Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zrobiło się błotko co zrobić??

mododevil

Recommended Posts

Chciałem pomóc sąsiadom rozluźnić glebę.

W ogrodzie była czarna tak tłuściejsza jak popadało trochę miękko się robiło. Nawieźli luźnej ziemi rozrzucili i oczywiście odpaliłem glebogryzarkę i wymieszaliśmy. Wszystko było dobrze dopóki nie spadł deszcz :roll: Zrobiło się grzęzawisko gumowce stają dęba zamiast przepuszczalnej i pulchnej gleby zrobiło się masło głębokości 20cm, może za mało tych piasków dosypali?? proszę o radę??

przeciez nie wiadomo czy on ma teren podmokły czy jest tak jak napisal Mirek, czyli zbita wartwa pod spodem nie przepuszcza wody a górna nie ma struktury

Powinna byc zrobiona głęboka orka przed sadzeniem czegokolwiek i zestaw uprawek zeby doprowadzic glebe do lepszego stanu

po tym ze jest ciapa nie da sie powiedziec ze teren jest podmokły

Nie wiadomo - ale autorka chciała by jej podać jakiś przykładowy zestaw roślin.

Podałam akurat na tereny podmokłe.

Inne rośliny rzecz jasna byłby na gliny.

Starczy zrobić badania geologiczne (i tak się je robi przed budową) i wszystko będzie jasne.

Cała powierzchnia ma 570m2 ponieważ mam glebogryzarkę znajomym wymieszałem 200m2. Pozostała część miała być wykonana w kolejnym dniu. I tu ciekawe pozostały teren ma się bardzo dobrze miejscami kałuże stoją ale buty się nie topią :roll: Natomiast część ruszona przez glebogryzarkę to jedna wielka breja na głębokość 20cm :o Nie wiem czy ruszać resztę ziemi a obrobiony skrawek zostawić niech wsiąknie.??

• 2 weeks później...