Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziura w podłodze czyli dom z tzw. galerią - problemy

uriel

Recommended Posts

Witam

zanim zlecimy naszej pani architekt adaptację zakupionego projektu, chcemy się poradzić, czy aby nie robimy głupoty, która utrudni nam życie i nie da się cofnąć.

Chodzi o dom z tzw. galerią, czyli dziurą suficie nad salonem sięgającą do stropu. Fajnie to wygląda, taki trochę szpan a la Grand Designs ;) ale jest przy tym kłopotliwe, bo w okresie grzewczym całe ciepłe powietrze ucieka ku górze ku stropowi i na galerii jest upał, a przy podłodze w salonie jest zimno i panuje wrażenie niedogrzania.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie w odmu i pozbył sie problemu z ciepłem?

Na razie wymyśliliśmy 2 rozwiązania:

1. system przepompowujący ciepło z góry na dół, składający się z wentylatora i rury z wlotem w stropie i wylotem przy podłodze w salonie - przetłaczałby powietrze. Minusy: zużycie prądu przez wentylator + hałas + niewiadomo czy to możliwe do wykonania i jaki koszt.

2. będziemy mieć rekuperację nawiewno-wywiewną z GWC i może to wystarczy zamiast rozwiązania 1. ciepło będzie odbierane na górze, odzyskiwane i wdmuchiwane dołem do salonu. ale czy to wystarczy, żeby zmniejszyć cieplny dyskomfort i wyrówna temperaturę w salonie?

3. inne pomysły?

pozdrawiam

Podłogówka załatwia sprawę - tematy antresoli były już poruszane na forum, były też wypowiedzi użytkowników (zwiększenie zużycia paliwa nie było ekonomicznie znaczące, o ile pamiętam).

Ja bardziej obawiałabym się mycia wysokich okien, problemów z aranżacją wnętrza (żeby wieczorem sufity nie tonęły w mroku), kurzenia się sufitów (jak omieśc miotłą pajeczyny?)