perm 30.09.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 A Pan komentuje choć się na tym nie zna. Warto znać fizykę, wiedziałby Pan wtedy, na czym polega oszukiwanie w OZC. Szkoda Panie Andrzeju, że jest Pan tak ... (niezbyt ostry) człowiekiem. Próbowałem Pana czegoś nauczyć, ale widać się nie da. Pompa ciepła powietrze powietrze, to klimatyzacja, nie system ogrzewania. Kiedyś stosowaliśmy gwc, ale ma ono swoje wady. Technologia poszła na tyle do przodu, że taniej od gwc, jest założyć pompę ciepłą. Pracując na <50% pobiera ona mniej kWh niż centrala wentylacyjna na 100% ( zalety silników DC) i daje większy komfort.Dawaj misiu! Perpetuum mobile zrobiłeś, nie wstydź się tego, ogłoś to światu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Szkoda Panie Andrzeju, że jest Pan tak ... (niezbyt ostry) człowiekiem. Próbowałem Pana czegoś nauczyć, ale widać się nie da. Pompa ciepła powietrze powietrze, to klimatyzacja, nie system ogrzewania. Kiedyś stosowaliśmy gwc, ale ma ono swoje wady. Technologia poszła na tyle do przodu, że taniej od gwc, jest założyć pompę ciepłą. Pracując na <50% pobiera ona mniej kWh niż centrala wentylacyjna na 100% ( zalety silników DC) i daje większy komfort. A, czyli zimno może być centralne, ale ciepło już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 A, czyli zimno może być centralne, ale ciepło już nie? Nie ma zimna w fizyce. Ogrzewanie bezpośrednie to inaczej niecentralne. Wie Pan dlaczego nie ma sensu grzać/chłodzić bufor a potem robić cyrkulację? Pan Andrzej i tak pewnych spraw nie będzie w stanie pojąć, skoro udało się komuś mu wmówić, że OZC to budownictwo i fizyka, Pan Sobie wyobrazi, że nawet tak oczywistej rzeczy jak, to że przy centralnym zasilanym z pompy rurki umieszcza się na suficie a nie w podłodze, nie może zrozumieć. To co tu więcej tłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Nie ma zimna w fizyce. No to o co ci chodzi? Raz mówisz, że nie powinno się ogrzewać centralnie, a raz że niecentralnie. To bądź konsekwentny i klimatyzację również rób niecentralną Edytowane 30 Września 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.09.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Nie ma zimna w fizyce. Ogrzewanie bezpośrednie to inaczej niecentralne. Wie Pan dlaczego nie ma sensu grzać/chłodzić bufor a potem robić cyrkulację? Pan Andrzej i tak pewnych spraw nie będzie w stanie pojąć, skoro udało się komuś mu wmówić, że OZC to budownictwo i fizyka, Pan Sobie wyobrazi, że nawet tak oczywistej rzeczy jak, to że przy centralnym zasilanym z pompy rurki umieszcza się na suficie a nie w podłodze, nie może zrozumieć. To co tu więcej tłumaczyć? [ATTACH=CONFIG]332529[/ATTACH] Panie Tomaszu, a te rurki w suficie co raczy Pan montować i puścić w nich czynnik to do jakiej one się temperatury zagrzeją? Osiągnie 85st? Bo jak mi wiadomo to aby działało coś na podczerwień to musi być taka temperatura. Więc proszę napisać jaka jest temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 No to o co ci chodzi? Raz mówisz, że nie powinno się ogrzewać centralnie, a raz że niecentralnie. To bądź konsekwentny i klimatyzację również rób niecentralną O co chodzi? Jeszcze raz wyjaśnię. W ogrzewaniu centralnym ( jedno źródło ciepła) musi być rozwiązana kwestia doboru mocy jednostki centralnej. Ma być ciepło i przy -30. A to -30 może być za rok, za 5 lub w ogóle. Przewymiarowanie to większa inwestycja oraz zużycie przeliczeniowych kWh. Dlatego, te systemy nie są stosowane przez fachowców. To jest drogie i obarczone większym zużyciem niż potrzeba. Dlatego wykonuje się ogrzewanie niecentralne, z termostatami w każdym pomieszczeniu i małą pompę ciepła (klimatyzacje), która jest tańsza i bardziej efektywna. Wykluczone jest łączenie ogrzewania domu i wody, ale to chyba tak oczywiste, że szkoda tłumaczyć dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Panie Tomaszu, a te rurki w suficie co raczy Pan montować i puścić w nich czynnik to do jakiej one się temperatury zagrzeją? Osiągnie 85st? Bo jak mi wiadomo to aby działało coś na podczerwień to musi być taka temperatura. Więc proszę napisać jaka jest temperatura? Ja nie polecam hydraulicznego, informuję tylko, że jak ktoś się upiera przy takim systemie, to tak się robi. A temperatura sufitu jest 27 st.C przy 23 st. podłogi i 22 powietrza w okresie grzewczym. A podczerwień działa... Pan się nie martwi, takich temperatur by nie działała nie musi się Pan obawiać. Edytowane 30 Września 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 http://salon.excellent.com.pl/spa-115-aktualnosci.html Niektórzy coś co się stosuje od ćwierć wieku nazywają "innowacją" , ale ciepłownicy bardzo wolno (jeżeli w ogóle) się uczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.09.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Akurat to ja porównywałem gwc do klimy więc się wypowiem w tej sprawie. GWC nigdy nie będzie klimatyzacją choćby się na głowie próbowało stanąć. Nie ma takiej możliwości. Stwierdzam jedynie że w domach pasywnych czyli takich o minimalnych potrzebach grzewczych i chłodzących (bo prawidłowo zrobiony dom pasywny taki właśnie jest) do normalnego ogrzewania wykorzystuje zyski bytowe, słoneczne oraz normalną pracę rekuperatora polegającą na odzyskowi ciepła. Przy długo utrzymujących się niskich mroźnych temperaturach bez słońca do dogrzania powinno się stosować urządzenia które potrafią szybko po włączeniu grzać i zarazem szybko przestać gdy pojawią się owe zyski. Aby to było możliwe dom nie może mieć zbyt dużej masy akumulacyjnej ( aby nie trwało za długo zanim ona, czyli masa się nagrzeje) więc temu do tego świetnie nadają się domy szkieletowe. Domek musi mieć bardzo dobrą izolację i szczelność oraz okna które przy jak najmniejszym współczynniku Uw dadzą jak najwięcej ciepła z zewnątrz a świadczy o tym współczynnik g. Też okna trzeba w miarę możliwości skierować jak najbardziej na południe i zadbać o zacienienie aby w lato się nie usmażyć. Spełniając wymogi można ograniczyć straty ciepła a zarazem rachunki za dogrzewanie. Każde włączenie się systemu do ogrzewania powoduje stratę energii więc nawet klimatyzatory powodują ubytek pieniążków w portfelu wiec nie są żadnym złotym środkiem. Najlepszą metodą jest ograniczenie strat do minimum więc dobra izolacja i szczelność a klima to psuje bo musi mieć czerpnię wyprowadzoną na zewnątrz więc tu jest mostek cieplny (=straty). Sama też instalacja klimy kanałowej tania nie jest. A gwc wspomaga rekuperator aby w mrozach nie włączał grzałki która pobiera sporo prądu a przy okazji powietrze przechodząc przez gruntowy wymiennik ma lepszą jakość a tym oddychamy. A w domach pasywnych przez małe potrzeby przy okazji pomogą utrzymać niższą temperaturę w domu w czasie upałów. Nie spowoduje że będziemy mieć 20st ale jak będzie 25st a na polu 35 i więcej to tragedii też nie będzie. Dom pasywny według mojej oceny powinien być idealną propozycją dla ludzi którzy nie chcą mieć drogich instalacji do utrzymania znośnych warunków i żeby było równie tanio. Można zbudować dom, nafaszerować go nowoczesnymi elementami i chwalić się że są małe rachunki a można część z tych pieniędzy z tych instalacji przeznaczyć na lepszą izolację i mieć równie tanio. Każdy sobie wybierze jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.09.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ja nie polecam hydraulicznego, informuję tylko, że jak ktoś się upiera przy takim systemie, to tak się robi. A temperatura sufitu jest 27 st.C przy 23 st. podłogi i 22 powietrza w okresie grzewczym. A podczerwień działa... Pan się nie martwi, takich temperatur by nie działała nie musi się Pan obawiać. Kłamie Pan jak z nut. Aby coś grzało przez podczerwień to temperatura musi być 85st. Przy 27st działa konwencja. Nie zna się Pan na tym i opowiada ludziom głupoty. jakby działało przez podczerwień to po kiego grzyba rurki na całym suficie? Podczerwień działa promieniście więc wystarczy w jednym miejscu rozgrzać element do 85st i to przez podczerwień ogrzeje ściany a przez nie pomieszczenie. Wszelkie ogrzewanie podłogowe, ścienne, sufitowe za pomocą rurek czy kabli działa przez konwencje czyli unoszenie się. Najlepszym przykładem promiennika jest zwykła żarówka. Niech sobie Pan ją dotknie i sprawdzi czy ma 27st. Podpowiem że jak poparzy tzn że ma dużo więcej. Udaje Pan fachowca a nie wie takich oczywistych rzeczy. I jeszcze Pan krytykujesz innych. ..żal.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ło Jezu:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) O co chodzi? Jeszcze raz wyjaśnię. W ogrzewaniu centralnym ( jedno źródło ciepła) musi być rozwiązana kwestia doboru mocy jednostki centralnej. Ma być ciepło i przy -30. A to -30 może być za rok, za 5 lub w ogóle. Przewymiarowanie to większa inwestycja oraz zużycie przeliczeniowych kWh. Dlatego, te systemy nie są stosowane przez fachowców. To jest drogie i obarczone większym zużyciem niż potrzeba. Dlatego wykonuje się ogrzewanie niecentralne, z termostatami w każdym pomieszczeniu i małą pompę ciepła (klimatyzacje), która jest tańsza i bardziej efektywna. Wykluczone jest łączenie ogrzewania domu i wody, ale to chyba tak oczywiste, że szkoda tłumaczyć dlaczego. Zgadza sie, przewymiarowanie to wieksza inwestycja i dlatego trzeba stosowac kable o jak najwiekszej mocy aby grzac po 55 gr/kWh w G11, do tego w komplecie mała ale tylko jedna czyli centralna pompa p-p dla grzania po 5 gr/kWh !!!!. Wykluczone jest łaczenie kabli i pompy p-p do ogrzewania cwu bo rzeczywiscie nie ma jak tego połaczyc i tu musze chociaz niechetnie przyznac racje Panu Tomaszowi, technicznie nie jest mozliwe grzanie kablami i pompą p-p cwu. Nie zrozumiałem Panie Tomaszu sensu panskiej wypowiedzi ale dzisiaj mnie olsniło. Prosze sie nie zniechecac co do tlumaczenia mi panskich smiałych wrecz rewolucyjnych tez, powoli bo powoli zaczynam pojmowac niektóre Pana złote mysli. Edytowane 30 Września 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.09.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ja się niczego nie spodziewałem, tylko za obserwowałem Grzejnik jest on/off , natomiast dane firmy Hewalex nie są zbyt obiektywne, skoro w ogóle wspominają o pompach z gruntowym DZ. Zresztą pompy oddające ciepło buforowi, praktycznie nie pracują na wydatku mniejszym niż 50%. Przypomnę, że w sierpniu porównywałem te same klimatyzacja na dwóch sąsiadujących sklepach w identycznych warunkach. Jedna była wyłączana wieczorem i na weekendy i włączana, gdy się robiło za ciepło a druga chodziła non stop i przy ciągłej pracy zużycie było prawie 3x mniejsze. Z tym zużyciem 3x mniejszym w przypadku klmy inwerter to jak najbardziej blisko prawdy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.09.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Z tym zużyciem 3x mniejszym w przypadku klmy inwerter to jak najbardziej blisko prawdy jest Ok, to akurat łatwo stwierdzic, ale ile te klimy odebrały ciepła to nie wiadomo bo i skąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.09.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ok, to akurat łatwo stwierdzic, ale ile te klimy odebrały ciepła to nie wiadomo bo i skąd.Wiadomo. Są specyfikacje podawane przez producentów. Nijak się mają do rewelacji Brzęczkowskiego ale to już chyba nikogo nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 30.09.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Gdzie moderator? Gdy pojawiał się wpis w tym dzienniku nie umiałem doczekać się aż strona się wczyta. Teraz to śmietnik. Jest 20 innych wątków do zaśmiecania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.09.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 A nie uważa Pan, że można włączyć i pomierzyć ? Są tacy co uznają OZC z naukę? A to zwykłe oszustwo marketingowe, ( w domach w których zmarginalizowano straty na wentylacji i instalacji, zużycie nigdy nie przekroczyło 30kWh/m2. Pan zobaczy na symulacje strat do gruntu pokazywane przez "Czołgistę" - jak ktoś zna podstawy fizyki to widzi, że ten program napisał, zupełny bęcwał z fizyki. Warto znać fizykę. Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury w domu 150 m2 + 200 l cwu dziennie kosztuje więcej jak 2000 zł to instalacje robił ktoś kto fizyki nie rozumie. Ciężko z Panem rozmawiać. Po co Pan odpowiada na mój post, skoro nie na temat ? Radzę przeanalizować p-h R410A . ps. Akurat od ,,Czolgisty " trochę by Pan się nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 01.10.2015 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 A, czyli zimno może być centralne, ale ciepło już nie? drugi miszcz wkracza do akcji, będzie jeszcze ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 drugi miszcz wkracza do akcji, będzie jeszcze ciekawiej. Przeglądam posty i widzę mirka z audi, wiedziałem że niczego mądrego nie mogę się spodziewać. No i się nie pomyliłem. Mirku masz coś do powiedzenia w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Z tym zużyciem 3x mniejszym w przypadku klmy inwerter to jak najbardziej blisko prawdy jest Skoro przy GZ woda w buforze i paracy ON/OFF ( na 100%) COP jest pomad 3 to przy bezpośrednim (brak strat na buforze i cyrkulacji) ogrzewaniu powietrza inwerterem, w sposób ciągły ( z obserwacji wynika, że 50% wydajności jest przekraczany do 3 % czasu pracy) COP będzie ponad 3 x3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts