Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

-----Temu wymyśliłem taki przekrój ściany bo można każdy etap dokładnie przygotować.------

Może się nie znam,budowlańcem nie jestem , ale podaj realny koszt wykonania w materiale 1m2 takiej ściany. Mogę się założyć ze wyjdzie o wiele drożej niż np bloczek z betonu komórkowego+ powiedzmy 30cm styro . Ta ściana co wymyśliłeś przeczy twojej ( i mojej też) tezie że dołożenie paru cm styro w ścianie nie zwiększa znacząco kosztu ściany , ale to raczej tyczy się ściany ,,klasycznej" dwuwarstwowej, nie tej Twojej , ona w/g mnie będzie droga .

Żeby nie było źle zrozumiane , ja jestem zwolennikiem izolacji ,zawsze twierdziłem że inwestycja w izolację jest najlepsza inwestycją w ogrzewanie , nie ma cudownych źródeł ciepła , jest przede wszystkim izolacja. Ale życie pokazuje że gdzieś jest granica tej izolacji. Przykładowo dom energooszczędny z PC z rachunkami za ogrzewanie w skali sezonu 500pln , ile trzeba zainwestować w izolacje,aby zejść do Twojego limitu domu 1 litrowego? Nie zapominajmy że na korzyść pc przemawia też koszt CWU .

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale 26-27st zapewni sam dom pasywny przy normalnej pracy (patrz domek Marzenki, miała 26st) a tu ludzie piszą że mają wtedy za ciepło i musi być mniej a to tylko klima zapewni. Pewnie że nie może być za dużej różnicy (to wytłumacz to innym) bo tylko choroby można się nabawić. Jeżeli w pasywnym bez klimy w upały można mieć 26st to po co klima? Nie lepiej pasywny zrobić? Tzn lepiej zależy dla kogo, dla sprzedawców klimy na pewni nie za dobrze. A do odprowadzania wilgoci jest wentylacja a innej niż mechaniczna z reku nie biorę nawet pod uwagę.

wentylacja mechaniczna latem nie poradzi sobie z odprowadzeniem wilgoci. 26C z wysoką wilgotnością to nie to samo co 26/7/8 z niską. Wiem bo znam to z autopsji.

-----Temu wymyśliłem taki przekrój ściany bo można każdy etap dokładnie przygotować.------

Może się nie znam,budowlańcem nie jestem , ale podaj realny koszt wykonania w materiale 1m2 takiej ściany. Mogę się założyć ze wyjdzie o wiele drożej niż np bloczek z betonu komórkowego+ powiedzmy 30cm styro . Ta ściana co wymyśliłeś przeczy twojej ( i mojej też) tezie że dołożenie paru cm styro w ścianie nie zwiększa znacząco kosztu ściany , ale to raczej tyczy się ściany ,,klasycznej" dwuwarstwowej, nie tej Twojej , ona w/g mnie będzie droga .

Żeby nie było źle zrozumiane , ja jestem zwolennikiem izolacji ,zawsze twierdziłem że inwestycja w izolację jest najlepsza inwestycją w ogrzewanie , nie ma cudownych źródeł ciepła , jest przede wszystkim izolacja. Ale życie pokazuje że gdzieś jest granica tej izolacji. Przykładowo dom energooszczędny z PC z rachunkami za ogrzewanie w skali sezonu 500pln , ile trzeba zainwestować w izolacje,aby zejść do Twojego limitu domu 1 litrowego? Nie zapominajmy że na korzyść pc przemawia też koszt CWU .

Z ścianą akurat w szkielecie jest to że przy tej samej grubości co murowana jest o lepszym współczynniku U. Jeżeli będziemy trzymać się typowo współczynnika U do porównań to już na starcie dom po obrysie będzie mniejszy więc powierzchnia zabudowy mniejsza. Szykując zapytanie będę wszystko liczył ile trzeba materiału na 1m2 ściany i wtedy się porówna. Jeżeli się buduje nawet samemu to czasem przy wznoszeniu ścian potrzebna jest pomoc aby to myło szybciej i sprawniej. Szkielet w parterze zrobi się w dzień a w murowanym kilka dobrych dni. Sam bloczek BK nie jest drogi i dobrej firmy kosztuje 7-9zł ale nadproże systemowe tanie nie są, trzeba bawić się z wieńcem itp a to wszystko to jest też czas. Jakby się wszystko wzięło pod uwagę to można wnioskować że nie opłaca się robić murowanych domów. Ale policzę wszystko i przedstawię wyniki jak będę miał.

Nie wiem co z tym promieniowaniem , ale wiem że jak podaję z pc ciepło na podłogę , to jest przyjemnie ,chociaż u mnie rzadko kiedy zasilanie podłogi dochodzi do 32*C , wiem też że przez jakiś tam czas po wyłączeniu pc jest jeszcze przyjemnie, ale później mimo że tem wcale jakoś nie siadła ,to już odczuwam jakiś brak komfortu , włączam na krótki okres pc i znowu przyjemnie , chociaż na termometrze jakiś reakcji nie widać .

doskonale to rozumie bo też mam spaczone poczucie komfortu. Grzeje akumulacyjnie kotłem el. W zeszłym sezonie dzieki kol KrzysiekBB sytuacja "dołów" została opanowana. Opisywałem to na watku elektrycznym .

2 przedziały II taryfy - 13-15 i 22 -6 . I teoretycznie wypadałoby grzac(jesli jest potrzeba) 13-15 i 4-6 ale to z komfortem niewiele ma wspolnego . Dołożenie strefy 22-00 załatwiło sprawę . Dzień podzielilo równomiernie na strefy -prawie.

Dodatkowo histereze mam na 0,1 C bo taką możliwość daje sterownik.

Jak jest w domach, jak z wątku 0-20 kWh mkw tego nie wie nikt. Czy tam też braki promieniowania są odczuwalne ? ???

... Jakby się wszystko wzięło pod uwagę to można wnioskować że nie opłaca się robić murowanych domów. Ale policzę wszystko i przedstawię wyniki jak będę miał.
Sorry Kamil ale znowu błądzisz we mgle. Poczytaj trochę, bo czasem ciężko zrozumieć dlaczego swoje przypuszczenia nie poparte wiedzą prezentujesz jako pewnik. Zdziwisz się ale koszt ściany zewnętrznej o podobnym U wychodzi bardzo podobnie, niezależnie od rodzaju tej ściany (z wyłączeniem niektórych, bardzo drogich materiałów typu żelbet). Różnice mieszczą się w 30%, co przy całkowitym koszcie budowy jest wartością pozwalającą na pominięcie ceny a kierowanie się tylko wartościami użytkowymi, trwałością czy czasem wykonania.

Sorry Kamil ale znowu błądzisz we mgle. Poczytaj trochę, bo czasem ciężko zrozumieć dlaczego swoje przypuszczenia nie poparte wiedzą prezentujesz jako pewnik. Zdziwisz się ale koszt ściany zewnętrznej o podobnym U wychodzi bardzo podobnie, niezależnie od rodzaju tej ściany (z wyłączeniem niektórych, bardzo drogich materiałów typu żelbet). Różnice mieszczą się w 30%, co przy całkowitym koszcie budowy jest wartością pozwalającą na pominięcie ceny a kierowanie się tylko wartościami użytkowymi, trwałością czy czasem wykonania.

Zostawię to bez komentarzu. Policzę i dam znać. Jak masz ochotę to policz koszt ten sam z wymurowaniem z BK aby było dobre porównanie. tylko warto zwrócić uwagę na to że płyta fundamentowa pod szkielet też będzie inna niż pod murowany. Trzeba patrzyć na całokształt.

Zostawię to bez komentarzu. Policzę i dam znać. Jak masz ochotę to policz koszt ten sam z wymurowaniem z BK aby było dobre porównanie. tylko warto zwrócić uwagę na to że płyta fundamentowa pod szkielet też będzie inna niż pod murowany. Trzeba patrzyć na całokształt.
To już było liczone, tu na forum również. Sama płyta OSB dwustronnie w szkieleciaku to 60 złm2. Bloczki to przeciętnie podobna cena. Jak już wszystko skleisz do kupy to wyjdzie bardzo podobnie. Edytowane przez perm

Nie wyjdzie podobnie .. wilgoć technologiczna w BK gratis .. chyba tylko na pewno cermamika - pustaki keramzytowe.

Teraz jeszcze różne inne sprawy - w tym mokre roboty .. kwestie technologicznie itp ..

? Co to ma wspólnego z ceną? W Szkieleciaku jest jeszcze konstrukcja, do tanich nie należąca.

Że WG nie daje rady to rozumiem ale że reku... to pierwsze słyszę a tym bardziej reku z gwc.

Słyszysz czy doświadczasz? :) Ja piszę o tym czego udało i udaje mi się doświadczyć i zrobić u innych ludzi. Co do gwc to obecnie jest to zupełnie nieopłacalne ponieważ taniej wychodzi zamontować klimę. GWC nie jest w stanie chłodzić tak jak klima. Ile gwc da chłodu latem na cały dom?

Słyszysz czy doświadczasz? :) Ja piszę o tym czego udało i udaje mi się doświadczyć i zrobić u innych ludzi. Co do gwc to obecnie jest to zupełnie nieopłacalne ponieważ taniej wychodzi zamontować klimę. GWC nie jest w stanie chłodzić tak jak klima. Ile gwc da chłodu latem na cały dom?

Odwróćmy. Do mocy GWC budujemy dom ,o ile chcemy GWC a nie nieopłacalną klimę. Odpowiedni dom do GWC potrzebuje tyle chłodu ile daje GWC.

Wiesz jaka jest średnia dobowa temp.lipca czy sierpnia? Wiesz jak jest temp. gruntu na -100/150cm w sierpniu czy lipcu ?

Oczywistym jest,że GWC nie pociągnie w domu z przeszkloną ścianą południową i zachodnią bez zacienienia ,ale my tutaj nie o takich wybrykach architektury. Choć można z tym żyć mając klimę.

Odwróćmy. Do mocy GWC budujemy dom ,o ile chcemy GWC a nie nieopłacalną klimę. Odpowiedni dom do GWC potrzebuje tyle chłodu ile daje GWC.

Wiesz jaka jest średnia dobowa temp.lipca czy sierpnia? Wiesz jak jest temp. gruntu na -100/150cm w sierpniu czy lipcu ?

Oczywistym jest,że GWC nie pociągnie w domu z przeszkloną ścianą południową i zachodnią bez zacienienia ,ale my tutaj nie o takich wybrykach architektury. Choć można z tym żyć mając klimę.

Jaki jest koszt GWC a jaki koszt klimy? Jakie wydajności? Ile zjedzą wentylatory GWC? Ile rzeczywiście da to chłodu?

bo Ty instalujesz klimy.

Ciężko zapewne sprzedać GWC i na tym zarobić tyle co na montażu klimatyzatorów :)

Jaki jest koszt GWC a jaki koszt klimy?

GWC kosztuje tyle co najtańsza klima (bez montażu).

Jakie wydajności?

NA dom jak w temacie wystarczy.

Ile zjedzą wentylatory GWC?

U mnie 2x 40W na max. obrotach. Beż GWC pewnie ze 5 - 10 W mniej.

Ile rzeczywiście da to chłodu?

Tyle, że nie potrzebuję włączać klimy. Przy prawie 40oC na zewnątrz (sierpień), miałem temp. nawiewu ok. 15oC.

Edytowane przez Barth3z

bo Ty instalujesz klimy.

Ciężko zapewne sprzedać GWC i na tym zarobić tyle co na montażu klimatyzatorów :)

GWC kosztuje tyle co najtańsza klima (bez montażu).

NA dom jak w temacie wystarczy.

U mnie 2x 40W na max. obrotach. Beż GWC pewnie ze 5 - 10 W mniej.

Tyle, że nie potrzebuję włączać klimy. Przy prawie 40oC na zewnątrz (sierpień), miałem temp. nawiewu ok. 15oC.

Dobrze ile zatem kosztowało cie GWC, na jakich materiałach masz zrobiony? Jaki duży? Ja akurat zajmuje się ogólnie budynkami oszczędnymi, nie tylko klimami :)

Dobrze ile zatem kosztowało cie GWC, na jakich materiałach masz zrobiony? Jaki duży? Ja akurat zajmuje się ogólnie budynkami oszczędnymi, nie tylko klimami :)

Zbudowałem żwirowca w obrębie fundamentów (metr po domem) rozciągnięty na powierzchni ok. 80m2 z rurą dobiegową fi 200 o długości ok. 30m.

Koszty: ok. 2500zł.