mododevil 13.10.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Chciałem pomóc sąsiadom rozluźnić glebę. W ogrodzie była czarna tak tłuściejsza jak popadało trochę miękko się robiło. Nawieźli luźnej ziemi rozrzucili i oczywiście odpaliłem glebogryzarkę i wymieszaliśmy. Wszystko było dobrze dopóki nie spadł deszcz Zrobiło się grzęzawisko gumowce stają dęba zamiast przepuszczalnej i pulchnej gleby zrobiło się masło głębokości 20cm, może za mało tych piasków dosypali?? proszę o radę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.10.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 No a niby czego się spodziewałeś?Wygrajdane glebogryzarką. Świeżo. Zero struktury. W dodatku pod spodem po suszy warstwa nie przyjmująca wody.Normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Będziesz chyba musiał zrobić w ogrodzie drenaż, przynajmniej pod trawnik (w pozostałych częściach posadź rośliny lubiące takie gleby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacqueline 14.10.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Czyli jakie to rośliny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Na tereny podmokłe: olsze, nyssa, metasekwoja, kaliny, cypryśnik błotny - był już taki temat na forum, kilka dni temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 15.10.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 przeciez nie wiadomo czy on ma teren podmokły czy jest tak jak napisal Mirek, czyli zbita wartwa pod spodem nie przepuszcza wody a górna nie ma struktury Powinna byc zrobiona głęboka orka przed sadzeniem czegokolwiek i zestaw uprawek zeby doprowadzic glebe do lepszego stanu po tym ze jest ciapa nie da sie powiedziec ze teren jest podmokły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie wiadomo - ale autorka chciała by jej podać jakiś przykładowy zestaw roślin.Podałam akurat na tereny podmokłe.Inne rośliny rzecz jasna byłby na gliny. Starczy zrobić badania geologiczne (i tak się je robi przed budową) i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Zaorać to na zimę, jak pisze madwo i tyle.Ciapa po deszczu na świeżo spulchnionym to normalne nawet na przepuszczalnym gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 15.10.2009 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Cała powierzchnia ma 570m2 ponieważ mam glebogryzarkę znajomym wymieszałem 200m2. Pozostała część miała być wykonana w kolejnym dniu. I tu ciekawe pozostały teren ma się bardzo dobrze miejscami kałuże stoją ale buty się nie topią Natomiast część ruszona przez glebogryzarkę to jedna wielka breja na głębokość 20cm Nie wiem czy ruszać resztę ziemi a obrobiony skrawek zostawić niech wsiąknie.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Gadał dziad do obrazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 16.10.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 zaorac to nie znaczy zmielić glebogryzarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 18.10.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Błotko po "glebogryzowaniu" i deszczach to normalka. Kilka cykli morko-sucho ............ i znowu będzie normalnie (twardo lub twardawo zależnie od gleby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 27.10.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Nie doczekanie leje raz po razie a błotko się nie obsusza. Orać nie można bo rury jakieś w trawniku chyba od systemu naw. Śmieje się do sąsiada co tu podlewać ja wody pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts