uriel 15.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam zanim zlecimy naszej pani architekt adaptację zakupionego projektu, chcemy się poradzić, czy aby nie robimy głupoty, która utrudni nam życie i nie da się cofnąć. Chodzi o dom z tzw. galerią, czyli dziurą suficie nad salonem sięgającą do stropu. Fajnie to wygląda, taki trochę szpan a la Grand Designs ale jest przy tym kłopotliwe, bo w okresie grzewczym całe ciepłe powietrze ucieka ku górze ku stropowi i na galerii jest upał, a przy podłodze w salonie jest zimno i panuje wrażenie niedogrzania. Czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie w odmu i pozbył sie problemu z ciepłem? Na razie wymyśliliśmy 2 rozwiązania: 1. system przepompowujący ciepło z góry na dół, składający się z wentylatora i rury z wlotem w stropie i wylotem przy podłodze w salonie - przetłaczałby powietrze. Minusy: zużycie prądu przez wentylator + hałas + niewiadomo czy to możliwe do wykonania i jaki koszt. 2. będziemy mieć rekuperację nawiewno-wywiewną z GWC i może to wystarczy zamiast rozwiązania 1. ciepło będzie odbierane na górze, odzyskiwane i wdmuchiwane dołem do salonu. ale czy to wystarczy, żeby zmniejszyć cieplny dyskomfort i wyrówna temperaturę w salonie? 3. inne pomysły? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.10.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 eeeee........ podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Podłogówka załatwia sprawę - tematy antresoli były już poruszane na forum, były też wypowiedzi użytkowników (zwiększenie zużycia paliwa nie było ekonomicznie znaczące, o ile pamiętam).Ja bardziej obawiałabym się mycia wysokich okien, problemów z aranżacją wnętrza (żeby wieczorem sufity nie tonęły w mroku), kurzenia się sufitów (jak omieśc miotłą pajeczyny?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts