Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

.. wyjaśnię Panu na bardziej popularnym przykładzie, lodówka - tyle samo grzeje i chłodzi, nie wytwarza ciepła, tylko transportuje z wewnątrz na zewnątrz.

No i pudło! I teraz wiadomo że WAT był przyzwoitą uczelnią, skoro pozbywał się ludzi nie mogących ogarnąć podstaw fizyki. Niestety, TB, lodówka wytwarza ciepło. I zostawiając otwartą lodówkę w kuchni podniesiesz temperaturę pomieszczenia a nie będzie constans,

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa ciepła nie jest urządzeniem grzewczym. Nie wytwarza ciepła. Bilans się zgadza... wyjaśnię Panu na bardziej popularnym przykładzie, lodówka - tyle samo grzeje i chłodzi, nie wytwarza ciepła, tylko transportuje z wewnątrz na zewnątrz.

JAKIE? Większy komfort zimą i latem? Mniejsze zużycie kWh zimą ? Możliwość stosowania dowolnych wykładzin i parkietów??? Jakie Pan jeszcze wady widzi?

Logika podpowiada,że każde urządzenie dostarczające energii cieplnej jest urządzeniem grzewczym . Grzałka, PC, kominek,kocioł itd, jeden ciort.

Ogrzewanie sufitowe wymaga nieco wyższej temp. od ogrzewania podłogowego ,więc dla PC niekorzystnie. Skąd pomysł,że oszczędniejsze od podłogowego?

No i piszą,że:

,,Nie powinno się go jednak stosować w pomieszczeniach niższych niż 3 m - mogłoby to bowiem być odczuwane przez ludzi jako nieprzyjemne. Najlepszy efekt daje połączenie ogrzewania sufitowego z ogrzewaniem podłogowym."

Dublowanie,podłogowe i sufitowe, karkołomne dla kieszeni.

Wszystko wszystkim ale robicie śmietnik z kiedyś dobrego wątku.

Raczej nie znasz historii tego wątku i przyczyn skasowania postów przez j-j. Brzeczek w ciągu 2 lat natłukł ponad 10 tysięcy postów w myśl pisz często i to samo a w końcu ludzie uwierzą. Pisze banialuki ale z zaangażowaniem wyróżniającego się ZMP-owca. Nigdy nie zapomnę jego wyzwań forumowiczów na pojedynek na mrozie. Brzęczek deklarował stać na mrozie nago mając pod stopami tylko styropian, a przeciwnik miał stać w kożuchu na bosaka.

Wszystko wszystkim ale robicie śmietnik z kiedyś dobrego wątku.

Zatem prosimy o komentarz.

,, Proszę wytłumaczyć wszystkim z jakim cudem ogrzewanie sufitowe kablami czy rurkami wytwarza podczerwień."

Zostawić to jako prawdę objawioną ,czy komentować,co Twoim zdaniem jest ,,śmietnikiem" ?

Przecież TB wyraźnie pisze, że nie zajmuje się teorią, ale praktyką ;).

Swego czasu podrążyłem ten temat i co nieco na nawet napisałem :

Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości :).

Ja rozumiem rozkład temperatur tyko nie o to pytałem. Ja się pytam z jakim cudem coś o temperaturze 27-35st może wytwarzać podczerwień? To co piszesz że ludzkie ciało promieniuje ciepłem ale to przez konwencje a nie podczerwienią. A TB wyraźnie pisał że ogrzewanie rurkami czy kablami w suficie ogrzewa podczerwienią

Ja nie polecam hydraulicznego, informuję tylko, że jak ktoś się upiera przy takim systemie, to tak się robi. A temperatura sufitu jest 27 st.C przy 23 st. podłogi i 22 powietrza w okresie grzewczym.

A podczerwień działa... Pan się nie martwi, takich temperatur by nie działała nie musi się Pan obawiać.

wiec się pytam z jakim cudem? No chyba że myli podczerwień z samym promieniowaniem konwencyjnym bo w ten sposób to wszystko może grzać bo logiczne że ciepło idzie z miejsca cieplejszego do zimniejszego ale to konwencja. A żeby działała podczerwień to panel grzewczy musi się rozgrzać do 85st i wtedy go się ustawia na jakieś elementy do akumulacji jak ściany, podłoga czy meble bo dzięki tym w domu jest przyjemnie ciepło. Podczerwienią takie elementy szybciej się podgrzewa i w ogóle jest dzięki temu możliwe ich podgrzanie bo przy konwencji ściany czy podłoga nigdy nie będą mieć temperatury wyższej od powietrza w pokoju.

Zatem prosimy o komentarz.

,, Proszę wytłumaczyć wszystkim z jakim cudem ogrzewanie sufitowe kablami czy rurkami wytwarza podczerwień."

Zostawić to jako prawdę objawioną ,czy komentować,co Twoim zdaniem jest ,,śmietnikiem" ?

Tym wpisem chcesz powiedzieć że rurki w suficie wytworzą podczerwień?

Ja się pytam z jakim cudem coś o temperaturze 27-35st może wytwarzać podczerwień?...
Może. Każde ciało cieplejsze od zera absolutnego promieniuje. W domu promieniuje wszystko. Wszystko też (w dużym uproszczeniu) absorbuje promieniowanie. Liczą się nadwyżki. Sufit ma 27 oC podłoga 22 oC. Podłoga absorbuje zatem około 5 - 10W/m2. Tyle też energii dostarcza ogrzewanie sufitowe. Dostarcza do miejsc gdzie promieniowanie dociera. Jak zobaczysz na ten wykres zamieszczony przez HenoKa to przekonasz się, że to nie wystarczy do odczuwania komfortowej temperatury.

Tym wpisem chcesz powiedzieć że rurki w suficie wytworzą podczerwień?

Wszystko co ma temp. wyższą od -273,15 oC wytwarza podczerwień,jak to określasz. My żyjemy w przedziale -30 do+ 35oC.

Wiesz czemu skrobałeś szyby w aucie wczoraj i przedwczoraj ,o ile auto było na dworze? Przez podczerwień. Temp. nieboskłonu to przeszło -50oC. A jak niebo bezchmurne to i przepływ energii z szyby do nieba. Zauważ,że bok auta nie oszroni się,kiedy stoi przy budynku,bo budynek emituje podczerwień. Nędzną ilość ale zapobiegającą oszronieniu.

Stąd rurki ,a raczej ich temperatura,,wytworzą podczerwień".

Ale glupoty piszecie. Aby szlo promieniowanie podczerwone to musi byc temperatura 85st. Obiekt o temeraturze 35st promieniuje cieplem a nie podczerwienia. Mylicie pojecia i przez to wychodza cuda. Nie jestem ekspertem ale rozmawialem z jednym gosciem ktory mnie w tym uswiadomil. Mam gdzies od niego wizytowke wiec jak znajde to wrzuce link.

Ale glupoty piszecie. Aby szlo promieniowanie podczerwone to musi byc temperatura 85st. Obiekt o temeraturze 35st promieniuje cieplem a nie podczerwienia. Mylicie pojecia i przez to wychodza cuda. Nie jestem ekspertem ale rozmawialem z jednym gosciem ktory mnie w tym uswiadomil. Mam gdzies od niego wizytowke wiec jak znajde to wrzuce link.
Ptzrczytaj najpierw ten artykuł : http://biomed.eti.pg.gda.pl/~mariusz/promieniowanie.html .

Możesz też zajrzeć do Wikipedii : https://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84

sauna_01.jpg

Edytowane przez HenoK

Ptzrczytaj najpierw ten artykuł : http://biomed.eti.pg.gda.pl/~mariusz/promieniowanie.html .

Możesz też zajrzeć do Wikipedii : https://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84

sauna_01.jpg

Faktycznie, każde ciało promieniuje podczerwienią według tych artykułów. Ale też piszą że ciało o wyższej temperaturze emituje więcej a jak więcej to daje zapewne szybszy efekt. Też na podstawie artykułów można stwierdzić że zwykły grzejnik będzie promieniował podczerwienią a jednak mało kto poleca takie rozwiązanie. Ale mimo wszystko i tak w domach pasywnych promienniki są lepszym rozwiązaniem od kabli, tańszym i nie podnoszą za bardzo kW jakie każdy musi do domu podpiąć bo przy kablach trzeba większe przyłącze a to też kosztuje.