kamilb1987b 05.10.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 No to o czym my tu piszemy, skoro nawet tego nie liczyłeś.... Wielu jest też tutaj ludzi którzy nie liczą a stwierdzają i do nich nikt się nie czepia o to. Ja jedynie kiedyś sprawdzałem koszt szkieletu do BK i wychodziło podobnie ale lepsze współczynniki osiąga szkielet i mniejsza powierzchnia zabudowy dla tych samych współczynników. Ale podliczę to dokładniej i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Może pod samą lodówką to nie zrobi różnicy bo mała powierzchnia ale przykładowo jak komuś się wymyśli że całe meble chce przestawić na drugą stronę ściany a w tym miejscu są rurki to nie wiem czy to będzie dobry pomysł. Ale czasem niektórzy kończą rurki na jakieś 50cm przed ścianą a inni dają na całą podłogę. Wszystko zależy od sytuacji. Dawałem rurki dosłownie wszędzie i się nawet nie zastanawiałem gdzie co będzie stało. Nic mi się nie przegrzewa i do dnia dzisiejszego nie znalazłem żadnych negatywnych tego skutków. Dzisiaj zrobiłbym tak samo. Edytowane 5 Października 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.10.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ale co Ci przeszkadzają rurki pod szafkami, z wodą o temp 30°C ? Nic tylko po co mi mają grzać szafki od spodu? Wylewka jak nad sobą nic nie ma to oda ciepło do powietrza i sama wylewka nie będzie miała takiej temperatury jak woda w rurkach ale jak się coś na niej położy to wtedy będzie miało. Może i człowiek ma 36,6st ale nie wiem czy ludzkie stopy tyle mają ale na pewno są bardziej wrażliwe na ciepło. Łatwo to zobaczyć na przykładzie drugiej osoby przy zbliżeniu się i przytuleniu. jak się z babą przytula to jest ciepło ale jak dotknie stopą moje ciało to odczuwam że jest zimniejsze. Skoro tak jest to podejrzewam że tak musi być i raczej ciepła podłoga będzie nie za dobra do stałego pobytu. Można dać sobie ogrzewanie podłogowe przykładowo do łazienki ale w salonie i pokojach lepsze będą promienniki na suficie czy ścianach. A przy okazji one lepiej dogrzeją i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nic tylko po co mi mają grzać szafki od spodu? Wylewka jak nad sobą nic nie ma to oda ciepło do powietrza i sama wylewka nie będzie miała takiej temperatury jak woda w rurkach ale jak się coś na niej położy to wtedy będzie miało. Może i człowiek ma 36,6st ale nie wiem czy ludzkie stopy tyle mają ale na pewno są bardziej wrażliwe na ciepło. Łatwo to zobaczyć na przykładzie drugiej osoby przy zbliżeniu się i przytuleniu. jak się z babą przytula to jest ciepło ale jak dotknie stopą moje ciało to odczuwam że jest zimniejsze. Skoro tak jest to podejrzewam że tak musi być i raczej ciepła podłoga będzie nie za dobra do stałego pobytu. Można dać sobie ogrzewanie podłogowe przykładowo do łazienki ale w salonie i pokojach lepsze będą promienniki na suficie czy ścianach. A przy okazji one lepiej dogrzeją i szybciej. Najwyraźniej nigdy nie miałeś do czynienie z dobrze zrobioną podłogówką Ciepło od podłogi czuję jedynie podczas dużych mrozów (poniżej -20), do tej temperatury podłoga jest niemal neutralna. Po prostu nie jest zimna. Jedynie w łazience gdzie mam położone gęściej rurki i podniesioną temperaturę, idzie wyczuć ciepło już w okolicach zera stopni. A odnośnie tych szafek. Co się stanie z tym ciepłem gdzie stoi szafka, szafka je połknie i nie odda czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.10.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Najwyraźniej nigdy nie miałeś do czynienie z dobrze zrobioną podłogówką Ciepło od podłogi czuję jedynie podczas dużych mrozów (poniżej -20), do tej temperatury podłoga jest niemal neutralna. Po prostu nie jest zimna. Jedynie w łazience gdzie mam położone gęściej rurki i podniesioną temperaturę, idzie wyczuć ciepło już w okolicach zera stopni. A odnośnie tych szafek. Co się stanie z tym ciepłem gdzie stoi szafka, szafka je połknie i nie odda czy co? Nie wiem co się stanie ale ponoć pod stałą zabudową podłogówki się nie robi. Jeżeli szafki są na nóżkach to nie ma problemu ale jak całkiem leżą że nie ma przepływu powietrza to tak być nie może. Zadam takie pytanie, czemu nie każde panele mogą być na podłogówce? jak idzie się do salonu z podłogami to trzeba powiedzieć że chce się ogrzewanie podłogowe i wtedy dają jakieś specjalne panele które do tego się nadają. Może to o jakość drewna chodzi? Nie wiem ale zawsze mnie to zastanawiało. O przewodzeniu to wiem że płytki są lepsze od paneli ale sa panele które się nadają do podłogówki ale nie zgłębiałem wiedzy w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Gdyby taki izolator w postaci szafki stał na całej powierzchni np. salonu, to faktycznie mielibyśmy problem. Jednak nadal nic by się tam nie przegrzewało! Ciepło ma to do siebie, że lubi wybrać łatwiejszą drogę do ujścia i po prostu oddane by było do innych pomieszczeń. W tym pomieszczeniu z szafką na całej powierzchni musielibyśmy albo położyć więcej rurek, albo podnieść temperaturę czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.10.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Gdyby taki izolator w postaci szafki stał na całej powierzchni np. salonu, to faktycznie mielibyśmy problem. Jednak nadal nic by się tam nie przegrzewało! Ciepło ma to do siebie, że lubi wybrać łatwiejszą drogę do ujścia i po prostu oddane by było do innych pomieszczeń. W tym pomieszczeniu z szafką na całej powierzchni musielibyśmy albo położyć więcej rurek, albo podnieść temperaturę czynnika. W domu pasywnym podłogówka się nie nadaje więc nie biorę jej pod uwagę. Nie będę debatować czy szafka pogorszy czy polepszy sytuacje. Przy małych potrzebach trzeba czegoś co szybko zacznie działać i temu myślę o promiennikach. Ale dla domu 3l podłogówka może będzie dobrym rozwiązaniem bo przy niskiej temperaturze odbiornika będzie to oszczędny system a tak jest w przypadku podłogówek niskotemperaturowych. Tylko to się nadaje do domów które tego potrzebują a pasywny tego nie potrzebuje gdyż system grzewczy by dał więcej energii niż dom potrzebował. A promienniki dadzą tyle ile potrzeba a to co za dużo to strata więc temu TB nie raz pisał że CO jest złe ale uważam ze błędnie zakłada próg w jakim on ma sens bo dla domów 3l to myślę że ma sens ale dla 1-2l to już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.10.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A może ogrzewanie podłogowe szkodzi na nogi a ogrzewanie promienniki szkodzi na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.10.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 A może ogrzewanie podłogowe szkodzi na nogi a ogrzewanie promienniki szkodzi na głowę Zgadza się, temu na polu w lato zaleca się czapkę dać na głowę. Więc temu w sypialni nie montuje się go nad łóżkiem itp tylko w miejscu można powiedzieć przejściowym lub na ścianie w takim miejscu aby nie robić efektu cienia. tylko trzeba zwrócić uwagę na to że w domu pasywnym te promienniki będą rzadko chodzić bo taki dom ma mały spadek dobowy temperatury i przykładowo jak dogrzeje o 15 to jak wszyscy wrócą do domu po szkole i pracy to najbliższe dogrzanie może będzie o 20 lub w nocy jak wszyscy będą spać ale wtedy można też ustawić aby nie dogrzewało za bardzo bo lepiej się śpi jak jest troszeczkę chłodniej a ustawić na termostacie aby o 6 rano była znowu odpowiednia temperatura. Temu promienniki są lepsze od podłogówki wodnej czy z kablami bo szybko mogą działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Zadam takie pytanie, czemu nie każde panele mogą być na podłogówce? jak idzie się do salonu z podłogami to trzeba powiedzieć że chce się ogrzewanie podłogowe i wtedy dają jakieś specjalne panele które do tego się nadają. Może to o jakość drewna chodzi? Nie wiem ale zawsze mnie to zastanawiało. O przewodzeniu to wiem że płytki są lepsze od paneli ale sa panele które się nadają do podłogówki ale nie zgłębiałem wiedzy w tym temacie. Ty masz wiedzę sprzed dekady. Mam propozycję - przejedź się sie do marketu budowlanego i znajd jakieś panele, które NIE mogą być stosowane przy wodnej podlogówce. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Skoro mając skromną wiedze dochodzę do mądrych wniosków to mi to wystarczy. czemu masywny dom nie ma sensu? Bo w szkielecie jak się dobrze poszuka będzie taniej a zarazem dla tej samej grubości ściany szkielet-murowany szkielet jest cieplejszy. Wymyśliłem sobie taki przekrój ściany [ATTACH=CONFIG]332901[/ATTACH](U=0,07) i do akumulacji wystarczą podwójne płyty gk i wełna w przestrzeni instalacyjnej która może być wełną drzewną. Działówki też mozna porobić z szkieletu o szerokości 100mm, dać w nią wełnę i po dwie płyty gk na stronę. Dzięki temu będzie wystarczająco dużo masy jak na dom pasywny a zarazem nie za dużo aby to miało sens. Dla swojego projektu domu parterowego [ATTACH=CONFIG]332903[/ATTACH] przy płycie o U=0,07 (40cm styro o lambdzie 0,035), stropu o U=0,055 (1m granulatu), stosując wszędzie pakiety Z Ug=0,5 i g=50% a w salonie okno tarasowe o Uw poniżej 0,7, dbając aby szczelność była 0,6l/h i dobrym reku z sprawnością 95% to zapotrzebowanie wychodzi 8kWh/m2 a obciążenie cieplne 16W/m2. Do tego wystarczy wpakować promienniki które będą kosztować do 5k i za dogrzewanie mieści mi się 400-500zł na rok. Więc pytam się jaki sens ma budowa zwykłych domów z pompami ciepła, CO itp? Po co mi masywny dom murowany? 2 lata mam czekać zanim zamieszkam jak zacznę budować? Przez ten czas trzeba też mieć gdzie mieszkać i tam wszystko opłacać. Biorąc kredyt to jeszcze przez 2lata płaci się dodatkowo odsetki. Więc mądralo wytłumacz mi jaki to ma sens? Nie lepiej budować szybko i tanio? Jak nie wierzysz że taki mi wyszedł wynik to sobie oblicz. Kamil idziesz dobrym tokiem, ale... nie same parametry U są wyznacznikiem. Moim zdaniem same pakiety szybowe nie są do końca najlepszym rozwiązaniem. Dobre ramy mają parametr na poziomie 0,69 W/(m2K). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Rekuperatory z odzyskiem ciepła 95% także wsadziłbym między bajki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.10.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ja tam wolę kasę z CO z pompą przeznaczyć na izolację. Każdy zrobi jak chce. Jeśli dobrze zaprojektujesz, to może się to udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.10.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Skoro mając skromną wiedze dochodzę do mądrych wniosków to mi to wystarczy. czemu masywny dom nie ma sensu? Bo w szkielecie jak się dobrze poszuka będzie taniej a zarazem dla tej samej grubości ściany szkielet-murowany szkielet jest cieplejszy. Wymyśliłem sobie taki przekrój ściany [ATTACH=CONFIG]332901[/ATTACH](U=0,07) i do akumulacji wystarczą podwójne płyty gk i wełna w przestrzeni instalacyjnej która może być wełną drzewną. Działówki też mozna porobić z szkieletu o szerokości 100mm, dać w nią wełnę i po dwie płyty gk na stronę. Dzięki temu będzie wystarczająco dużo masy jak na dom pasywny a zarazem nie za dużo aby to miało sens. Dla swojego projektu domu parterowego [ATTACH=CONFIG]332903[/ATTACH] przy płycie o U=0,07 (40cm styro o lambdzie 0,035), stropu o U=0,055 (1m granulatu), stosując wszędzie pakiety Z Ug=0,5 i g=50% a w salonie okno tarasowe o Uw poniżej 0,7, dbając aby szczelność była 0,6l/h i dobrym reku z sprawnością 95% to zapotrzebowanie wychodzi 8kWh/m2 a obciążenie cieplne 16W/m2. Do tego wystarczy wpakować promienniki które będą kosztować do 5k i za dogrzewanie mieści mi się 400-500zł na rok. Więc pytam się jaki sens ma budowa zwykłych domów z pompami ciepła, CO itp? Po co mi masywny dom murowany? 2 lata mam czekać zanim zamieszkam jak zacznę budować? Przez ten czas trzeba też mieć gdzie mieszkać i tam wszystko opłacać. Biorąc kredyt to jeszcze przez 2lata płaci się dodatkowo odsetki. Więc mądralo wytłumacz mi jaki to ma sens? Nie lepiej budować szybko i tanio? Jak nie wierzysz że taki mi wyszedł wynik to sobie oblicz. W ten wynik wierzę (robiłem obliczenia dla podobnych domów), ale ... Czy w tych obliczeniach zapotrzebowania na energię uwzględniałeś chłodzenie domu latem ? Duże okna od wschodu i zachodu, oprócz zysków słonecznych w sezonie grzewczym (stąd tak niskie zapotrzebowanie na ciepło, przy sporym zapotzrebowaniu na moc do ogrzewania) dają też całkiem spore zyski słoneczne latem. Bez aktywnego chłodzenia (klimatyzacji) lub co najmniej odpowiednio sterowanych zewnętrznych rolet lub żaluzji będziesz miał dom przegrzany latem. Dolicz więc te elementy do kosztów domu. Podana przez Ciebie sprawność reku (95%), dotyczy sprawności temperaturowej, czy energetycznej ? To częsty błąd w założeniach do obliczeń. Sezonowa sprawność energetyczna reku nie przekracza zazwyczaj 70%. No i przy tych tanich promiennikach efekt cienia na pewno wystąpi (trudno go uniknąć przy jednym, małym promienniku w pomieszczeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.10.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Więc temu w sypialni nie montuje się go nad łóżkiem itp tylko w miejscu można powiedzieć przejściowym lub na ścianie w takim miejscu aby nie robić efektu cienia. tylko trzeba zwrócić uwagę na to że w domu pasywnym te promienniki będą rzadko chodzić bo taki dom ma mały spadek dobowy temperatury i przykładowo jak dogrzeje o 15 to jak wszyscy wrócą do domu po szkole i pracy to najbliższe dogrzanie może będzie o 20 lub w nocy jak wszyscy będą spać ale wtedy można też ustawić aby nie dogrzewało za bardzo bo lepiej się śpi jak jest troszeczkę chłodniej a ustawić na termostacie aby o 6 rano była znowu odpowiednia temperatura. Temu promienniki są lepsze od podłogówki wodnej czy z kablami bo szybko mogą działać. Masz niby rację , taka TEMPERATUROWĄ , Włączysz w domu pasywnym ten swój promiennik i ciepło zrobi się natychmiast , niemalże , dom będzie dość długo po wyłączeniu promiennika trzymał TEMPERATURĘ , np 21*C , ale będzie odczucie chłodu , ten sam dom z działąjącą podłogówka przy 21*C będzie przyjemnie ciepły .A te dogrzewania i obniżania tem to czemu niby mają służyć -oszczędności energii? Ja tam np lubię w miarę stabilną tem w domu na okrągło , przy czym czy to jest 21* czy 23 nie patrzę na to ,kieruję się tylko i wyłącznie tym czy mój organizm ma ciepło czy też nie Mam u siebie w domu namiastkę domu pasywnego, tzn w stropie mam sporo styropianu (stropy typu JS) w ścianie kolankowej łacznie 50 cm izolacji , w skosach 45cm , na jętkach teraz 45 cm ,ale jeszcze dołożę ze 30. Piszę oczywiście o poddaszu na którym mam dwa pokoje i łazienkę , tak sobie myślałem że jak dół ogrzeję podłogówka , to na górze ze względu na ,,pasywność" będzie gites , ale nie jest , jak na górze jest 21* to jest zimno , jak w tym samym czasie na dole jest 21 to jest ciepło , tak miałem ,ale w połowie zeszłego roku dołożyłem na poddaszu grzejniki i to takie zwykłe szity z casto , połączyłem je w każdym pokoju w szereg ,pracują na tej samej tem co podłogówka i jest naprawdę przyjemnie ciepło przy 21*C ( tylko proszę z daleka od tych ,,przysłowiowych" 21*C , to tylko taki przykład temperaturowy , w rzeczywistosci mam w domu rózne tem w zalezności od tego w jakiem mam odczucie ciepła , z reguły wacha sie to w przedziale 21-22,5*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.10.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 jbloch, słusznie prawisz. Można by dojść do wniosku, że w pasywniaku zużycie energii będzie wyższe od projektowanego. Mieszkańcy sztucznie będą podnosić temperaturę na sterowniku, po to tylko, żeby odczuć promieniowanie. Odczucie ciepła utrzymywanego na poziomie 21,5oC będzie inne w budynku NF40 i inne w NF15 na niekorzyść tego drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 06.10.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 jbloch, słusznie prawisz. Można by dojść do wniosku, że w pasywniaku zużycie energii będzie wyższe od projektowanego. Mieszkańcy sztucznie będą podnosić temperaturę na sterowniku, po to tylko, żeby odczuć promieniowanie. Odczucie ciepła utrzymywanego na poziomie 21,5oC będzie inne w budynku NF40 i inne w NF15 na niekorzyść tego drugiego. Zużycie będzie wyższe, bo zdaje się, ze kalkulacje są na 20st i 22 w łazienkach. Nie jestem za to pewna, czy ta różnica w odczuwaniu ciepła jest taka drastyczna w przypadku nieco wyższych temperatur: 22-23 st. Co prawda za oknem nie widzę mrozu, ale teraz u nas wewnątrz taka temperatura jest obecnie. Oczywiście nie ma grzania. I nie brakuje go- nie czuję zimna, tylko czuję odpowiednią temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 06.10.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Zwróćcie jeszcze uwagę, że powinno być bardziej komfortowe odczuwanie temperatury w budynku szczelnym oraz takim, gdzie temperatura jest równa w pomieszczeniach. Co z tego, że grzejnik będzie grzał, jak obok czuć wiatr od okna- to żaden komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 06.10.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 będzie przyjemnie ciepły . ..., ale nie jest , jak na górze jest 21* to jest zimno , jak w tym samym czasie na dole jest 21 to jest ciepło , tak miałem ,ale w połowie zeszłego roku dołożyłem na poddaszu grzejniki i to takie zwykłe szity z casto , połączyłem je w każdym pokoju w szereg ,pracują na tej samej tem co podłogówka i jest naprawdę przyjemnie ciepło przy 21*C A mozesz przypomnieć , podajesz "ciepło "non stop czy grzejesz akumulacyjnie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Ale jakie co promieniowanie ? przecież jak ciało ma 20 st to promieniuje też .. jeśli ściany są ciepłe - a są ..Swoiste wariactwo zaczyna się dziać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts