Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

" Nikogo nie śmiałbym wyzywać i obrażać bo daleko mi do tego ale budowa domów gorszych niż energooszczędne świadczy o całkowitym braku wyobraźni i robieniu sobie bubla."

Powiesz to mojemu znajomkowi?

TARTAK ma...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

" Nikogo nie śmiałbym wyzywać i obrażać bo daleko mi do tego ale budowa domów gorszych niż energooszczędne świadczy o całkowitym braku wyobraźni i robieniu sobie bubla."

Powiesz to mojemu znajomkowi?

TARTAK ma...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.

Pewnie ci chodzi o to ze ma za darmo drewno. Ale to nic nie zmienia. Sam dobrze wiesz ze standardem powinny byc domy z WM wiec tez domy energooszczedne chocby dla wlasnego komfortu i zdrowia.

Pewnie ci chodzi o to ze ma za darmo drewno. Ale to nic nie zmienia. Sam dobrze wiesz ze standardem powinny byc domy z WM wiec tez domy energooszczedne chocby dla wlasnego komfortu i zdrowia.

Na własne oczy widziałem jak dwóch Finów, za pomocą ciężarówki z HDSem składało w dwa dni taki dom jak na zdjęciu, działo się to w Ostersund w Szwecji w kwietniu tego roku. Dom przyjechał gotowy na wielkiej przyczepie.

Dać się da. ale ten dom był przygotowany w fabryce dużo wcześniej.

99s.jpg

Na własne oczy widziałem jak dwóch Finów, za pomocą ciężarówki z HDSem składało w dwa dni taki dom jak na zdjęciu, działo się to w Ostersund w Szwecji w kwietniu tego roku. Dom przyjechał gotowy na wielkiej przyczepie.

Dać się da. ale ten dom był przygotowany w fabryce dużo wcześniej.

A ja wcześniej przygotuję ściany domu i potem w dwa dni też będę chciał je poskładać (ale pewnie zejdzie mi z tym dłużej). Tylko że same ściany a dach to wiązary. Planuję zrobić sobie nieduży stryszek w północnej części domu a nie na całej możliwej powierzchni. Stryszek 6x3m mi wystarczy wiec na tej powierzchni wiązary będą takie aby to uwzględniały a reszta wiązarów bez użytkowego strychu więc inne będą i mam nadzieję że przez to tańsze. Moje wiązary nie będą chyba takie proste bo od strony południowej będą wystawać poza elewacje o 125cm, na wschodniej i zachodniej stronie o 70cm a od północy o jakieś 60cm uwzględniając że na części garażu będzie tylko do 10cm styro na ścianie.

• 1 month później...

witam

mam pytanie do j-j czy rozwiązał kwestie ogrzewania CWU (pisałeś kiedyś że zamiast zasobnika CWU lepszym rozwiązaniem będzie przepływowy podgrzewacz). Interesuje mnie jakie najlepsze rozwiązanie grzania CWU zastosować do domu pasywnego (brak gazu, tylko prąd). Osób aktualnie 3. Myślałem nad czymś takim: zasobnik CWU 150l z grzałką elektryczną oraz wężownicą (żeby była możliwość kiedyś podłączyć kolektor słoneczny) oraz na wyjściu z zasobnika podgrzewacz elektryczny przepływowy, załączający się w zależności od temp wody w zbiorniku.

Zastanawiam się też nad sensem zastosowania pompy ciepła tylko i wyłącznie do CWU.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Po dłuższej analizie myślę że najlepszym rozwiązaniem do CWU w niewielkim domu pasywnym będzie podgrzewacz elektryczny przepływowy 12kW (w domu: prysznic/umywalka/zlewozmywak+zmywarka), jeden do wszystkich przyborów, gdyż odległości od podgrzewacza 1-2m. Taryfa prądu G12 (prysznic po 22 :) . Koszt takiego podgrzewacza ok 600-700 zł, odpada problem wymiany anod w zbiorniku a także samego zbiornika jak zacznie cieknąć i cotygodniowego wygrzewania zbiornika do 60 st żeby zniszczyć bakterie Legionella. Nie będzie trzeba się też martwić że pojemność zbiornika będzie za mała jak przyjdzie więcej gości. Jeśli chodzi o koszt podgrzania wody myślę że w skali miesiąca cenowo wyjdzie podobnie jak podgrzewacz pojemnościowy.

Miałem kiedyś taki przepływowy podgrzewacz i kąpiel pod prysznicem to była katorga. Absolutnie nikt nie mógł w tym samym czasie odkręcać innego kranu a i tak temperatura wody potrafiła się często zmienić. Nigdy więcej dla prysznica. Z innymi odbiornikami nie było problemu.

Myślę, że była to kwestia doboru mocy podgrzewacza. Są też mocniejsze podgrzewacze 15,18 a nawet 21 kW. Choć nie zawsze pozwala na to przyłącze prądu do domu. Czytałem po wielu forach jaka moc takiego podgrzewacza wystarczy do upodobań mojej rodziny (wiadomo, że każdy ma inne). Przy stosowaniu zmywarki w kuchni odpada mycie naczyń w zlewozmywaku. A biorąc prysznic w jednym czasie nie używa się umywalki w łazience. Zostaje tylko mała bateria w umywalce w wc. Myślę, że 12-15kW wystarczy. Nowe podgrzewacze mają też funkcję zmiany pobieranej mocy w zależności od przepływu wody.

A czemuż to podobnie, skoro nie można korzystać z II taryfy? Moja żona idzie spać przed 10:00, a spróbuj po 22:00 kąpać małe dzieci. Sam też rzadko idę pod prysznic tak późno, więc trochę to podobieństwo kosztów naciągane.

Można korzystać :) Straty ciepła w zbiorniku też trzeba wziąć pod uwagę. Z tego co pamiętam to J-J też przyznał, że lepszym rozwiązaniem w jego przypadku byłby podgrzewacz przepływowy zamiast pojemnościowego.

Miałem 21kW

Ja mam teraz 21kW i jak biorę prysznic, to nikt inny w tym czasie nie może odkręcać kranu, bo temperatura (i ciśnienie) pod prysznicem spada. Nie wiem jednak, jak by się spisywał taki przepłyowy ogrzewacz wody połączony z głowicą termostatyczną. Do tego wydzielenie kuchni i WC na osobnych podgrzewaczach może spowodować, że taki przepływowy może być komfortowym rozwiązaniem.

Prawdopodobnie u siebie tak zrobię.

Montowałem niedawno w rodzinie na "ranczu" przepływowy 3,7kW (16A) DAFI. Nie można było mocniejszego, bo kable 2,5mm2 nie powinny być obciążane wyżej, a w domu tylko jedna faza. Woda ciepła w zlewie jest, ale przepływ 1,7L przy dT=30K szału nie robi. Do mycia rąk i talerzy będzie, ale w zimie do prysznica trzeba 6x tyle, czyli 22kW i efekt będzie dokładnie taki sam, jak przy moim kotle dwufunkcyjnym (odkręcenie drugiego kranu to zimna woda pod prysznicem), choć mam kondensat Junkers Cerapur Smart 24kW.

Fizyki nie oszukasz. Proponowano mi zasobnik, ale chciałem oszczędzić i mam jak mam. Nie jest źle, bo krany blisko kotła, ale komfort to nie jest. W nowym domu robię zasobnik 300L w II taryfie i cyrkulację z rurkami w środku 35-cio centymetrowej izolacji podłogi, a do tego jakaś elektronika połączona z fotokomórkami.