szczukot 13.10.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 WitamChcialem sie upewnic w jaki sposob wprowadza sie wode do budynku.Ze studzienki wodomierzowej (mam obowiazek miec ja na zewnatrz a nie np w garazu), lece rura typu PE (np 32) pod ziemia, potem zakrecam ja do gory i wychodze pionowo w podlodze. Tam robie katownik 90 st i wchodze juz w inny typ rury (np miedz lub plastik) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 13.10.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Mam ten sam problem. I jak "zakręcić" do góry? Mało elastyczna. Chyba że po dużym łuku. Pytanie, czy tak się to robi prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.10.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 rura typu PE wprowadz pod dużym luku, u mnie wchodzili 1,4 m pod ziemia , a licznik mam już w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 13.10.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.10.2009 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Aha. Czyli jednak katownik i z mozliwoscia przejscia na inna rure od razu. A tak z ciekawosci-czym rozprowadzac najlepiej ta wode dalej ? Jakim typem rury ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 14.10.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 do wody pitnej najlepiej używać rur z atestem higienicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 14.10.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 rura do licznika powinna być w jednym kawałku.Wymagają tego wodociągi, ale w praktyce różnie bywa. (mojego przyłącza nikt nie oglądał).Od studzienki to możesz robić co chcesz, nawet zgrzewane.Ja bym jednak dał jeden kawałek, bo masz pewność, że nic się ne rozszczelni a potem pod posadzką trudno coś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 16.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Nie zapomnij o rurze osłonowej. Może być też z PE.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 16.10.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ja po prostu wprowadziłem rurę PE w jednym kawałku zakręcając dość łagodnym łukiem najpierw w jedną stronę, a potem w drugą. Wyszło mi coś na kształt odwróconego znaku zapytania (?). Rura wychodzi nad posadzkę tuż przy ścianie i idzie do góry jeszcze jakieś 60 cm i tam mam przejście na rurę calową, kolanko 90 stopni i konsolę wodomierzową zamontowaną poziomo... Jeśli chodzi o wyginanie rury PE to jej promień gięcia jest dość duży, ale można sobie pomóc trochę tą rurę rozgrzewając (w temp. 20 st. celsjusza znacznie łatwiej jest ją zginać niż przy 5 st. celsjusza). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts