Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mozesz przypomnieć , podajesz "ciepło "non stop czy grzejesz akumulacyjnie.?

Od zeszłego sezonu staram się grzać jak najdłużej,zwłaszcza w godzinach kiedy dom jest najbardziej ,,zamieszkały" Niestety przy pc on /of nie można grzać non stop ,praca przerywana ,takie częste podtrzymywanie temperatury , z obserwacji stwierdzam że wystarczy niższa tem do odczuwania komfortu ,niż wcześniej jak ,,ładowałem " dom w taniej taryfie , Od zeszłego sezonu grzewczego nie jestem zwolennikiem grzania /kumulowania ciepła w,, tanich " taryfach . Doszedłem do wniosku że najlepszą sprawą będzie dla mnie pc gruntówka inwerter , w tanich godzinach w miarę możliwości/potrzeb praca na akumulację ,w ,,drogich"godzinach praca na minimalnej mocy ale za to na max COP-ie .W związku że taka PC jednak nieprzyzwoicie droga , więc powstaje ,,tymi ręcami" pc inwerter ok 5 kw mocy max i ok 1 kw. Wydaje się mi że przy takiej pracy pc inwerter , ze względu na to że w domu może być niższa tem i komfortowa jednocześnie ,plus to ze z pracą na min mocy cieplnej pc inwerter osiąga dużą wartość cop koszta ogrzewania wyjdą mniejsze niż przy on/of , chociaż te koszta to sprawa drugorzędna ,bo co to dla mnie za różnica czy zużyje w sezonie grzewczym 2000 kw czy 3000 kw .

własnie brak promieniowania. Przypadlość grzejących akumulacyjnie . Taki "urok".

Nie wiem co z tym promieniowaniem , ale wiem że jak podaję z pc ciepło na podłogę , to jest przyjemnie ,chociaż u mnie rzadko kiedy zasilanie podłogi dochodzi do 32*C , wiem też że przez jakiś tam czas po wyłączeniu pc jest jeszcze przyjemnie, ale później mimo że tem wcale jakoś nie siadła ,to już odczuwam jakiś brak komfortu , włączam na krótki okres pc i znowu przyjemnie , chociaż na termometrze jakiś reakcji nie widać .

Kamil idziesz dobrym tokiem, ale... nie same parametry U są wyznacznikiem.

Moim zdaniem same pakiety szybowe nie są do końca najlepszym rozwiązaniem.

Dobre ramy mają parametr na poziomie 0,69 W/(m2K).

Tak ale ramy nie mają współczynnika g a ten parametr w oknach jest najważniejszy. Temu im większe okno tym lepiej bo zwiększa się powierzchnia szyby w stosunku do ramy. Pisałem ze jak ktoś nie potrzebuje otwieranych okien to same pakiety są bardzo dobrym rozwiązaniem.

Rekuperatory z odzyskiem ciepła 95% także wsadziłbym między bajki... :-)

Dzwoniłem do gościa i pytałem o dobry reku to mówił że najlepsze mają 95% sprawności. ja rozumiem ze to sprawność odzysku ciepła czyli jak na wentylacji traci się 1000kWh ciepła to reku odzyska 950kWh. Może się mylę to mnie poprawcie. Ale nawet jak wrzucałem w OZC 90% i szczelność z 0,6 na 1 to zapotrzebowanie urosło ledwo o 2kWh/m2 więc szału nie ma.

Jeśli dobrze zaprojektujesz, to może się to udać :-)

Już zaprojektowałem i przedstawiłem. Każdy może zobaczyć i ewentualnie obliczyć jak ma wątpliwości czy dobrze policzyłem. Ale podejrzewam że mało kto będzie się za mną zgadzać a szczególnie wszyscy którzy mają interes w kotłowniach i CO. Tak jak pokazałem n zdjęciach to domek prosty jak składanie cepa wiec takie domy też mało atrakcyjne dla firm budowlanych. Bo na czym to zarobić? Powiedzą że ściany się trudno robiło bo skomplikowane? Na czym mają więcej zarobić? Niestety ale firmy budowlane nie patrzą na to jak ja sobie prosty dom zrobię tylko przeliczą przez metry ustaloną kwotę i powiedzą że tyle i tyle to będzie kosztować. A ja sie nie zgadzam na takie traktowanie. Mam gdzieś taki głupi przelicznik. Równocześnie mogę sobie porobić cuda, wykusze itp a powierzchnia będzie podobna i koszt teoretycznie ten sam. I to mnie denerwuje w takich wyliczankach. To jest tak jak się pytam ile będą kosztować same ściany to zaś przelicznik i nawet nie popatrzą co to dokładnie jest tylko ile metrów ma dom. śmieszne to jest że firma która może zrobić w fabryce szkielet domu w jeden dzień kasuje za niego tyle lub więcej co inna firma która zrobi to samo (teoretycznie) n a budowie w kilka dni. To mnie zastanawia dlaczego tak jest. Według mojego rozumowania jak coś można zrobić w fabryce szybciej to powinno być to tańsze a nie droższe i dzięki temu że tańsze to można tego więcej sprzedać a nie kasować jak za zborze. Temu jak nikt nie da rozsądnej ceny za to to zrobię to sobie sam z pomocą na budowie ludzi i tyle i będzie jeszcze taniej a na pewno nie wiele gorzej bo to wielka filozofia nie jest.

W ten wynik wierzę (robiłem obliczenia dla podobnych domów), ale ...

Czy w tych obliczeniach zapotrzebowania na energię uwzględniałeś chłodzenie domu latem ?

Duże okna od wschodu i zachodu, oprócz zysków słonecznych w sezonie grzewczym (stąd tak niskie zapotrzebowanie na ciepło, przy sporym zapotzrebowaniu na moc do ogrzewania) dają też całkiem spore zyski słoneczne latem. Bez aktywnego chłodzenia (klimatyzacji) lub co najmniej odpowiednio sterowanych zewnętrznych rolet lub żaluzji będziesz miał dom przegrzany latem. Dolicz więc te elementy do kosztów domu. Podana przez Ciebie sprawność reku (95%), dotyczy sprawności temperaturowej, czy energetycznej ? To częsty błąd w założeniach do obliczeń. Sezonowa sprawność energetyczna reku nie przekracza zazwyczaj 70%.

No i przy tych tanich promiennikach efekt cienia na pewno wystąpi (trudno go uniknąć przy jednym, małym promienniku w pomieszczeniu).

Temu dach czterospadowy planuję bo od południa wysunę bardziej daszek i będzie okap który uchroni przed przegrzewaniem. Od wschodu nie spodziewam się przegrzania bo słonko jak wychodzi to z rana tak nie grzeje a jak zaczyna to jest już wysoko i już od południa. Od zachodu to chronić będzie wisienka która rośnie w takim miejscu że fajny cień daje a domek będę budować obok domu teściowej w odległości 5m więc on sam da trochę cienia. Już same okna trzyszybowe mimo że chronią przed ucieczką ciepła to też mniej tego ciepła z zewnątrz wpuszczają. Reku z gwc załatwi sprawę z chłodzeniem.

Pokoje będę miał 10-12m2 wiec taki promiennik na suficie da radę i jego nic tam nie będzie zasłaniać. W salonie jedynie dam dwa promienniki bo będzie duży w porównaniu do pokoi. Salon będę miał tak zrobiony że w przyszłości mogę na jego kawałku dorobić pokój jak będzie taka potrzeba. Mając promienniki nie muszę się martwić o przestawianie czy dokładanie działówek. Wszystko proste a funkcjonalne.

Od zeszłego sezonu staram się grzać jak najdłużej,zwłaszcza w godzinach kiedy dom jest najbardziej ,,zamieszkały" Niestety przy pc on /of nie można grzać non stop ,praca przerywana ,takie częste podtrzymywanie temperatury , z obserwacji stwierdzam że wystarczy niższa tem do odczuwania komfortu ,niż wcześniej jak ,,ładowałem " dom w taniej taryfie , Od zeszłego sezonu grzewczego nie jestem zwolennikiem grzania /kumulowania ciepła w,, tanich " taryfach . Doszedłem do wniosku że najlepszą sprawą będzie dla mnie pc gruntówka inwerter , w tanich godzinach w miarę możliwości/potrzeb praca na akumulację ,w ,,drogich"godzinach praca na minimalnej mocy ale za to na max COP-ie .W związku że taka PC jednak nieprzyzwoicie droga , więc powstaje ,,tymi ręcami" pc inwerter ok 5 kw mocy max i ok 1 kw. Wydaje się mi że przy takiej pracy pc inwerter , ze względu na to że w domu może być niższa tem i komfortowa jednocześnie ,plus to ze z pracą na min mocy cieplnej pc inwerter osiąga dużą wartość cop koszta ogrzewania wyjdą mniejsze niż przy on/of , chociaż te koszta to sprawa drugorzędna ,bo co to dla mnie za różnica czy zużyje w sezonie grzewczym 2000 kw czy 3000 kw .

też mam podobne spostrzeżenia. w zimie musiałem ustawić pracę na prawie ciągłą ze względu na "takie sobie" ;) parametry mojej PC ale dzięki temu doświadczyłem znacznie lepszego komfortu. i rzeczywiście można lekko obniżyć temperaturę z uwagi na ciągłe promieniowanie a przez to odczuwalny komfort cieplny.

Tak ale ramy nie mają współczynnika g a ten parametr w oknach jest najważniejszy. Temu im większe okno tym lepiej bo zwiększa się powierzchnia szyby w stosunku do ramy. Pisałem ze jak ktoś nie potrzebuje otwieranych okien to same pakiety są bardzo dobrym rozwiązaniem.

Każdy parametr w oknach jest ważny. Nie tylko g.

W sumie podstawowych jest z 5.

Dzwoniłem do gościa i pytałem o dobry reku to mówił że najlepsze mają 95% sprawności. ja rozumiem ze to sprawność odzysku ciepła czyli jak na wentylacji traci się 1000kWh ciepła to reku odzyska 950kWh. Może się mylę to mnie poprawcie. Ale nawet jak wrzucałem w OZC 90% i szczelność z 0,6 na 1 to zapotrzebowanie urosło ledwo o 2kWh/m2 więc szału nie ma.

A ja słyszałem, że łysym i brodatym kredytów nie dają :-)

P.S. Pozdrów Pana od rekuperacji - powiedział on to, co chciałeś usłyszeć.

Więc temu w sypialni nie montuje się go nad łóżkiem itp tylko w miejscu można powiedzieć przejściowym lub na ścianie w takim miejscu aby nie robić efektu cienia. tylko trzeba zwrócić uwagę na to że w domu pasywnym te promienniki będą rzadko chodzić bo taki dom ma mały spadek dobowy temperatury i przykładowo jak dogrzeje o 15 to jak wszyscy wrócą do domu po szkole i pracy to najbliższe dogrzanie może będzie o 20 lub w nocy jak wszyscy będą spać ale wtedy można też ustawić aby nie dogrzewało za bardzo bo lepiej się śpi jak jest troszeczkę chłodniej a ustawić na termostacie aby o 6 rano była znowu odpowiednia temperatura. Temu promienniki są lepsze od podłogówki wodnej czy z kablami bo szybko mogą działać.

Masz niby rację , taka TEMPERATUROWĄ , Włączysz w domu pasywnym ten swój promiennik i ciepło zrobi się natychmiast , niemalże , dom będzie dość długo po wyłączeniu promiennika trzymał TEMPERATURĘ , np 21*C , ale będzie odczucie chłodu , ten sam dom z działąjącą podłogówka przy 21*C będzie przyjemnie ciepły .

A te dogrzewania i obniżania tem to czemu niby mają służyć -oszczędności energii? Ja tam np lubię w miarę stabilną tem w domu na okrągło , przy czym czy to jest 21* czy 23 nie patrzę na to ,kieruję się tylko i wyłącznie tym czy mój organizm ma ciepło czy też nie

Mam u siebie w domu namiastkę domu pasywnego, tzn w stropie mam sporo styropianu (stropy typu JS) w ścianie kolankowej łacznie 50 cm izolacji , w skosach 45cm , na jętkach teraz 45 cm ,ale jeszcze dołożę ze 30. Piszę oczywiście o poddaszu na którym mam dwa pokoje i łazienkę , tak sobie myślałem że jak dół ogrzeję podłogówka , to na górze ze względu na ,,pasywność" będzie gites , ale nie jest , jak na górze jest 21* to jest zimno , jak w tym samym czasie na dole jest 21 to jest ciepło , tak miałem ,ale w połowie zeszłego roku dołożyłem na poddaszu grzejniki i to takie zwykłe szity z casto , połączyłem je w każdym pokoju w szereg ,pracują na tej samej tem co podłogówka i jest naprawdę przyjemnie ciepło przy 21*C ( tylko proszę z daleka od tych ,,przysłowiowych" 21*C , to tylko taki przykład temperaturowy , w rzeczywistosci mam w domu rózne tem w zalezności od tego w jakiem mam odczucie ciepła , z reguły wacha sie to w przedziale 21-22,5*C)

Zwróć uwagę że promienniki ogrzeją ściany i umeblowanie w domu a od ich temperatury zależy odczuwalny komfort. Trzeba pamiętać że dom pasywny przeciąga w czasie potrzebę ogrzewania do minimum. Nie raz jest tak ze jak temperatura spada do 15st to w domu jest nadal ciepło i nie trzeba grzać a izolacja w domu pasywnym powoduje że przy o wiele niższej temperaturze nie będzie potrzeby ogrzewania. Zwykły dom nie ogrzeje się po zyskach bytowych więc zwykłe ogrzewanie musi chodzić a pasywny polega właśnie na pasywnym ogrzewaniu wiec domownicy mają go ogrzać a jak to nie wystarczy to jakieś niedrogie zapasowe urządzenie grzewcze ma dogrzać w miarę szybko. Dom pasywny to jest inna filozofia. Ludziom się w głowie nie mieści jak może być ciepło bez ogrzewania i temu często wygadują głupoty że się zamarznie w domu, że w kożuchu będzie się chodzić itp. Może 10W/m2 jest ciężko osiągnąć ale 15W/m2 też nie jest za wielkie a to jest moc szczytowa przy -20st a średnia jest dużo wyższa wiec średnio ogrzewanie nie jest potrzebne więc temu typowe rozwiązania z CO się nie nadają i są przerostem formy nad treścią. Ogrzewanie akumulacyjne jest dobre w domach energooszczędnych ale w pasywnych tez nie jest za dobre. Tak jak nie raz pisał perm (ostatnio chyba ucichło bo nie widzę jego postów) to farelka wystarczy w takim domu. Ale ludzie nie są jeszcze gotowi na to aby nie robić typowego ogrzewania w domu więc temu je robią na zapas a są niektórzy co chcą nawet w domu pasywnym dać 3 źródła na zapas do ogrzewania. Temu przez takie podejście panuje opinia że domy pasywne są o wiele droższe od energooszczędnych. na targach gadałem z jednym gościem co robią domy szkieletowe prefabrykowane i mówi mi cenę orientacyjną patrząc na rzutu za dom ile by to u nich kosztowało. Jak powiedziałem że ja pasywny chcę to mówił że do tego trzeba doliczyć 30-50k. Jak pytam skąd te kwoty, przecież ja nie chcę robić kotłowni z CO, dom mam prosty, styropian nie jest taki drogi to się zamyślił i w kółko to samo gadał. To jest dowód że ludzie nie są gotowi na takie domy bez CO.

Zwróćcie jeszcze uwagę, że powinno być bardziej komfortowe odczuwanie temperatury w budynku szczelnym oraz takim, gdzie temperatura jest równa w pomieszczeniach. Co z tego, że grzejnik będzie grzał, jak obok czuć wiatr od okna- to żaden komfort.

to fakt. u nas w domu 23*C (chociaż w weekend przegrzało się do 25*C), brak ogrzewania i odczucia o wiele lepsze niż przy tej samej temperaturze i załączonym ogrzewaniu (grzejniki) w starym domu. zobaczymy co będzie jak rozpocznie się sezon grzewczy i grzanie w taniej taryfie. mam nadzieję że ze względu na bardzo dużą masę przegrody nie będą wychładzać się zbyt szybko powodując przez to uczucie dyskomfortu.

No to się zdziwisz. I to mocno :)

Zobaczymy...Marzenka pisała że miała w upały 26st mimo dużej liczby gości i jak nie zawsze się zamykało drzwi tarasowe. Mi tam 26st przez parę dni w roku by nie przeszkadzało. Jak komuś przeszkadza to niech pakuje do domu masę technologii aby mieć niewiadomo jakie warunki.

Temu dach czterospadowy planuję bo od południa wysunę bardziej daszek i będzie okap który uchroni przed przegrzewaniem. Od wschodu nie spodziewam się przegrzania bo słonko jak wychodzi to z rana tak nie grzeje a jak zaczyna to jest już wysoko i już od południa. Od zachodu to chronić będzie wisienka która rośnie w takim miejscu że fajny cień daje a domek będę budować obok domu teściowej w odległości 5m więc on sam da trochę cienia. Już same okna trzyszybowe mimo że chronią przed ucieczką ciepła to też mniej tego ciepła z zewnątrz wpuszczają. Reku z gwc załatwi sprawę z chłodzeniem.

Pokoje będę miał 10-12m2 wiec taki promiennik na suficie da radę i jego nic tam nie będzie zasłaniać. W salonie jedynie dam dwa promienniki bo będzie duży w porównaniu do pokoi. Salon będę miał tak zrobiony że w przyszłości mogę na jego kawałku dorobić pokój jak będzie taka potrzeba. Mając promienniki nie muszę się martwić o przestawianie czy dokładanie działówek. Wszystko proste a funkcjonalne.

Przy takiej odległości od domu teściowej, możesz zapomnieć o oknach, no chyba, że dostaniesz pozytywną opinię od rzeczoznawcy p.poż.

Latem słońce od południa nie jest problemem. Sam problem ten rozwiązałem przez odpowiednie ukształtowanie okapu. Problemem są jak pisałem wcześniej okna od wschodu i zachodu (to też wiem z własnego doświadczenia - latem bez rolet zewnętrznych na tych oknach trudno byłoby wytrzymać).

Reku + GWC w takiej sytuacji na pewno nie wystarczy, no chyba, że na GWC przeznaczysz powierzchnię działki większą od powierzchni domu.

Tak jak pisali inni, ciężko jest uzyskać 95% sprawności temperaturowej, a sprawność energetyczna wychodzi znacznie gorzej, bo na poziomie max 70%, a to już daje sporą różnicę, w porównaniu z Twoimi założeniami.

Tutaj masz kilka rekuperatorów (bardzo znane marki i jedne z najlepszych na rynku).

Jak myślisz, które osiągają parametry odzysku 95%?

Nie wiem, nie znam się na markach. Gość z którym gadałem jest znajomym mojej żony ze szkoły więc pytałem o to jaki ma dobry reku o najlepszej sprawności która taka faktycznie jest i nie oszukuje producent. W OZC w okienku z sprawnością reku wpisuje się projektowa sprawność ale w okienku obok jest wpisana domyślna sprawność sezonowa która jest dużo niższa OZC.sprawnosć reku.jpg odziwo jeżeli w projektowej sprawności wpiszę 80% to z 8kWh/m2 skacze zapotrzebowanie do 10,3kWh/m2. Faktycznie jak producent pocygani z sprawnościami o rachunek jak podskoczy na rok o 100zł to zbiednieję:p:p chyba wtedy przez miesiąc z domu ze wstydu nie będę wychodził:p