Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki energooszczędne a kolor światła

kaszak

Recommended Posts

Najładniejsze światło jak dla mnie to dają żarówki diodowe zimne. Są dużo przyjemniejsze dla oka od świetlówek czy zwykłych żarówek. Można już znaleźć modele do każdego gwintu i o wysokich jasnościach nadających się do normalnego oświetlenia pomieszczenia. Wadą jest oczywiście wysoka cena.

Sprawdzaj temperaturę barwową (zwykle podawana jest w Kelwinach):

1800 K - świeca

2700 K - barwa bardzo ciepłobiała ( żarówka )

3000 K - barwa ciepłobiała

4000 K - barwa biała

5000 K - barwa chłodnobiała

6500 K - barwa dzienna

A tu porównanie światła różnych świetlówek (na przykładzie akwarium):

http://saurama.aqua-web.org/

Najładniejsze światło jak dla mnie to dają żarówki diodowe zimne. Są dużo przyjemniejsze dla oka od świetlówek czy zwykłych żarówek.

Hmmm, co do tego jaka temperatura swiatla jest przyjemna dla oka to bym powiedzial, ze zdecydowanie ta ciepla przy ktorej wzrok bardziej odpoczywa niz jest drazniony.

1800 K - świeca

2700 K - barwa bardzo ciepłobiała ( żarówka )

3000 K - barwa ciepłobiała

4000 K - barwa biała

5000 K - barwa chłodnobiała

6500 K - barwa dzienna

Dobrym odniesieniem jest barwa slonca do ktore ludzki wzrok jest najbardziej przyzwyczajony, jest ona zalezna od zachmurzenia i pory dnia, ale waha sie w okolicach 5000K.

Nizsza temperatura -> cieplejsza barwa

Wyzsza temperatura -> zimniejsza barwa mniej przyjemna dla wzroku, czasem wrecz niebieski kolor a w skrajnosci filoletowawa podchodzaca pod ultrafilolet (temperatury powyzej 10000K).

Dla ciekawosci to xenony fabrycznie montowane w samochodach maja barwe swiatla zazwyczaj o temperaturze 4300K, sprzedawane podrobki oferuja tez o duzo wyzszych temperaturach (nawe 800-1200K) co mozna latwo zauwazyc bo daja niebieskawe swiatlo.

Ogladalem pare zarowek LED, ktore zazwyczaj dzieli sie na te o cieplej barwie swiatla i zimnej, zimna ma temperature okolo 5000 i subiektywnie daje wiecej swiatla, cieplejsza subiektywnie mniej i daje swiatlo o kolorze zblizonym do klasycznej zarowki

Dobrym odniesieniem jest barwa slonca do ktore ludzki wzrok jest najbardziej przyzwyczajony, jest ona zalezna od zachmurzenia i pory dnia, ale waha sie w okolicach 5000K.

zimna ma temperature okolo 5000 i subiektywnie daje wiecej swiatla,

Czyli z tego wynika, że moje odczucia są prawidłowe - zimny led jest najbardziej naturalny. Mam założone zimne ledy w kuchni i ciepłe w łazience. W kuchni jest super, a w łazience troszkę mnie denerwuje ten żółty odcień.

Nie chce tu robić reklamy ale zakupiłem na allegro świetlówki Govena. Porównywałem je specjalnie do żarówek bo nie mogłem się nadziwić że kolor jest identyczny. Tak na marginesie świetlówki mają miękki start (0,5s) poprzez to osiąga się bardzo długi czas świecenia są 10 000 i 15 000 godzin! Ja akurat mam 10 000. Dodatkowo porównywałem 20W osram i 23W Govena to optycznie 2 razy mocniej świeci! Więc osobiście poleciłbym właśnie te bo to nie chiszczyzna tylko w Toruniu je produkują.

Nie chce tu robić reklamy ale zakupiłem na allegro świetlówki Govena. Porównywałem je specjalnie do żarówek bo nie mogłem się nadziwić że kolor jest identyczny. Tak na marginesie świetlówki mają miękki start (0,5s) poprzez to osiąga się bardzo długi czas świecenia są 10 000 i 15 000 godzin! Ja akurat mam 10 000. Dodatkowo porównywałem 20W osram i 23W Govena to optycznie 2 razy mocniej świeci! Więc osobiście poleciłbym właśnie te bo to nie chiszczyzna tylko w Toruniu je produkują.

Chyba mnie przekonales, tylko ten Torun... jakos zle mi sie kojarzy ;)

Pogapiłam sie na tą Govenę przez net i faktycznie piszą o niej że ma temperaturę 2700 czyli jak żarówka. Gdzie je można kupić, są po marketach?

Zapytaj sam mailem:

http://govena.com/pl;govena,kontakt.html

A mi też Toruń kojarzy się z piernikami. Bo dawno dawno temu nie było pierników w sklepach ..... :oops:

Pogapiłam sie na tą Govenę przez net i faktycznie piszą o niej że ma temperaturę 2700 czyli jak żarówka. Gdzie je można kupić, są po marketach?

Zapytaj sam mailem:

http://govena.com/pl;govena,kontakt.html

A mi też Toruń kojarzy się z piernikami. Bo dawno dawno temu nie było pierników w sklepach ..... :oops:

SamA - ja baba jestem. Zapytam, ale na allegro widziałam.

Toruń piękne miasto, szkoda że tam nie mieszkam :( A pierniki mieli tam zawsze, zawet w kryzysie sie zdarzały. Dziadek nam przywoził. Ech....wspomnienia.