Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Toż to czysta fizyka. Nawet takich podstaw nie liznąłeś ?
Może Panu Szanowny asolt może kit wciskać.

200 l dzienie przy załozeniu 330 dni/rok

dT = 45 oC

"prysznicówka" ma 40 st.C średnioroczna temperatura wody na zasilaniu ma ponad 10 st.C

Dla pompy cwu srednioroczny COP nie przekroczy 2.5
- 3.5 nie 2.5

2200/3.5=630kWh

630*0.53 zł/kWh = 340zł. przy 60gr 380zł

Troche to daleko do 400 zł. Pomijam fakt calkowitej nieoplacalnosci instalacji pompy cwu za 7000 zł.
To zależy od zużycia, poza tym, przechodząc na system zeroenergetyczny, znakomicie tańsza będzie fotowoltaika.

Nie matacz TB! Napisz mi ile zapłaciłbym za CO gdybym ciebie posłuchał! Powiedzmy że nie kosztuje mnie to rocznie 700zł, a 1000zł. Za CO, zostaw na razie CWU.

Z tymi danymi co padałeś to masz durszlaka wiec TB się tym nie zajmuje. Pamiętaj że durszlaki mają mniej niż 30cm styro w podłodze więc zużycie teoretycznie powinno być grubo ponad 30kWh/m2. Nie żądaj od niego informacji ile byś zapłacił bo nie mieścisz się w jego założeniach. Dołóż styro w podłodze, daj sobie kable na sufit a zużycie będzie poniżej 20kWh/m2. Wsadź kanałówkę a zużycie spadnie dwukrotnie. jakież to proste i banalne:lol2::lol2:

normalnie siódme mądrości tego świata. Możesz sobie zdrapać styro z ściana i dać je w podłogę więc nie stracisz na to dużo kasy :lol2::lol2: Normalnie nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Warto znać fizykę. Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury w domu 150 m2 + 200 l cwu dziennie kosztuje więcej jak 2000 zł to instalacje robił ktoś kto fizyki nie rozumie.

TB : dom spełniający te twoje warunki można spełnić budując dom z płyty OSB i okna z jedną szybą grzane w I taryfie.Z pewnością będzie to poniżej 2000zł dziennie.

Panie Tomaszu, nie odpisał Pan na mojego posta. Dlaczego? Proszę wytłumaczyć wszystkim z jakim cudem ogrzewanie sufitowe kablami czy rurkami wytwarza podczerwień.

Przecież TB wyraźnie pisze, że nie zajmuje się teorią, ale praktyką ;).

Swego czasu podrążyłem ten temat i co nieco na nawet napisałem :

Wątpię, aby TB potrafił na to odpowiedzieć.

Możesz zajrzeć tutaj : http://innowacjebudowlane.pl/blog/2013/09/idealny-komfort-termiczny-w-ogrzewanym-pomieszczeniu-jak-go-osiagnac

Jest to co prawda artykuł majacy propagować "jedynie słuszne ogrzewanie", ale jest w nim ciekawy wykres Königa :

http://innowacjebudowlane.pl/files/thumb/288/0

Z wykresu tego wynika, że komfort cieplny zależy nie tylko od temperatury powietrza, ale też od temperatury ścian, posadzki, sufitu.

Z czego to wynika ?

Człowiek nie potrzebuje ogrzewania, bo sam jest źródłem ciepła. Aby czuł się komfortowo musi określoną przez fizjologię ilość ciepła oddać do otoczenia. Ilość oddawanego ciepła zależy od wysiłku fizycznego czy intelektualnego.

Ciepło człowiek oddaje przez promieniowanie, konwekcję, pocenie się. To ostatnie jest już mało komfortowe, najlepiej, aby było to tylko promieniowanie.

Ilość wypromieniowanego ciepła zależy od powierzchni ciała z uwzględnieniem oporu odzieży, różnicy temperatur ciała i otaczających przegród w 4 potędze.

Większość materiałów budowlanych dobrze wypromieniowuje podczerwień (wysoki wskaźnik emisyjności). Ich emisyjność jest zbliżona do emisyjności ciała doskonale czarnego : http://biomed.eti.pg.gda.pl/~mariusz/promieniowanie.html .

Zgodnie z prawem Stefana-Boltzmana ciało doskonale czarne przy temperaturze 36 st. C wypromieniuje 516 W/m2.

To samo ciało przy temperaturze 21 st. C wypromieniuje 423 W. Różnica wynosi 93 W/m2.

Powierzchnia ciała człowieka wynosi przeciętnie 1,7 m2 - http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_cia%C5%82a .

Przy tej powierzchni i warunkach temperatury j/w ciało wypromieniuje 158 W, czyli więcej niż wydziela ciepła odpoczywający człowiek (człowiek pracujący fizycznie, będzie czuł się już komfortowo).

Jak to jest z tym ogrzewaniem sufitowym ?

Jeżeli temperatura posadzki i ścian w stanie równowagi termicznej wynosi 21 st. C, a temperatura sufitu ma 23 st. C, oraz założymy, że wszystkie te przegrody promieniują podobnie jak ciało doskonale czarne, to sufit wypromieniuje ok. 11 W/m2. Jak widać to moc, która może pokryć straty w domu pasywnym (10 W/m2).

W rzeczywistości nie mamy do czynienia z ciałami doskonale czarnymi i tym samym potrzeba nieco wyższej temperatury sufitu, aby taka moc ogrzewania osiagnąć (np. 25 st. C), ale jak widać w domu pasywnym ogrzewanie sufitowe jak najbardziej może się sprawdzić i zapewnić komfort cieplny, przy akceptowalnych temperaturach sufitu (pozwalających na korzystanie np. z pompy ciepła).

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości :).

Przecież TB wyraźnie pisze, że nie zajmuje się teorią, ale praktyką
Mam ogrzewanie sufitowe od ćwierć wieku, więc wolę pisać w takim wypadku o praktyce niż teorii.

Ale nie dokończył Pan wykładu. Pompa ciepła nie jest urządzeniem grzewczym a transportującym ciepło z wartości wyższych do niższych, czyli latem może odbierać nadmiar ciepła z domu. Jakby Pan tu porównał zalety sufitu nad podłogą, dałoby to pełniejszy obraz.

Ale nie dokończył Pan wykładu. Pompa ciepła nie jest urządzeniem grzewczym a transportującym ciepło z wartości wyższych do niższych, czyli latem może odbierać nadmiar ciepła z domu. Jakby Pan tu porównał zalety sufitu nad podłogą, dałoby to pełniejszy obraz.

Nie dam się wciągnąć w tę dyskusję. Czy tego Pan chce, czy nie, pompa ciepła jest też urządzeniem grzewczym, a także służy do ogrzewania (a nie tylko do oszczędzania energii jak Pan twierdzi). Ale oczywiście pompa ciepła może mieć też inne zastosowanie.

Porównując ogrzewanie podłogowe z sufitowym, należałoby oprócz porównania zalet, porównać też wady,

Ale ten temat do rozwinięcia pozostawiam Panu.

Nie dam się wciągnąć w tę dyskusję. Czy tego Pan chce, czy nie, pompa ciepła jest też urządzeniem grzewczym, a także służy do ogrzewania (a nie tylko do oszczędzania energii jak Pan twierdzi). Ale oczywiście pompa ciepła może mieć też inne zastosowanie.

Porównując ogrzewanie podłogowe z sufitowym, należałoby oprócz porównania zalet, porównać też wady,

Ale ten temat do rozwinięcia pozostawiam Panu.

Pompa ciepła nie jest urządzeniem grzewczym. Nie wytwarza ciepła. Bilans się zgadza... wyjaśnię Panu na bardziej popularnym przykładzie, lodówka - tyle samo grzeje i chłodzi, nie wytwarza ciepła, tylko transportuje z wewnątrz na zewnątrz.

porównać też wady,
JAKIE? Większy komfort zimą i latem? Mniejsze zużycie kWh zimą ? Możliwość stosowania dowolnych wykładzin i parkietów??? Jakie Pan jeszcze wady widzi?