kamilb1987b 27.09.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Klima moze dmuchac i 50 stopni jak trzeba, GWC tutaj nie podskoczy. Co by dal mi np dzis rano GWC jesli klima z kilka minut podnosi mi temperature na parterze o kilka stopni? Co do ogrzewania akumulacyjnego w domach pasywnych - jest cos na rzeczy kiedy oserwuje moj dom porownujac ile energii potrzebuje klima aby zapewnic komfort i ile gazu zje podlogowka zeby dac to samo. Pomijajac fakt, ze sprawnosc ukladu z podlogowka oparta na gazie moge jedynie szacowac to klima bije ja na glowe. Jak tylko sprobuje ruszyc podloge i podbic nieco jej temp. to co by nie bylo to 0.5-1 m3 gazu szbko poleci. A te 10 k\wh to klimie starczy na dmuchanie z 2 dni Ja tam nie jestem przekonany do tego aby klima służyła do ogrzewania. Obawiam się że powietrze z klimy jest zbyt suche a to nie jest zdrowe. Według mnie najlepiej do ogrzania służą promienniki, są zdrowsze od CO z podłogówką i lepiej rozkładają temperaturę w pomieszczeniu. Niestety ale ciepła podłoga (nie mylić z odczuwalnie ciepłą bo to katastrofa) nie jest dobra dla organizmu a jak czuć ewidentnie ciepłą to jest jeszcze gorzej. Najlepiej jak jakiś promiennik ogrzeje szybko ściany bo od ich temperatury i rzeczy w pomieszczeniu w dużej mierze zależy odczuwalny komfort. Więc jak ściany maja dobrą izolację i szybko się ogrzeją to w domu będzie przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.09.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 używam .. mam i grzeje bardzo dobrze .. z COP 3,5 źle nie jest .. Bo na razie nie ma mrozów więc pewnie jakoś chodzi. A jaka jest jakość powietrza z tej klimy? W domu wszyscy zdrowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 27.09.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Ja mam ogrzewanie nadmuchowe oparte właśnie na niczym innym jak na klimatyzacji kanałowej. czyli inaczej mówiąc pompie powietrze -powietrze. W domu wszyscy zdrowi, nie mam problemów z wilgotnością, Ja z tego sytemu jestem bardzo zadowolony. ale ten system sprawdza sie głównie w domach szkieletowych, nie polecałbym tego do domów z dużą akumulacją. A i dodam że przy -23 stopniach utrzymywała mi w domu zadane 22 stopnie i to bez grzałek, gdyż są wyłączone na bezpieczniku. No i jakość powietrza też dużo lepsza i przede wszystkim przefiltrowana. Filtr co 2-3 miesiące do czyszczenia i uwierz że jest na nim mnóstwo syfu. Ty nim oddychasz a ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 A i dodam że przy -23 stopniach utrzymywała mi w domu zadane 22 stopnie i to bez grzałek, gdyż są wyłączone na bezpieczniku. Przy takich temperaturach nie ma skąd brać energii bo jej po prostu nie ma i ta pompa sama robi za grzałkę ( drogą w zakupie) więc nie ma się czym podniecać Co do jakości powietrza to przy pilnowaniu filtrów będzie faktycznie ok, warunkiem jest ciągła lub częsta praca urządzenia . Smrodki i drobnoustroje nie lubią ruchu powietrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.09.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Przy takich temperaturach nie ma skąd brać energii bo jej po prostu nie ma i ta pompa sama robi za grzałkę ( drogą w zakupie) więc nie ma się czym podniecać Co do jakości powietrza to przy pilnowaniu filtrów będzie faktycznie ok, warunkiem jest ciągła lub częsta praca urządzenia . Smrodki i drobnoustroje nie lubią ruchu powietrza ... Czynnik R410a ma temperaturę wrzenia - 52stC więc doskonale pobiera ciepło i z - 30 czy -35. W zamrażarce mam -25st, i pompa ciepła odbiera ciepło i tył zamrażarki grzeje, nie "podpierając się grzałką" Przy ciągłej pracy inwertora efektywność znakomicie wzrasta, Poza tym, nie słychać, nie czuć bo chodzi sobie na 30% wydajności. Nie wymyślił nikt jeszcze tańszego ogrzewania niż klimatyzacja. Zużywa mniej niż wentylatory przy gwc by dać 2kW a poza super chłodzeniem grzeje. W XXI wieku gwc - to brak wiedzy lub "wiedza" internetowa" o inwerterach. Edytowane 28 Września 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.09.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Przy takich temperaturach nie ma skąd brać energii bo jej po prostu nie ma i ta pompa sama robi za grzałkę ( drogą w zakupie) więc nie ma się czym podniecać Co do jakości powietrza to przy pilnowaniu filtrów będzie faktycznie ok, warunkiem jest ciągła lub częsta praca urządzenia . Smrodki i drobnoustroje nie lubią ruchu powietrza ... Choćby nawet przy -25 działała z cop 1.0 to i tak większość sezonu grzeje z COP powyżej 3 Najważniejsze że mam niskie rachunki za ogrzewanie a do tego wydajną i komfortową klimatyzację i nie muszę latem żadnego okna zaciemniać, również dachowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.09.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Przy takich temperaturach nie ma skąd brać energii bo jej po prostu nie ma i ta pompa sama robi za grzałkę ( drogą w zakupie) więc nie ma się czym podniecać Co do jakości powietrza to przy pilnowaniu filtrów będzie faktycznie ok, warunkiem jest ciągła lub częsta praca urządzenia . Smrodki i drobnoustroje nie lubią ruchu powietrza ... Nie do końca nie ma skąd brać . Zakładając spadek temp.powietrza na parowniku o 6 - 8oC, ilość energii jaką pobierze czynnik od powietrza jest prawie identyczna przy -23oC jak przy +20oC. W każdym przypadku ,każde 100kg powietrza odda +/- 0,23kWh. Jest tylko jedna różnica.Temperatura par wchodzących na sprężarkę, co ma kapitalny wpływ na efektywność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Choćby nawet przy -25 działała z cop 1.0 to i tak większość sezonu grzeje z COP powyżej 3 Najważniejsze że mam niskie rachunki za ogrzewanie a do tego wydajną i komfortową klimatyzację i nie muszę latem żadnego okna zaciemniać, również dachowego Tam nie ma grzałek, nie może więc być COP 1. Testowaliśmy na sąsiadujących ze sobą sklepach (identycznie zbudowanych) te same toshiby przy tej samej temperaturze w sierpniu. W jednym sklepie wyłączana był klima na fajrant i włączana, gdy była potrzeba, w drugim chodziła non stop cały miesiąc. W pierwszym wyszło 210 kWh w drugim 75. Takie są zalety pracy inwertora na <50% Jeżeli COP w pierwszym przypadku było 5,2 to ile w drugim? Edytowane 29 Września 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Nie do końca nie ma skąd brać . Zakładając spadek temp.powietrza na parowniku o 6 - 8oC, ilość energii jaką pobierze czynnik od powietrza jest prawie identyczna przy -23oC jak przy +20oC. W każdym przypadku ,każde 100kg powietrza odda +/- 0,23kWh. Jest tylko jedna różnica.Temperatura par wchodzących na sprężarkę, co ma kapitalny wpływ na efektywność . Kapitalny wpływ ma temperatura górnego źródła przy R410a a nie dolnego. Dlatego nigdy nie należy łączyć grzania domy z grzaniem wody. Kapitalny wpływ ma praca na <50 % a nie ON/OFF i na 100% . Może Pan wpaść na Bartycką pokażę Panu pobór mocy przy 100% 50% i 30% dla silników AC i DC o identycznej mocy i wydatku. 100% - AC 270W DC 180W 50% - AC 190W DC 40W 30% - AC 155W DC 16W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Testowaliśmy na sąsiadujących ze sobą sklepach (identycznie zbudowanych) te same toshiby przy tej samej temperaturze w sierpniu. W jednym sklepie wyłączana był klima na fajrant i włączana, gdy była potrzeba, w drugim chodziła non stop cały miesiąc. W pierwszym wyszło 210 kWh w drugim 75. Takie są zalety pracy inwertora na <50% Jeżeli COP w pierwszym przypadku było 5,2 to ile w drugim? 14,56. Toshiba juz o tym wie?, taki COP to rekord swiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) 14,56. Toshiba juz o tym wie?, taki COP to rekord swiata Panie Andrzeju, Pan nawet OZC za fizykę uważa, a to zwykłe oszustwo marketingowe. COP się bardzo łatwo sprawdza i liczy, trzeba tylko troch ę rozumu i chęci. Przepraszam, ale jak ktoś rurki w wylewce dopuszcza, to trudno takiemu człowiekowi coś tam poważniejszego wytłumaczyć. 100% - AC 270W DC 180W 50% - AC 190W DC 40W 30% - AC 155W DC 16W Edytowane 29 Września 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Panie Andrzeju, Pan nawet OZC za fizykę uważa, a to zwykłe oszustwo marketingowe. COP się bardzo łatwo sprawdza i liczy, trzeba tylko troch ę rozumu i chęci. Przepraszam, ale jak ktoś rurki w wylewce dopuszcza, to trudno takiemu człowiekowi coś tam poważniejszego wytłumaczyć. Dokładne pomiary COP to nie jest ani cos prostego , ani łatwego. To co Pan podaje to zwykłe oszustwo marketingowe (ile Panu płaci Toshiba za te kłamstwa?) Zadna firma nie podjeła panskiego zlecenia dotyczacego pomiarów COP dla pomp p-p. Rozum wcale nie pomaga Panu w pomiarach COP, jedynie checi nie mogę Panu odmówic w głoszeniu tych bzdur. Prosze mi nie tłumaczyc cos powazniejszego, zeby cokolwiek tłumaczyc trzeba sie na tym znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Dokładne pomiary COP to nie jest ani cos prostego , ani łatwego. To co Pan podaje to zwykłe oszustwo marketingowe (ile Panu płaci Toshiba za te kłamstwa?) Zadna firma nie podjeła panskiego zlecenia dotyczacego pomiarów COP dla pomp p-p. Rozum wcale nie pomaga Panu w pomiarach COP, jedynie checi nie mogę Panu odmówic w głoszeniu tych bzdur. Prosze mi nie tłumaczyc cos powazniejszego, zeby cokolwiek tłumaczyc trzeba sie na tym znac. Może dla Pana nie jest to proste i łatwe, zwłaszcza jak nie posiada Pan inwertera. Dlatego zbadałem to sobie we Frapolu. Założyłem też podliczniki na kilkanaście instalacji. Jeżeli dopuszcza Pan hydrauliczne ogrzewanie w podłodze i uważa Pan OZC za coś innego niż oszustwo marketingowe, to nie może Pan się na tym temacie znać. Ma Pan poziom wiedzy, ciepłownika po politechnice, czyli nic. Tam jeszcze w XXI wieku, gaz, bufor, czy nawet II taryfa. To straszne zacofanie. 100% - AC 270W DC 180W 50% - AC 190W DC 40W 30% - AC 155W DC 16W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Może dla Pana nie jest to proste i łatwe, zwłaszcza jak nie posiada Pan inwertera. Dlatego zbadałem to sobie we Frapolu. Założyłem też podliczniki na kilkanaście instalacji. Jeżeli dopuszcza Pan hydrauliczne ogrzewanie w podłodze i uważa Pan OZC za coś innego niż oszustwo marketingowe, to nie może Pan się na tym temacie znać. Ma Pan poziom wiedzy, ciepłownika po politechnice, czyli nic. Tam jeszcze w XXI wieku, gaz, bufor, czy nawet II taryfa. To straszne zacofanie. Frapol teraz produkuje pompy p-p?, a to nowosc. Udostepnili Panu stanowisko badawcze do pomiaru COP tych pomp?. Prosze zatem o wyniki pomiarów COP. Jak Pan mierzy ilosc energii oddawanej przez pompę p-p, jest to kluczowy problem przy okreslaniu rzeczywistego COP. Porównania zuzycia energii dwóch baraków na Bartyckiej nie mieszczą sie zadnych normach dotyczących pomiarów wydajnosci pomp p-p. Taki durny sposób pomiaru COP mógł wymyslic tylko Pan, co zresztą nie dziwi. Dla przypomnienia: obliczenie COP polega na podzieleniu pomierzonej energii oddanej do pomierzonej energii pobranej. Podkreslam słowo pomierzonej. Pan mierzy tylko energie pobraną bo to najłatiwejsze, energii oddanej Pan nigdy nie mierzył bo nie wie jak sie to mierzy i nie ma Pan czym pomierzyc, a profesjonalna firma odmówiła Panu tych pomiarów. Dlatego gdybania, porównania dwóch baraków, słynne kable kable we wiaderku z piaskiem i inne bardziej lub mniej głupie porównania. Edytowane 29 Września 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Po co Pan komentuje, skoro się na tym nie zna? Proponowałbym, najpierw zrozumieć, dlaczego rurki umieszcza się w suficie nie w podłodze? Dlaczego OZC jest oszustwem merketingowym nie mającym nic wspólnego z fizyką. Zapoznać się ze współczynnikiem przenikania ciepła, dlaczego nie ma U ściany, czy podłogi... Dlaczego ogrzewanie pośrednie przez bufor jest jednym z głupszych pomysłów. Dlaczego grunt lepiej odbiera ciepło niż powietrze. Podstawowe błędy instalacyjne generujące straty:1) Instalowanie ogrzewania w “durszlakach” dziury w ścianie i dachu czyli tzw. wentylacja grawitacyjna. 2) umieszczanie grzejników konwekcyjnych pod oknami – grzeją one ścianę szczytową i szybę. Zdarza się też zasłona czy firanka. 3) instalacja ogrzewania podłogowego na izolacji mniejszej niż w dachu. 4) Przewymiarowanie mocy ogrzewania w przypadku ogrzewania pośredniego (z buforem i rurkami) – montaż jednego urządzenia do wszystkiego, wymusza przewymiarowanie. 5) Instalowanie grzejników drabinkowych i konwekcyjnych w łazience gdzie jest wentylacja z dołu do góry. 6) montaż termostatów w górnej części grzejnika konwekcyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Po co Pan komentuje, skoro się na tym nie zna? Proponowałbym, najpierw zrozumieć, dlaczego rurki umieszcza się w suficie nie w podłodze? Dlaczego OZC jest oszustwem merketingowym nie mającym nic wspólnego z fizyką. Zapoznać się ze współczynnikiem przenikania ciepła, dlaczego nie ma U ściany, czy podłogi... Dlaczego ogrzewanie pośrednie przez bufor jest jednym z głupszych pomysłów. Dlaczego grunt lepiej odbiera ciepło niż powietrze. Podstawowe błędy instalacyjne generujące straty: 1) Instalowanie ogrzewania w “durszlakach” dziury w ścianie i dachu czyli tzw. wentylacja grawitacyjna. 2) umieszczanie grzejników konwekcyjnych pod oknami – grzeją one ścianę szczytową i szybę. Zdarza się też zasłona czy firanka. 3) instalacja ogrzewania podłogowego na izolacji mniejszej niż w dachu. 4) Przewymiarowanie mocy ogrzewania w przypadku ogrzewania pośredniego (z buforem i rurkami) – montaż jednego urządzenia do wszystkiego, wymusza przewymiarowanie. 5) Instalowanie grzejników drabinkowych i konwekcyjnych w łazience gdzie jest wentylacja z dołu do góry. 6) montaż termostatów w górnej części grzejnika konwekcyjnego A Pan sie zna? pomiar COP za pomocą porównania dwóch baraków???, prosze przesłac do Toshiby opis swojej metody pomiaru COP. Prosze nie zapomniec podac adresu tych baraków, toz to idealne stanowisko pomiarowe, a jakie nowoczesne, a zarazem dokładne. Co to za firma to nawet pomiaru COP nie potrafi wykonac, na szczescie mamy tu speca od pomiarów niejakiego TB który moze wszystkim producentom klimatyzatorów i pomp p-p podac super dokładną metodę pomiaru COP. Szykuje sie przewrót w pomiarach. Miałem w wiekszym powazaniu Toshibe ale skoro tak mataczy (niczym VW ze spalinami) to chyba nie jest warta uwagi. Aha prosze nie zapomniec przekazac producentom pomp p-p innych swoich złotych mysli, jak nie potrafia obliczyc COP to dziwne ze w ogole potrafią wyprodukowac pompę. Prosze tez koniecznie wspomniec o ozc jako oszutwie marketingowym, tego tez nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Pan zamiast, tłumaczyć, nauczać tak szerzy ciemnotę. Dlaczego Pan nie zmierzy? Po co Pan robi z inwestorów głąbów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Zbliża się kolejna zima i kolejne osoby będą mogły się przekonać kto się zna a kto nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Pan zamiast, tłumaczyć, nauczać tak szerzy ciemnotę. Dlaczego Pan nie zmierzy? Po co Pan robi z inwestorów głąbów? Ja mierzyc nie muszę, za mnie to zrobił producent, moim zdaniem dobrze. To Pan podaje jakies nierealne wyniki, zmierzyc Pan nie chce ( bo i brak wiedzy i narzędzi pomiarowych stoi temu na przeszkodzie), kto podaje kontrowersyjne (zeby nie powioedziec oszukancze) powienien to udowodnic, "metoda dwóch baraków" sie do tego nie nadaje. Ja szerzę ciemnotę podajac prawidłowy sposób pomiaru COP pomp p-p???, to jak nazwac Pana działania?, oszołomstwo, oszustwo, fantazjowanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 29.09.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Można się nabijać z TB , ale COP klimy powyżej 12 jest jak najbardziej do osiągnięcia , przy pracy sprężarki z najniższą częstotliwością ( ale i z najniższą mocą grzewczą) .Powiedzmy ze klima 7 kw ma wymienniki o pow 1m2 , ale przy niższej częstotliwości zasilania sprężarki , będzie klima miała moc grzewcza załóżmy 1 kw , w takim przypadku wymienniki będą mega przewymiarowane , stąd i cop mega duży , oczywiście tak wysoki Cop nie będzie osiągalny w niskich tem zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts