimne ledy w kuchni i ciepłe w łazience. W kuchni jest super, a w łazience troszkę mnie denerwuje ten żółty odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.10.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Nie lubie zimnego białego w ledach. Dla mnie zbyt "prosektoryjne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 14.10.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Pewnie wszystko też zależy od samych ledów. Led ledowi nie równy. Ale "prosektoryjny" to w kuchni jak znalazł do krojenia mięska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 15.10.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie chce tu robić reklamy ale zakupiłem na allegro świetlówki Govena. Porównywałem je specjalnie do żarówek bo nie mogłem się nadziwić że kolor jest identyczny. Tak na marginesie świetlówki mają miękki start (0,5s) poprzez to osiąga się bardzo długi czas świecenia są 10 000 i 15 000 godzin! Ja akurat mam 10 000. Dodatkowo porównywałem 20W osram i 23W Govena to optycznie 2 razy mocniej świeci! Więc osobiście poleciłbym właśnie te bo to nie chiszczyzna tylko w Toruniu je produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.10.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie chce tu robić reklamy ale zakupiłem na allegro świetlówki Govena. Porównywałem je specjalnie do żarówek bo nie mogłem się nadziwić że kolor jest identyczny. Tak na marginesie świetlówki mają miękki start (0,5s) poprzez to osiąga się bardzo długi czas świecenia są 10 000 i 15 000 godzin! Ja akurat mam 10 000. Dodatkowo porównywałem 20W osram i 23W Govena to optycznie 2 razy mocniej świeci! Więc osobiście poleciłbym właśnie te bo to nie chiszczyzna tylko w Toruniu je produkują. Chyba mnie przekonales, tylko ten Torun... jakos zle mi sie kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 15.10.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 E tam, zaraz Ci się z jednym kojarzy. A może tak z pierniczkami? Z krzywą wieżą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 15.10.2009 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Pogapiłam sie na tą Govenę przez net i faktycznie piszą o niej że ma temperaturę 2700 czyli jak żarówka. Gdzie je można kupić, są po marketach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.10.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 E tam, zaraz Ci się z jednym kojarzy. A może tak z pierniczkami? Z krzywą wieżą? Kojarzy sie rozglosnia radiowa, ale to byl zart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 15.10.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Pogapiłam sie na tą Govenę przez net i faktycznie piszą o niej że ma temperaturę 2700 czyli jak żarówka. Gdzie je można kupić, są po marketach? Zapytaj sam mailem: http://govena.com/pl;govena,kontakt.html A mi też Toruń kojarzy się z piernikami. Bo dawno dawno temu nie było pierników w sklepach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 15.10.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Pogapiłam sie na tą Govenę przez net i faktycznie piszą o niej że ma temperaturę 2700 czyli jak żarówka. Gdzie je można kupić, są po marketach? Zapytaj sam mailem: http://govena.com/pl;govena,kontakt.html A mi też Toruń kojarzy się z piernikami. Bo dawno dawno temu nie było pierników w sklepach ..... SamA - ja baba jestem. Zapytam, ale na allegro widziałam. Toruń piękne miasto, szkoda że tam nie mieszkam A pierniki mieli tam zawsze, zawet w kryzysie sie zdarzały. Dziadek nam przywoził. Ech....wspomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 15.10.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 To trzeba było swoją nazwę na A zakończyć i by było kaszaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 16.10.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 To trzeba było swoją nazwę na A zakończyć i by było kaszaka No to muszę to powiedzieć temu co mnie tak "ochrzcił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts